Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem dogadać się także z tym gościem od Recordmastera , ale gość orbituje na innym gwiazdozbiorze Trudno trzeba czekać na inną okazję Gorzej bo ten pierwszy odebrała żonka , a przesyłka była za pobraniem , a to trzeci w ciągu tego tygodnia zegarek, na szczęście IWC od Pawła też ją urzekł 

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobił się ruch w temacie :)

Nie omieszkam się i ja pochwalić.

Przyszła prawdziwa piękność. :)

Z tego co pamiętam, to pokazywał kiedyś taką Jerzy (dość dawno... gdzieś na początku tego tematu) z takim samym mechanizmem, tylko chyba miała trochę inne wskazówki...

Delbana kanciata, promienista, a'la atlatic'o-warszawska :D

Trafiła się w świetnym stanie...

je550_delbana_001.jpg

yn159_delbana_002.jpg

Z resztkami oryginalnej koronki :)

ii972_delbana_004.jpg

Mechanizm, tak jak wspomniałem, taki sam jak był u Jerzego FEF 380. Czyściutki i bardzo dobrze traktowany.

yh259_delbana_005.jpg

Śruba tiretu jak rzadko..., rdzy na wałku ani śladu.

qq14_delbana_009.jpg

Koperta ma trochę rys, ale nie będę ich ruszał. Chcę, żeby zegarek zachował charakter używanego, pięćdziesięciolatka :)

xg596_delbana_006.jpg

Dekielek ma niestety sznyty po gów...ym otwieraniu ale zachował jeszcze oryginalny podłużny szlif, więc również nie będę go ruszał...

gw440_IMG_2468.JPG

...a pod nim oryginalna uszczelka :)

ul872_delbana_008.jpg

Wymieniłem jedynie szkło (było pęknięte), wyszorowałem kopertę z dekielkiem i dałem nowe ubranko. Zegarek prezentuje się tak:

nq151_delbana_010.jpg

wv3_delbana_011.jpg

Lub tak (w innym przebraniu):

am405_delbana_012.jpg

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten oldskulowy pasek z ostatniego zdjęcia ,nadaje zegarkowi inny wymiar. Zegarek tez śliczny Nie jestem fachowcem , ale też bym nic nie zmieniał  Wygląda bombowo :) Gratuluję

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delbany mnie nie kręcą ale ta ma naprawdę ciekawą tarczę i w super stanie - nowe szkło robi robotę  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loituma śliczna ta Delbana! Gratuluję!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem zapytać,bo się zamyśliłem,czy od środka na deklu ma inicjały jakiegoś fachowca bo wygląda na nie tykany,ja zawsze sprawdzam bo takie najlepiej lubię jak są w oryginalne nie ruszane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu akurat jest czysto.

Ale to o niczym nie świadczy. Widziałem czyste dekle a mechanizm tak styrany, jakby dziesięciu kowali sie do niego dobierało i to naraz.

Przecież nie wszyscy zegarmistrze zostawiają po sobie ślad :)

Z którym paskiem ją zostawić? :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawa Delbana, w kręgu moich zainteresowań, co oznacza, że takiej jeszcze nie mam. Gratuluję bo i stan wyśmienity i model dość rzadko spotykany. Coś się ostatnio ruch w Delbanach zrobił ;), ale to dobrze.  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-77497300-1428610377_thumb.jpgZdrową sztukę masz,a pasek ja bym dał jakiegoś parciaka,skromnie ale z wielką  klasą. u mnie pasek z Polski i zegarek tarcza zobaczcie sami.Tak troche tlenu w puściłem,tak samo chciałem z atlanticami rozruszać temat ,ale tam mnie skopali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co, ostatnio pokazywany, poszedł dziś na rękę, a już wkrótce (może jeszcze dziś wieczorem) zaprezentuję kolejną... :)

Może już nie w takim pięknym stanie jak ta, ale z równie ładną i rzadką tarczą... :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Arku fiu fiu  super sztuka i świetnie wygląda , a oto i moja o której wspomniałeś

Delbana na werku FEF

co do wskazówek to raczej moja ma jakieś zastępcze,  ale teraz widzę w jakie muszę ją wyposażyć .
Chyba o tych wskazówkach gdzieś wcześniej już też debatowaliśmy .
Ale się rozbrykałeś :P

Sławek gratuluję nabytku i niedługo będziesz musiał zakupic drugą kasetkę na zegarki :)

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się, że Wam też się podoba. Dzisiaj towarzyszyła mi dumnie podczas rehabilitacji  :)

Tą kolejną pokażę jednak dopiero w poniedziałek... dziś sił już brak, żeby się do niej dobrać. :unsure:

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy coś pokazują nowego, więc i ja.

Nie za wiele informacji o tych modelach, gdyż ich produkcja nie była aż tak wielkoseryjna. Mechanizm to AS 1240, tarcza z delikatnymi czerwonymi napisami i srebrnymi (chyba nakładanymi) indeksami minutowymi. Klasyczna koperta, ale za to dziwaczny układ z indeksami godzinowymi. Nowatorskie jak na tamte czasy rozwiązanie z przeźroczystym dekielkiem. Koperta pozłacana w bardzo fajnym stanie. Jeśli ktoś ma więcej informacji to bardzo proszę o dorzucenie do tematu.   

post-57210-0-52210000-1428840343_thumb.jpg

post-57210-0-59661100-1428840351_thumb.jpg

post-57210-0-74323100-1428840366_thumb.jpg

post-57210-0-46104300-1428840380_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej zdjęć w wątku o oryginalności Delban.

post-57210-0-04553500-1428840463_thumb.jpg

post-57210-0-89685300-1428840473_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnością futurystyczny wygląd,gdzieś już coś takiego, tylko bod inna nazwą widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega zasadas według Mnie to pozamiatał w tym temacie tą ślicznotką   :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej zdjęć w wątku o oryginalności Delban.

Szkiełko chyba jest za wysokie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostało wymienione na nowe, standard, być może że trochę można by było przyszlifować, ale nie mam pierwowzoru. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po chwilach uniesień ze Staszkową Delbaną wracamy do rzeczywistości :D

Dziś coś bardziej tradycyjnego, choć z rzadszą, i moim subiektywnym zdaniem, bardzo ładną tarczą.

post-75614-0-97483800-1428998216_thumb.jpg

post-75614-0-37832400-1428998228_thumb.jpg

I na takim fikuśnym paseczku:

post-75614-0-08937700-1428998252_thumb.jpg

Uzupełnię lumę, wymienię koronkę i będzie glancuścycuś. :lol:

Mechanizm - Felsa 465. Tym razem bez eNki

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajne wzornictwo tarczy, a i stan niezły. Świetny pasek, trzyma klimat. Pokaż tą F465.

Gratuluje kolejnej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję.

Proszę bardzo zdjęcia. Przepraszam tylko za stan mechanizmu, ale mając taki w skrzyneczce z częściami zamiennymi, nie wyciągałem z zegarka. Więc pokazuję takiego brudaska.

Felsa 465:

ap537_IMG_2493.JPG

jx322_IMG_2494.JPG

bp379_IMG_2495.JPG

I porównanie z Felsą 465N.

Po lewej Felsa 465 z charakterystycznym fazowanym brzegiem, po prawej Felsa 465N

ef39_IMG_2504.JPG

ll976_IMG_2506.JPG

bh251_IMG_2507.JPG

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi raczej o pokazanie mechanizmu pokazywanej Delban. Nieraz występują w wersji "mieszanej" ;). Ale i tak na dobre wyszło, może komuś pomoże to w identyfikacji swojego mechanizmu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieraz występują w wersji "mieszanej" ;).

Mówisz o podmianie np mostka??

Nie, w tym wypadku jest pełny F 465 :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi