Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie 2 sprawy. Która koronka jest oryginalna do białego recorda . Szukam sekundnika do tegoż recorda białego ( płacę jak z zboże  :D )

post-38106-0-63168500-1515670213_thumb.jpg

post-38106-0-80613500-1515670239_thumb.jpg

post-38106-0-88564700-1515670264_thumb.jpg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronka żadna ;)

Bierz najlepiej pasującą.

Sekundnika szukam już ze dwa latka. Ale płaciłem jak Żyd za matkę, a to chyba mniej jak za zboże, to pewnie dla tego jeszcze nie kupiłem :D

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że powinna być taka.

post-57210-0-44989300-1515697500_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Życie płata różne figle . Zalicytowałem w końcu grudnia białego recorda ( praktycznie tylko dla tarczy ) bo ostała się w ładnym stanie , i zapomniałem. Kilka dni temu zadzwonił do Mnie gość a Allegro i wrzeszczy dlaczego nie zapłaciłem za zegarek ? . Jaki zegarek myślę  :wacko: . I okazało się ,że Moje podbicie zrobiło się zwycięskie , a myślałem że jak początek aukcji to Mnie przebiją spokojnie Podam cenę bo nie Chcę pytań na priv  307 zł z wysyłką . Prawdę mówiąc chyba zostawię tarcze jak jest , przełożę do tej od Głowackiego  Więcej zdjęć potem .  Co ciekawe facet - ojciec chciał podarować całą kolekcję synowi , widziałem tam Tissoty Doxy Atlantiki  , ale Jego syn powiedział Ojcu , że nie będzie  szrotów nosił . Powiedziałem gościowi ,żeby uświadomił synka ile stracił na tych szrotach . Tatuś mówił że jest szczęśliwy że poszły nawet za małe pieniądze , ale do ludzi którym sprawią frajdę . Życie jest jak pudełko czekoladek   :D  :wub: 

post-38106-0-87012700-1515756721_thumb.jpg

post-38106-0-17700100-1515756749_thumb.jpg

post-38106-0-09557200-1515756780_thumb.jpg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę pracy I będzie super.

Wysłane z mojego HTC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Szacowne Grono

Jak nie zbieram Delban , to wpadło mi cuś takiego <_<

zaskakująco ładny stan i wywnioskowałem że to w miarę współczesny model , myślę lata 80-te

Podpowiecie co kupiłem ?

post-87697-0-39345100-1516025897_thumb.jpg

post-87697-0-92443100-1516025905_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny stan tarczy, zegarek rzeczywiście z przełomu lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych z mechanizmem FHF 696 N4 który to był bardzo często spotykany w naszych Atlanticach a w Originalach był chyba wyłącznie ten lub bez daty.

W Twoim modelu mamy logowany mostek, więc lepsza wersja, bo w wielu nie było napisu Delbana na mostku. Nawet koronka wygląda na oryginalną, więc trafiła Ci się bardzo ładna i kompletna Delbana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecałem wcześniej ją pokazać ale były problemy techniczne.

Teraz uruchomiona cieszy (szczególnie moją żonę) ;)

P1050087.jpg

P1050089.jpg

Edytowane przez puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantastyczna, i chyba jedyna na forum.

Wysłane z mojego HTC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę. Jeśli ktoś wie coś o tego rodzaju zegarkach niech się podzieli wiedzą. Ja wyczytałem, że taka konstrukcja była stosowana w zegarkach przeznaczonych dla golfistów. Faktycznie, na ręku to dość kłopotliwe aby sprawdzić która godzina. Ale w takim razie gdzie taki zegarek się "montowało"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalicytowałem w końcu grudnia białego recorda ( praktycznie tylko dla tarczy ) bo ostała się w ładnym stanie , i zapomniałem.

No Gratulacje Sławek

Ładny stan :)

Obiecałem wcześniej ją pokazać ale były problemy techniczne.

Teraz uruchomiona ciesz (szczególnie moją żonę) ;)

Ale przysoliłeś i powaliłeś na kolana

Cudeńko :wub:

A i u mnie sie wreszcie ruszyło z odrabianiem zaległości :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę. Jeśli ktoś wie coś o tego rodzaju zegarkach niech się podzieli wiedzą. Ja wyczytałem, że taka konstrukcja była stosowana w zegarkach przeznaczonych dla golfistów. Faktycznie, na ręku to dość kłopotliwe aby sprawdzić która godzina. Ale w takim razie gdzie taki zegarek się "montowało"?

Nie, to z pewnością nie jest zegarek przeznaczony dla golfistów. Jednym z najbardziej charakterystycznych zegarków z konkretnym pierwotnym przeznaczeniem jest JLC Reverso, ale jego możliwość odwrócenia chroniła go przed uszkodzeniem w czasie gry w polo. Pokazana Delbana to raczej wytwór designu tamtych lat i próba bardzo udziwnionego podejścia do podwyższenia atrakcyjności damskich zegarków tej manufaktury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ja zakupiłem też coś rzadkiego , dwudatowca w oryginale z Włoch za bardzo przyzwoite pieniążki  . Jak dotrze to pokażę 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ebay`u  podobnie jak na naszych portalach aukcyjnych można zobaczyć niesamowite i nieprawdopodobne wpisy. :D

Nie zmienia to faktu, że ta Delbana jest niesamowita i jest to z pewnością kolekcjonerski biały kruk. Gratulacje.

Sławku, znając Twoje zamiłowanie do ciekawostek, już nie mogę się doczekać by zobaczyć - co to? 

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś takiego leci do Mnie . Trochę zmęczony , ale unikat  Eta 1164 . 

Znalazłem jeszcze jedną taka ,a le już odnowioną  i Mam czas na zastanowienie się czy zostawić w oryginale , czy odnowić ?   Liczę na Wasze podpowiedzi  :D

post-38106-0-80850900-1516222889_thumb.jpg

post-38106-0-36970200-1516223000_thumb.jpg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tych zegarków jest tak mało, że szkoda by było, bez względu na stan, ich odnawiać. Każdy ma wypisaną historię i to jest ich atut. Po odnowieniu nie zostaje już nic poza "zapachem świeżej farby"'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trójdatowiec,trójdatowiec.

Czyli będzie drugi w  Mojej kolekcji  :wub:  :P

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawić! Nie tykać!

Piękny jest

Jeszcze go nie masz a już Ci zazdroszczę

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawą ma kopertę ten kalendar.

Nie no raczej zwyczajną , Regulacje ma na godz 8 i 10  . To pierwszy zegarek , który pokazuje ,a jeszcze Go nie Mam . I Bym nie Miał , bo makaroniarz chciał odwołać aukcję z powodu , że niby do Polski nie przesyła . Gnojek . Nie zgodziłem się na Ebayu i nie anulowano aukcji tylko dla świętego spokoju dołożyłem po Jego prośbie  20 Euro za wysyłkę . Widać nie spodobała Mu się cena za wygraną aukcje i chciał sprzedać po za Ebayem za droższą cenę komuś innemu. 

Dobra pokażę aukcję bo nie Będę wrzucał po jednym zdjęciu  :D

https://www.ebay.pl/itm/orologio-delBana-doppia-date/273010786146?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

post-38106-0-94688600-1516307009_thumb.jpg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o zdjęcie calendara z pierwszej fotki z wycięciami po bokach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć dobrzy ludzie

Kiedyś trzeba zacząć a nie tylko Was czytać ;)

Troszkę nieśmiało ale i ja sprobuje wrzucić swój nowy nabytek. Właśnie listonosz dostarczył - Delbana Recordmaster Może komuś będzie się chciało coś o niej napisać ? np rok produkcji ? z tego co sie zorientowałem to raczej cieżko podać dokładny zgadza się?

Tak wiem :P że zniszczony mocno czasem ;) ale tak bardzo mnie zauroczył ten zegarek że może uda sie go ożywić "jakoś" ? i teraz pytanie czy macie jakieś sugestie co najpierw ? Pewnie część z Was będzie na mnie psy wieszała ale biorę również pod uwagę remont po całości ;) z malowaniem. Ale to w ostateczności chyba ;)

Możecie kogoś polecić w Warszawie? Ewentualnie jeśli jest tego warte to nawet cała polska kto zajmie sie tym zegarkiem odpowiednio dobrze ? tak aby mógł spać spokojnie ;)

I jeszcze jedno. Próbując ogarnąć forum od paru tygodni natrafiłem na mega ciekawe i duże opracowania dotyczące zegarków ATLANTIC (Wojciech Kutermankiewicz) oraz BŁONIE (Władysław Meller). Czy istniej coś chociaż zbliżonego dla zegarków Delbana?

pozdrawiam 

post-101727-0-73764300-1516320079_thumb.jpeg

post-101727-0-08259100-1516320086_thumb.jpeg

post-101727-0-87505700-1516320092_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi