Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

xxxyyy

SEIKO SNZF47 czy ORIENT BIG MAKO

ktory  

26 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli klaruje mi się wybór zegarka, zastanawiam sie nad jednym z poniższych modeli, pomóżcie który Waszym zdaniem zasługuję na uwagę.

1. Seiko SNZF47-automat, wodoszczelność 100m, tzn. minimonster- w cenie ok.510 zł

Plusy w stosunku do Orienta:

-dużo lepsza bransoleta podobna do tej monsterowej

-o wiele mocniejsza i dłużej trawająca luminova

-fajny kontrast białych indeksów z czarną tarczą i ogólnie taki bardziej agresywny sportowy charakter

Minusy:

-brak zakręcanej koronki, wodoszczelność "tylko" 100m

-przeszklony dekiel zamiast pełnego

snzf47j1-2.jpg

2. Orient Big Mako-automat, 200m-ok.480-490zł

Plus w stosunku do Seiko

-bardziej uniwersalny jeśli chodzi o design, nawiązujący do Omegi

-trochę większa średnica (lubię duże zegarki)

- zakręcana koronka i 200 m wodoszczelnośći

-bardziej dokładny mechanizm

Minusy:

-gorsza bransoleta

- bardzo kiepska luminova

-bardziej podatne szkiełko na zarysowania od hardlexu

cem75002d6-2.jpg

I zastanawiam się czy poświęcić to 200m i zakręcana koronkę (pływam tylko rekreacyjnie) kosztem lepszej luminovy i szkiełka, czy raczej jednak iść w stronę prawdziwego nurka nie bacząc na świecenie.

Wiem że zaraz padnie propozycja weź prawdziwego Monstera, ale jak narazie spróbujcie pomóc wybrać spośród tych dwóch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź SEIKO. Skoro nie potrzebujesz nurkować, to szkiełko i luma bardziej Ci się przydadzą. W razie czego łatwiej go też sprzedasz. Że Orient bardziej uniwersalny? Stara zasada mówi, że nie ma zegarka do wszystkiego, Orient nie jest tu wyjątkiem. Najlepiej mieć co najmniej dwa. Bardziej charakterne Seiko za jakiś czas uzupełnisz jakimś garniturowcem. No i extra przyjemność z szukania.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź SEIKO. Skoro nie potrzebujesz nurkować, to szkiełko i luma bardziej Ci się przydadzą. W razie czego łatwiej go też sprzedasz. Że Orient bardziej uniwersalny? Stara zasada mówi, że nie ma zegarka do wszystkiego, Orient nie jest tu wyjątkiem. Najlepiej mieć co najmniej dwa. Bardziej charakterne Seiko za jakiś czas uzupełnisz jakimś garniturowcem. No i extra przyjemność z szukania.. :)

dzięki za opinię, nie chodziło mi o to że ma być to zegarek do wszystkiego gdyż posiadam inne, ale Orient jest bardziej takim dress diverem w porównaniu do Seiko. Proszę o inne opinie, gdyż naprawdę trudny wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orient ma fajną granatową tarczę, pod względem wizualnym bardziej mi się podoba. Ostatnio zamówiłem sobie coś takiego

1000001461-SNZE93K1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Rikimaru75 Co to dokładnie za model i jaką ma szerokość koperty ??? Wygląda rewelacyjnie :)

Rozumiem, że zamawiałeś za granicą ??? Gdzie ??? :)

ps. @xxxyyy Orient z wizuala ładniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o technikalia, Seiko w tym przypadku górą. Ale głos poleciał na Big Mako - tak to jest z facetami, nie potrafimy być obojętni na urodę (niestety). :)

Edit: choć po krótkim namyśle, macałem bransoletę zwykłego Mako i nie ma do czego się czepić moim zdaniem, nie wierzę, żeby aż tak to Mako odstawało od Seikacza. Lumę bym odżałował na rzecz WR, więc tak czy siak - bierz Orienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Rikimaru75 Co to dokładnie za model i jaką ma szerokość koperty ??? Wygląda rewelacyjnie :)

Rozumiem, że zamawiałeś za granicą ??? Gdzie ??? :)

ps. @xxxyyy Orient z wizuala ładniejszy.

model SNZE93K1

Case diameter: 46 (crown) x 44 x 14 mm (thickness)

Face Height: 30 mm

Lug Width: 22 mm

Max Length: 220 mm Circumference

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mysle ze nie ma wogole co porownywac tzw. minimonstera z big mako , big mako to typowy nurek , 200 m WR , duzy czytelny zegar , bransoleta bardzo dobra ,na calej szerokosci 22 mm nie zwezana , slabe tylko zapiecie , luma ? czy to az tak potrzebne w zegarku ? a seiko , to zegar udajacy monstera , zwykla piatka 100 metrowa z nie zakrecana koronka , jak bys mial porownywac monstera z big mako to juz co innego jakosciowo mysle ze tak samo zostaje kwestia gustu ja wybralem big mako pozbylem sie monstera za maly jak dla mnie , mam dwa big mako i kupie trzecie w innym kolorze

dscf2195z.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.