Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jumbarilla

Casio Waveceptor?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Od pewnego czasu szukam sobie zegarka. I muszę powiedzieć, że już zawężyłem pole poszukiwań do marki Casio. Mało tego, zatrzymałem się na serii Edifice. Po prostu podoba mi się ten styl.

Nawet znalazłem model dla siebie:

EF-129D-2AVEF

Prosty, ładny i czytelny. Niestety na swojej drodze spotkałem człowieka, który powiedział mi o czymś takim jak waveceptor. Zegarki serii Waveceptor jak dla mnie szpetne, a i pułap cenowy zgoła za wysoki, jak na moje możliwości.

Więc skupiłem się na moim pierwszym wyborze, a moje skupienia zaprowadziły mnie do sklepu http://www.domczasu.pl/

Tam pośród dziwnych i egzotycznych marek zegarków znalazłem dział Casio/Waveceptor, a w nim dwie pozycje ( http://www.domczasu.pl/katalog-1-4-42,zegarki_nareczne_casio_waveceptor,1.htm ), które są w moim zasięgu.

Nie chcąc kupować kota w worku, chciałem dowiedzieć się coś więcej nt. tych zegarków. Niestety google wyrzuca mi tylko adresy porównywarek sklepowych.

Stąd moje pytania. Co to za zegarki? Podróby, czy po prostu staruszki. Warto kupować, czy też nie?

Dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam dla uzupełnienia, że nadal w tych klasycznych liniach Casio pojawiają się nowe interesujące modele, co prawda w Japonii :)

Tutaj taki zegareczek LIW-M1100D, nawiązujący do Manty S500

liw-m1100d-1ajf-a.jpg

500-liw-m1100d-1ajf-2.jpg

Natomiast polityka eksportowa Casio obejmuje aktualnie przede wszystkim Edifice i G-Shocka.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje :)

Waveceptor, ale plastikowy? Nie przesadzajmy :) wolę już starszy model, chyba nie stracił za dużo ze swojej funkcjonalności?

A Lineage? Ech... może za parę lat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o wola roboczego to właśnie sobie dziś zanabyłem tego - http://www.casiomarket.pl/product/4073/zegarek_casio_wv_200e_1avef_waveceptor?rdir=gwp&lkst=81965

Nie chciałem wskazówkowego , bo do wskazówkowych potrzebuję okulary do czytania , poza tym pracuję na dworze i zegarek na bank będzie moknął razem ze mną .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję zaiteresować się LCW-M150D 1AER lub nieco droższy tytanowy LCW-M150TD 1AER jest lżejszy i bardziej wytrzymały niz stalowy. Oba mają klasę, są wytrzymałe (szkełko szafirowe). Sam go kupiłem, jestem zachwycony i wszystkim polecam. To jest model z klasą.

post-41144-0-76424800-1313957180_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wita!!

Mam pytanie.

Czy jest możliwość uruchomienia centralnego sekundnika w zegarku np.

WVQ-M610DE-1AVER i podobnych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wita!!

Mam pytanie.

Czy jest możliwość uruchomienia centralnego sekundnika w zegarku np.

WVQ-M610DE-1AVER i podobnych?

Tak, uruchamia się chronograf (prawy, górny przycisk) i sekundnik zaczyna bieg.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o coś innego (nie chronograf) sekundnik czasu zsynchronizowany z czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o coś innego (nie chronograf) sekundnik czasu zsynchronizowany z czasem.

Sekundnik jest zwykle na dolnej tarczy.

Jeśli pytasz o zegarek chrono z jedną wspólną sekundą, to tylko Casio, na kalibrach (modułach) o numerkach od 5040 wzwyż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wyszło szydło z worka. Jaki to ze mnie samolub. Zegarek kupił, a pochwalić się nie pochwalił. Czas to naprawić.

A więc. WVA-220DE-1A to bardzo fajny zegarek. Kupiłem chyba ostatni model dostępny w sklepie w Polsce (przy założeniu, że w Polsce są tylko internetowe sklepy z zegarkami). Zegarek 160g, ale w ciągu dnia zupełnie się go nie czuje. Poza tym chciałem mieć coś ciężkiego na ręku.

Co tu więcej napisać? Zegarek jest prosty jak budowa cepa. Bezobsługowy, czytelny i ma świetnie wyważony wygląd (i na co dzień i do teatru).

Jambarilla jest bardzo szczęśliwy z dokonania zakupu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy był to jakiś stary model, ale kiedyś widziałem Casio z WC tylko analogowa tarcza bez żadnych wskaźników cyfrowych i bez małych tarczek w środku, czy ktoś mi pomoże go namierzyć, ewentualnie jego nowy odpowiednik jeśli jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy był to jakiś stary model, ale kiedyś widziałem Casio z WC tylko analogowa tarcza bez żadnych wskaźników cyfrowych i bez małych tarczek w środku, czy ktoś mi pomoże go namierzyć, ewentualnie jego nowy odpowiednik jeśli jest?

Z klasyczną tarczą to kojarzę tylko Oceanusy OCW-T100 i OCW-P100, a z G-Shocków GIEZa GS-1200

OCW-T100TD-1AJF_1.jpg

GS-1200-1AJF_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sergserg: ten OCW T-100 piękny, tylko nie mogę znaleźć sklepu który go ma. Czy to jest nowość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę, nie spodziewałem się, że on tyle kosztuje :angry: Chyba jednak skończy się na LCW-M150D 1AER...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak się składa że oceanusy są najwyższą półką w Casio a te T100 to i tak najtańsze z oceanusów :angry:

Lubię zegarki nosić. ////// VVorldVVithoutEnd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie dziwne, że właśnie Oceanus najbardziej przykuł moją uwagę, ehh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jako że to mój wątek to wygrzebię go z odmętów forum.

Mam pytanie co do przeskakiwania wskazówek w zegarku. Mankament byłby niezauważalny, gdyby nie fakt, że obok wskazówek mój zegarek posiada również wyświetlacz cyfrowy.

Swego czasu stłukłem szybkę w swoim zegarku. Następnego dnia zaniosłem do serwisu. Funkcjonowanie autoryzowanych serwisów Casio w Białymstoku zasługuje na oddzielny wątek. Macie jakiś zaufanych zegarmistrzów w tym mieście?

W pewnym momencie zauważyłem że sekundnik przeskoczył o jedną sekundę do przodu. Potem musiałem oddać zegarek jeszcze raz do serwisu (naprawa uszkodzeń dokonanych podczas pierwszej naprawy). Czekałem na niego pół roku, a kiedy w końcu go odebrałem, to sekundnik przeskoczył o 9 sekund, a minutnik o 3 minuty do przodu. Na pytanie co się stało, dostałem odpowiedź że się jeszcze nie zsynchronizował bo w serwisie nie ma sygnału (zegarek był zsynchronizowany...). Poza tym to normalne że sekundnik przeskakuje, a naprawa minutnika, to wymiana całego modułu, więc się nie opłaca.

Teraz moje pytanie. Czy wam również zdarza się, że w zegarku wskazówki przeskakują? Zakładam że zegarek w serwisie leżał w szufladzie. Czy od samego leżenia może tak się stać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporadyczne przeskakiwanie wskazówek oczywiście może się zdarzyć, zwłaszcza w przypadku jakichś uderzeń, bo zakładam że do takiego doszło kiedy stłukłeś szybkę? Wskazówkowe Casio są wyposażone w funkcję korekty położenia wskazówek, by samodzielnie sobie radzić z tymi sporadycznymi przesunięciami. Natomiast jeśli dzieje się to często to zapewne zegarek został uszkodzony albo w momencie stłuczenia szybki lub po prostu panowie w serwisie jedną usterkę zamienili na kolejną. Nie jesteś pierwszą osobą, która po "naprawie" w serwisie Zibi odebrała zegarek w takim samym lub nawet jeszcze gorszym stanie...

Jaki to w ogóle model?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary Wave Ceptor WVA-220DE-1AVER.

Zapewne podczas stłuczenia szybki, przeskoczył mi sekundnik, ale kiedy oddawałem zegarek do serwisu, to minutnik wskazywał prawidłowo.

EDIT. W życiu bym się nie domyślił, że jest funkcja przestawiania wskazówek. Znalazłem rozwiązanie w instrukcji!!!

Wielkie dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.