Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sobiszek

Współczesna Pobieda

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli wolno - gdzie go kupiłeś? Pytam, bo mechanizm wygląda na lata '60 więc albo zakłady ZIM wykopały gdzieś zapasy starych werków (dla Ciebie to akurat dobrze, bo ówczesne werki sa wyższej jakości niż współczesne), albo ktoś "po drodze" wymienił mechanizm na starszy lub opcja 3 : zegarek został poskładany - ktoś kupił kopertę i tarczę a reszta jest z odzysku. No chyba, że zim wznowił produkcję zdobionych werków, ale to by mnie zdrowo zaskoczyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Voli - też mi się to skojarzyło z typowym starym werkiem Pobiedy na ZIMie, jedno tylko pytanie: czy tamte werki miały bity "kaliber" mechanizmu (2602) pod balansem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem go w antykwariacie który prowadzę i przyniósł mi ktoś taki zegarek i jeszcze dwie slavy ale juz w starych wydaniach.

Więc możliwe ze ktoś poprzekładał bo nowej produkcji pobiedy nie ma ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównuję sobie mechanizm ze zdjęcia z mechanizmem swojej ZIM-owskiej Pobiedy (prod. 2-56) i znajduję pewne różnice:

1. koła naciągu - u mnie obydwa są fazowane, a duże koło ma gwiazdki i napis "Pobieda" (cyrylicą), w Twojej Pobiedzie koła są bez fazek i napisu.

2. wspomniany już przeze mnie wcześniej kaliber wybity pod balansem - u mnie go brak.

3. Podziałka na mostku balansowym - u mnie stopniowana "gęsto" - 7 kresek, w Twojej Pobiedzie tylko 3 kreski.

4. "Wybranie" materiału przy małym kole naciągowym - u Ciebie jest, u mnie brak.

Zdaję sobie sprawę, że faktycznie może to być stary werk włożony w nową kopertę, a opisane przeze mnie różnice wynikają z okresu produkcji werku (tak, jak wspomniał Voli - wygląda na lata 60-te, natomiast mój werk to lata 50-te), ale równie dobrze może być to nowy werk ze szlifami (co faktycznie byłoby dużym zaskoczeniem)

Poza tym werk nie wygląda na mocno zmęczony - werki z lat 60-tych mają zazwyczaj liczne ślady interwencji mniej lub bardziej doświadczonych zegarmistrzów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pabieda to swoisty dinozaur - ten mechanizm produkowany jest od 1946 do dziś :) Oczywiście w toku produkcji zmieniay się szczegóły, więcej zmieniła się fabryka która je robi, ale ogólnie mechanizm 2602 jest w produkcji od końca lat 40 i ma sie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sobiszek przeciekawy zegarek. Pierwszy raz widzę taką kompilację. Mechanizm faktycznie taki sam jak z przed pół wieku, natomiast z zewnątrz dość współcześnie. Jakich rozmiarów jest koperta?

Nawiasem mówiąc bardzo fajny zegarek do codziennego użytku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszczam, ze zegarek zaliczył "dzwona" a zegarmistrz był wygodny -po prostu wywalił werk a w jego miejsce wszczepił kompletny werk z rozbiórki bo było szybciej niż kombinować z nabijaniem balansu itp. Ale jak napisałem - nie ma się co martwić, to ten sam typ werku, z tej samej fabryki tylko pochodzący z lepszych czasów tych zakładów (zanim zaczęli oszczedzać) - masz lepszy jakościowo mechanizm niż był oryginalnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muszę potwierdzić ze zegarek do noszenia na co dzień jest bardzo wygodny jest dosyć masywny lecz od razu wygląda na dobre wykonania kolor koperty jest taki jakby trochę bardziej mosiężny niż zloty co również fajnie komponuje się z brązowym oringiem wokół tarczy.

bardzo fajnie wykończone sa tez uszy do teleskopów skierowane w dół również masywne i grube.

muszę później zdjąć pasek i sprawdzić czy koperta posiada oznaczenia typu Au10 itp.

A powiedzcie co to za koperta? od jakiego zegarka ?raczej nie jest to jakiś chiński z rynku bo jest wyjątkowo dobrze wykonany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Au 10 to raczej nie znajdziesz - to za tani zegarek a ruscy już nie szastają złotem jak kiedyś :) Koperta, tarcza itp są nowe ale pabiedowe, już rosyjskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównuję sobie mechanizm ze zdjęcia z mechanizmem swojej ZIM-owskiej Pobiedy (prod. 2-56) i znajduję pewne różnice:

1. koła naciągu - u mnie obydwa są fazowane, a duże koło ma gwiazdki i napis "Pobieda" (cyrylicą), w Twojej Pobiedzie koła są bez fazek i napisu.

2. wspomniany już przeze mnie wcześniej kaliber wybity pod balansem - u mnie go brak.

3. Podziałka na mostku balansowym - u mnie stopniowana "gęsto" - 7 kresek, w Twojej Pobiedzie tylko 3 kreski.

4. "Wybranie" materiału przy małym kole naciągowym - u Ciebie jest, u mnie brak.

Zdaję sobie sprawę, że faktycznie może to być stary werk włożony w nową kopertę, a opisane przeze mnie różnice wynikają z okresu produkcji werku (tak, jak wspomniał Voli - wygląda na lata 60-te, natomiast mój werk to lata 50-te), ale równie dobrze może być to nowy werk ze szlifami (co faktycznie byłoby dużym zaskoczeniem)

Poza tym werk nie wygląda na mocno zmęczony - werki z lat 60-tych mają zazwyczaj liczne ślady interwencji mniej lub bardziej doświadczonych zegarmistrzów :)

ps stare werki pobiedy miały inny balans...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.