Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

A co ty chcesz robić ze swoją? Przecież tu nie ma co poprawiać.

Chyba grzywkę  :D  :P

Edit Daj Nam Boże każdy taki do poprawiania Gratulacje  :)

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki , szkiełko jest porysowane i bransoleta mi tu nie pasuję . Wiele lat leżał w szafie .Pamiętam , że jeszcze jak byłem dzieckiem mój ojciec go nosił. 

post-82902-0-10910400-1435007353_thumb.jpg

post-82902-0-62257800-1435007355_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymień szkło, zamień bransoletę na ładny klasyczny pasek i przegląd mechanizmu u zegarmistrza. Będzie super wyglądała i służyła jeszcze bardzo długo. Gratuluję. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkiełko to najmniejszy problem. Bransoleta to kwestia gustu, choć ja też zdecydowanie wolę Delbany na pasku. Bez problemu można wymienić.

A jaki tam jest mechanizm?

Edyta

Staszek szybszy :)

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może i nie chodzi o to, co kto lubi, ale przy kopertach chromowanych bransolety bardzo niszczą, rysują i powodują ubytki chromu na kopertach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny okaz, a do wywodu Staszka dodam że bransolety wycierają uszy i może być po pewnym czasie bum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, jakiś czas temu nabyłem na aukcji na allegro delbanę z lat 50-tych, ale nie jest do końca w moim stylu.

Chciałbym ją po prostu odsprzedać (a to chyba dobre miejsce).

Mam nadzieję, że nie łamię regulaminu wstawiając tu 2 jej zdjęcia i pytając się, czy ktos chce ją odkupić??

fzYXt7h.jpg

ahKaEyN.jpg

Kupiłem ją za 250 zł i za tyle bym ja chętnie odsprzedał.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łamiesz regulamin, ponieważ to nie jest dobre miejsce na ofertę sprzedaży. W konsekwencji dostajesz karę.

Edytowane przez OmegaDeVille

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam a Ja za to kupiłem do kolekcji fajny nabytek . Bardzo podoba mi się w nim tarcza i to logo . Dzięki Arkowi ( dzięki :) ) wiem że werk to ETA 1080 

Do wymiany szkiełko bo ma pęknięcie z boku no i może kiedyś wyczyszczenie z małych brudów z  tarczy . ( oczywiście jak opanuję metodę Jurka )

post-38106-0-18174400-1435074365_thumb.jpeg

post-38106-0-63565200-1435074384_thumb.jpeg

post-38106-0-30416800-1435074403_thumb.jpeg

post-38106-0-20612800-1435074416_thumb.jpeg

post-38106-0-40025600-1435074433_thumb.jpeg

post-38106-0-58214600-1435074449_thumb.jpeg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już go chwaliłem, ale powtórzę, klasyk, którego powinien mieć każdy :D

Piękny zegarek. Gratuluje. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję, właśnie dlatego, że klasyk wśród Delban to jest na mojej liście poszukiwań, (co najgorsze, że lista jest jeszcze bardzo długa). Twoja wersja jest z pełnymi wskazówkami, ma ktoś zdjęcia wersji wskazówek z wypełnieniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja jest trochę zaniedbana , ale postaram się to zmienić . Naprawdę świetnie wyglądają te po renowacji. 

Tak jak koledzy pisali szkiełko troszkę przeczyścić kopertę i superowy pasek :)

Witam a Ja za to kupiłem do kolekcji fajny nabytek . Bardzo podoba mi się w nim tarcza i to logo . Dzięki Arkowi ( dzięki :) ) wiem że werk to ETA 1080 

Do wymiany szkiełko bo ma pęknięcie z boku no i może kiedyś wyczyszczenie z małych brudów z  tarczy . ( oczywiście jak opanuję metodę Jurka )

Sławku jej nie trza rusać :) jest piękna ( ładniejsza od mojej ) i też się przystawiałem do tej licytacji ale dałem spokój jak zobaczyłem że atakujesz ;)

Gratuluję, właśnie dlatego, że klasyk wśród Delban to jest na mojej liście poszukiwań, (co najgorsze, że lista jest jeszcze bardzo długa). Twoja wersja jest z pełnymi wskazówkami, ma ktoś zdjęcia wersji wskazówek z wypełnieniem?

Staszku moje lista jest jak papier Mola :D:lol:

A wskazówki też mam pełne , jedynie w tej z dużym logo są z wypełnieniem

http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/image/13107-2014-03-05-11-07-23-0002/

I tu są z wypełnieniem ale czy oryginalne , wydaje się że tak

http://allegro.pl/delbana-jedna-z-pierwszych-piekna-i-poszukiwana-i5460822523.html

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem w sobotę na warsztatach organizowanych w Cechu Rzemisł nt. "Roczniaków" i tam Pan Marian, wspaniały kolekcjoner o niesamowitej wiedzy na temat kolekcjonowanych przez siebie zegarów zachwycił mnie swoim podejściem do kolekcjonowania. Wyobrażacie sobie, że On ma wszystko skatalogowane i wie dokładnie jakich modeli brakuje mu do zamknięcia kolekcji. Zostało mu bodajże osiem i będzie miał zamkniętą kolekcję. Coś niesamowitego, On wie czego szuka i "sekrecie" powiedział nam, ze śledzi wszelkie ruchy aukcyjne tych zegarów.  No cóż ja jestem na etapie co wpadnie, to się kupi ;), a listą na papierze Mola rozbawiłeś mnie na całego. :D  :D  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o pepier to tylko o długość :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jurek i Arek nie straszcie Mną dzieci ( innych forumowiczów)  że jak coś licytuję to na pewno wygram  :D To tylko taktyka licytacji , Ja do każdej podchodzę inaczej i nie każdą wygrywam Ta delbanka poszła za 220 zł czyli nie tak dużo jak na jej stan Myślałem że może być drożej . Na początku Mojej tutejszej kariery kierowały mną trochę emocje . Teraz licytuję już na zimno i ze spokojem. Wszystkie fajne nie mogą być Moje. Z licytacją na portalach zagranicznych też trzeba uważać . Nie doszły do Mnie 2 sztuki z subsekundą , ale gość wziął to na klatę ( na szczęście ) i zrobił upust w swoim sklepie i musiałem coś na szybko wybrać ( dopłacić ) i wziąłem Longinesa vintage , który pomógł Mi wybrać kolega Lec z tematu Longinesów  , pokazywałem go Staszkowi na PW  Więc zdarza się i tak

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszek, to teraz konia z rzędem temu, kto powie nam wszystkim, jak zamknąć kolekcję Delban :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek ma szansę zamknąć kolekcję i to nie tylko z powodu ......ale przede wszystkim widać w nim determinację do pozyskiwania kolejnych ciekawych modeli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

No tak. Ale przez Sławka sam już nie wiem czy skupić kolekcję na "krajowych" modelach, czy rozszerzać o ciekawostki u nas wcześniej niedostępne.

Co i tak nie wiele zmienia, bo nikt nie wie gdzie kolekcja ma koniec... :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbieram Delbany od kilku lat, bo trudno to na razie nazwać kolekcjonowaniem. Z pewnością nie interesują mnie modele po latach siedemdziesiątych, ale nie skupiam się na modelach "krajowych" , bo tak na prawdę nie wiadomo, które były krajowe. Zbiór zaczyna dopiero się krystalizować, w jakim kierunku się zwróci trudno powiedzieć, ale do końca daleka droga. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że żeby mieć tylko ciekawe modele + różne rozmiary , werki  to 50 sztuk trzeba mieć !!! Ja sam mam chęć np. na nurka , budzika , tego skeletona , Voltige , wojskowego itd i itd . Więc dużo jeszcze wody upłynie zanim zamkniemy temat 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj chyba nie zamkniemy... na szczęście :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że bliżej setki. Jestem przy pięćdziesiątce i w kolekcji same dziury jak w serze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arek co do zakupów zagranicznych , trzeba podpierać się choć PayPalem , znalazłem fajną stronę z rynku południowoamerykańskiego , ale tam tylko karta kredytowa , a to już ryzyko że zostaniesz z niczym Wrzucę ją to sami zobaczycie co Oni tam Mają. Odwrotnie niż u Nas

http://listado.mercadolibre.com.ar/delbana#D[A:delbana,B:0]

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że bliżej setki. Jestem przy pięćdziesiątce i w kolekcji same dziury jak w serze :D

Oj Staszku masz świętą rację , też dobiegam do 50 ;)  ( nie licząc damskich ) a droga jest długa i kręta

Przed zakupami na zatoce powstrzymują mnie ceny i język :)

A i na naszym rynku rzadko ale co kilka lat :P pokazują się jakieś perełki

A  mając kilka Murzynków okazuje się po dokładnym obejrzeniu że każda tarcza czymś delikatnie się różni od siebie , a i pozostałe modele tarcz wyglądając na jednakowe mogą posiadać różnice w kroju czcionki cyfr |

Już kiedyś pokazywałem to zdjęcie jako kwiz

post-48480-0-44953200-1435132445_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jurek na zatoce jest w miarę bezpiecznie chroni Cię PayPal i Ebay, (oczywiście do chwili aż trafisz na oszusta, odzyskanie kasy może potrwać nawet 3 miesiące ) tylko może się zdarzyć że przesyłka jest droższa niż sam zegarek, co do języka sam korzystam z translatora i jakoś daję radę

Co do 50 sztuk to miałem na myśli że np z z rozmiaru 33 mm z tych murzynków wybrałbym dwa najfajniejsze itp z innymi tarczami Po przejrzeniu tematu wychodzi że samych 33 mm z różnymi tarczami może być właśnie z 50 sztuk .+ inne rozmiary, werki i  itp To Staszek ma rację że może to przekroczyć spokojnie 100 sztuk Na tej stronce co wrzuciłem może być drugie 50 sztuk z subsekundą . Nie wiadomo ile  do Nich tego wysłali

Po za tym pytanie Czy cały zbiór ma dotyczyć 1 osoby, czy wszystkich na tym temacie ?

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi