Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

to tamto

Sony Alpha DSLR-A300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam najchętniej do wymiany na NIKON D90 z moją dopłatą (lub sprzedaży CENA 1000 zł) aparat Sony Alpha DSLR-A300.

Aparat sprzedaję bo posiadam wyższy model Sony Alpha DSLR-A700.

Aparat jest w stanie idealnym, był używany bardzo krótko.

Aparat był używany przeze mnie z naciskiem na dużą dbałość o niego : ). Jest to doskonały aparat by rozpocząć przygodę z lustrzankami .

Jestem fotoamatorem i jestem zadowolony z zakupionego sprzętu, mogę polecić alfę zarówno początkującym jak i fotografom, którzy chcą rozbudować system o lepsze szkła. Robiłem zdjęcia wieloma zaawansowanymi kompaktami i jakość nawet z kitowego szkła jest bardzo dobra, szczególnie jeżeli chcemy coś ze zdjęciami zrobić w komputerze. Osobiście uznaję zasadę, która mówi pokaż jakie zdjęcia robisz ,a nie czym robisz.

Kilka zdjęć z alfy.

www.dfv.pl/gallery/members/robak.html

Trochę danych technicznych.

Matryca

Typ CCD - system czyszczenia matrycy

Wielkość23.6 x 15.8 mm [APS-C]

Piksele10.8 MP

Efektywne Piksele-10.2 MP

Tryby ustawiania ostrości

- autofocus automatyczny [A-AF]

- autofocus pojedynczy

- autofocus ciągły

- ręczny

Typ AF

- TTL

- detekcja fazowa

Lampa wspomagająca AF-Tak

Pola AF

- wielopolowy AF [9 pól]

- 1-polowy AF [9 pozycji]

- 1-punktowy AF [centralny]

Stabilizacja mechaniczna-Tak (STABILIZACJA OBRAZU W KORPUSIE !!!)

- stabilizacja matrycy [super Steady Shot]

Wizjer Optyczny TTL

- układ luster [pentagonalny]

- pokrycie kadru: 95%

- punkt oczny: 16.7mm [-1dpt.]

- powiększenie: 0.74x [obiektyw 50mm, -1dpt.]

- ustawienie dioptrii: od -3 dpt. do +1 dpt.Wyświetlacz2.7''

- 230 400 punktów

- pokrycie kadru: 100%

- regulacja jasności [5 stopniowa]

- typ: Clear Photo LCD Plus

- podgląd na żywo

- ruchomy

Kontrola ekspozycji

Czułość- auto

- ISO 100

- ISO 200

- ISO 400

- ISO 800

- ISO 1600

- ISO 3200

Pomiar światła

- wielosegmentowy [40]

- centralnie ważony

- punktowy

Tryby ekspozycji

- auto

- programowa AE [+Shift]

- priorytet przysłony

- priorytet migawki

- ustawienia ręczne

- programy tematyczne

Kompensacja ekspozycji-Tak

- od -2.0EV do +2.0EV

- w krokach co: 1/3EV

Bracketing ekspozycji-Tak

- ilość zdjęć: 3

- w krokach co: 0.3EV, 0.7EV

Balans bieli

- auto

- światło dzienne

- pochmurne niebo

- światło żarówek

- światło jarzeniówek

- lampa błyskowa

- cień

- ustawienia ręczne

- korekcja balansu bieli

Migawka

- 30-1/4000s

- bulb

Lampa błyskowa

Tryb pracy- auto

- błysk wypełniający

- brak błysku

- wolna synchronizacja

- synchronizacja błysku na 2 kurtynę migawki

- kompensacja siły błysku +/-2EV

- sterowanie bezprzewodowe [z lampami HVL-F56AM/F42AM]

- redukcja efektu czerwonych oczu [on/off]

Czas ładowania

- do 4sZapis zdjęć

Rozdzielczość

- 3872 x 2592, 10.0MP, 3:2

- 3872 x 2176, 8.4MP, 16:9

- 2896 x 1936, 5.6MP, 3:2

- 2896 x 1632, 4.7MP, 16:9

- 1920 x 1280, 2.5MP, 3:2

- 1920 x 1088, 2.1MP, 16:9

System zapisu

- JPEG

- RAW

- RAW + JPEG

Format pliku

- Exif 2.21

- DCF 2.0

- DPOF

Rejestracja filmów-Nie

Karty pamięci

MSD,MSPD,CF/2

- Memory Stick Duo

- Memory Stick Pro Duo

- CompactFlash I/II

Tryby wykonywania zdjęć

Tryb sekwencji

- 3fps [do 6 zdjęć; RAW]

- 3fps [do 3 zdjęć; RAW+JPEG]

- 3fps [bez ograniczeń; JPEG]

Samowyzwalacz

- 10s, 2sZłączaUSB-Tak

- USB 2.0 [High-Speed]

Wideo-Tak

- wyjście A/V [NTSC/PAL]

Lampa błyskowa-Tak

ZasilanieZasilanie

- akumulator Li-Ion NP-FM500H

Parametry pracy

Temperaturaod 0°C do 40°C

Wymiary, masa

Szerokość130.8 mm

Wysokość98.5 mm

Głębokość74.7 mm

Zalety:

- Duży, wygodny wizjer, szczególnie dla osób w okularach,

- Celny AF,

- LiveView, przydatny szczególnie kiedy prosimy np. starszą osobę o fotkę,

- Odchylany ekran, przydatny przy makro,

- Proste i funkcjonalne menu,

- Bardzo dobry balans bieli (poza świetlówkami),

- Wbudowane czyszczenie matrycy,

- Stabilizacja w korpusie, więc tańsze szkła pasują wszystkie szkła MINOLTA.

post-35449-0-73723600-1311872243_thumb.jpg

post-35449-0-27417200-1311872255_thumb.jpg

post-35449-0-03257400-1311872264_thumb.jpg

post-35449-0-08419200-1311872347_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie w tym dziale kolego. Poproś moda o przeniesienie

Już poszło czekam na zmianę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla pocieszenia tez kiedys tak zrobilem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ROBAK

2009-10-13 18:52

Witam wszystkich serdecznie i na początku chcialbym powiedzięć po przeczytaniu paru opini że rozstrząsanie która lustrzanka jest lepsza nie ma sensu.dopoki ktoś sobie nie uświadomi że czlowiek robi zdjęcia radzę sobie darować lustrzankę.zdjęcie powstaje w głowie i to od nas zalerzy jego efect.i od razu zaznaczę lustrzanka nie jest do robienia w trybie auto.lepiej sobie darować i kupić małpkę do pstrykania.postaram wam przytoczyć parę rzeczy na temat urzytkowania a300. 1.użytkowanie. aparat posiadam od roku,jest urzywany w różnych warunkach .dość trudnych ,często wożony w plecaku bez zabezpieczenia,podczas dużych wilgoci w górach.zrobilem nim około 15000 tys. zdjęć.zaliczł rownierz dwa upadki na glebę.moją pasją jest makrofotografia więc nie mam czasu podczas wojaży na łące zbytnio dbać o niego.ma mi starczyć na od 3-5 lat.szybciej migawka siądzie niż się aparat zniszczy.do tej pory wszystko dziala jak w zegarku. 2.dlaczego a300 - bo uważam ze minolta jest do dziś dobrym systemem dla amatora jak i początkującego tak i dla zaawansowanego.olympusa szanuję ale odpadł z powodu swojego systemu 4/3.trzeba bazować głownie na orginalnych szkłach a są nie tanie. canon odpadł gdyż amatorskie szkła są najgorsze na rynku co pokazuje wiele testów.kupując zamienniki nie bedziesz miał stabilizacji.. nikon amatorski nie posiada w korpusie silnika autofokusa przez co nie ma możliwości kupienia starszych szkieł .owszem będą dzialać ale bez autofocusa.oczywiscie wszystko zalerzy od kieszeni kupującego bo gdy chcemy rozbudować system o drogie szkła każdy system ma dobre obiektywy. sony zachowuje caly system wsteczny minolty jak i wiele szkieł sigmy tamrona posiadając przy tym stabilizację.i to jest jego zaleta,nie każdego stać na drogie obiektywy ze stabilizacją. 3.zalety podgłąd na żywo ,z uchylnym wyświetlaczem i szybkim af. - dobrze dzialająca stabilizacja obrazu zarówno z obiektywem kitowym jak i tele. [posiadam sigmę 70 -300 apo dg makro.polecam ,najlepszy amatorski obiektyw na rynku za rozsądną kasę. -intuicyjna obsluga - szybki autofokus - rewelacyjna bateria .nawet 750 zdjęc na jednym ladowaniu -bardzo dobra jakość zdjęć,o ładnych pastelowych kolorach.alfa ma ustawiony automatyczny balans bieli raczej na ochlodzenie niż ocieplenie fotografii.nie jest to wadą ani zaletą. wszystko można ustawić pod siebie. - szumy akceptowalne do iso 800.oczywiscie zależy to jeszcze od oświetlenia fotografii -zdjęcia wychodzą naprawdę ostre z kitowego obiektywu.[[co do obiektywu kitowego służy mi do uwieczniania chwil na imprezach ,wczasach,rożnego typu wyjazdach.tą rolę spelnia dobrze,bynajmniej na przyslonach najczęściej urzywanych od 5.6--11.poniżej tej granicy w tanich szkłach zaczynają się pojawiać wady optyczne,lecz nie każdy to zobaczy.winietowanie trzyma w ryzach bardzo dobrze.aberacje chromatyczne też nie są dokuczliwe.dystorsja naprawdę akceptowalna,dobry wynik w tej klasie sprzetu.jeżeli kogoś stać napewno znajdzie coś lepszego. 4.wady -słaba jakość plastiku -nieduży wizjer optyczny -niskie mocowanie wbudowanej lampy blyskowej,którą można w dodatku podnieść rękami -brak sepii[niepotrzebne] 5.podsumowanie jastem zaawansowanym fotoamatorem i jestem zadowolony z zakupionego sprzętu.nigdy nie narzekam na sprzęt bo on jest tylko narzedziem w naszych rekach.mogę polecić alfe zarówno początkującym jak i fotografom ktorzy chcą rozbudować system o lepsze szkła.aczkolwiek nie zniechęcam do kupienia innej lustrzanki systemowej.czasami najważniejsze jest jak aparat leży w dloni niż jakie ma funkcje.robilem zdjęcia wieloma zaawansowanymi kompaktami i jakość nawet z kitowego szkła jest dużo lepsza,szczególnie jezeli chcemy coś ze zdjęciami zrobić w komputerze.a ludzie którzy piszą że coś nie tak że lepiej kupić co innego sami wystawiają sobie opinie o wiedzy fotograficznej.jest zasada która mowi pokaż jakie zdjęcia robisz ,a nie czym robisz.pozdrawiam wszystkich i życzę tendencji rosnącej w tworzeniu nowych kadrów...sory za błędy jeżeli lubicie przyrodę i chcecie zobaczyć kilka moich zdjęć z alfy to zapraszam. www.dfv.pl/gallery/members/robak.html

Jakość: 5; Funkcjonalność: 6; Niezawodność: 6; Zdjęcia: 6; Koszt: 6; Średnia: 5.8 pkt

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.1436-sony_alpha_dslr-a300

Czy Twoja recenzja dotyczy tej samej Alphy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem ciekaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myślałem o jego zakupie.

Edit: Niemniej jeśli to prawda, to w głowie mi się nie mieści, jak można tak, na zaufanym forum, pisać zupełnie coś innego, niż na drugim forum.

"Aparat jest w stanie idealnym, był używany bardzo krótko."

"aparat posiadam od roku,jest urzywany w różnych warunkach .dość trudnych ,często wożony w plecaku bez zabezpieczenia,podczas dużych wilgoci w górach.zrobilem nim około 15000 tys. zdjęć.zaliczł rownierz dwa upadki na glebę.moją pasją jest makrofotografia więc nie mam czasu podczas wojaży na łące zbytnio dbać o niego.ma mi starczyć na od 3-5 lat".

Można liczyć na jakieś wyjaśnienie?

pozdrawiam, Dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli autor obu postów ten sam... ...to mamy najbardziej artystyczny strzał w stopę tego roku ;)

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy przenieść ten post do działu "Żarty żartami"

Żeneralnie świat jest taki smutny

Sprzedam fajną Omegę atan idealny,kiedyś wpadła mi do betoniarki....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedam fajną Omegę atan idealny,kiedyś wpadła mi do betoniarki....

...ale to nawet lepiej, teraz jest bardziej pancerna...

;)

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, jeśli to ten sam aparat, bo po zdjęciach wydaje się w niezłym stanie.

Trza to zweryfikować!

ale pomysł z omegą mi się podoba! Betonowy zegarek ! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gramatyka lepsza na forum, wiec moze to inny autor...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gramatyka lepsza na forum, wiec moze to inny autor...

W aktualnej ofercie:

"Osobiście uznaję zasadę, która mówi pokaż jakie zdjęcia robisz ,a nie czym robisz."

oraz link do galerii: www.dfv.pl/gallery/members/robak.html

W recenzji:

".jest zasada która mowi pokaż jakie zdjęcia robisz ,a nie czym robisz.pozdrawiam wszystkich i życzę tendencji rosnącej w tworzeniu nowych kadrów...sory za błędy jeżeli lubicie przyrodę i chcecie zobaczyć kilka moich zdjęć z alfy to zapraszam. www.dfv.pl/gallery/members/robak.html"

Zatem na 100% to ta sama osoba.

Echh, kolejny kłamczuszek i naginacz faktów.

A również zastanawiałem się nad kupnem aparatu przed wakacyjnym urlopem...

PS Oczywiście robak może bronić się i twierdzić, że to różne aparaty, niemniej i tak tłumaczenie to będzie cokolwiek wątpliwe i naciągane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś na Alledrogo był wystawiony procesor, a konkretnie to, co z niego pozostało.

W opisie było: sprzedam pół procesora, ponieważ się ułamał. Nie wiem do czego się może przydać, ale może ktoś ma drugą połowę.

;)

Atlantic Worldmaster, Black Mako, Bulova, Zodiac, Fero Feldmann, Cornavin, Moscow Classic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pięknie ;) Wydaje mi się że autor dał drapaka z forum , ale kwas. Brawo dla vinzento za spostrzegawczość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat przeniesiony i przyklejony tymczasowo na "prośbę" :) :) :)

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZDECYDOWANIE NIE!!!!

Mój aparat posiadam od nowości,osobiście go kupiłem i użytkowałem. Nigdy nie upadł, nigdy nie miał styczności z wodą(posiadam do aparatu dwa pokrowce które zabezpieczają go,miedzy innymi przed zawilgoceniem firmy Lowepro). Bardzo dbam o swój sprzęt, i wiem że to nie argument ale wolałbym go sprzedać osobiście "Face to Face" tak by przyszły właściciel widział co kupuje.

Komentarz który przytoczyłeś nie opisuje mojego aparatu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myślałem o jego zakupie.

Edit: Niemniej jeśli to prawda, to w głowie mi się nie mieści, jak można tak, na zaufanym forum, pisać zupełnie coś innego, niż na drugim forum.

"Aparat jest w stanie idealnym, był używany bardzo krótko."

"aparat posiadam od roku,jest urzywany w różnych warunkach .dość trudnych ,często wożony w plecaku bez zabezpieczenia,podczas dużych wilgoci w górach.zrobilem nim około 15000 tys. zdjęć.zaliczł rownierz dwa upadki na glebę.moją pasją jest makrofotografia więc nie mam czasu podczas wojaży na łące zbytnio dbać o niego.ma mi starczyć na od 3-5 lat".

Można liczyć na jakieś wyjaśnienie?

Oczywieście.

Opis przytoczony przez kolegę VINZENTO nie opisuje mojego aparatu. Mój sprzęt jest tak jak pisałem mało używany, nigdy nie miał styczności z wodą, nigdy nie upadł.

Jestem osoba uczciwą i nie "wciskam" jakiegoś złomu kolegom ani też nikomu innemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W aktualnej ofercie:

"Osobiście uznaję zasadę, która mówi pokaż jakie zdjęcia robisz ,a nie czym robisz."

oraz link do galerii: www.dfv.pl/gallery/members/robak.html

W recenzji:

".jest zasada która mowi pokaż jakie zdjęcia robisz ,a nie czym robisz.pozdrawiam wszystkich i życzę tendencji rosnącej w tworzeniu nowych kadrów...sory za błędy jeżeli lubicie przyrodę i chcecie zobaczyć kilka moich zdjęć z alfy to zapraszam. www.dfv.pl/gallery/members/robak.html"

Zatem na 100% to ta sama osoba.

Echh, kolejny kłamczuszek i naginacz faktów.

A również zastanawiałem się nad kupnem aparatu przed wakacyjnym urlopem...

PS Oczywiście robak może bronić się i twierdzić, że to różne aparaty, niemniej i tak tłumaczenie to będzie cokolwiek wątpliwe i naciągane.

Z całym szacunkiem irytują mnie takie naciągane opinie, ferowane przez osoby które w pięć minut nie dochodząc prawdy do końca potrafią rzucać fałszywe oskarżenia.

Tak uznaję w/w zasadę jak również wielu fotografów choć to nie robi ze mnie jak i wielu innych wyznawców owej zasady ludzi nieuczciwych, którzy rzerujac na ludziach wciskają "złom fotograficzny" bo takim jest aparat z przytoczonej opinii przez kolega VINZENTO.

Kolego na przyszłość,zanim znowu kogoś dotkniesz swoimi wyssanymi z palca opiniami i zaczniesz rzucać oskarżenia może,doczytaj dokładnie ogłoszenie zapytaj o szczegóły sprzedającego i wtedy zacznij wydawać opinie.

Pochopność często idzie w parze z barkiem obiektywizmu.

Pozdrawiam

Przepraszam za ewentualne błedy ale pisałem "nieco" poruszony!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli autor obu postów ten sam... ...to mamy najbardziej artystyczny strzał w stopę tego roku :)

Nie ten sam. Opis nie opisuje mojego aparatu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pięknie :) Wydaje mi się że autor dał drapaka z forum , ale kwas. Brawo dla vinzento za spostrzegawczość.

Witam

Autor ma na imię Robert i nie dał drapaka, bo przytoczony opis nie opisuje wystawionego aparatu.

Może i "kwas",ale który większy ten z opisem który opisuje inny aparat wystawiony przez zupełnie inna osobę, czy ten że szanowni koledzy od razu nie czekając na wyjaśnienie urządzili sobie publiczny lincz uczciwego człowieka.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.