Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ta Twoja to cacko.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiek... świat się nie kończy. Jeszcze dużo przed Tobą.

Także Arek pamiętaj że jak coś to mogę w łodzi odebrać i zapłacić a resztę to załatwimy ;)  wicie , rozumicie :)

Dzięki serdeczne za propozycję.

Nawet pomyślałem wstępnie o tym, ale jakoś nie chciałem zbytnio angażować...

A zegareczek faktycznie fajny kupiłeś. ;)

Do mnie przyszła w końcu długo wyczekana...

Cieszę się z niej jak dziecko, bo sami wiecie jak długo jęczałem i stękałem, że chcę taką w dobrym stanie... :D

Więc prezentuję:

post-75614-0-32031500-1473583859_thumb.jpg

post-75614-0-75279400-1473583874_thumb.jpg

post-75614-0-88805700-1473583884_thumb.jpg

post-75614-0-00311000-1473583903_thumb.jpg

post-75614-0-10327200-1473583944_thumb.jpg

Mechanizm również w idealnym stanie.

post-75614-0-12776500-1473584012_thumb.jpg

No i kilka aktów:

post-75614-0-54588200-1473584042_thumb.jpg

post-75614-0-00865700-1473584053_thumb.jpg

post-75614-0-94489400-1473584090_thumb.jpg

post-75614-0-20237300-1473584102_thumb.jpg

post-75614-0-81667800-1473584112_thumb.jpg

post-75614-0-23303700-1473584128_thumb.jpg

post-75614-0-22585700-1473584191_thumb.jpg

Obrazki powiększają się po kliknięciu...

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arek bardzo ładna  :wub:  Była taka czyściutka ?  czy dodałeś coś od Siebie . Jeszcze koronka i będzie miód . Widziałem gdzieś Ją , ale cena była wysoka , a Ja już kwiatka Mam

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka była. Wymieniłem tylko szkło no i szorowanie koperty i mechanizmu + wywalenie bransolety.

Sprzedawał ją lombard początkowo za dwie stówki.

Poczekałem do trzeciej obniżki i wziąłem trochę taniej. ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiek... świat się nie kończy. Jeszcze dużo przed Tobą.

Dzięki serdeczne za propozycję.

Nawet pomyślałem wstępnie o tym, ale jakoś nie chciałem zbytnio angażować...

A zegareczek faktycznie fajny kupiłeś. ;)

Do mnie przyszła w końcu długo wyczekana...

Cieszę się z niej jak dziecko, bo sami wiecie jak długo jęczałem i stękałem, że chcę taką w dobrym stanie... :D

Piękna :wub:

Gratulacje .

Mnie jeszcze czysty kwiatek pozostał do zdobycia aby mieć komplet :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj przypadkiem na bazarze trafiłem na taką oto Delbankę. Wiem że ma niedostatki (brak wskazówki sekundowej i koronki), ale zegarmistrz obiecał doprowadzic ją do stanu używalności :)

na Felsie 465

post-92745-0-13596800-1473609883_thumb.jpg

post-92745-0-67774600-1473610065_thumb.jpg

Edytowane przez sig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arku, śliczna tylko pozazdrościć. Delbany w takim stanie warto przygarniać, nawet jeśli mamy już taki model. Ja ostatnio mam dość długa przerwę, inwestuję w 125p :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjęcie mechanizmu wstawie po odbiorze od zegarmistrza

post-92745-0-58327700-1473610428_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze widzę, to oś sekundnika w porządku, więc nie będzie kłopotu z usprawnieniem. Troszeczkę prawa górna część przyszarzała alb ktoś za bardzo przyszorował. Będzie kolejna fajna Delbana po remoncie. Widzę, że pasja sie rozwija i nabiera tempa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna :wub:

Gratulacje .

Mnie jeszcze czysty kwiatek pozostał do zdobycia aby mieć komplet :)

Dzięki :)

Ja już mam swój komplecik...

post-75614-0-20714300-1473612947_thumb.jpg

Wczoraj przypadkiem na bazarze trafiłem na taką oto Delbankę. Wiem że ma niedostatki (brak wskazówki sekundowej i koronki), ale zegarmistrz obiecał doprowadzic ją do stanu używalności :)

na Felsie 465

Bardzo ładna. Czyściutka... Przydałyby się zdjęcia gołej tarczy. Przyjrzelibyśmy się bliżej czy była szorowana, czy tak dobrze się zachowała.

Arku, śliczna tylko pozazdrościć. Delbany w takim stanie warto przygarniać, nawet jeśli mamy już taki model. Ja ostatnio mam dość długa przerwę, inwestuję w 125p :D

Warto, warto... Dzięki :rolleyes:

A ja kibicuję Ci z całego serca doprowadzenia fiacika do ładu. Mam nadzieję, że kiedyś mnie nim przewieziesz przy okazji jakichś warsztatów. :D

125P to było moje pierwsze auto wniesione jako wiano w moje małżeństwo... :D Jak go kupowałem to już był pełnoletni. Mam bardzo duży sentyment. :wub:

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kompletu brakuje brązowej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojej do kompletu Ci Arek brakuje  :P

A co do fiata 125 i wiana małżeńskiego to mam jakieś dziwne wrażenie że skradłeś Mój życiorys . Podejrzana sprawa  :P

post-38106-0-86776100-1473622455_thumb.jpg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra... to możemy się umówić... Ty mi oddaj tą Delbankę, a ja wszystko odszczekam i oddam Ci życiorys

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brązowy kwiatek to rzeczywiście rzadkość, już myślałem, że zaproponujesz Arku zwrot Fiata. :D  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze widzę, to oś sekundnika w porządku, więc nie będzie kłopotu z usprawnieniem. Troszeczkę prawa górna część przyszarzała alb ktoś za bardzo przyszorował. Będzie kolejna fajna Delbana po remoncie. Widzę, że pasja sie rozwija i nabiera tempa. 

Tak oś sekundowa jest w porządku, prawa górna cześć jest lekko poszarzała (przybrudzona) ale poza tym tarcza prezentuje się bardzo dobrze. Koperta zresztą też.

No tak można tak powiedziec - nabiera tępa ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brązowy kwiatek to rzeczywiście rzadkość, już myślałem, że zaproponujesz Arku zwrot Fiata. :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjęcie mechanizmu wstawie po odbiorze od zegarmistrza

I ja dodam swoje trzy grosze :)

Fajna , fajna  tylko że już ja ktoś chyba czyścił :ph34r: , i po czyszczeniu zapomniał zabezpieczyc bo mu za dużo zeszło .

Ale koperta w ładnym stanie jak i oczywiście sam zegarek .

Czekamy na zdjęcie po wizycie u majstra .

Dzięki :)

Ja już mam swój komplecik...

A ja kibicuję Ci z całego serca doprowadzenia fiacika do ładu. Mam nadzieję, że kiedyś mnie nim przewieziesz przy okazji jakichś warsztatów. :D

125P to było moje pierwsze auto wniesione jako wiano w moje małżeństwo... :D Jak go kupowałem to już był pełnoletni. Mam bardzo duży sentyment. :wub:

No no jak będziesz miał brązową to będzie super to wyglądało . :)

Ja czysty mam ale , no właśnie ale za czysta , bardzo czysta

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/123352-moja-kolekcja-delban-i-innych-marek-mechanicznych/page-2?do=findComment&comment=1752375

I ni jak nie pasuje do tych

post-48480-0-74815900-1473691345_thumb.jpg

Staszku jak zrobisz Faciora to będziesz miał piękne tło dla Swych Delban :P;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wreszcie mogę pokazać cos co przywróciłem do życia .
Oczywiście od razu zastrzegam że w małym procencie składak ;)
Należała się bidulka i nareszcie doczekała się kąpieli i przeglądu .
I jeszcze jedna rzecz na którą można zwrócić uwagę , napisy dwubarwne ;):P
Jakaś została użyta farba bądź podkład że czarny napis zanikł a pozostał biały :blink:
Takiego przypadku jeszcze nie miałem , jak co to wszystko szło w piz*,,....///..'\/
Dobra koniec pisania , czas pokazać ( sorry za fotki ale na szybko i telefonem )

post-48480-0-18232900-1473698515_thumb.jpg
post-48480-0-90932100-1473698524_thumb.jpg

Ta biała plama to nie ja się wkurzałem tylko Pronto
I tak wyszło na koniec

post-48480-0-74174400-1473698529_thumb.jpg
post-48480-0-25702600-1473698833_thumb.jpg
post-48480-0-51111300-1473699003_thumb.jpg
post-48480-0-63125900-1473698546_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy. Faktycznie dużo przeszła.. bidulka jedna

Masz może fotę sprzed czyszczenia?

Super, że przywracasz je do życia... niezależnie od wyglądu i stanu zachowania

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy u Ciebie tak było, ale ja miałem kidyś podobną sytuację z białymi napisami, które w rzeczywistości okazały się kolorem pierwotnym środkowej części tarczy. Tarcza w naturalny lub też nie naturalny sposòb ulegała starzeniu , a kolor pod czarnymi napisami był chroniony. Z chwilą zmycia czarnych napisòw powstało złudzenie białego mocno kontrastującego z poszarzałą już tarczą. Może i u Ciebie tak jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jurek. Bardzo fajny staruszek. :rolleyes:

(mam na myśli zegarek oczywiście :D )

Mnie niedawno orżnął na OLX niejaki "stanisław z Łodzi" z numerem telefonu: 512019639. :angry: Nie ujawniam tu żadnych danych prywatnych, ponieważ dostępne są w ogłoszeniu publicznie.

Tutaj macie jego ogłoszenia:

http://olx.pl/oferty/uzytkownik/2cPMZ/

Wystawiona w ogłoszeniu była taka:

attachicon.gifArchiwalne_Zegarek_nar_DELBANA_17_j_Łódź_Polesie_•_OLX.pl_-_2016-09-10_08.25.44.jpg

http://olx.pl/oferta/zegarek-nar-delbana-17-j-CID87-IDhsBSJ.html

Ale niestety przyszła inna...

I frajer jestem straszliwy, bo brałem za pobraniem pocztą i kurier pozwolił mi obejrzeć przesyłkę przed odbiorem. Podobno teraz już tak można. Więc rozpakowałem kopertę, wyjąłem zwitek foliowy, zaglądnąłem przez grubą folę, zobaczyłem, że Delbana i przyjąłem. Nie dojrzałem tylko, że to inna Delbana.

Zły jestem na siebie jak pies. :angry:

Teraz gościu generalnie każe wypchać się sianem i nie zamierza wysłać tej, którą powinien... :angry:

Wycofał już zresztą to ogłoszenie. Być może ją sprzedał, albo była tylko na podpuchę.

Uważajcie na niego!

ten koleś z Łodzi się znowu uaktywnił na OLXie, sprzedaje kolejne delbany,

http://www.olx.pl/oferta/zegarek-nar-delbana-17-j-bez-paska-CID87-IDhycRb.html

coś mi się wydaje że on robi jakieś składaki... koresponduje z nim na temat jednej delbany , twierdzi że zegarek jest oryginalny (chociaż wskazówki ma od czapy...) , a gdy spytałem czy wskazówki sa na pewno oryginalne to mi napisał :

"witam segarek jest sprawny i jest sygnowany werk / tarcza / koperta / jezeli chodzi o wskazuwki czy sa za dlugie czy za krutkie to nie zaddnego znaczenia sa wedludmnie nornalne tak jak sekundnik (tarcza orginalna nie odnawiana / tak samo koperta / zegarek ma ok 70 lat i co tu wymagac ) pozdrawiam stanislaw"

i dalej na ich temat:

"moim zdaniem sa orginalne zegarek ktory sie uchowal tyle lat to nie zmienialby ktos wskazówek"

ciekawy człowiek... i nieźle kreci..... <_<

Więc udaje zainteresowanego klienta i podpuszczam go dalej, zadając więcej pytan...

Edytowane przez sig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co jest ciekawe w tym zegarku to rzeczywiście oryginalna i w fajnym stanie zachowana  koperta. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, ale coś mi się widzi, że była odnawiana , tyle że kupowanie od niego to ryzyko, no chyba że bym pojechal do Łodzi... ;)  

poprosiłem go o wstawienie na olx zdjęcia mechanizmu , twierdzi ze niby się nie da...

i emailem tez niby nie może przesłać.... hm... a może ten zegarek wcale nie ma mechanizmu i to kolejna podpucha w jego wykonaniu ....

a jednak zdjęcie mechanizmu wstawił ...

zadałem mu kolejne pytanie:

Twoja odpowiedź

przyznam że zegarek dobrze wygląda jak na 70 lat, ktoś pewnie o niego dbał, a czy to jest Pana zegarek od nowości czy odkupił Pan go od kogoś?

Przeczytana 19 min. temu

• dzisiaj, 12:55 kelsta48

witam zegarek odkupilem od sasiadki /po mezu / malo nosil bo mial po ojcu atlantica / sk

chyba mu nie zaufam......

Edytowane przez sig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki i koronka z pewnością są z innej bajki. Tarcza budzi moje wątpliwości bo wygląda jakby była zmyta, ale bardzo dobrze zachowane indeksy i napisy wraz z luną przy indeksach. Może rzeczywiście malowana. Taki rodzaj powłoki na tarczy był używany ale w późniejszym okresie ( lata siedemdziesiąte).   Sam sprzedawca to cwany gość i bajeruje, a właściwie nazywajmy sprawy po imieniu oszukuje jak może. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a właściwie nazywajmy sprawy po imieniu oszukuje jak może. 

No właśnie... oszukuje.

Próbowałem się z nim dogadać. Mailowo się nie dało... W pewnym momencie przestał odpisywać.

Zadzwoniłem do niego i próbowałem wyjaśnić zaistniałą sytuację. Również nie dało się z nim porozumieć. Facet odpowiada zupełnie od czapy... jakby był z innej planety. Gada zupełnie nie na temat.

Obiecał, że sprawdzi jeszcze raz o co chodzi (jakby było co sprawdzać :blink: ) i oddzwoni. Oczywiście nie oddzwonił... I oczywiście nie odbiera już telefonów ode mnie...

UNIKAĆ panowie... UNIKAĆ!

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi