Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów

Przywitanie bardzo fajna Delbaną, Gratuluję, fajny gilosz.

Sławek,

tarcza na brzegach ma pozostałości wierzchniej powłoki zabezpieczającej, która bardzo prawdopodobnie pozostała i pożółkła. Delikatne namoczenie w ciepłym roztworze płynu do mycia naczyń, a następnie pałeczki wacikowe i powinno to zejść.

Środek bardzo ładny. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maleno, bardzo fajny zegarek. Dobrze zachowana tarcza z ciekawym giloszem i w dobrym stanie koperta. Wymień tylko szkiełko i bedzie super.

Zakup był 02.07 spór na al....już trwa, gościowi zablokowali konto, a na moje meile nie odpisuje. Do końca sporu zostało chyba jeszcze 15 dni. Jak nic nie będzie to przejdę się na policję, niby kwota nieduża ale zobaczymy co powiedzą.

W takim razie pozostaje tylko policja i program ochrony kupujących na alledrogo. Oddadzą. ci 100% kasy. Szczegóły:

http://faq.allegro.pl/artykul/26287/w-czym-po-zakupie-pomoze-mi-program-ochrony-kupujacych

No fajna Sławek ta czarnulka. Przy myciu bądź bardzo ostrożny. Cześć indeksów już zlazła. Obawiam się, że w jej ślady pójdą kolejne. Fajne te okręgi w środku. Jest na mojej liście zakupowej ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wstawiam tą o którą rozegrała się potrójna bratobójcza bitwa Felsa 465 N. Klasyczna 33 mm be koronki

post-48480-0-80284300-1439011646.gif

Pięknisia i taka jak lubię , jakbyś się nią znudził to wiesz do kogo walić , pójdę do prowidenta po kasę :D:lol::P

Co do mycia to jak teraz patrzy się na dobrej jakości zdjęcia to umycia to wyzwanie , aby nie zeszły indeksy , a praktycznie to umycie tylko brzegu i to delikatnie aby nie zaburzyć równomierności pokrycia patyną :)

Dobrze wyszpilowany patyczek z bambusa i skrobia i do boju .

Reszty nie tykać , zostawić tak jak jest bo może stracić swój urok .

Sławek super nabytek

choć i ja już się zasadziłem na coś z klimatem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Kolegów

Pogratulowałem lecz nie powitałem następnego miłośnika marki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, patyczek bambusowy będzie lepszy od pałeczki z wacikiem, a zmiękczacz jaki się zastosuje to osobiste preferencje. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstawię dziś ostatni z  zakupów lipcowych Felsa 465 N Po SPA u zegarmistrza

post-38106-0-61104600-1439028360_thumb.jpeg

post-38106-0-55858500-1439028377_thumb.jpeg

post-38106-0-99725400-1439028398_thumb.jpeg

post-38106-0-65353700-1439028414_thumb.jpeg

post-38106-0-22264800-1439028428_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje Staszek że zmiekczacz to indywidualna sprawa☺

Sławek fajna miedzianka ☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek pokazana przez ciebie Delbana z brązowym ringiem jest klasyczna z wielu powodów, miedzy innymi z powodu występujących na części środkowej plam. Większość modeli z brązowym środkiem ma takie plamy ( stąd moje zdziwienie i dociekliwość, czy Twoja poprzednia idealna brązowa, nie była malowana). Plamy te wynikają bardzo prawdopodobnie ze złego podkładu jaki był zastosowany w tych tarczach i następuje po latach reakcja metalu tarczy i powłoki lakierniczej i pojawiają się ciemno brązowe plamy. Przyglądając się tym tarczom łatwo zauważyć ta przypadłość, co wcale nie dyskryminuje tych tarcz. Drugi aspekt to fakt iż większość tarcz z brązowymi ringami szła w parze z pozłacanymi kopertami. Jeśli pojawiały się w chromowanych zawsze towarzyszyła im niepewność czy nie jest to składak.  Choć z punktu widzenia czysto zdroworozsądkowego może nie powinienem tego pisać, ale czego się nie robi dla dobra Delbanowiczów ( ...podobno dla dobrego towarzystwa, Cygan dał się powiesić...) wśród Delban z brązowymi ringami na szczycie piramidy jest oczywiście chrono, ale drugą pozycję stanowi Delbana, której szukam już od kilku lat ( a teraz i Ty będziesz zapewne też jej szukał) a mianowicie brązowy "plaster miodu" ( chyba, że już ją masz?). :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obrażam się na wszelkie dyskuty o Moich zakupionych i pokazanych zegarkach  :) Po to jest ten temat i nasz drugi. Jeśli tamta była malowana ,, to ktoś się naprawdę postarał. Może wyjaśnienia spraw takich tarcz mógłby pomóc np mikroskop elektronowy , ale tylko w przypadku posiadania  próbek oryginalnych farb co jest dla Nas mrzonką . Zostają tylko domysły i dywagacje .Co do pokrycia i koloru kopert to samo . Nawet Mnie to wszystko trochę wkurza , bo błądzimy jak dzieci we mgle , nie ma żadnego odniesienia . Co do plastra to oczywiście nadal szukam , chciałbym żeby był jak Mój dawny ,ale może być ciężko

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że ta Twoja brązowa ma oryginalne pokrycie (miała po prostu szczęście i leżała sobie w dobrych suchych warunkach). To że większość ma plamy nie oznacza, że te które nie maja są malowankami. "Plaster miodu" jest rzadko spotykany, w ostatnich dwóch latach był jeden, którego zresztą przegapiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojej obserwacji brązowy ring jest naturalny miedziany,a różne odcienie to przebarwienie spowodowane zastosowaniem różnych lakierów ochronnych i lat wpływu różnych czynników na nie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość modeli z brązowym środkiem ma takie plamy ( stąd moje zdziwienie i dociekliwość, czy Twoja poprzednia idealna brązowa, nie była malowana).

Nie posiadam aż takiej wiedzy jak Staszek , jeszcze dużo wody musi upłynąć , ale miałem okazję trzymać w swych dłoniach :);)  , w pięknie zachowanym stanie brązową (pamiątka rodzinna kolegi z pracy ) chyba plaster bo z wrażenia zapomniałem :ph34r: koperta chrom w pięknym też stanie .

Także , i takie były

Sądzę, że ta Twoja brązowa ma oryginalne pokrycie (miała po prostu szczęście i leżała sobie w dobrych suchych warunkach). To że większość ma plamy nie oznacza, że te które nie maja są malowankami. "Plaster miodu" jest rzadko spotykany, w ostatnich dwóch latach był jeden, którego zresztą przegapiłem.

Oj oryginał , chyba ktoś ją nosił tak jak mój ojciec , :) swoją czarnulkę .

A tu jest plaster miodu :):D sorry 

http://www.pixmac.pl/zdjecie/plaster+miodu/000081420631

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56715195.jpg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka może być , ale Puma pisał że chyba ja sprzedał  :(

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie że może :D;)
Mieć trzeba nadzieję że jeszcze się coś trafi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszłym tygodniu wybieram się do sanatorium na rehabilitację, więc trzeba coś jeszcze pokazać przed wyjazdem... Potem będzie przymusowa przerwa :)

W zasadzie nie bardzo mam aktualnie co pokazywać. Coś tam poprzychodziło, ale czeka na spa, żeby nie pokazywać byle czego ;)

Więc tak dla rozluźnienia atmosfery, wybrałem taką przesyłkę:

gw778_IMGP3404.JPG

Zegarek, jak zegarek.Właściwie nic nadzwyczajnego. Kupiłem go, bo trafił się za niewiele ponad pięć dych, a ma bardzo ładną kopertę i, w prawdzie nieco sfatygowaną, ale oryginalną koronkę. Chociaż tarcza i wskazówki też bardzo ładnie się zachowały. Trzeba ją tylko delikatnie przeczyścić i szkło wymienić.

Jednak chciałem ją pokazać ze względu na opakowanie w którym do mnie trafiła :rolleyes:

Jak przystało na zegarek z epoki:

bg886_IMGP3412.JPG

it761_IMGP3414.JPG

Bardzo się z takiego opakowania ucieszyłem. Równie mocno jak z samego zegarka. :D:lol::D

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na taką prostą delbanke to tarcza w przyzwoitym stanie , Pod orzełkiem powinno jeszcze być Polska Rzeczpospolita Ludowa, bo orzełek bez korony  :D

Długo będziesz wypoczywał i dupencje podrywał ?  :P  ( Bo podobno to się robi w sanatoriach ) a nie leczy  :ph34r:  Ale net będzie miał tam zasięg ?
Edit to pudełko wygląda jak po odznaczeniu

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano pudełko po orderze... ;) Jeno Delbaną zostałem odznaczony :D

Będą mnie trzy tygodnie przetrzymywać.  Jak chociaż jakieś 3g będzie w zasięgu to się oczywiście odezwę. ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszłym tygodniu wybieram się do sanatorium na rehabilitację, więc trzeba coś jeszcze pokazać przed wyjazdem... Potem będzie przymusowa przerwa :)

W zasadzie nie bardzo mam aktualnie co pokazywać. Coś tam poprzychodziło, ale czeka na spa, żeby nie pokazywać byle czego ;)

Więc tak dla rozluźnienia atmosfery, wybrałem taką przesyłkę:

Zegarek, jak zegarek.Właściwie nic nadzwyczajnego. Kupiłem go, bo trafił się za niewiele ponad pięć dych, a ma bardzo ładną kopertę i, w prawdzie nieco sfatygowaną, ale oryginalną koronkę. Chociaż tarcza i wskazówki też bardzo ładnie się zachowały. Trzeba ją tylko delikatnie przeczyścić i szkło wymienić.

Jednak chciałem ją pokazać ze względu na opakowanie w którym do mnie trafiła :rolleyes:

Jak przystało na zegarek z epoki:

Bardzo się z takiego opakowania ucieszyłem. Równie mocno jak z samego zegarka. :D:lol::D

Fajna no i klimatyczne etui :) , fakt , koperta super ogólnie cały zegarek ekstra.

Kuruj się , a ja od jutra zaczynam zabieg rehabilitacyjne ale na miejscu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie jedziesz do sanatorium? Bardzo często w takich miejscowościach są fajne "targi" staroci. ( nie piszę o kuracjuszach, lecz o lokalnych targowiskach z starymi przedmiotami).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Polańczyka. Jeśli ktoś wie coś o jakimś pobliskim targu to czekam na wieści :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybierz się na targowisko w Polańczyku, może coś znajdziesz, chociaż ze względu na położenie, więcej może być "radzieckich"  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie stronię. Jak coś fajnego sie trafi, to czemu nie :)

Dzieki

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polańczyk to taka Łeba w górach. Byłem na przeciwko trzy razy w Solinie Z okna widziałem tamę i Polańczyk za wodą . Jak byś chciał wiedzieć gdzie i jakie są fajne miejsca w Bieszczadach to daj znać . Tam szybciej struganą fajną figurkę z drzewa  kupi niż zegarek , chyba że od menela pod sklepikiem  :)

Moja siostra wróciła dwa tygodnie temu z Polańczyka i miała takie same zadanie z szwagrem i g.........

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi