Anansi 3843 #251 Napisano 14 Stycznia 2 godziny temu, MAROON07 napisał(-a): Odnośnie wielkiego pożaru z 1906 r., chodzi tu o oddział, w którym do 1899 r. (czyli do momentu zjednoczenia) działał A. Willmann. Podsyłam link: https://www.ansichtskartenversand.com/ak/100-Ansichtskarten-AK-Geschichten/252-Wielki-po-ar-w-Fabryce-Gustawa-Beckera Było już daawno temu. Vis-a-vis dworca kolejowego nie pozostawia wyboru. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 101 #252 Napisano 14 Stycznia Czyli te zegary Gustav Becker po 1885 roku to Paweł Albert Becker , no no ale ciekawostka . Warto czytać posty 👍. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2348 #253 Napisano 15 Stycznia 22 godziny temu, Anansi napisał(-a): Było już daawno temu. Vis-a-vis dworca kolejowego nie pozostawia wyboru. No ja się uczę cały czas.... nie łatwo do wszystkiego się dogrzebać 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAROON07 38 #254 Napisano 24 Lutego A jednak Carl Bohm ze Świebodzic (a właściwie z Pełcznicy) był producentem zegarów. Myślę, że potwierdza to reklama z 1897 r. Poza tym udało mi się odnaleźć ogłoszenie prasowe z 1912 r. informujące o śmierci Carla Bohma w wieku 83 lat! Tak więc, jak na owe czasy, był w bardzo podeszłym wieku. Gdy zakładał swoją firmę w 1895 r. to miał już przekroczone 65 lat. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAROON07 38 #255 Napisano 25 Lutego (edytowane) Ogłoszenie znalezione w XIX-wiecznej prasie niemieckiej. Wygląda na to, że niejaki A. Prifich, mający swój warsztat na terenie dawnych Świebodzic, był starszy od samego Gustava Beckera. Jego anons wyraźnie na to wskazuje: "Fabrykacja zegarów we Freiburgu na Śląsku najstarsza, działająca od 1840 roku..." Edytowane 25 Lutego przez MAROON07 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3843 #256 Napisano 25 Lutego Uhrenfabrik. to raczej skrót od Uhrenfabrikant, od czego do fabryki jeszcze daleko. W DUZ w r. 1882 i 1884 A.Prifich ogłaszał się już jako zegarmistrz jedynie (szukający pomocnika). 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAROON07 38 #257 Napisano 25 Lutego (edytowane) Tak, Prifich to raczej zegarmistrz (Uhrmacher), gdyż pod takim pojęciem występuje również w księgach adresowych z 1866 i 1875 roku. Chciałem tutaj zwrócić tylko uwagę na to, że jego działalność na terenie Świebodzic jest kilka lat starsza od działalności Gustava Beckera Edytowane 25 Lutego przez MAROON07 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach