Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ładny egzemplarz. Myślę że masz uszkodzoną oś balansu. Musisz poszukać starego zegarmistrza.

Nie wiem czy na tych wskazówkach był stosowany rad.

Witamy w gronie miłośników Delbany😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, dzięki :)

Też tak myślę, chętnie bym się nawet tej naprawy podjął sam (nawet kupując inny egzemplarz jako dawcę części), ale jeśli tam jest rad (a w sumie jestem prawie pewien, że tak), to chyba sobie podaruję.

Także jeśli ktoś jeszcze jest w stanie potwierdzić/zdementować moje przypuszczenia nt radu i wieku zegarka, to byłbym wdzięczny :)

Fotka dla uwag:

IMG_20251216_190311.thumb.jpg.9cec7b28a606f69ecb51abf857ebd138.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delbana piękna. Zasługuje na przywrócenie do życia. Przydałoby się też wymienić sekundnik, bo ten jest za krótki (chyba pochodzi z radzieckiej Kamy). A rad, cóż... Nie grozi Ci nic złego, jeśli nie będziesz majstrował przy nim. Po tylu latach nie powinien stanowić zbyt wielkiego zagrożenia ;)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)

Połowiczny okres rozpadu radu to 1600 lat :D Więc zagrożenie jest dokładnie takie samo, jak na początku, a może nawet większe, bo więcej tego lata w postaci aerozolu przez postępującą degradację.

Ale pewnie masz racje co do sekundnika. Tylko znaleźć taki oryginalny od tej akurat wersji nie ma pewnie opcji :D No ale faktycznie chyba długi i złoty by bardziej pasował.

Edytowane przez dexter2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej świństwa pchamy w siebie każdego dnia z jedzeniem (o wdychaniu już nie wspominając) niż niesie ze sobą zagrożenie wynikające z serwisu tego zegarka.
Jakby tak było to nie mielibyśmy zegarmistrzów starszych niż 40 lat
Nie dajmy się zwariować. Serwisuj śmiało

Piękna Delbana. Zadbaj o nią

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadbam, zadbam :) 

Mam po dziadku piękną kolekcję, łącznie z ruskim ZiMem :D

Wszystkie te zegarki wymagają przeglądu/naprawy, docelowo chciałbym co mogę zrobić sam. 

IMG_20251213_160029.jpg

Edytowane przez dexter2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że dziadek miał szerokie spektrum zainteresowań jeśli chodzi o zegarki. Co byś chciał zmieniać, naprawiać w tych zegarkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17666050930172781025265384787404.thumb.jpg.5ef2f6fbbf36aa3fe537581c1179c9f0.jpg

17666052891571267128073551652009.jpg

Teraz, Suro napisał(-a):

17666050930172781025265384787404.thumb.jpg.5ef2f6fbbf36aa3fe537581c1179c9f0.jpg

17666052891571267128073551652009.jpg

Taka Delbana ostatnio się trafiła 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.12.2025 o 15:02, puma napisał(-a):

Widzę że dziadek miał szerokie spektrum zainteresowań jeśli chodzi o zegarki. Co byś chciał zmieniać, naprawiać w tych zegarkach?

Delbana zatrzymuje się po jakimś czasie. Ma też jakby luźną szybkę i tylną klapkę (to może być problem, nie mam pojęcia jak to naprawić). Oprócz tego stan jest wg mnie ok, nie będę się bawił w większą renowację poza mechaniką, bo ma fajną patynę. 

Atlantic chodzi ok, ale czasem znacznie spowalnia, myślę, że jemu jest po prostu potrzebne czyszczenie. Ma incabloca, więc zakładam, że mechanicznie jest raczej ok (oby).

Ruskie chodzą albo za wolno albo za szybko, więc pewnie też potrzebują po prostu czyszczenia. Kupiłem już sprzęt, będę się uczył na jakichś ruskich złomach z OLX, potem zobaczymy :)

Edytowane przez dexter2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20260109_081400.jpg

20260109_081630.jpg

20260109_081606.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi