Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Sławek to jak zrobisz to pochwal się efektami to będzie wiadomo co i jak :);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy koszt naprawy koperty (150 zł) obejmuje nałożenie nowej powłoki ( chromowanie, złocenie)?

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro do Nich zadzwonię i dowiem się co i jak i jakie ceny . W dużej to tylko ucho przylutować nowe i już bo jest cała  w dobrym stanie , 35 mmm .koperta jest chyba z cyny lub niklu i ma  górne zdejmowanie szkiełka z  metalowym pierścieniem . Zrobię zdjęcia przed i po i potem pokażę . Czarnulka czeka na chrom . Postanowiłem w II połowie roku popracować nad całym Delbanowym dobytkiem może się to komuś nie spodobać , ale mała kostka - dawca potrzebuje renowacji tarczy - zobaczę jak to wyjdzie i pomyślę nad dalszymi zegarkami ,żeby nawet trupy tarczowe przywrócić do życia oczywiście z zachowaniem ducha zbierania , a nie tworzenia . Ale w kilku przypadkach nie można inaczej. :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszek, chromowanie na pewno tak. O złocenie się nie pytałem.

Dopytaj może Sławek konkretnie o złocenie i daj znać.

Chłopaki nie tylko dospawują uszy, ale i dorabiają, nawet jak zgubiłeś ułamane ucho.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wśród kolekcjonerów tak jak i w życiu mamy różne podejścia do "uzdrawiania" zegarków. Od zatwardziałych ortodoksów, którzy to nie dopuszczają nawet myśli o jakichkolwiek czynnościach upiększających po twórców spod reki których wychodzą "nowe" nigdy nie spotykane modele. Ja plasuję się po środku i odnowienie koperty mieści się w akceptowalnych czynnościach naprawczych. Oczywiście lepsza jest oryginalna w dobrym stanie, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszek ty nie lubisz ruszać tarczy to na przykładzie Moich cudownie odnalezionych rodzinnych zegarków podpowiedz co mam zrobić . Nie patrzmy że to pasówki , chodzi o tarczę tego ciemnego Homisa . Zostawić tak jak jest ? czy próbować ją odnowić ? I do tego fajne werki są ,dziś je poruszałem i zaczęły na chwilę działać Co według Ciebie powinienem z Homisem zrobić ( oczywiście jest to odniesienie do Delban w parszywym stanie )  <_<  :blink:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/122471-homis-inny-co-to-za-werki/

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze gdybym miał zegarek po dziadku, lub pradziadku, to bez względu na markę i stan byłaby to bardzo cenna pamiątka. Sądzę, że i Ty tak ją traktujesz.  Gdyby to były moje zegarki, to mechanizmy oczywiście z pełnym czyszczeniem, może nawet dokładne czyszczenie mostków, by dać im trochę więcej blasku, tarcza tylko i wyłącznie delikatne czyszczenie ( może lekkie mycie) żadnych renowacji ani poprawek, wskazówki tylko czyszczenie. Co do koperty to trzy opcje:

- wyczyścić przepolerować i zostawić;

- pochromować, ale przy takim stanie tarczy będzie trochę niezgodności ( zależy jak kto to akceptuje);

- można dokupić koperty o podobnym kształcie i przełożyć ( wygląd sie poprawi, ale to już nie koperta po dziadku.

Tak więc w tym konkretnym przypadku, wybrałbym opcję pierwszą, bo tu wszystko jest pamiątka i tu nie chodzi o doprowadzenie do "nówki" tu chodzi o to, że to po dziadku. IMHO

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na drugą Delbankę, cenna dostałem od teścia ;)

IMAG1392_zpspilzzsvi.jpg

IMAG1388_zps3dj7eucg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjątkowość tej Delbany polega na tym, że prócz bardzo dobrego stanu, i ciekawego paska o którym pisał @cook, posiada wskazówki o bardzo rzadko spotykanym kształcie. Mam tylko chyba ze dwie z takimi, pokaż mechanizm, bo mam pewne przypuszczenia, ciekawe czy się sprawdzą. Jeśli będzie Felsa to teoria się posypie. ;)

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki , pokażę werk ale trochę cierpliwości :rolleyes: jak odwiedzę majstra....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no no super stan :blink:  :) , świetnie zachowana , to najlepszy przykład jak wyglądają Delbany zadbane i chuchane od pierwszego właściciela . Gratulacje  :)

Pasek też cool 

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, Marek, już poprawiłem na @cook`a.  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny zegarek, na bardzo ładnym pasku.

Rownież zwróciłem od razu uwagę na wskazówki i rownież czekam na mechanizm :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam chwilę to napiszę o renowacjach Delban w zakładzie z Warszawy

1. Dorobienie nowego ucha i przylutowanie 100-140 zł + przesyłki

2 Zrobienie , odnowienie 1 sztuki tarczy około 150 zł zależy od gilosza i ilości sztuk wtedy taniej

3. Zrobienie nowej tarczy chrono od 250 zł w górę

4 . chromowanie koperty delbany lub złocenie 60-70 zł sztuka

Luma raczej tylko przy odnowieniu całego zegarka 

Nie lutują aluminium , ale chromują je i złocą

Gość mówił że ma zamówienia na zrobienie np 50 sztuk tarcz Delbany Atlanticów od handlarzy ,wtedy cena idzie w dół ( czyli trzeba uważać )

Załatwianie spraw jak wszędzie zrobić zdjęcia obiektu , przesłać na e-mail do wykonawcy on ocenia i wycenia i wysyłka czas oczekiwania myślę że do przyjęcia średnio 3 tygodnie 

Co do samych tarcz jeśli są skomplikowane gość sam sugerował Poznań lub wiadomo u kogo w Warszawie

Czyli szału nie ma , będę rozpatrywał ten zakład tylko jeżeli chodzi o dorabianie uszek w kopertach

Edit zdziwił się jak mu mówiłem że w delbanach są szkiełka zdejmowane od góry z pierścieniem widocznie jeszcze takich nie widział

Szkiełka dorabia , albo poleruje choć z tym j.w. jak mu pęknie to nie wiem co zrobi

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..."szału nie ma"... i tu się zgadzam. Jeżeli koperta jest unikatowa to warto "dorabiać", jeżeli seryjna i dostępna to lepiej szukać dawców z dobrymi kopertami. Jak na razie jakość dorabianych seryjne tarcz jest taka, że da się je rozpoznać, ale wszystko przed nami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już raz złociłem  w Warszawie i jeśli to ten sam gościu to nie polecam. Opisałem gdzieś na forum jak to złocenie zeszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na drugą Delbankę, cenna dostałem od teścia ;)

Świetny egzemplarz , fajny pasior , a pokaż jeszcze kopertę dokładniej bo na tych zdjęciach jakoś dziwnie wygląda :ph34r:

Jakbym patrzył na swój

http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/image/16180-moja-delbana-nr-2/

I jak kolegów zaskoczyły mnie wskazówki ale pożiwiom uwidziom  :)

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jurek czyżby zaintrygowało Cię to dziwne spasowanie na godz 15 ?

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no całośc obwódki przy szkiełku jest jakby obła ale to może tylko gra światła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na obiecane damki chociaż ta pierwsza to jak ktoś był zauważyć pewnie Junior

IMG_0092.jpg

IMG_0094.jpg

IMG_0095.jpg

IMG_0096.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tej jestem najbardziej zadowolony:

IMG_0106.jpg

IMG_0109.jpg

IMG_0110.jpg

IMG_0112.jpg

IMG_0113.jpg