Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Składakami nazywamy rzeczy zapożyczone,podmienione lub celowo zamienione,Podsumujmy,koperta z deklem wzór oryginał opisany,tarcza przypisana do okresu lat 40   naturalna oczywiście oryginał,mechanizm standard prosty w tych modelach.Oczywiście zegarek nie był nigdy poddawany renowacji bo tego nie lubię, Tak więc to absolutny oryginał.

Co jest napisane pod logo Delbany?

zapomniałeś o wskazówkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifZdjęcie-0301.jpgPo mojemu to sekunda powinna być krótsza.

Co do wskazówek to nie będę się wypowiadał, bo bywały rozwiązania z krótkimi wskazówkami, ale i bywały takie , które przekraczały średnicę podziałki. Natomiast tarcza jest bardzo ciekawa i gdybyś chciał wyrzucić ;) , to pisz śmiało na pw.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifZdjęcie-0235.jpgCzarny jakiś z innej bajki.

Witamy nowego Delbaniarza ,fajne  te czarnulki tylko , mała prośba która się może powtarza od postów Atlantica   ,Lepsza jakość zdjęć , gdyż służą one nam jako materiał poglądowy i szkoleniowy a także dyskusyjny , a z nieostrego zdjęcia trudno coś odczytać. Z góry dziękuję .

attachicon.gifZdjęcie-0287.jpgjakosciowo słabe zdjęcie.

EEE nawet dobra fota tylko nie myśl że marudzę ale tej  mógłbyś strzelić ostrą fotkę od przodu aby była dobrze widoczne logo Delbany z opisem.

Już wytłumaczę dlaczego : posłuży mi do stworzenia bazy porównawczej malowanych Log Delbana .

I jeśli nie masz nic przeciwko temu skorzystałbym z Twojego zdjęcia ( oczywiście fragment tarczy ) kiedyś zamieszczę w poście o oryginalności

attachicon.gifZdjęcie-0301.jpgPo mojemu to sekunda powinna być krótsza.

No nareszcie Delbana z podobnym rozkładem podziałki sekundowej :)  , tylko jak zawsze słabe zdjęcie :( , jakby było lepsze moglibyśmy podyskutować gdyż jak do tej pory nie było materiału porównawczego

Składakami nazywamy rzeczy zapożyczone,podmienione lub celowo zamienione,Podsumujmy,koperta z deklem wzór oryginał opisany,tarcza przypisana do okresu lat 40   naturalna oczywiście oryginał,mechanizm standard prosty w tych modelach.Oczywiście zegarek nie był nigdy poddawany renowacji bo tego nie lubię, Tak więc to absolutny oryginał.

» Urządzenie zmontowane z gotowych części, zwykle domowym sposobem.

Zastanawiająca jest ta wskazówka godzinowa , troszkę jej brakuje :ph34r:http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=218722

post-48480-0-35729500-1428309572_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełna zgoda i masz racje,te wskazówki sa jakięś inne,a napis to ancre 17 rubis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-85803400-1428315938_thumb.jpgno to jacek i placek.A z tamtym jeszcze pomyśle jakaś wymianka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam tą tarczę, bardzo ciekawy układ okręgów na wysokości indeksów, na podobnym poziomie starzenia, a tym samym i koloru luma we wskazówkach i na indeksach. pełna podziałka. Podoba mi się, koronka zapewne tez oryginalna. Wracając do dyskusji na temat oryginalności zegarków, to każdy ma swój pułap oryginalności. Dla jednych wymiana wskazówek na ten sam model to norma, a dla innych to już nie to samo. Ja mam swój model, poziom oryginalności zegarka i zastosowanie innej (ale ten sam model) koperty czy wskazówek, koronki, mechanizmu nie pozbawia oryginalności zegarka, ale tworzenie nowych kombinacji to już nie akceptowalny poziom zamian (zamiana wskazówek od innego modelu Delbany, powoduje utratę oryginalności takiego zegarka i właśnie taki model otrzymuje u mnie miano składaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifZdjęcie-0315.jpgA teraz wysoki poziom oryginalności.

No ale nie najwyższy. Wskazówka sekundowa i koronka nie są od Delbany.

Reszta ok. W niezłym stanie tarcza. Fajny gilosz.

A ta kolejna naprawdę super. Niedawno przeszła mi koło nosa taka na aukcji, ale była w nieco gorszym stanie. :)

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-35942800-1428324117_thumb.jpgfaktycznie, koronka troche zniszczona i nieczytelna  jak to u delban.Ten model ma bardzo ładny ornament coś na wzór pajeczyny prawie nie widoczny,zdjęcia tego nie oddają.Oto zdjęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-20352900-1428325240_thumb.jpgMoże na tym coś będzie widać,jest bardzo drobna struktura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-33261000-1428327219_thumb.jpgTaka sama,a jednak inna,aplikacja grubsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-36106500-1428335120_thumb.jpgNastępny ciekawy walor,to jest niesamowite jaki jest potencjał w Delbana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest niesamowite jaki jest potencjał w Delbana.

To prawda. Czasem trudno jest znaleźć dwie identyczne :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifZdjęcie-0372.jpgGdzieś już tu widziałem taki.

W drugim poście tego tematu ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne Delbany, na uwagę zasługuje pokazana przez Ciebie z bardzo rzadko spotykanymi wskazówkami. (post 1837)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem i nie wnikałem w szczególiki,ale dzięki za info.mam pytanie co to jest pw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytasz sie co to jest pw, czy wysłałeś zapytanie na pw?

PW to prywatna wiadomość wysłana do użytkownika forum.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi