Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

artme

Submariner - wymiana szkiełka

Z lupką czy bez  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

moze to dziwny temat, ale wsrod ludzi z pasja nie powinien dziwic :)

Jak wiemy Rolex Submariner jest klasyką i tu nie ma zadnych watpliwosci. Pojawiaja sie jednak one w momencie wyboru modelu z data i bez - dlaczego? Ano dla wiekszosci tzw. lupka w modelu z data jest (delikatnie mowiac) kontrowersyjna. I tu zjawia sie mysl u posiadaczy z lupka - czy moze nie wymienic szkielka na to bez lupki? :)

Dla mnie osobiscie jest to kawal historii ale... wlasnie - czy ingerowalibyscie w ta historie i wymienili legalnie szkielko czy uwazacie, iz Sub bez lupki, to nie Sub?

Piszcie, komentuje etc.

Zapraszam do zabawy :)

Pozdrawiam

artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia autentyczności. Jak ktoś ceni Rolka własnie za często wspominaną historię to autentyczność jest konsekwencją takiej decyzji a jak ktoś chce mieś po prostu zegar dostosowany do swoich potrzeb to nie ma potrzeby kupować Rolka tylko coś co po prostu pasuje. Zegar z wymienionym szkłem (bez lupki)nie jest w 100% autentyczny i tyle moim zdaniem :) kwestia jakie dla kogo ma to znaczenie - dla mnie np. ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś byłem nastawiony anty, jeżeli chodzi o lupke w Submarinerze, a od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie tego zegarka bez lupki. To tak jak Cindy Crowford bez pieprzyka, nie pasuję :)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie na naszym forum był gość, który lupkę ze szkiełka w rolku po prostu... odkleił? to jest na jakiś klej robione i prawie jak u Adama Słodowego - da się rozmontować i złożyć przyklejając znów jakąś specjalną acz nie nieosiągalną żywicą.

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym raczej nie wymieniał. Cyklop ma swój urok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głosuję, że raczej nie.

Ale może być jakaś wersja pośrednia.

Tzn dajmy na to, że Tobie pasuje szkiełko bez lupki. Ok, kupujesz sobie takie szkło, wymieniasz. A oryginalne szkło z lupką chowasz sobie do pudełka "na poduszkę" :)

W razie czego jakbyś w przyszłości zmienił zdanie, że bez cyklopa to nie jest to, to zawsze masz możliwość powrotu do 'oryginalności'. Również w razie odsprzedaży, możesz zaoferować produkt 'oryginalny' :)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na zdecydowane nie, lupka w Rolku jest świetna i jeżeli Submariner to tylko taki.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze - a juz myslalem, ze jestem dziwny... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieje przecież model 14060M, który moim zdaniem wygląda o niebo lepiej niż cyklop.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE! Na miłość boską nie! Rolek tylko z lupką i basta. Rolek bez lupki - to wg. mnie - jak piwo bez goryczki:niby mordę lekko wykręca,ale nikt sobie nie wyobraża piwa bez tego gorzkiego posmaku :)

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie czyja kasa i zegarek, tego decyzja, ale ja osobiście kocham rzeczy w niezmienionym stanie, bo one świadczą o historii (dobra, auto tuninguję, ale dzisiejsze auta popularne nie mają ducha, za to jak będę restaurował Warszawę, to na oryginał), dlatego nie zmieniałbym oryginalnego szkiełka, na coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lupka w Submarinerze z datą musi być. Bez dwóch zdań. Jest jak otwierana osłonka koronki w Panerai Luminor - czyli cecha charakterystyczna od wielu lat.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Sub bez lupki to jak żołnierz bez karabinu. Jeżeli przy zakupie zegarka bierze się pod uwagę aspekty historyczne, to zyskuje się wszystko z dobrodziejstwem inwentarza - zarówno wady jak i zalety. Mnie akurat lupka w Rolku nie przeszkadza choć nie powiedziałbym, że jestem jej wielkim fanem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-1617-0-90667200-1331852680.jpg

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-26579-0-34690000-1331852685.jpg

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę historii dla miłośników "tradycji"

No wiesz meXy, bez przesady w drugą stronę.

Była wersja bez daty, więc była bez lupki.

To by się dopiero wszyscy zdziwili, jakby było bez datownika, ale z lupką :)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę historii dla miłośników "tradycji"

...nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale to zegarek bez daty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za zwrócenie uwagi, jednak zdaję sobie sprawę, że ten model daty nie posiada. Chodzi mi własnie o to, że dla większości najbardziej charakterystyczną cechą Roleksa jest lupka nad datownikiem, który to jest według mnie nonsensem w narzędziu dla nurka.

A jakby nie patrzeć, Sub został skonstruowany właśnie jako przyrząd, rolę biżuteryjną spełnia niejako "przy okazji".

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to nie jest zegarek do nurkowania tylko na salony :) A poważnie to właśnie przyrząd do odmierzania czasu i pokazywania daty, zegarek codzienny, do biura, innej pracy, plażowania, działkę.. no uniwersalny i data jest pożądana. A skoro jest data to i jak wskazuje historia jest także lupka. Zresztą przez nią, jak to przez lupkę lepiej widać, dobre dla krótkowidzów :) :)

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.