Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

A tak coś po Polsku od ziomala ? zwyczajnie dla amatora ?

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Da się gdzieś kupić kopertę do Delbany Recordmaster?

Może od Adriatici będzie pasowała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizmy Ety w mojej ocenie są dobrymi mechanizmami, może nie są zbyt pięknie zdobione, ale to dobre "woły robocze" i tak jest z tym modelem bazowym i jego modyfikacjami.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomyślne informacje Dobrze o tym wiedzieć Bo zegarek fajny i do tego złoty Jerzyk go widział na żywo . Wrzucę później jakieś fotki bo adriatica nie ma swojego tematu jak Mi się dobrze zdaje . To znaczy był, ale został zamknięty przez moderatora Pozdrawiam

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zależności od daty produkcji proponuję wrzucić do wątku vintage, albo nowe nabytki. Pilnujmy tematycznie sami wątku o Delbanach, bo też się rozjedzie, jak wiele innych. Przypomnę, że tu powinniśmy pokazywać swoje Delbany, a w drugim wątku http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85816-delbana-oryginalna-czy-nie-zapytania-wszelkie/dyskutujemy o tym, czy są oryginalne czy składaczki ;) .  

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może od Adriatici będzie pasowała?

Sprawdzałem i niestety gwint dekielka inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku pozostaje Ci renowacja starej.

Unikaj raczej majstrów oferujących tą usługę w cenie około 50 zł.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej licytuje damską Delbanę:) nie wytrzymałam do nowego miesiąca. Czy możecie mi powiedzieć ile jes warta i czy jest choć oryginalna? Czy mogę tu umieścić link do licytacji i nie będziecie ze mną się licytować:)?

To taka mnie interesuje

http://allegro.pl/show_item.php?item=5202738956#thumb/1

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Acia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko ;)

Jakby udało Ci się zrobić dokładne zdjęcia makro tej tarczy, najlepiej samej, bez koperty, to byśmy się trochę nad nią pochylili. Wygląda jakby środek był ciemnobrązowy i ma czarne napisy. Ja takiej jeszcze nie widziałem. To może być albo dość ciekawy egzemplarz Delbany albo...

Arku środek jest faktycznie miedzianka ,( nie ciemnobrązowy ) mam takową lecz w troszku gorszej kondycji :ph34r: i zapewniam nie ciemnobrązowy

Hej licytuje damską Delbanę :) nie wytrzymałam do nowego miesiąca. Czy możecie mi powiedzieć ile jes warta i czy jest choć oryginalna? Czy mogę tu umieścić link do licytacji i nie będziecie ze mną się licytować :)?

Acia dawaj nie będę walczył :)

Co do reszty to witam nowych właścicieli Delban , grono się powiększa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzuciłam do poprzedniego posta bo chyba nie lubicie jak jeden pod drugim ale czy w związku z tym przy edycji pojawia się informacja, że ktoś coś dodał? Czy muszę sobie wracać do góry i czytać czy może coś ktoś dopisał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest.

muszę sobie wracać do góry i czytać czy może coś ktoś dopisał

Ale w tym wypadku nie byłoby posta pod postem bo w międzyczasie odpowiedział Jerzy. ;)

Co do zegarka, to wygląda na całkowicie oryginalną. Tarcza nie jest malowana, zresztą w damkach rzadziej się to spotyka. Niestety nie widać koronki, ale i ona wygląda na oryginalną. Stan jaki jest, widzisz sama - średni. No i musisz wziąć pod uwagę, zwłaszcza lubiąc męskie rozmiary zegarków, że jest mała.

Wyceny niestety nie robimy na forum - regulamin zabrania.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, wiem, że jest mała ale piękna :) Podoba mi się nawet jak na damski zegarek.Zobaczymy jak cena urośnie i jak bardzo będę ją chciała. A co do koronki to w opisie chyba było, że nie ma. Ja nie bardzo jeszcze rozumiem, co to jest koronka, czy to jest to coś do nakręcania zegarka bo jeżeli tak to to jest widoczne na zdjęciu a w opisie, że jej brak więc proszę rozświetlcie mi umysł:)

Tak jest.

Ale w tym wypadku nie byłoby posta pod postem bo w międzyczasie odpowiedział Jerzy. ;)

Co do zegarka, to wygląda na całkowicie oryginalną. Tarcza nie jest malowana, zresztą w damkach rzadziej się to spotyka. Niestety nie widać koronki, ale i ona wygląda na oryginalną. Stan jaki jest, widzisz sama - średni. No i musisz wziąć pod uwagę, zwłaszcza lubiąc męskie rozmiary zegarków, że jest mała.

Wyceny niestety nie robimy na forum - regulamin zabrania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, koronka służy do nakręcania zegarka i zmiany czasu. Fraza zamieszczona w opisie aukcji oznacza, że rozmiar zegarka mierzony jest bez koronki. Samą koronkę zegarek oczywiście posiada.

Powodzenia w licytacji. Tylko nie napinaj się za wszelką cenę. Damki pojawiają się od czau do czasu i zawsze można coś wybrać.

Pozdrawiam

Arek

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za wyjaśnienia i postaram się być cierpliwa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arku środek jest faktycznie miedzianka ,( nie ciemnobrązowy ) mam takową lecz w troszku gorszej kondycji :ph34r: i zapewniam nie ciemnobrązowy

A możesz dać fotkę tej tarczy, bez szkła i w dobrym świetle?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt damki są rzadko kupowane , więc jest ich troszkę , a ta widać że nie była dawno rusana :P chyba tylko do zrobienia zdjęcia ją rozkręcono , tarcza ma fajną patynkę ( lecz nie wszyscy to lubią ) , ale możesz jeszcze poszukać a nuż trafi się coś innego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz dać fotkę tej tarczy, bez szkła i w dobrym świetle?

A i proszę oto moja bidulka , a co do koloru to proszę się nie śmiać ale podobno faceci to mają kłopoty z kolorami , a mnie ten kolor pasuje na miedziany ;)

I proszę nie marudzić  ;) że wskazówki nie takie ale tak go ratowałem że wpakowałem co było pod ręką :)

post-48480-0-17337000-1427478897_thumb.jpg

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dziękuję bardzo :)

Teraz obejrzałem ją sobie nieco dokładniej.

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej licytuje damską Delbanę :) nie wytrzymałam do nowego miesiąca. Czy możecie mi powiedzieć ile jes warta i czy jest choć oryginalna? Czy mogę tu umieścić link do licytacji i nie będziecie ze mną się licytować :)?

To taka mnie interesuje

http://allegro.pl/show_item.php?item=5202738956#thumb/1

Ja ze szczególną rozwagą licytuję zegarki których mechanizmy były "rozbierane". W tym przypadku widać że ktoś wyciągał wałek bo otwór śrubki jest rozwiercony przez zbyt duży śrubokręt. Zbyt duży śrubokręt każe przypuszczać że nie był to zegarmistrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, że uważać trzeba. I to zawsze. Jednak trudno lub prawie niemożliwe jest znalezienie Delbany nie rozbieranej. A miejsce pod śrubą tiretu rozrobione jest bardzo często, niestety.

Osobiście kupiłem dużo zegarków w podobnym stanie i właściwie tylko raz trafiłem na mechanizm z problemami. Mowię tu oczywiscie o zegarkach opisanych jako sprawne.

Co oczywiście nie zmienia faktu, że ryzyko zawsze istnieje. Trzeba mieć tego świadomość. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy, kto kolekcjonuje Delbany powinien mieć w swoich zbiorach również damkę, więc nie ma się co zastanawiać tylko szukać i brać ;) . Czy ta jest warta grzechu, to już indywidualna sprawa. Prawdą jest, że damek jest dość dużo , a zainteresowanie nimi o wiele mniejsze niż męskimi, ale trafić w dobrym stanie jest tak samo trudno jak męską w pozłacanej kopercie, a te damki są tylko w takich kopertach. Wskazana przez Ciebie ma wyraźne przetarcia (górna powierzchnia ucha) i będzie to widoczne nawet po wyczyszczeniu i wypolerowaniu koperty ( podobna sytuacja z moją damką). Mechanizm jak dla mnie to nie problem, jeśli balans jest OK, to czyszczenie i smarowanie powinno załatwić sprawę. Dekielek po wypolerowaniu, będzie wyglądał bardzo ładnie, ale wszystkie tyłeczki od damek wyglądają bardzo ładnie. Tarcza to mocna strona tego zegarka ( część rys i zabrudzeń jest na szkiełku, więc po wymianie będzie całkiem fajna tarcza. Klasyczna damska Delbana ma inny sekundnik, czy ten jest oryginalny, być może były takie modele, ale ja spotykałem raczej klasyczne z grotem. I w ten sposób masz odpowiedź czy brać czy nie. :D

Też mam damkę, może nie tak ładna jak bym chciał mieć, ale kiedyś na pewno trafi się lepsza, a na razie rekompensuje sobie to drugą bardzo rzadko spotykana z automatycznym mechanizmem.

post-57210-0-58981000-1427484207_thumb.jpg

post-57210-0-88427600-1427484253_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszku, Twoja damka w porównaniu z moją to istne cudeńko. :D

Śliczniutka. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Cześć wszystkim :)

Dużo obserwuję ten wątek i podziwiam Wasze Delbany! Piękne są :)

Trochę się wstydzę pokazać swoją pierwszą którą mam już od pewnego czasu. Słabe światło niestety i zdjęcia takie sobie

f3588e4a7018afda8a5160dba57e7f72.jpg35cbca3dd9b5eabeab5a4275bbec9a4d.jpg

Z racji tego że zbieram też damki (oficjalnie dla swojej kobiety ;) ) mam też coś takiego, tylko z koronką coś nie tak :(

99f5a9e17a48fdc2ff826f496c5862e2.jpg

Wspólnie ;)

afa4dacd1fd49c86553b6c856a1dc5c5.jpgda767a941933e80c8bbabab79eb9b4ef.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie w ilości, a w jakości siła. Obie Delbany bardzo ciekawe i inne niż wszystkie. Gratuluję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi