Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Sławek, fajna ta Twoja Wega. Faktycznie warto mieć taki zegareczek w swojej kolekcji. :)

No to jak się taki ruch dziś zrobił to i ja wrzucę.

ht262_IMG_2656.JPG

ds690_IMG_2657.JPG

Dekielek na dopracowanie Jórkowych spostrzeżeń :)

dy260_IMG_2659.JPG

Ale w mojej innej Delbanie z FEF 380 mam standardowy dekiel z grawerowanym logiem, więc nie wiem jak to z tym było ;)

Gdyby ktoś nie wiedział o czym piszę, to jest to taka mała dywagacja na temat spostrzeżeń Jerzego zamieszczonych w temacie oryginalności Delban.

I mechanizm

jq169_IMG_2660.JPG

Ponieważ nie miałem wcześniej u siebie zegarka z takim mechanizmem, i ponieważ nie znalazłem na nim żadnego śladu oznaczenia (dopiero potem dopatrzyłem się, że jest coś głęboko pod balansem, właściwie trzeba by go zdjąć, żeby coś dojrzeć) nieźle nagłowiłem się nad tym co to może być. Dopiero kolega @Wojbar mnie naprowadził i przypomniałem sobie, że przecież faktycznie już kilka razy padała tu nazwa GSW.

No właśnie jest to GSW 40/41 czyli Geneva Sport Watch Co

Czyli kolejny rzadszy w kolekcji :)

Tylko jest niesygnowany. Czy aby tak to w Delbanach wyglądało?

Jerzy, czy znajdzie się wśród tych sekundowych wskazówka srebrna?? :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek fajna ta Wega.

Arek niestety srebrnej nie mam.

Co do dekielków to jutro postaram się zrobić fotki i zobaczycie różnice o których pisałem.

A ja zobaczę swoje GSW czy było sygnowane bo teraz nie pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy, może jedną bym odkupił... w ramach tej nagrody :)

Przejdę w tej sprawie na PW, żeby już tu nie zaśmiecać.

Chciałem jeszcze nadmienić, że poprzednie zdjęcia zrobiłem na szybko przy wykorzystaniu prototypu namiotu bezcieniowego made in Arkadiusz :)

Takie pierwsze przymiarki, jeszcze bez tła i bez dobrego oświetlenia.

Pokażę jeszcze różnice między różnymi warunkami oświetleniowymi dla zdjęć.

Pierwsze zdjęcie od lewej - namiot bezcieniowy, kolejne - światło dzienne (parapet), i trzecie - światło sztuczne (lampka, biurko) Każdy może sobie sam wrobić opinie.

post-75614-0-17958700-1432326875_thumb.jpg

post-75614-0-71940000-1432326881_thumb.jpg

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ponieważ nie miałem wcześniej u siebie zegarka z takim mechanizmem, i ponieważ nie znalazłem na nim żadnego śladu oznaczenia (dopiero potem dopatrzyłem się, że jest coś głęboko pod balansem, właściwie trzeba by go zdjąć, żeby coś dojrzeć) nieźle nagłowiłem się nad tym co to może być. Dopiero kolega @Wojbar mnie naprowadził i przypomniałem sobie, że przecież faktycznie już kilka razy padała tu nazwa GSW.

No właśnie jest to GSW 40/41 czyli Geneva Sport Watch Co

Czyli kolejny rzadszy w kolekcji :)

Tylko jest niesygnowany. Czy aby tak to w Delbanach wyglądało?

Jerzy, czy znajdzie się wśród tych sekundowych wskazówka srebrna?? :)

no coś tam było o tym modelu

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-poka%C5%BCmy-swoje-delbany/page-37?do=findComment&comment=1059880

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85816-delbana-oryginalna-czy-nie-zapytania-wszelkie/page-38?do=findComment&comment=1272271

Prezentujesz egzemplarz z kolejnym rodzajem tarczy, który to model też niedawno miałem okazję oglądać, ale jakoś nie udało się go kupić. Generalnie to co istotne to widać podobieństwa do linii - specyficzne uszy, komplet wskazówek obserwowany tylko w Delbanach z GSW, dekiel o odmiennym profilowaniu niż w Delbanach z Felsą. Gratuluję.

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo Dziękuję JT za przypomnienie i podesłanie postów. Jak zwykle piękna ta Twoja sztuka. Doczytałem sobie przy okazji resztę informacji o znakowaniu mechanizmu i cieszę się, że wskazuje to na oryginalność mojego egzemplarza.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. W moim zegarku, między uszami pokazuje niewiele ponad 17 mm, a nie standardowe 18 mm. Nie widać śladów wyginania na uszach. Są równe, jednakowe i koperta oparta na nich stoi równo i nie chybocze się tak jak na powyginanych.

Czy w waszych egzemplarzach też jest te 17 mm za małym haczykiem czy może inaczej. Zastanawiający jest również ten haczyk. Przecież paski są zawsze równe co 1 mm

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie 18mm. Ale uszy są tu delikatne i pewnie wystarczy lekkie stuknięcie i wymiar nieco się zmieni a koperta nie będzie wyglądała na pogiętą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie 18mm. Ale uszy są tu delikatne i pewnie wystarczy lekkie stuknięcie i wymiar nieco się zmieni a koperta nie będzie wyglądała na pogiętą.

Dlatego pisałem o ładnej proporcji całej koperty i równo stojącej kopercie na uszach. Tutaj zawsze wyjdzie każda nierówność. Ale być może, jest tak jak piszesz. Może ktoś ją potem jeszcze delikatnie prostował i doprowadził do jako takiego ładu.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dziś wrzucę coś większego , ostał się bidaczek z ostatnich zakupów. Delbana na werku ETA 1100 . Średnica koperty bez koronki 37 mm, z koronką 39,5 mm , wymiar między uszami 45 mm . Kupiłem bo nie miałem jeszcze w zbiorze takiej z wypukłą tarczą , koronka oryginalna sygnowana . Nie wiem czy sekundnik jest oryginalny , ale na pewno Mi powiecie  :)

post-38106-0-76710900-1432382232_thumb.jpeg

post-38106-0-43589900-1432382264_thumb.jpeg

post-38106-0-99914200-1432382289_thumb.jpeg

post-38106-0-94143700-1432382305_thumb.jpeg

post-38106-0-26069400-1432382323_thumb.jpeg

post-38106-0-43068700-1432382346_thumb.jpeg

post-38106-0-06467500-1432382361_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że Twój jest oryginalny, bo mój na pewno nie, Prócz tego koronka też jest z innej bajki :(, a koperta po renowacji :(  :(. Ale jest :D.   

post-57210-0-93110000-1432396304_thumb.jpg

post-57210-0-14838900-1432396323_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy sekundowa nie powinna być jednak taka jak u Ciebie, Staszek? W moim jest taka sama.

Wyskrobane w tapatłoku

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może, że wskazówka w mojej Delbanie jest odpowiednia co do kształtu, ale mam wrażenie, że jest za krótka. Powinna być takiej samej długości jak wskazówka minutowa, a jest odrobinę krótsza.

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już zacząłem to jazda dalsza , może nie tak piękna jak większość tu pokazywanych ale , jak to Arek napisał że kupujemy nie tylko te cudne :P

Gwiazdeczka i przede mną wyzwanie ( tylko kiedy dam radę to zrobic ?)

Oczywiście na Felsie i nic więcej nie mogę powiedzieć bo jeszcze jej nie rusałem :D

Jak zawsze u mnie umęczone losem , a na tej wykonywałem próby przed zabraniem sie za gwiazdeczkę , troszke za ostro pojechałem po bandzie i kilka podziałek odleciało :wacko:

Ale napisy pozostały także jest nadzieja :)

Jak będzie finał to werniks i do ubranka ;)

Ale to jeszcze nie koniec

post-48480-0-49384300-1432484636_thumb.jpg

post-48480-0-39081600-1432484643_thumb.jpg

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zawsze u mnie umęczone losem , a na tej wykonywałem próby przed zabraniem sie za gwiazdeczkę , troszke za ostro pojechałem po bandzie i kilka podziałek odleciało :wacko:

Pokaż ją koniecznie jak bedzie skończona. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ją pokazać jak skończę kompletowanie części, ale z powodu braku odzewu na moje apele o pomoc, postanowiłem pokazać ją wcześniej i zintensyfikować poszukiwania. ;)

Taka piękna dameczka, w naprawdę niezłym stanie:

bm610_delbana_003.jpg

wd46_delbana_004.jpg

yv216_delbana_005.jpg

hc88_delbana_006.jpg

hq848_delbana_007.jpg

ex289_delbana_008.jpg

lq869_delbana_009.jpg

hj500_delbana_010.jpg

wi391_delbana_011.jpg

Tak oto wygląda... a teraz żale.

Po pierwsze ma uwalony balans. Mechanizm nie jest może zbyt często spotykany, ale nie jest też znów taki rzadki. Liczę na to, że ktoś gdzieś w czeluściach swoich szuflad coś odnajdzie i dopomoże.

Jest to ETA 2340. Występuje też jako: Dugena 880. Balans powinien również pasować od ETA 2345

Po drugie jak widzicie, brakuje jej wskazówki sekundowej. Niestety sprzedający zagubił ją gdzieś podczas robienia zdjęć do sprzedaży. Na szczęście udało mu się zrobić zdjęcie jeszcze z kompletem wskazówek i przesłał mi je.

W komplecie wyglądała tak:

ax986_delbana_001.jpg

Na podstawie tego zdjęcia i tego co pozostało udało mi się, w przybliżeniu zwymiarować tą wskazówkę.

jk655_delbana_002.jpg

Może ktoś coś podobnego znajdzie. Chętnie odkupię. Na razie skupuję uszkodzone damki innych zegarków, ale nie trafiłem jeszcze na pasującą. :)

Nie będę wybredny. Przyjmę każdą, która będzie pasowała. :)

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładniutka , lecz niestety chyba nic z tego co potrzebujesz nie mam , sam ( no nie tak bezpośrednio ) musiałem zakupić kompletny balans do AS 970.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że taką musisz szukać , bez grotów itp

post-38106-0-29768700-1432725306.jpg

post-38106-0-76500000-1432727777_thumb.jpg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i koniec , werniks na wierchu a i tak nie udało sie uniknąć utraty kilku podziałek :(:unsure:

Starałem się ale , cóż mówi się trudno najważniejsze że opis jest .

I taka najbardziej mnie cieszy , może nie jakaś tam piękność ale mi się podoba .

A że nie miała koperty to trzeba będzie ją w nią ubrać :)

Jeszcze jakiś czas i gwiazdeczkę trzeba będzie wziąć na tapetę ;)

post-48480-0-66712200-1432731045_thumb.jpg

post-48480-0-80230300-1432731052_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholerrrne indeksy! Czemu one tak łatwo złażą?!

Jak czyściłeś okolice napisu Delbana i cyfr? Porównując to co było... to świetnie to wyszło. Kawał dobrej roboty! :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam a Ja nabyłem coś takiego Delbana bez sekundnika oryginalna takiej nie mam jeszcze w kolekcji i z wieżyczką na 21 kamieniach Średnica bez koronki 33,5 mm z koronką 36 mm, dł między uszami 37 mm.

Małym problemem jest werk , zegarmistrz odczytał   UT 630 nic nie mogę znaleźć, co to za mechanizm , myślę że pomożecie. P.S> ( to nie Ja porobiłem scyzorykiem te zadziory na kopercie i deklu )

post-38106-0-18271700-1432738864_thumb.jpeg

post-38106-0-74523300-1432738878_thumb.jpeg

post-38106-0-24337600-1432738898_thumb.jpeg

post-38106-0-97662800-1432738916_thumb.jpeg

post-38106-0-21384800-1432738935_thumb.jpeg

post-38106-0-20517000-1432738948_thumb.jpeg

post-38106-0-65802000-1432738967_thumb.jpeg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i średnica dekielka bo widzę że Jurek jakieś zbiory opisuje 22,22 mm

post-38106-0-78465100-1432739005_thumb.jpeg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholerrrne indeksy! Czemu one tak łatwo złażą?!

Jak czyściłeś okolice napisu Delbana i cyfr? Porównując to co było... to świetnie to wyszło. Kawał dobrej roboty! :)

Oczywiście skrobia i wykałaczka bambusowa, chociaż na zdjęciu widać że jeszcze jest troszkę niedoczyszczone, a przez lupe wyglądało ok.

Sławek fajna sztuka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi