Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno powiedzieć, jaki był dekielek. (mój był bardzo zniszczony, więc dostał spa).

Bardzo chętnie zobaczę grubszy pierścień dociskowy.

Oto pierścień:

P1010610.jpg

P1010612.jpg

P1010613.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o coś innego. Nie chodziło o wielkość wypełnienia (przestrzeń pomiędzy mechanizmem a kopertą) a o grubość materiału wykorzystanego do produkcji pierścienia. Mój jest z blachy o grubości kilku milimetrów (pancerny) a elementy dociskowe nie uginają się przy dokręcaniu dekielka.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to źle zrozumiałem :ph34r:  :ph34r: :ph34r:  :ph34r:  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luma raczej na pewno jest położona na nowo. Zapewne przy okazji wypełniania wskazówek. Co do samej tarczy, faktycznie trudno to jednoznacznie ocenić. Sam wiesz, że czasem można to zrobić jedynie

To teraz ja wyłuszczę dlaczego uważam że malowana  . :ph34r:

Luma to oczywiste bo wypełnienie wychodzi poza obrys , co do reszty to moje zaciekawienie zostało skierowane na Jewels gdzie od els napis lekko idzie w górę , aa i Made jest grubszą czcionką popełnione .

To mnie zastanowiło lecz tak jak wiemy wszyscy bez szkiełka i w łapkach to sie inaczej ocenia :)

Środki 4,6,8,10 inny odcień .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i coś jeszcze dorzucę. Co mogło być powodem powstania kółka na tarczy? Najczęściej źle założone wskazówki, ale przecież nie takie. Chyba, że wskazówki były wymienione, przedtem musiały by być z przeciwwagami.

Co o tym sadzicie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i coś jeszcze dorzucę. Co mogło być powodem powstania kółka na tarczy? Najczęściej źle założone wskazówki, ale przecież nie takie. Chyba, że wskazówki były wymienione, przedtem musiały by być z przeciwwagami.

Co o tym sadzicie? 

Prawdopodobnie tak było .

A teraz ja pokażę ( więcej zdjęć w wątku o Oryginalności ...) koperty nie pokazuję bo nie ma .

Jeszcze jedno co nie nadmieniłem w wątku o oryginalności , śrubki które są widoczne na 12 i 6 ustalają tarczę w kopercie .

post-48480-0-87237300-1454520790_thumb.jpg

post-48480-0-35539300-1454520801.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie tak było .

A teraz ja pokażę ( więcej zdjęć w wątku o Oryginalności ...) koperty nie pokazuję bo nie ma .

Jeszcze jedno co nie nadmieniłem w wątku o oryginalności , śrubki które są widoczne na 12 i 6 ustalają tarczę w kopercie .

To gdzie ty taką kopertę znajdziesz "biedaku" :(  :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś może się uda :P:D
Mam taką nadzieję 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszy mnie Wasze zainteresowanie i wnikliwość w moją najnowszą Delbankę, bo nie ukrywam sam mam pewne wątpliwości....

Żeby pomóc Wam w wystawieniu ostatecznej i trafnej diagnozy dorzucę jeszcze od siebie parę spostrzeżeń:

1. Proszę zwrócić uwagę, że zamknięte obrysy indeksów (4, 6, 8, 10) są jakby brudne w środku. Czyżby znaczyło to, że tarcza była nie tyle malowana ile umyta? Bo gdyby była malowana to ten "brud" by chyba nie występował? Natomiast dojście do tych zakamarków (np w 4) było na tyle utrudnione że nie umyło się ... (?)

2. Luma. Fakt - pierwsze na co zwróciłem uwagę to jest soczysty zielony kolor. Po drugie dość nieregularnie nałożona masa w 'trójkąciki' - typowy mankament rzemieślniczej wymiany luminoforu. Z drugiej strony, czego nikt z Was wiedzieć dotąd nie mógł, luma jest niemal martwa, tzn praktycznie w ogóle nie oddaje światła, co może oznaczać że jest bardzo stara albo od nowości "wyświecona". Podsumowując - co do lumy - spore wątpliwości.

3. Punkt trzeci to raczej moje pytanie. Czy pionowe krawędzie indeksów powinny być fabrycznie złocone tak jak ich górna powierzchnia, czy raczej powinny być w kolorze tarczy?

4. Już tylko Waszemu dużemu doświadczeniu zostawiam ocenę czy napisy pod osią wskazówek są w odpowiednich rozstawach?

5. Natomiast wszyscy chyba się zgadzamy, że wszystkie elementy zegarka są oryginalne, łącznie z koronką. Na zdjęciach w trybie makro tego nie widać, bo są zbyt dokładne, ale proszę mi wierzyć to chyba mój pierwszy stary zegarek w chromie z kopertą w tak doskonałym stanie. On po prostu lśni jak nowy! :D

Pozdrawiam

Pawel :)

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O niedomalowaniu w wymienionych już pisałem, bo bardzo rzuca się w oczy. Co do reszty to popatrzy się jeszcze, ale faktycznie koperta super się prezentuje jak i cały zegarek.

Pogratulować niezależnie od naszych opinii.

Staszku mam jeszcze taką teorie na temat zabrudzenia pośrodku, a jeśli luma była nałożona za grubo, przy otworze ,to po wciśnięciu wskazówki za mocno mógł pozostać ślad, to opinia z autopsji.

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka wersja też jest wielce prawdopodobna, choć mogła to zrobić tylko wystająca luma z godzinowej wskazówki (bliżej tarczy), bądź sama wskazówka mocno wciśnięta. Podobnie i ja miałem przypadek, ze zbyt mocno wciśnięta wskazówka godzinowa choć wskazówki miały przeciwwagę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zegarek, gdzie tarcza jest zarysowana przez zbyt mocno wciśniętą wskazówkę bez przeciwwagi.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, godzinowa jest bardzo nisko osadzona, widać gołym okiem że szura brzuchem po tarczy.

A więc kolejny przyczynek że ktoś majstrował przy tarczy? (zdejmował wskazówki żeby...?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(zdejmował wskazówki żeby...?)

Umyć i naoliwić mechanizm...?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt. O tym nie pomyślałem! :rolleyes:  :)

Bo już mi od połowy dnia tylko teorie spiskowe w głowie na temat tej tarczy! ;)

Edytowane przez pawelmcstock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ślicznotka się trafiła

ma912_IMGP5502.JPG

Jedynie szkiełko liche, ale tarcza zdrowa i piękna

bl962_IMGP5507.JPG

rh121_IMGP5509.JPG

rh687_IMGP5512.JPG

Szybkie spa, wymiana szkła i paska i do gablotki hop!

Pasek musiałem wymienić, bo zegarek zapakowany był w pudełku po papierosach. Zawsze kończy się to strasznym capem skóry. Nie cierpię takiego pakowania...

md56_IMGP5516.JPG

sk192_IMGP5514.JPG

ar812_IMGP5517.JPG

EDYTA:

W środku oczywiście Felsa. Dla tego bez foto ;)

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijam fakt, że mi się żółć ulała na widok tej Delbany. Jest to Delbana z najpiękniej giloszowaną tarczą. Mam taką ale z żółtą tarczą. Twoja jest niesamowita. 

post-57210-0-92906600-1454532612_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)

Z żółtą patyną ci u mnie ze dwie już leżą. Ale szukałem dalej, ponieważ również jest to dla mnie jeden z ładniejszych giloszy. No i w końcu się trafiła :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stan jest niesamowity. Aż sobie musiałem szklaneczkę nalać, by się uspokoić i żółć zneutralizować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkiego są pewne granice! Nawet Delbana miała skończony wzór możliwych tarcz ;) -->

Mój murzynek ma identycznie skrojony gilosz! :D

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-pokażmy-swoje-delbany/?p=1640930

Rzec możnaby: 'murzynek albinos!' ;):D

Edytowane przez pawelmcstock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt, gilosz jest ten sam, natomiast różnorodność tarcz Delban, mam wrażenie, że to jest coś nieskończonego. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet Delbana miała skończony wzór możliwych tarcz ;) -->

Im dłużej zbieram Delbany, tym bardziej w to wątpię :lol:

Murzynek bardzo ładny... ale już go chwaliłem ;)

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem łasy na pochwały ;)

Powiem szczerze, do tej pory Delbany mi się trafiały.

Ale widzę, że tu fajna ekipa (że o zegarkach nie wspomnę) więc będę chyba od tej pory polował na kolejne okazy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tym sposobem wychowaliśmy sobie konkurencje :D ...

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moją Chwaliłeś zapamiętałem sobie,a tu taka kadra panuje prawdziwa potęga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi