Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

I nie uwierzycie chyba za ile dostałem ten zegarek, za 186 zł z przesyłką z Argentyny , niech szlag trafi all....o i eb...........  :P

post-38106-0-79056700-1431961798_thumb.jpeg

post-38106-0-96441600-1431961812_thumb.jpeg

post-38106-0-97959700-1431961835_thumb.jpeg

post-38106-0-06806900-1431961852_thumb.jpeg

post-38106-0-32309200-1431961865_thumb.jpeg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek... fantastyczna ta Delbana.

Gdzieś ją widziałem, ale zupełnie nie wiem czemu nie zwróciła mojej uwagi... chyba się starzeję :D

Nie dość, że rzadka bardzo, to jeszcze w świetnym stanie. Trochę koperta drapnięta z tyłu ale ja bym jej nie ruszał, bo można tylko pogorszyć.

GRATULUJE!

A do tego w końcu świetne zdjęcia :)

Jaki w końcu obiektyw zakupiłeś? Jak widzisz można nim świetnie pobawić się głębią ostrości. Przy odpowiednich kadrach daje to fenomenalne efekty. Bardzo miło ogląda się takie zdjęcia.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tamron 60mm f2 

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba tańszy był, co? ;)

Dobry wybór.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego towaru na rynku jest bardzo mało i sprzedający dobrze o tym wiedział , obiektyw 2 letni, jeszcze 3 lata gwarancji mam, dostałem wszystkie papiery. Chciał 1200 zł utargowałem na 1100 zł . Sprawdziłem wcześniej chodzą po 1300-1400 zł , może że z forum to obniżył  jak u nas . Jak chcesz coś dobrego to trzeba zapłacić i Ja to wiem. Nie było sensu szukać taniochy , to przecież sprzęt na lata i musi być dobry  <_<

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, a powiedz coś  jeszcze o zegareczku. Gdzieś go wyhaczył?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, a powiedz coś  jeszcze o zegareczku. Gdzieś go wyhaczył?

:D  :P

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aleś się rozpisał... :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadkiem trafiłem na tą stronkę dwie następne delbany już się pakują do wylotu no i ta Wega też rusza w podróż do Mnie A zegarek ? ktoś go chyba otwierał scyzorykiem i na deklu tylko nie widać wygrawerowane jest imię Marija chyba Zegarmistrz jak go zobaczył i zrobił Spa to policzył tylko 50 zł i piał z zachwytu bo mechanizm ten dawno nie widział i już pytał się o Wegę. Staszek miał trochę racji zegarmistrza trzeba zaskoczyć zaintrygować to się bardziej otwiera i więcej zaczął gadać a nawet mi pokazywać w mechanizmie np co mogę sam odkręcać a co nie bo jeszcze jestem leszcz  :) A Ty zerknij na PW

Jak dam wszystkim namiary na stronę to co będzie ? Nic, jeśli chaos to nic  :D

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delbana zacna, Gratuluję. Argentyna jak i kilka innych Państw Ameryki Południowej były jednym z kierunków sprzedaży Delban w latach czterdziestych i pięćdziesiątych. Dopiero później otworzyli się na kraje bloku wschodniego i dali nam, razem z Atlanticiem i Doxą poczucie luksusu w tamtych trudnych latach.  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarmistrz przez chwilę myślał że to pasówka , bo 2 numery były , ale po chwili zobaczył że oba są razem na tej samej płytce i potwierdził że to oryginalny werk mnie się podoba ten ring w szkiełku no cały stan zegarka jak na te lata ,nic z nim nie będę robił, w takim stanie jak jest i tak robi wrażenie  :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat taki sposób oznakowywania tego mechanizmu był powszechny. Niektórzy twierdzą, że płyta była bazą dla obu modeli AS 1123/1124, więc na płycie są dwa numery a przy składaniu okazywało się jaki będzie model. Natomiast z tego co wiem to 1123 - 10,5''' był mniejszy od 1124 -11,5 '''.A tak już poza tematem, czy ktoś zna pozostałe różnice pomiędzy AS 1123 a AS1124 i skąd się wzięło to podwójne oznakowanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek no i tera wszystko widać  :D
Świetny nabytek i to szkiełko , podobne mam w tym
http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/image/4810-atlantic-po-renowacji-koperty/

Akurat taki sposób oznakowywania tego mechanizmu był powszechny. Niektórzy twierdzą, że płyta była bazą dla obu modeli AS 1123/1124, więc na płycie są dwa numery a przy składaniu okazywało się jaki będzie model. Natomiast z tego co wiem to 1123 - 10,5''' był mniejszy od 1124 -11,5 '''.A tak już poza tematem, czy ktoś zna pozostałe różnice pomiędzy AS 1123 a AS1124 i skąd się wzięło to podwójne oznakowanie ?

Podwójne oznakowanie jest także na płycie AS 1187/94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiem rzadka, bo takiej nie widziałem - powiem - Niespotykana. Stan świetny. Można nadmienić, że wzór tego giloszu Delbana użyła później do stworzenia zegarka na felsie, ale niestety, subsekunda już się nie ostała. Gratuluję. Tak się zastanawiam czytając Twoje posty i widząc duży ruch w kolekcji - czy nie masz już aby jakiegoś czarteru do Argentyny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym sklepie są różne cuda 1. skeleton  cena 126 zł + 47 wysyłka ( cena wywoławcza ) automatic  Samych skeletonów jest 1500 sztuk  2.  i takie za 46000 zł 

post-38106-0-63830300-1432056847.jpg

post-38106-0-87943200-1432056861.jpg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas zejść na ziemię kupiony jako niesprawny okazało się że zgięty sekundnik zatrzymywał mechanizm . Zegarmistrz wyprostował i chodzi jak złoto

post-38106-0-64992600-1432058104_thumb.jpeg

post-38106-0-12798800-1432058124_thumb.jpeg

post-38106-0-95484100-1432058140_thumb.jpeg

post-38106-0-84011400-1432058158_thumb.jpeg

post-38106-0-65166700-1432058177_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna tarcza. Jedna z moich ulubionych. W mojej kolekcji mam dwie sztuki z taką tarczą ;) Oba z Felsą, ale w jednej mam inne wskazówki.

Ale ten sekundnik to ktoś zamaszyście pobejcował. Nie ma co... :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wskazówki zostawię takie jakie są .Do zegarka jak był zgięty sekundnik musiała dostać się wilgoć i zabarwiała tarczę na czerwono na napisach

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy wzór tarczy.

Gratuluję.

To ile masz już tych Delban? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podwójne oznakowanie jest także na płycie AS 1187/94

A i na AS 1002 jest także 984

Czyżby mieli taką zasadę w pewnym okresie produkcji aby cechować podwójnie.?

Ale się rozchulaleś Sławek

ale to chyba normalne na początku,

potem troszkę zwalniamy i kupujemy już to czego nam brakuje :-)

Fajna Delbanka noi wzrok przyciąga ten sekundnik :-)

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe pytanie . Z tymi co jeszcze lecą będzie tego 23 sztuki  + Wega  :o . Nie wszystkie jeszcze pokazałem , dziś zawitał mały chrono  :P . Sam nie wiem skąd się tyle tego wzięło  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko żonie nie mów :D

Bo natychmiast pójdzie kupić nowe buty, i chodzić zacznie regularnie :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję. Dobrać się do dwudziestki, to wspaniała sprawa, później się zwalnia by trzydziestka była wykwintniejsza, przy czterdziestce szukamy okazji, a po pięćdziesiątce coraz trudniej coś spotkać. A tak na poważnie to nie ilość jest ważna, a ciekawe modele, których inni nie mają, a takich masz już kilka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi