Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kibek

Pytanie o zegarek Royman Well

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Potrzebuję informacji o zegarku, który posiadam. Otóż kilka lat temu dostałem zza granicy zegarek. Trochę przeleżał w szufladzie ale teraz zacząłem z nim chodzić. Nie wiem o tym zegarku nic, ale jak zaniosłem go do serwisu Seiko żeby zmienić baterię to zegarmistrz się pytał skąd go mam i że jest sporo warty (jak dla mnie).

Zacząłem więc szukać ale nic nie mogę znaleźć :D

Znalazłem sporo o zegarkach marki Raymond Weil Geneve, a mój to chyba jakaś podróbka bo nazywa się Royman Well Geneve. Mimo tego zegarmistrz stwierdził że jest pozłacany wysokokaratowym złotem i ma dobry mechanizm Citizena.

Jak tylko mi się uda to zrobię jakieś zdjęcie. Póki co mały opisik.

Zegarek kwarcowy, bardzo płaski - mniej więcej jak moneta. Koperta złota, cyferblat czarny. Na cyferblacie nie ma żadnych znaczników minut, itp. Tylko na godzinie dwunastej złota kropka, poniżej inicjały RW, a jeszcze poniżej napis Royman Well Geneve. Na godzinie szóstej napis Swiss. Wskazówki złote, bez żadnych udziwnień - proste.

Chodzi mi przede wszystkim o to co to wogóle za firma, czy ktoś ją zna ? Bo model pewnie będę musiał dopiero sfotografować.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Z Twojego opisu wynika, że to rzeczywiście jakaś niby podróba Raymonda Weila, zapewne nie jest nic warty.

Pozdrawiam

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chodzi mi przede wszystkim o to co to wogóle za firma, czy ktoś ją zna ?

No niestety, ale Twoje przypuszczenia:

...a mój to chyba jakaś podróbka bo nazywa się Royman Well Geneve.

...są trafne :D

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-2653-0-44869900-1330519298.jpg<

post-2653-0-46320000-1330519296.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten "zegarmistrz" to jakiś partacz, lepiej go omijaj.

Mechanizm kwarcowy kosztuje grosze.

Co do pozłacania to pewnie jest pozłacany ale nie "grubo".

Design to podróba firmy Movado z modelu Museum.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Design to podróba firmy Movado z modelu Museum.

Rzeczywiście.

Ten model jest niemal identyczny. Dziękuję za uświadomienie 8)

A tak na marginesie to jeśli dobrze pamiętam to ten zegarek był w ładnym etui i nie jestem pewny (zobaczę jak wrócę do domu po pracy) ale jeśli dobrze pamiętam to na etui było napisane Raymond Weil. Ciekawe czy to legalne. Bo na pasku już jest Royman Well.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawe czy to legalne

Z legalnością to "to" niestety nie ma nic wspólnego :evil:

Tak jak wspomniał Filip, design gwizdnięty z zegarków marki Movado /po samym Twoim opisie można było tak zakładać/ , "napis" na tarczy ma nawiązywać do marki Raymond Weil- nieładnie, oj nieładnie :twisted:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No cóż. Spodziewałem się tego od momentu gdy nie mogłem nic znaleźć w internecie na temat firmy Royman Well. A swoją droga to ciekaw jestem czy to podróba jakaś chińska, czy może coś ciut lepszego. I dziwne że zegarmistrz w salonie Seiko nagadał mi głupot. Powiedział że sam mechanizm jest wart pewnie z 800zł i że pozłacanie jest wysokokaratowym złotem. A że ja jestem laik więc się ucieszyłem. Szkoda. I tak pewnie trochę z nim pochodzę. Póki co, czas trzyma dokładnie.

I jeszcze może już jako ciekawostka zdjęcia mojej podróby:

post-2583-0-90733500-1330519314.jpg

post-2583-0-83551700-1330519315.jpg

A tak swoją drogą to ciekaw jestem ile by się dało za niego wziąc. 20zł ? 8)

Zeby bylo smieszniej, to znalazlem na internecie dwa zegarki podobne z wygladu i nawet nazwy do tego Twojego, nawet logo maja podobne do logo na Twoim. Nazywaja sie nieco inaczej, nie 'Royman Well' ale 'Royman Win.' Maja nawet otoczke z diamentow, byc moze prawdziwych i pierwszego sortu, kto wie... :D:D:)

http://i19.ebayimg.com/02/i/07/94/ab/50_2.JPG

http://i19.ebayimg.com/02/i/07/94/ab/50_2.JPG

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas moich poszukiwań też natrafiłem na zegarki "Royman Win". Nawet na Allegro w zakończonych aukcjach. Niestety kompletnie nic nie znalazłem o "Royman Well", dlatego Was zamęczam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek

przykro mi to pisać ale uwierz mi i MasterFanowi:

jakkolwiek owa nazwa "Royman .." by się nie kończyła jest NIEWYOBRAŻALNIE WIELKIM SHITEM :!: :!: :!:, którego wartość jest równa O,- (dla mnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek
A wyobrażacie sobie na tarczy napis "Roman Giertych" :D

skłaniałbym się do manufaktury:

Gosiewski & Kurski & Wierzejski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyobrażam sobie, chociaż....gdzieś na forum były prezentowane stylizowane zegarki m. in. z końmi :twisted:

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przykro mi to pisać ale uwierz mi i MasterFanowi:

jakkolwiek owa nazwa "Royman .." by się nie kończyła jest NIEWYOBRAŻALNIE WIELKIM SHITEM :!: :!: :!:, którego wartość jest równa O,- (dla mnie)

Wierzę, wierzę.

Napisałem tylko to co udało mi się wygrzebać zanim nie trafiłem na to forum.

Widzę że o zegarkach wiecie wszystko. Dziękuję.

P.S.

Gdybym ten zegarek kupił za duże pieniądze to pewnie czułbym się teraz bardzo oszukany, ale ponieważ jest to prezent i darczyńca chciał dobrze więc coż mi pozostaje - wartość emocjonalna 8). A swoją drogą to szkoda że nie mam możliwości dowiedzieć się ile kosztował darczyńcę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale też wcale nie przejmuj się tym jakoś nadmiernie , jeżeli lubisz ten zegarek ( a jak napisałeś chodzi dokładnie) ,bądź ma dla Ciebie jakąś wartość sentymentalną to noś na zdrowie i już.

A jak będziesz chciał coś kupić z cyklu "zegarkomania" to zapraszam - na forum chętnie Koledzy udzielą porad co i za ile

pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale też wcale nie przejmuj się tym jakoś nadmiernie , jeżeli lubisz ten zegarek ( a jak napisałeś chodzi dokładnie) ,bądź ma dla Ciebie jakąś wartość sentymentalną to noś na zdrowie i już.

No wyrzucić go mimo wszystko raczej nie wyrzucę :D Póki co mam go na ręce.

A jak będziesz chciał coś kupić z cyklu "zegarkomania" to zapraszam - na forum chętnie Koledzy udzielą porad co i za ile

pozdrowienia

Szkoda tylko że te markowe zegarki są takie drogie. Nie mniej po wstępnym przejrzeniu forum nie wiem czy się nie zainteresuję jakimś "ciut tańszym modelem". Strasznie mi się podoba, np. ten (i nie kosztuje w tysiącach PLN): http://www.allegro.pl/item112983837_vostok...lass_cover.html opisywany w innym dziale na forum, a ponieważ trafia dokładnie w mój gust więc kto wie, kto wie :)

editka//

Właśnie wróciłem do domu, sprawdziłem i na etui jest napisane jak byk "Raymond Weil". Tego to już kompletnie nie rozumiem. Co za ludzie. A może etui mam oryginalne :D

Mam fotę ale zrobioną telefonem więc beznadziejna jakość (napis widać):

post-2653-0-90115600-1330519316.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leszek Cymerski

Ci ktorzy pisza ze Raymond Weil to nic nie warty zegarek nie maja pojecia o czym mowia. Sprzedawalem zegarki "z wyzszej polki" przez 10 lat. Od paru lat ikolekcjonuje dobre zegarki. RW jest jak nakbardziej ok. Zegarki firmowane nazwiskiem ich wytworcy - wielka rzadkosc w dzisiejszym swiecie. Ceny od 1.000 w gore. Sam posiadam RW Parsifal chrinograf, polecam wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
:D kolejny czytający w pośpiechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie i jeszcze jaki zbulwersowany :D pośpiech dobry przy muchach :):D:)

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.