Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Oj! A ja zagrzebuję się coraz bardziej. Zamiast wziąć się za rozbieranie i porządne czyszczenie, to na razie tylko szukanam i od czasu do czasu coś kupuję. A kolejka rośnie bezlitośnie. Ostatni, który zrobiłem kompleksowo został zakończony chyba w maju. Od tamtej pory nic. :(

Trzeba sie wziąć za robotę, bo ze sztuki na sztukę bedzie coraz trudniej się z tego odkopać.

Skąd ja to znam ,u mnie to samo i czekam sobie na zimę to podgonię trochę a tak kolejka sie tylko powiększa :)

A co do brązowych, to ta gładka jest malowana.

Ja się zasadziłem na gładką i powiem szczerze że nie jest malowana ,

Gra światła ? albo jedynie odświeżony środkowy krąg , w okręgu środkowym brązowym czcionka jest ok nikt nie mazał ;)

Tak więc za 9 dni sie okaże :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i chciałem wreszcie pokazać Moją pierwszą na Felsie 466.

Gdzieś widziałem ją czyżby na eb....?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się jednak wydaje, że przynajmniej brąz jest przemalowany. Zobacz drugą fotografie i na napis Delbana.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo, napisałem, spuścił z ceny i wziąłem bo trochę już wisiała , Wygląda na Młodszą , ale werk produkowany od 50 roku . Prążkowanej nie biorę bo cena odlatuje w kosmos , lepiej odłożyć na kieszonkę

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się jednak wydaje, że przynajmniej brąz jest przemalowany. Zobacz drugą fotografie i na napis Delbana.

Może i tak sie wydawać,  ale bardziej optuję za grą światła ,

Jak ją wylicytuję to się wszystko okaże :P:D cy malowana 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie popatrzymy na starcie dwóch mędrców od Delban  :)  :P

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie się dwóch "bije" tam trzeci korzysta. Delbana o której mówicie moim skromnym zdaniem nie jest malowana. Tarcze z brązowymi ringami były bardzo nietrwałe i szybko dostawały plam. Może nie powinienem tego teraz pisać, ba apetyt na brązowe Delbany mi nie minął, choć nie ukrywam, że poluję na okazje, więc przy takim zainteresowaniu szansy zmalały do zera, ale ponieważ mogę się mylić, wiec i mogę pozwolić sobie na taka luźna ocenę tej Delbany.

Zacznijmy od ogólnego stanu zegarka, który wskazuje, że zegarek nie przechodził spa, koperta jest w przyzwoitym stanie bez odprysków (zegarek nie pracował w ekstremalnych warunkach, więc i tarcza może być dobrze zachowana). Teraz tarcza, luma na tarczy się poprawnie postarzała i mało prawdopodobne by była nakładana ponownie. Jeżeli luma jest stara to i biały ring z podziałką też jest najprawdopodobniej stary. Jeżeli te elementy nie były poddawane malowaniu, a wyglądają naprawdę bardzo dobrze, to któż by sie bawił w odnawianie środka i go tak spitolił. Tak więc plamy na środku zgodność i dokładność lumy na tarczy, gdzie indeksy są różne i kropki w różnych miejscach, wyrazistość gilosza białej części moim zdaniem przemawiają za oryginalnością. Wypełnienie wskazówek, o ile minutowa dziwnie jest rozjaśniona( może światło) to godzinowa nosi ślady starości i zgodności z lumą na indeksach. Reasumując podzielam poglądy Jurka, że tarcza nie była malowana, a jeżeli była to oficjalnie "odszczekam" moją opinię. Tak więc strzelę snajperem, choć z pewnością poniżej waszych pułapów :(    

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się już nieco pogubiłem. :)

Pisałeś to Staszku o tej z pionowym giloszem?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że nie, bo ta jak już pisałem odleciała cenowo ,chodzi o tą drugą bez pionowego giloszu

Edit Stachu Ja tą z lewej odpuściłem , a tą z prawej zgodnie z obietnicą nie licytuję 

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak, jak pisze Sławek. Ta z pionowym giloszem ma ciekawszą tarczę i po umyciu może okazać się super, ale ma bardziej zniszczoną kopertę i tak jak już Sławek zauważył już jest powyżej 170 zł. Pisałem o tej drugiej z gładkim brązowym środkiem, ale pewnie cena też będzie podobna. :(  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. No to pisaliśmy o tych samych. Ja raczej tez już rezygnuję. Okazja jeszcze się trafi ;)

Natomiast oglądam tą drugą i ciagle mam wrażenie, że ordynarnie zamalowany jest napis Delbana na brązowo.

Ale mogę się mylić, bo dziś zaglądam na forum tylko z doskoku na telefonie.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedającym jest Zbych1968, gdyby to był zbigniew12_2005, to byłaby w 100% malowana :D  :D , a tak to tylko w 50% :P.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:D :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam opinię Staszka :)
Mam brązową z promienistym giloszem i brązowym środkiem , ( lecz stan tarczy nie przemawia za pokazywaniem jej ) i w niej także napis Delbana jest brązowy zlewa sie z tłem ( ale to może przez rdze :P:D:lol:
A ta z pionowym jakby ktoś ją specjalnie podbijał????
No to kto się jeszcze za nią bierze?? , będę wiedział ile kasy muszę wygospodarować ;):lol:

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odpuściłem jedną i drugą , nie będę miał kaca bo wpadła Mi ta czarna śliczna  dameczka  :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest jeszcze tak źle, to dopiero się zacznie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delbana w prążki z Torunia . Ja na miejscu gościa dorzuciłbym do opisu że Ojciec Dyrektor nosił go przez rok, cena byłaby jeszcze wyższa  :lol:  :ph34r:

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dziś wrzucę nabytek od kolegi Piotra z naszego tematu. Jedna Delbana duża kostka + mały dawca , choć też można nad nim się pochylić i może go uratować . Oba werki w zegarkach to ETA 900 . Żeby było w oryginale trzeba zamienić werki. Jeden na 15 , drugi na 17 kamieniach jeden sygnowany drugi nie  Nigdy nie myślałem że kupię kostkę , ale jak przyszła to się w niej zabujałem i myślę ze często będzie gościć na moim nadgarstku Jedynym problemem jest nieoryginalna wskazówka godzinowa w dużej kostce. Był pomysł żeby przełożyć obie z małej , ale ja chyba zostawię tak jak jest , i będę szukał oryginalnej. W małej można by odnowić tarczę i z dawcy byłby drugi fajny zegarek. Liczę na wasze podpowiedzi oczywiście  :)

post-38106-0-73318200-1438333484_thumb.jpeg

post-38106-0-39203600-1438333498_thumb.jpeg

post-38106-0-70532500-1438333520_thumb.jpeg

post-38106-0-35913700-1438333540_thumb.jpeg

post-38106-0-57682900-1438333560_thumb.jpeg

post-38106-0-06271700-1438333588_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-38106-0-86299100-1438333831_thumb.jpeg

post-38106-0-82576000-1438333859_thumb.jpeg

post-38106-0-87310300-1438333870_thumb.jpeg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie to gratuluję i trochę zazdroszczę ;). Kostki bardzo ciekawe i pierwsza w fajnym stanie. Przełożenie wskazówek, bo będą chyba pasowały jest jakąś opcją, ale chyba lepiej poszukać drugiej do dużej. Przy odrobinie szczęścia nie powinno być wielkiego problemu ponieważ wskazówki są standardowe (nieudziwnione). Paski w dużej dodają jej elegancji i wyraźnie przestrzenna tarcza (zagłębiony sekundnik) podkreśla wyjątkowość i wpycha zegarek na trochę wyższą półkę. Przy okazji mamy również informację, że nie zawsze mechanizmy w kostkach były sygnowane. Jak popracujesz nad kopertami i dekielkami ;) to będą super zegarki.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obym nie spotkał już w życiu kobiety z takim nadgarstkiem :D Wysokość kostki dużej od ucha do ucha 39 mm szerokość uszek 33 mmm średnica koperty dużej kostki H- ,37 mm x 32 mm 

Edit masz tu kostkę dameczkę http://www.ebay.pl/itm/Vintage-Delbana-Swiss-Lady-10KGF-17Jewel-Watch-/191278698447?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c89194fcf

http://www.ebay.pl/itm/DELBANA-ART-DECO-30-YEARS-NOT-WORK-LOT-75-/221805902225?hash=item33a4a97991

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale one mi wyglądają na damki

Piękne, rasowe, męskie kostki.  Chociaż na reklamówce jest z Panią.

post-57210-0-80741000-1438364388_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację ;) , ale teraz kobiety , tak jak i faceci noszą na nadgarstkach duże zegarki, u kobiet wygląda to karykaturalnie ale taka moda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi