Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Arek zegareczek superek  :) . Ja mam chyba zboczenie bo czarnulki podobają Mi się najbardziej  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście bardzo ładna i ta data, która dodaje niesamowitego smaczku. Oczywiście rodzynek, pierwszy taki model na forum.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny i cacuśny!

Właśnie smakowity kąsek tylko szarpać!

Mówisz Staszku, że rodzynek ale przydałby się jeszcze jeden, 

by upewnić się w swej niewiedzy, dotyczącymi tak zaskakujących 

rodzajami jakże urokliwych przeca Delban.

Lecz nie tylko sam zegarek mnie poruszył co Exspresiak i to w takim stanie zachowania!

Ciekawe Arek z którego roku Pańskiego tenże numer pochodzi?

Mnie się wydaje, że data, to znamienna 17.10.1978r

Dzień po wyborze JP2!

Natomiast sam tytuł gazeciaka, wzbudził we mnie daleko wcześniejsze wspomnienia.

Z lat 50 kiedy, to jako obszczyj murek, prowadziłem pierwszą swą działalność gospodarczą na dzielni.

Podlegającą ustawowo ściganiu i tępieniu przez organa oraz rudego ich przedstawiciela na okolicę. 

Ciętego na mnie wyjątkowo, bowiem swój niecny proceder uprawiałem w promieniu 200 m

od świeżo oddanego "Pałacu" z piwnicznymi kazamatami czyli dołkiem w KD Targówek.

Tia!

Krzyczało się: Exspres Wieczooooooooooooorny...Kurier Warszaaaaaaaaaaaawski

jak przystało na warszawskiego gazeciarza, by zarobić "parę trzy" na uciechy i nałogi.

By w końcu trafić pod skrzydła tego siwego Pana wspaniałego człowieka

i jego przybytku na ul. Środkowej. 

No i se powspominałem.  :P

Dla potomnych, ten starszy siwy człowiek, to Kazimierz Lisiecki

A ta, dla co poniektórych "rudera", to 82-letnie Ognisko Towarzystwa Przyjaciół Dzieci Ulicy.

Te drzewa z tyłu, to morwy, których smaku nie zapomnę do końca swych dni.

Ciut dalej (po lewej) niewidoczna, rośnie topola sadzona mą ręką 55 lat temu. 

post-63153-0-79842100-1444434074.jpg

post-63153-0-38725000-1444434102.jpg

post-63153-0-37690300-1444434129_thumb.jpg

Edytowane przez lec

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt piękny choc bardziej zaciekawił mnie ten zegareczek na trzecim zdjęciu z drugiego planu :D
@lec piękne wspomnienia , a i ja nigdy nie zapomnę smaku morwy  :) , bo to jeden ze smaków dzieciństwa  , jak i chleb z wodą i cukrem :D
Wracając do chrono to tylko pozazdrościć , a sam muszę jeszcze z takimi zakupami poczekać  :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za dobre słowo.

...tak się dzisiaj rano obudziłem i zacząłem się zastanawiać, co mnie tak pcha w poszukiwanie i kupowanie kolejnych zegarków do kolekcji, której i tak prawie nikt, nigdy nie podziwia, a nawet mało kto ogląda... i doszedłem do wniosku, że jednym z głównych motorów napędowych są właśnie te achy i ochy forumowe, które tak jakże często wymieniamy między sobą. :):rolleyes:

To faktycznie jakoś napędza i mobilizuje do dalszych mozolnych poszukiwań i powiększania kolekcji... czyli wstyd się przyznać, ale... próżność przeze mnie przemawia... <_<:)

No cóż... trzymam się jeszcze kurczowo faktu, że bardzo lubię zajrzeć do środka, rozebrać i uruchamiać na nowo zaniedbane staruszki. I to jakoś tłumaczy mnie przed samym sobą z tej niecnej próżności. :lol: MUSZĘ SIĘ TEGO TRZYMAĆ, bo inaczej zwariuje. :P

Fajne wspomnienia... :) Dzięki, fajnie się to czyta. A skąd wiedziałeś który to nr Expressu? Masz wszystkie egzemplarze z czasów działalności? :D Zgadza się to właśnie ten numer.

Mam jeszcze trochę fajnych starych gazet po dziadku. Kilka Trybuny Ludu, kilka Naród i Wojsko, jeszcze sprzed wojny..., kilka tygodników Solidarność...

Dołożyłem do postu ze zdjęciami trochę szczegółów. Może kiedyś się przydadzą, jak będzie do czego porównać.

Jerzy, ten zegarek z drugiego planu, to nic wartego naszej uwagi ;) Zwykły kwarc kominkowy, zrobiony na staroć. Dostałem kiedyś od siostry i tak stoi na kominku :)

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłeś?

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwnie umiejscowiony napis ancre 15 rubis , i gdzie uciekło swiss made .
Ale kieszonka fajna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra. Nie chwal się tylko mów którą sprzedajesz i za ile?? :D

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokupiłeś jednak drugą.

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiła się tanio to wziąłem, na razie nie mam co do nich planów. W tej nowej szkiełko do wymiany ma dwa małe pęknięcia i tyle Werki te same Różnią się tylko uchwytem w kominku i wymiarem sekundnika . Trafiłem Ją na aukcji

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatoka, czy nie daj Boże u nas?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aukcja z aukcjonerem Luksemburg Edit  Ale sprzedający Germany

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36mm

Felsa 465

ed508_IMGP4170.JPG

Więcej zdjęć w temacie o oryginalności i prośba o weryfikację :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj przepiękna dameczka, w którą znowu swój nieoceniony wkład miał Jerzy, przekazując do niej bęben ze sprężyną :rolleyes:

BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJĘ!!! :) Jerzy, jesteś dla nas i naszych zegarków jak doktor Judym...  :rolleyes:

Tym razem sesje fotograficzną zrobiła moja córka.

Obfotografowała zegarek taką ilością fantastycznych zdjęć :wub: , że miałem kolosalny problem z wyborem tych kilku do postu. :)

I też bardzo jej za to DZIĘKUJĘ!!! :)

kh674_IMGP4117.JPG

nw74_IMGP4093.JPG

wx395_IMGP4105.JPG

te682_IMGP4088.JPG

il602_IMGP4127.JPG

vw185_IMGP4113.JPG

Wszystkie zdjęcia to jej pomysł, aranżacja i wykonanie :)

eq610_IMGP4045.JPG

jh390_IMGP4070.JPG

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fankaDaktarina

Zdolna pociecha :) a zegarek śliczny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładniutka i do tego sygnowana koronka zawsze podnosi klasę zegarka  :)  Nie wiem z czego to się bierze że dameczki zachowują się w takim ładnym stanie, odwrotnie do męskich Delban

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdolna pociecha :) a zegarek śliczny ;)

Ano zdolna... po tacie :lol:

Ładniutka i do tego sygnowana koronka zawsze podnosi klasę zegarka  :)  Nie wiem z czego to się bierze że dameczki zachowują się w takim ładnym stanie, odwrotnie do męskich Delban

Patrząc na moją żonę, to chyba z tego, że zegarek leży cały czas w szufladzie a nie na ręku :D:lol:

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no zdolniacha , ;) 
Cieszę się że mogłem pomóc wskrzesić damę :)
I fakt koronka jest w świetnym stanie , choć nie wieszajcie na mnie psów na zdjęciach wydaje się że jest troszkę za duża ?
Może ja mam tylko takie wrażenie ?

Gdzieś qw szpargałach mam też koronkę do Delbanay z logo tylko nie grzybek lecz cylindryczna bodajże i się zastanawiam do jakiej będzie pasować choć teraz nie będę miał takiego problemu gdyż w me łapska :) wpadła ........ ale to potem co teraz mogę napisać to super - shockressist

post-48480-0-78483100-1444984294.jpg

Przepraszam kolegów że kiedyś pokazałem też kawałek zdjęcia tarczy (dla odmiany męskiej ) i dalej nic , ale jeszcze nie mam głownego elementu werku i nie mogę sie wam pochwalić owym nabytkiem , ale już nad tym pracuję ;) i może niedługo go pokaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damka w bardzo ładnym stanie. Mam dwie, ale obie z niesygnowanymi koronkami. teraz muszę popracować nad trzecią, ale nie tak ładna jak Twoja. Na szczególna uwagę zasługują ciekawe kompozycje zdjęciowe. Gratuluję umiejętności córce, ma dziewczyna talent. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpocząłem od tego co najłatwiejsze, czyli dekielki.

post-57210-0-51867000-1445110135_thumb.jpg

post-57210-0-64765300-1445110138_thumb.jpg

post-57210-0-28066900-1445110141_thumb.jpg

post-57210-0-89474900-1445110144_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpocząłem od tego co najłatwiejsze, czyli dekielki.

Czuję nosem, że coś fajnego się szykuje...;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi