Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mietek

Zegar się zatrzymuje o stałej godzinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mistrzów i pasjonatów starych zegarów. Jestem w posiadaniu od pewnego czasu zegara kwadransowego z firmy Gustav Becker http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58780-gustav-becker-kwadransowy/page__gopid__646636#entry646636 dokładnie chodzi o ten zegar .Ostatnio mam z nim problem dwa razy na dobę zatrzymuje się dokładnie o godzinie 1.05. A dokładnie następuje zacięcie wskazówek.Po pokonaniu lekkiego oporu wskazówki minutowej zaczyna dalej chodzić.

Proszę o informacje i możliwe poradę gdzie ewentualnie szukać przyczyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zaczął od sprawdzenia krzywki w przekładni wskazań, czy jest dobrze i właściwie ustawiona i czy szpilki na kole pośrednim i zęby na kole minutowym są proste. Mówiąc ogólnie szukałbym przyczyny raczej w rejonie przekładni wskazań.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kole minutowy na pewno nic złego się nie dzieje (zatrzymywał by się co godzinę).

Ja stawiam na bicie czyli ślimak bicia zatrzymuje się o palec grzebienia. Koniecznie trzeba przeglądnąć bicie ;)

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O 1:05 to się po prostu wskazówka godzinowa "haczy" z minutową. Musisz nieco wsunąć wskazówkę godzinową na tulejce (ale tak, żeby nie ocierała się o tarczę) albo delikatnie odgiąć minutową.

post-6402-0-02638000-1313845395_thumb.gif

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał kol Tarant. najprawdopodobniej wskazówka ociera o wskazówkę,

Gdyby zatrzymywał się na zalocie można by podejrzewać krzywkę (kołki)gdyby zatrzymywał się podczas bicia to ewidentnie gdzieś tam szukałbym błędu,

Można jeszcze ewentualnie szukać w zazębieniu kółka godzinowego z zebnikiem zmianowym,(skrzywiony ząb, nasadzanie, zacieranie)

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał kol. Dziadek, w przekładni wskazań, tylko nie w krzywce lub kołkach a w zazębieniu kołka minutowego z kółkiem zmianowym.

gdyby zatrzymywał się na zalocie, to można by szukać w krzywce (kołkach), ale po wybiciu godziny to już krzywka nie nie ma nic wspólnego z zatrzymywaniem.

Kolega pokonując lekki opór pewnie zauważyłby że wskazówki się zahaczają.

Po wybiciu jeżeli grzebień nie podniósł się do samej góry możliwe jest zacięcie - ale o czym tu deliberować jak nie widać pacjenta. Wystarczy rzut oka i kilka chwil a tak to "gdybologia stosowana" a nie zegarmistrzostwo.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega pokonując lekki opór pewnie zauważyłby że wskazówki się zahaczają.

Po wybiciu jeżeli grzebień nie podniósł się do samej góry możliwe jest zacięcie - ale o czym tu deliberować jak nie widać pacjenta. Wystarczy rzut oka i kilka chwil a tak to "gdybologia stosowana" a nie zegarmistrzostwo.

Niemniej moja rada to jedyny "bezkrwawy" zabieg jaki można przeprowadzić ;) A w tym przypadku godzinowa ma piękny brzuszek, który aż się prosi o ocieranie się z minutową.

post-6402-0-89919600-1313847026_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarant, najwyrażniej godzinowa nie jest w typie minutowej, bo minutowa pozwala tylko dwa razy na dobę dotknąć swój piękny brzuszek .;)

Tak sobie myślę, co może blokować wskazówkę minutową pięć po pierwszej i nic mi do głowy nie przychodzi, poza tym co tu napisano. Mam w domu taki mechanizm bez tarczy i podkładu. Jak będę jutro wieczorem, to uruchomię go i zobaczę co dzieje się pięć po pierwszej w przekładni wskazań. Chyba że sprawa wyjaśni się wcześniej.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarant, najwyrażniej godzinowa nie jest w typie minutowej, bo minutowa pozwala tylko dwa razy na dobę dotknąć swój piękny brzuszek .;)

Tak sobie myślę, co może blokować wskazówkę minutową pięć po pierwszej i nic mi do głowy nie przychodzi, poza tym co tu napisano. Mam w domu taki mechanizm bez tarczy i podkładu. Jak będę jutro wieczorem, to uruchomię go i zobaczę co dzieje się pięć po pierwszej w przekładni wskazań. Chyba że sprawa wyjaśni się wcześniej.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi wiec tak po kolei eliminuje na pewno zahaczanie wskazówek minutowej z godzinową lub ewentualnie z tarcza. To było najprostsze rozwiązanie i jako pierwsze wykluczyłem. Według mojej oceny jest związane z mechanizmem bicia. Sprawa by była prosta jak by zatrzymanie następowało o pełnej, kwadrans lub półgodziny a nie dokładnie 5 po pierwszej. Zwróciłem się o pomoc, aby mieć punkty zacharczenia a zarazem obserwacji w celu wyeliminowania przyczyny dziwnego działania mechanizmu. Podejrzewam ze sprawa i tak się zakończy u mistrza od zegarów. Jak na razie znalazłem jednego fachowca, który podjąłby sie regulacji i przeglądu mechanizmu, ale koszt około trzystu złotych za usługę trochę mnie powstrzymuje? Mistrzowie raddzie a ja słucham . Dla spokoju informuje ze szczypcy i innych narzędzi inwazyjnych nie używam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawiam pacjenta na razie wygląda tak. Skrzynia myślę, że przejściowa do czasu upolowania bardziej odpowiedniej, najlepiej oryginalnej. post-27291-0-22610700-1313866468_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie wskazówki (szkoda...) to masz jeszcze rozwiązanie. Zdejmij tarczę, załóż wskazówki, werk włóż z powrotem do skrzyni do skrzyni i obserwuj co się dzieje. Problem jest w mechanizmie bicia, więc wszystko zobaczysz.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiązany. Przyczyna leżała tak jak podejrzewałem po stronie mechanizmu bicia a dokładnie elementy odpowiedzialne za wybijanie godzin. Jak na razie wystarczyło lekkie czyszczenie i oliwienie i zegar wrócił do formy. Pisze na razie, bo obecny stan traktuje, jako przejściowy. Po zdobyciu odpowiedniej skrzyni całość i tak podejrzewam ze wyląduje u zegarmistrza celem dokonania przeglądu i fachowej konserwacji, aby służył w dobrej kondycji przez następne sto lat.

Dziękuje za porady i zainteresowanie tematem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.