misiador 0 #1 Napisano 16 Czerwca 2011 Witam,Nabylem swoj pierwszy Japonski automat - Orient chyba tzw "mako" - CEM65006DR, przyszedl wczoraj wieczorem na poczte. Ma byc oczywiscie nowy (niecale 500zl) - kolor tarczy szafirowy, bezel z czerwona wstawka (cwiartka). To moj czwarty zegarek z allegro i chyba pierwszy problem:- mial folie ochronne na bransolecie, naklejkie na dekielku, tabliczke orient, koperta nieporysowana ale cos nie tak jest chyba ze szkielkiem - widze mazy pod roznym katem, miedzy godzina 4 a 5 cos w ksztalcie "V" oraz inne mazy - jak gdyby brudne od spodu albo mialo jakas skaze wewnatrz! rozumiem, ze jest grube (WR 200M) i daje refleksy ale to sa jakies mazy (probowalem czyscic plynem do okularow i szmatka - nie rysuje sie, mazy - cienie pozostaja)- tego zegarka nie da sie nakrecic z koronki (tak jak amfibii czy timexa)? i mozna tylko ruchem reki?- niby sie nakreca i chodzi ale dzwiek nakrecania jest jakis dziwny - jakby rotor chodzil w 3D a nie w jednej plaszczyznie (timex automatic - taki z lupka i przeszklonym dekielkiem robi b. ladne zgrzyt-zgrzyt-zgrzyt przy pelnym obrocie rotorka, nawet amfibia latin [zanim padla jej automatyka] wydawala ladniejszy dzwiek)- bransoleta, no coz nie jest to casio edifice ale chyba troche lepiej od Lorusa i troche mniej "cwierka" niz ta z amfibii za 140zl ;-)- pudelko raczej nie bylo oryginalne bo duzo gorzej niz takie od Timexa czy Lorusa (nie, ma loga Orientu, plajstik 18-tej kategorii), karta gwarancyjna sie nie zmiescila do srodka i byla doczepiona na zewnatrz pudelkaAmfibia latin to oczywiscie klasa w sama w sobie (granatowy cyferblat utlenil sie w 2lata i jest wyplowialy wrzosowy, automatyka szybko padla (dziala po nakrecaniu z koronki), uszczelka zgnila i rozpadla, bezel czasem wypada ;-)Ok ale porownajmy tego Orienta do Timexa - taki z rezerwa chodu, koszmarna lupka, grubymi wskazowkami, na pasku (cena chyba rowne 400zl).Na papierach do Orienta pisze Tokyo Japan a na Timexie: Strap - China, Case - China, Movement - China a wydaje sie o klase wyzej - mial pelne instrukcje (Orient tylko k. gwar.), piekny dzwiek nakrecania, szkielko bez mazow. Podejrzewam, ze bransolety Timex tez ma lepsze (Orient ma zejefajne 22mm w uszach a nie 20mm ;-) ). Casio Edifice za okolo 200-300zl ma bransolete tez o klase wyzej niz Orient (bo nie cwierka). Czy to mozliwe, ze Orient "mako" make tak koszmarna jakosc wykonania? (podroba to chyba nie jest, tarcza wskazowki, napis na dole wyglada raczej na Japan a nie na Vietnam czy cos w tym stylu).Co robic z tym szkielkiem - moze miec takie mazy fabryczne? I ten dzwiek nakrecania... Moze ktos z szanownych posiadaczy "mako" porownac dzwiek swojego z czym kolwiek innym, nawet z amfibia? Odsylac to do sprzedawcy? (Sprzedawca ma konto od sierpnia 2000r, to sklep, 1349 komentarzy z czego 1 to negatyw i 2 neutralne)Pozdrawiam,Michal MPSnie pisalem na forum od 2-3 lat? i dostawalem przez ten caly czas biuletyn na email ale konta nie udalo mi sie odzyskac ;-) - musialem zalozyc nowe (ale to juz problem administratora tego forum a nie posiadaczy Orientow) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #2 Napisano 16 Czerwca 2011 oddaj go chociaż za same pudełko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4822 #3 Napisano 16 Czerwca 2011 nawet nie rozdrabniaj się na gdybanie co by było gdyby - nie ma sensu - szkoda nerwów i zachodu (z opisu, może być fake, mógł zostać uszkodzony przy transporcie(w kwestii sprzedawcy leżało go odpowiednio zabezpieczyć)mógł być już naprawiany i dostałeś bubel)) oddaj z przysługującego Ci prawa 10dni przy zakupach internetowychjeżeli będzie się sadził to na "niezgodność towaru z umową"nawet gdybyś miał stracić 30zł na koszty przesyłkimożesz mi na priv napisać co to za sprzedawca lub podać link do aukcji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiador 0 #4 Napisano 16 Czerwca 2011 ...możesz mi na priv napisać co to za sprzedawca lub podać link do aukcjiWitam, Priv nie dziala (komunikat, ze uzytkownik nie moze otrzymywac wiecej wiadomosci). O Sprzedawcy wspomnialem w innym watku: http://allegro.pl/orient-wr-200m-poszukiwany-model-wysylka-gratis-i1660312481.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pantarhei 1 #5 Napisano 16 Czerwca 2011 Co do dźwięku nakręcania to automaty orienta zgrzytają trochę inaczej niż inne i to jest norma. Takie wrażenie jakby wahnik drżał na mocno napiętej sprężynie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiador 0 #6 Napisano 16 Czerwca 2011 Co do dźwięku nakręcania to automaty orienta zgrzytają trochę inaczej niż inne i to jest norma. Takie wrażenie jakby wahnik drżał na mocno napiętej sprężynie?dokladnie tak, poza tym potwierdzilo sie tez, ze Orientow nie da sie nakrecac z koronki (tak jak amfibii czy timexa) - trzeba ruchem rekizostaje tylko to nieszczesne szkielko - wyglada tak jakby z fabryki wyjechalo brudne od wewnatrz (bo generalnie zegarek wyglada na oryginalny i na nierozkrecany)podobno dystrybutor sprzedaje Orienty bez pudelek i bez folii na szkielku sprzedawca mowi, ze mu sie zdarzylo brudne szkielko od srodka w Oriencie i zebym poszedl sobie do zegarmistrza wyczyscic albo mu odeslac - sam nie wiem co bedzie dla mnie wieksza kara: pol godziny na poczcie przy +35 stopniach (moja poczta ma okna na zachod i sa kolejki) czy 40min w aucie z klima do najblizszego zegarmistrza (nie bedacego punktem sprzedazy timemasterow i perfectow w tesco czy kauflandzie) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiador 0 #7 Napisano 22 Czerwca 2011 epilog:odeslalem tego orienta do sprzedawcy i majac do wyboru zwrot pieniedzy albo nowy egzemplarz - wybralem doslanie innej kopii (ryzk-fizyk, jednak to 22mm w uszach, swicace wskazowki i numerki - nie moglem sie oprzec ;-) ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiador 0 #8 Napisano 28 Czerwca 2011 Witam, Priv nie dziala (komunikat, ze uzytkownik nie moze otrzymywac wiecej wiadomosci). O Sprzedawcy wspomnialem w innym watku: http://allegro.pl/orient-wr-200m-poszukiwany-model-wysylka-gratis-i1660312481.htmlEpilog2:Sprzedawca okazal sie b. solidny, przeslal mi nowy egzemplarz oraz pokryl koszt odeslania tego ze skazanowy jest juz OK aczkolwiek bezel jakos dziwnie lekko chodzi, jeszcze sie przypadkowo nie obrocil ale pewnie to kwestia czasu (bezel w tym z zabrudzonym szkielkiem wymagal nadludzkiej sily zeby go obrocic) Reasumujac,-szokuje mnie rozrzut jaki maja Orienty (made in Japan) w przedziale 400-500zl - calkowicie chinski Timex czy kwarcowe Casio (edifice) wyglada jednak solidniej (lacznie z jakoscia bansolety) - czym zwyciezylo to mako: 22mm w uszach WR 200m wyglad Omegi, zakrecane koronki i fosforyzujace indeksyPozdrawiam,Michal 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pager 2 #9 Napisano 1 Lipca 2011 One tak naprawde są po 350 i mniej jak więcej sztuk zamawiasz, przepłaciłes Czywiście z wysyłką z zagranicy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pantarhei 1 #10 Napisano 1 Lipca 2011 One tak naprawde są po 350 i mniej jak więcej sztuk zamawiasz, przepłaciłes Czywiście z wysyłką z zagranicy.Dobrze prawi.Mogłeś zamówić 150 sztuk to byś mniej zapłacił - tak naprawdę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pager 2 #11 Napisano 1 Lipca 2011 Żle mapisałem.Ja zapłaciłem 440 za jedną pomarańczową sztuke ze Szwecji nową! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SQ2EJQ 65 #12 Napisano 1 Lipca 2011 Żle mapisałem.Ja zapłaciłem 340 za jedną pomarańczową sztuke ze Szwecji nową! W takiej cenie Blue Mako na bransolecie chętnie bym kupił. 0 Jurek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mysz 0 #13 Napisano 1 Lipca 2011 Może to podróba? Ja w dziale sprzedam sprzedaje mako takie jak ty kupiłeś tylko na pasku. Oglądałem i jest idealnie wykonany. Pudełko też eleganckie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woytec60 153 #14 Napisano 1 Lipca 2011 Reasumujac,-szokuje mnie rozrzut jaki maja Orienty (made in Japan) w przedziale 400-500zl - calkowicie chinski Timex czy kwarcowe Casio (edifice) wyglada jednak solidniej (lacznie z jakoscia bansolety) - czym zwyciezylo to mako: 22mm w uszach WR 200m wyglad Omegi, zakrecane koronki i fosforyzujace indeksyPozdrawiam,Michal Mako nie jest złe, jest i tak lepiej wykonane niż ten roleksowaty "submariner" z lupką CER00007 a wygląda bardzo dobrze.Jeśli masz duży nadgarstek to mogłeś pomyslec o Big Mako CEM7500: http://yeomanseiko.wordpress.com/2009/04/28/some-impressions-of-the-orient-200m-diver-style-watches-cem7500/Problem w tym, ze jego trzeba zamawiać za granicą ale na ebayu się kupi.Nazywają go Big albo new Mako i wszystkie opinie jakie czyatłem potwierdzają fakt, że jest najlepiej wykonany ze wszystkich trzech modeli.Ma 45 mm średnicy i mnie pasuje, jest swietnie zaprojektowany, ma idealne proporcje, świetnie sie układa i jego rozmiar na nadgarstku wcale nie przeszkadza. 0 Pozdrawiam, WojtekDążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Degustatorr Noir 13 #15 Napisano 1 Lipca 2011 Zgadzam się z Wojtkiem. Mam Big Mako i mogę powiedzieć, że jest to dobrze wykonany zegarek. Z wad wymieniłbym jedynie słabą luminowę(słabszą, niż w Mako) oraz nieproporcjonalnie małą(moim zdaniem) w stosunku do koperty koronkę. A wracając do Mako - wadą większości egzemplarzy jest ciężko obracający się bezel - jeżeli Twój pracuje lżej, to chyba wypada się tylko z tego cieszyć, o ile oczywiście nie chodzi za lekko. Z innych wad - niekiedy zdarza się niedokładne spasowanie maskownic bransolety w uszach, przez co powstają nieładne szczeliny, bransoleta też trochę ćwierka , ale zawsze można założyć jakiś pach i po problemie. Generalnie Mako to fajny zegarek, a że nie pozbawiony wad? No cóż, nie ma rzeczy doskonałych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pager 2 #16 Napisano 1 Lipca 2011 Może to podróba? Nie podróba, zdjęcia w Liczymy Mako. No te elementy maskujące teleskopy nie za dobrze dopasowane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach