Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jimi Jump

Rosyjski Zegarek Forumowy - Temat Finalny / Zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Piorunujący finisz.

Nie wierzyłem, że się uda a jednak. Duże barawa dla Jimiego i Dj Samery za całokształt.

Po takim oczekiwaniu to będzie chyba najbradziej noszony zegarek z tych, które posiadam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się, że dotarliśmy do końca i to w takim stylu :)

Podziwiam tych którzy byli zainteresowani wątkiem od samego początku i gratuluję wytrwałości, ja zapisałem się jako jeden z ostatnich, a już się nie mogę doczekać zegarka.

Swoją drogą to miłe uczucie już przed świętami Bożonarodzeniowymi wiedzieć co się dostanie na Wielkanocne :)

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakbyśmy pociągnęli projekt dłużej, to byśmy dostali zegarki na 11 listopada w przyszłym roku :)

A jakby krócej, to w tym... :):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie, że przechodzimy do kolejnego etapu, czas na technikalia:

- DjSamerA - trzaby do MON-u napisać o księgę identyfikacji wizualnej szachownicy (cmyk, dokładny wzór itp) ,

- co dokładnie z elementów na tarczy będzie pokryte luminową? tylko białe indeksy i cyfry czy tylko cyfry?

-czy cyfry rzymskie też będą z luminowy? - jeśli tak to koniecznie trzeba tak dobrac żeby była jak najbardziej podobna do czerwieni z szachownicy - jeśli nie to powinny być tego samego koloru coby nie było lunaparku na tarczy :)

generalnie chodzi mi mo to aby na tarczy nie było dwóch rodzai czerwonego i dwóch białego

pozdrawiam

P.S. - chyba po raz pierwszy w życiu uznam wyższość Świąt Wielkanocy.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy, mam szybkie pytanie ponieważ zajrzałem na pierwszą stronę tego wątku z opisem zegarka i opcjami dodatkowymi.

Pytanie czy w cenie jest szafir czy wymaga dopłaty jak PVD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO szafir juz jest w cenie i wszyscy mamy szafir na szczęście ;)

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka,

Dzięki wszystkim za miłe słowa uznania . Ale to dopiero początek jazda się zacznie ...

Co do kolorów to już z MC od dłuższego czasu rozmawiamy odnośnie lumy. Dlatego pytania czy szwajcarska czy chińska , aby dobrać w miarę kolorystykę lumy do szachownicy ....

Tylko nie zapominajmy że luminowa czerwona jak świci to świeci lekko na pomarańcz ... dlatego szukamy kolorków.

Co do świecenia zegarka ... Wiadomo wskazówki, indexy 5-10-15 oraz sekunda na czerwono.

Co do paseczków minutowych i małych indexów rzymskich to raczej nie świecące . żeby nie było dyskoteki ;)

PS. ZA SZAFIR JUŻ ZAPŁACILIŚCIE !;) Nawet o tym nie wiecie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam zalapalem sie z listy rezerwowej nie bylem od poczatku projektu wiec przepraszam ze sie wtracam ale wskazowki plus sekundnik i cyfry tylko podswietlane byly by super zaznaczam ze to jest osobiste zdanie. Taki minimalistyczny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam zalapalem sie z listy rezerwowej nie bylem od poczatku projektu wiec przepraszam ze sie wtracam ale wskazowki plus sekundnik i cyfry tylko podswietlane byly by super zaznaczam ze to jest osobiste zdanie. Taki minimalistyczny ;)

Chodzi Ci o to : ?

Pożyczone od kolegi Encanto :

dscn0328w.jpg

dscn0333k.jpg

I ja też jestem za czymś takim ... no chyba żeby coś jeszcze podświetlić na czerwono ? Indexy rzymskie ?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż własnie. Te zdjęcia oddają istotę zagadnienia. Zazwyczaj iluminacja jest potrzebna w trudnych warunkach, zatem szuka się wtedy klarownego obrazu, a nie kontempluje się migający nastrojowo ekranik. Dlatego w tym wypadku surowość stylu jest całkowicie uzasadniona. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to takie podświetlenie jest ok ;) Jeśli miałoby być jeszcze coś dodatkowo podświetlone to tylko indeksy rzymskie. Kresek minutowych bym nie chciał podświetlonych bo by robiła się z tego mała choinka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

indeksy rzymskie powinny być podświetlone imo - będzie się ładnie komponować ze wskazówką sekundy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja stawiam na jakość, rzymskie wykonane z lumi za dnia mogą tracić (są małe). Wydaje mi się że w nocy potrzebna jest zwykle prosta czytelność, więc jak na oryginale zupełnie wystarczy.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o to : ?

Pożyczone od kolegi Encanto :

dscn0328w.jpg

dscn0333k.jpg

I ja też jestem za czymś takim ... no chyba żeby coś jeszcze podświetlić na czerwono ? Indexy rzymskie ?!

Tak jest dobrze, łącznie z kolorem - taki zielonkawy pasuje do lotnika ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten jest super podswietlone tylko co trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem za podświetleniem w wersji minimalistycznej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskusja na temat podświetlenia już była na początku listopada, miało być:

świecące czerwone rzymskie i białe arabskie + wskazówki "główne" białe, sekunda czerwona

Czy coś uległo zmianie ?

Choć jeżeli nie da się dopowiednio jakościowo wykonać indeksów rzymskich: to jestem za zmianą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawiam cyfrowe wersje luminovy. Wersja 002 może być niemożliwa ze względu na malutkie i cienkie cyfry rzymskie. Pokazałam tą wersję w razie gdyby miała ona większe zainteresowanie. Ogólnie zrobiłam tak, aby pokazać jak wyglądałby taki zegarek :) Ja osobiście wolałabym, aby zegarek w ciemności nie wyglądał jak seryjny szturmovik, żeby jednak delikatnie się "odznaczał" :P

Proszę się nie sugerować kolorami. Nie mam pojęcia czy na 100% będą takie same jak na widniejących wersjach...

Musimy się dowiedzieć, jakie dokładnie luminovy zostaną użyte w naszym zegarku.

Jeśli już będę wiedzieć, na pewno zaprezentuje Wam najbardziej zbliżone projekty zegarka z zastosowanymi luminovami :P

Na chwilę obecną skupmy się bardziej nad tym, co ma świecić na tarczy naszego zegarka...

luminova_01.jpgluminova_02.jpg

Poniżej prezetuje Wam także, co znalazłam wraz z Jimim...

Są to wykazy kolorystyczne danej luminovy oraz jak dana luminova świeci.

(znaleźli mi te szablony na watchuseek forum)

1ebea49069.jpgLumiNova_colors_01.jpgLumiNova_colors_02.jpg

luminova.jpg

Dla przykładu: Seiko Orange Monster posiada LumiNovę C3 i świeci bardzo ładnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja 001 jest ladna :) A co do palety kolorow wyswietlanych na monitorze a w realu to bedzie ogromna roznica :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, czerwony spróbujemy dobrać maksymalnie najbliższy czerwieni narodowej. Ale wiadomo że ten czerwony będzie inaczej świecił .

Trzeba liczyć się z tym że może świecić na różowo :P

Ważne żeby za dnia wyglądały te czerwone elementy jednolicie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ver. 002 z pewnością bardzo by mi się podobała, gdybyśmy mieli pewność, że czerwień będzie taka jak ma być, a indeksy godzinowe będą równe i eleganckie. Wątpię, by MC mogło to zagwarantować - indeksy są chyba jednak za małe.

A gdyby zrobić z białej lumy indeksy minutowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te kropki wkoło sekundnika powodują, że całość zaczyna być mocno przeładowana, do tego powodują silne zachwianie równowagi kompozycji. Czerwone indeksy rzymskie razem z tymi kropkami to już pewne "przebarokizowanie" , jak dla mnie zaczyna wyglądać to odpustowo. Albo wersja najprostsza odróżniająca się od MC czerwonym sekundnikiem a indeksy rzymskie to może niekoniecznie wszystkie jak już jest silne parcie na nie, zwłaszcza, że nie jest pewne jak ten kolor wyjdzie, no ewentualnie indeksy wszystkie ale może bez tych kropek (ale tu przydałaby się wizualizacja)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimi kiedy chcecie się skontaktować z nimi i możemy oczekiwać jakiś wieści ? :P

p.s. faktycznie te kropki na sekundniku troche mieszają, oryginał jest tu chyba lepiej wyważony a i komu w ciemnicy dokładny pomiar sekundowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja 2. Kolory możemy dać BG W9 i dark red. Wtedy czerwony będzie tylko lekko zaakcentowany, a będzie wyglądał naturalnie :P

Z kropek na sekundniku może faktycznie zrezygnujmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.