Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

a4tech

Paczka FedEx + deklaracja dla Urzędu Celnego - co i jak ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czekam na paczkę z Singapuru z dwoma zegarkami Seiko (już są we Francji). W związku z tym dostałem na e-mail info, skany nadania + druki celne do wypełnienia.

Teraz pytanko do Was...

Czy w tej deklaracji uwzględnić jeden czy dwa zegarki ??? W liście przewozowym sprzedawca napisał "Seiko watch". Druga sprawa... Czy opisać dodatkowo, że zegarek jest (OEM) bez opakowania i dokumentacji (instrukcji, gw. itp.) i jedynie na własny użytek ???

Ma to w tej sytuacji jakiekolwiek znaczenie, czy i tak (skoro przysłali papiery) dowalą cło + podatek ???

Czekam na Wasze rady.

Pierwszy raz coś zamówiłem z zagranicy i z Urzędem Celnym nie miałem nigdy do czynienia :lol:

Pozdro.

ps. mam nadzieję, że w tym dziale. Jak nie to proszę MOD-a o przeniesienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowalic podatek dowala, trzeba bedzie tez pewnie dolaczyc wydruk z Ebaya. Tam juz wyjdzie, ze kupiles dwa a nie jeden. Od tej kwoty z wydruku bedzie obliczana oplata. Tak bylo w moim przypadku.

To nie wazne, ze to na wlasny uzytek i bez pudelka.

Do kwoty zakupu dodaj 23% i wyjdzie Ci cena calosci.

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuu... Szkoda, liczyłem, że może moją paczuszkę pominą :lol:

A co gdy czasomierze kupiłem w sklepie on-line a nie na eBay-u ??? Jak w tej sytuacji wyglądać będzie sprawa z ew. "wydrukiem" ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie sprzedawca zalaczyl rachunek ktory jest w paczce. Wtedy sprawa prosta, otworza, zobacza i tyle. Jak nie to Ty napewno masz potwierdzenie zakupu, ktore bedziesz musial przeslac do UC.

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma żadnego znaczenia czy kupiłeś na e-bay czy w sklepie on-line, jeśli nie płaciłeś paypalem to robiłeś przelew bankowy i właśnie potwierdzenie tej operacji będziesz musiał wysłac do UC. Akurat tak sie składa że ja mam do czynienia z UC przez który przejdzie twój zegarek i powiem tylko tyle że każda paczka z zadeklarowanym zegarkiem jest tam kierowana na rewizję, co w praktyce oznacza otwarcie paczki przez celnika......resztę dopowiedz sobie sam ale odradzam kombinowac. Tym bardziej że jak sie okaże że twoja deklaracja nie pokrywa się z zawartością to paczka zostanie zatrzymana na UC a wtedy za każdy dzień składowania zostaniesz obciążony kwotą 15 PLN, o ile dobrze pamiętam.

Oczywiście spodziewaj się naliczenia VAT-u oraz cła, twój zegarek musiałby byc wyjątkowo małej wartości aby tego nie zrobili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He,he jak bedzie rewizja... a sa dwa zegarki, a na dokumencie jeden, śmiało mozesz się z jednym pożegnać.....Celnicy mają bardzo lepkie ręce.

W każdym razie jesli masz w miarę blisko do UC zażądaj otwarcia w Twojej obecności...

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a4tech a dostałeś już jakieś pismo z UC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He,he jak bedzie rewizja... a sa dwa zegarki, a na dokumencie jeden, śmiało mozesz się z jednym pożegnać.....Celnicy mają bardzo lepkie ręce.

W każdym razie jesli masz w miarę blisko do UC zażądaj otwarcia w Twojej obecności...

Nie no sorry ale to wogóle tak nie działa......po pierwsze jeśli będzie niezgodnosc zawartości z deklaracją to zatrzymają do czasu wyjasnienia i/lub odsyłają do nadawcy na koszt tego ostatniego.

Przykładowo jeśli otwierają paczkę a tam zegarek z paskiem ze skóry aligatora a CITES-u brak, to nie robia tak ze odpinają pasek, zatrzymują go a Tobie wydają resztę, tylko całosc zatrzymują do wyjaśnienia, które polega na tym że albo dostarczysz CITES (ten oryginalny i ten polski wydany przez Ministerstwo) albo cała paczka zostanie zwrócona do nadawcy.

Po drugie, UC nie informuje że zamierza dokonac rewizji, odbiorca ew. dowiaduje się o tym po fakcie.....poza tym nawet gdyby wiedział to nic mu to nie da ponieważ nie zostanie dopuszczony do rewizji.

Tak tak, sprowadzanie zegarków spoza UE nie jest wcale takie proste jak to się może wydawac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi tu o prostotę sprowadzenia sikorów z poza UE, ani też o jakiejś próby oszukania Urzędów. Bardziej chodzi mi o procedury temu towarzyszące...

Nie wiem czego się mam teraz spodziewać. Czy paczkę otrzymam odrazu czy dopiero po zapłaceniu cła ??? Czy info o kwocie do zapłaty (dane do przelewu) dostanę również drogą elektroniczną czy może tradycyjnie (listownie) ??? Czy skoro nadawca (w liście przewozowym) wpisał "Seiko Watch" to żeby nie było dodatkowych komlikacji wpisać (one) czy rzeczywiste (two) sztuk ??? :lol:

I np. po co Urzędowi celnemu informacja ile kosztowała mnie sama wysyłka ??? Dodam, że w liście nadawczym podana jest przecież pełna (realna) wartość przesyłki.

@nav - dostałem dwa załączniki w mail-u od FedEx-a, ale o dziwo jeden dla nich z informacją do wypełnienia co jest w środku paczki, z czego jest przedmiot wykonany i do czego ma służyć (napisałem - czasomierze) :) A drugi dokument dla UC w Warszawie z miejscem na wypełnienie: wartości przesyłki (rozumiem, że ma być ona w USD) ??? Jej zawartość (dokładny opis towaru) i trzecia (dziwna) pozycja, "koszty transportu wniosły". Po co im ta ostatnia informacja ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) i trzecia (dziwna) pozycja, "koszty transportu wniosły". Po co im ta ostatnia informacja ???

W uproszczeniu: VAT naliczany jest od sumy wartości przedmiotów i kosztów przesyłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo... Czyli za kwotę wysyłki też mnie dodatkowo opodatkują ??? :lol: To dodatkowe 35 USD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...i trzecia (dziwna) pozycja, "koszty transportu wniosły". Po co im ta ostatnia informacja ???

niestety Koledzy mają rację- wszelkie należności(czyli przede wszystkim 23% Vatu) naliczają od pełnej wartości łącznie z kosztami wysyłki

Nie wiem czego się mam teraz spodziewać. Czy paczkę otrzymam odrazu czy dopiero po zapłaceniu cła ??? Czy info o kwocie do zapłaty (dane do przelewu) dostanę również drogą elektroniczną czy może tradycyjnie (listownie)???

To zależy- jest jakiś próg(jeśli dobrze pamiętam to 500 zł)- czyli jeśli należności do urzędu będą powyżej tej kwoty będziesz musiał

zapłacić najpierw przelewem, żeby do Ciebie poszło, a jeśli kwota jest mniejsza, to płatność jest gotówką u kuriera/na poczcie.

A co by się nie działo, to dobrze jest dzwonić z raz dziennie żebyś wiedział co się z Twoją paczką dzieje, bo im się specjalnie nie spieszy-

czegoś będzie im brakowało z dokumentów, to wyślą Ci np pocztą, albo będą czekać nie wiadomo na co(mi tak niedawno się zdarzyło, że paczka leżała

tydzień u nich i nikt nawet nic mi nie dał znać), to będziesz przynajmniej w miarę pod kontrolą miał co tam z Twoją paczką słychać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh te podatki.... na wszystkim nas kroją. Trzeba mieć na prawdę wielką motywację żeby kupować na bliskim wschodzie. Mi się to jeszcze nie przytrafiło, i mam nadzieje że nie przytrafi.

Ja słyszałem że już nie ma omijania paczek i liczenia na to że sie nam uda. Wszystko na czym mogą zarobić wykryją. A za oszustwa jeszcze są kary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na bliskim czy tym dalszym i czy wschodzie czy zachodzie to niewielkie ma znaczenie-

wszystkie spoza UE o odpowiedniej wartości są objęte haraczem, więc nas kroją :lol:

A faktycznie kiedyś dużo częściej przechodziło bez opłat- teraz trzepią niemalże wszystko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pieniądz ... pieniądz... pieniądz

ja bym nie oszukiwał, lepiej zapłacić pare złotych więcej.

Kupując poza UE trzeba przeliczyć czy po dodaniu cła i vatu nadal się opłaci. Oraz czy przesyłka nie jest za droga i za długa.

Pytanie czy warto? Wydaje mi się że tylko wtedy kiedy rzeczywiście mamy niezłą oszczędność. Ale dochodzi też ryzyko, czy to co dojdzie jest na pewno oryginalne i czy w ogóle dojdzie... a jak tak to czy w całości.

Dużo przeciw, co?

Ja widzę tego sens głównie w przypadku zamówienia wymarzonego modelu który jest niedostępny w naszych rejonach świata :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupowalem 3 tygodnie temu w worldofwatches dwie bulovy dla matki. czekalem i czekalem na paczke. wczoraj dostale emeialem do wypelnienia dokumenty o ktroych mowisz wraz ze skanem nadania i deklaracja zawartosci.

clo to pikus bo to tylko 3zł/zegarek (takie inforamcje dostalem w UC w W-wie) gorzej z nieszczesnym VAT'em ;d

Vatem który ci policza od zadeklarowanej wartosci przez sprzedawce ew jak nie ma to od potwierdzenia platnosci paypalem czy przelewem jaka musisz im dostarczyc jak chca i teraz najlepsze od kosztow przesylki tez ;]

no coz takie prawo, w przyszlym roku bede w NY to sobie na reku przewioze IWC bez laski :lol:

btw odeslalem dokumenty do UC i teraz ciekawe ile im zajmie odprawa itd... naraize sympatyczna Pani nie odpisuje na maile...

pozdr i powodzenia. oby dotara paczka w komplecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupowalem 3 tygodnie temu w worldofwatches dwie bulovy dla matki. czekalem i czekalem na paczke. wczoraj dostale emeialem do wypelnienia dokumenty o ktroych mowisz wraz ze skanem nadania i deklaracja zawartosci.

clo to pikus bo to tylko 3zł/zegarek (takie inforamcje dostalem w UC w W-wie) gorzej z nieszczesnym VAT'em ;d

Vatem który ci policza od zadeklarowanej wartosci przez sprzedawce ew jak nie ma to od potwierdzenia platnosci paypalem czy przelewem jaka musisz im dostarczyc jak chca i teraz najlepsze od kosztow przesylki tez ;]

no coz takie prawo, w przyszlym roku bede w NY to sobie na reku przewioze IWC bez laski :)

btw odeslalem dokumenty do UC i teraz ciekawe ile im zajmie odprawa itd... naraize sympatyczna Pani nie odpisuje na maile...

pozdr i powodzenia. oby dotara paczka w komplecie.

dzis dotarla do mnie paczka z zegarkami z worldofwatches.com - wartosc zakupow 214$ + 39,95$

do zaplaty kurierowi opłaty skarbowe: 165zł VAT + 24,60zł opłaty za składowanie (??), z 3zł/zegarek cła zostałem zwolniony

paczka była rewidowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to trochę to wyszło, a takie składowanie to szukanie dodatkowych zysków ... wydaje mi sie ze nie było by konieczne,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff... W końcu są już u mnie :) Modele SNZH19 i SKA475 są rewelacyjne.

Wszystko przebiegło (o dziwo) gładko, po prze-faxowaniu im opisanych wyżej papierów przysłali mi jeszcze do wypełnienia dokument upoważniający ich do procedury clenia w moim imeniu.

Informacja dla nowo sprowadzających. W Polsce z FedEx-em współpracuje (przejmuje paczki) GLS.

Wszystko od zakupu trwało jedynie tydzień. DZIĘKI za Wasze cenne podpowiedzi.

Przy okazji - jeden z nich mam na sprzedaż ;)

Oryginalny fabrycznie nowy (całkowicie opłacony) i ofoliowany SEIKO Kinetic SKA475 - cena 620 PLN

Pozdrawiam Was serdecznie.

ps. i żeby nie było, chciałem umieścić ofertę w dziale SPRZEDAM ale póki co jestem za mały kasztan ;)

Jak coś to proszę MOD-a o ew. przeniesienie.

post-40673-0-45103700-1313864828_thumb.jpg

post-40673-0-57650400-1313864886_thumb.jpg

post-40673-0-45279300-1313864892_thumb.jpg

post-40673-0-15460500-1313864900_thumb.jpg

post-40673-0-10324200-1313864906_thumb.jpg

post-40673-0-72094500-1313864912_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa z tym cleniem, w czerwcu zamówiłem 2 Seiko z Singapuru i po 5 dniach zegarki miałem w domu. Paczka była rewidowana przez UC, przywieziona przez Pocztex. Nikt nic nie chciał, jedynie moja mama podpisywała jakiś dokument który zabrali panowie z Pocztexu ( niestety nie wie co podpisywała, ach te kobiety, brak słów). I nie wiem czy mam się cieszyć że mnie pominęli czy martwić że mam jeszcze jakieś opłaty (żeby nagle się nie okazało po jakimś czasie że mam do zapłacenia podatek, cło i karę za zwłokę). Jak to jest z tymi przesyłkami, czy UC wydaje towar a dopiero później ściąga kasę czy trzeba pierw zapłacić (wartość paczki to ok 370 USD)???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płacisz przy odbiorze paczki lub wcześniejsza przedpłata na ich konto (zależy od przwoźnika). Przy poczcie płaciłem z góry, przez kuriera przy odbiorze przesyłki. Sprawdzone na zegarkach i kosmetykach z Hong Kongu --LINK-- :)

O ew. rozliczeniu cła i podatku już po odbiorze przesyłki nie słyszałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli można powiedzieć że dostałem darowiznę od UC, o cholera z tego co się orientuję to od darowizny trzeba zapłacić podatek, czyli może teraz mnie ścigać skarbówka hehe...... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.