Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

xxxyyy

Sens zamiany LCD 37 cali na plazmę 42 cale?

Rekomendowane odpowiedzi

Pomożcie mam obecnie LG LCD 37 cali zawieszony na ścianie, początkowo po zmianie za 32 calowego wydawal sie ok, teraz juz troche maławy.

Siedzę od ściany jakieś 3-3,5 metra.

Czy jest sens tego 37 cali Full HD zamieniac na plazmę Panasonica 42 cale ale HD Ready? Niby Full HD to tylko do Blue-raya w tym momencie, ale boje sie troche tego efektu lustra a jednak sporo nasloneczniony mam pokoj.

A moze iść w coś większego- widziałem fajną plazmę LG 50 cali za 2100 zł.

Czy jest sens zmieniać wielkościowo 37 cali LCD na 42 cale plazmę -w sklepie porównując jest ona niewiele większa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chcesz się cofać w czasie? Plazmy powoli odchodzą do lamusa, zjadają dość dużo prądu, etc. Nie szedłbym w tym kierunku - ja na pewno nie.

pozdrawiam, Dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chcesz się cofać w czasie? Plazmy powoli odchodzą do lamusa, zjadają dość dużo prądu, etc. Nie szedłbym w tym kierunku - ja na pewno nie.

Generalnie zastanawiam się nad sensem zamiany 37 na 42 cale czy będzie to aż tak odczuwalna różnica wielkości. Plazmę wybrałem ponieważ modele 42 cale są w przystępniejszej cenie niż LCD tych samych rozmiarów i jednak mają łagodniejsze mniej sztuczne kolory. A już LED mnie nie przekonują wogóle.

Z kolei z LCD jestem zadowolony gdyż matowy ekran nie odbija światła nie działa jak lustro.

Pytanie zatem czy jest sens w tej chwili wymieniać 37 na 42 cale obojętne czy to plazma czy LCD gdzie mogę mieć ok.1400-1500 zł taką wielkość czy poczekać z pół roku aż jeszcze potanieją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit, proponowalem LED. Post sie wkleil zaraz po twoim. ;)

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie zastanawiam się nad sensem zamiany 37 na 42 cale czy będzie to aż tak odczuwalna różnica wielkości. Plazmę wybrałem ponieważ modele 42 cale są w przystępniejszej cenie niż LCD tych samych rozmiarów i jednak mają łagodniejsze mniej sztuczne kolory. A już LED mnie nie przekonują wogóle.

Z kolei z LCD jestem zadowolony gdyż matowy ekran nie odbija światła nie działa jak lustro.

Pytanie zatem czy jest sens w tej chwili wymieniać 37 na 42 cale obojętne czy to plazma czy LCD gdzie mogę mieć ok.1400-1500 zł taką wielkość czy poczekać z pół roku aż jeszcze potanieją

Nie ma to sensu... Ja przesiałem się dokładnie z 37 ale na 46 i taka zmiana miała już sens. LCD 37 poszło do sypialni. Moja odległość od ekranu to 3,5m i przy tej odległości przekątna 46-52 jest optymalna (TV - Gry - i komfortowy Net z PC). Ale mając możliwość finansową i tak kupiłbym min. 52 cale na Full LED-ach ;)

Istotną sprawą (tak jak piszesz) jest również nasłonecznienie pomieszczenia i miejsce w którym znajduje się okno - o czym niestety wielu zapomina !!!

Osobiście w pomieszczeniach gdzie jest jasno (promienie słoneczne) preferuję JEDYNIE matową powłokę matryc.

Moim zdaniem poczekaj lub szukaj w sklepach modeli już nieprodukowanych. Są DUŻO tańsze. Ja np. + - rok temu za Sharp Aquos LC-46DH65E dałem 2900 PLN gdzie 6 mc-y wcześniej sprzedawane były po 4,5k ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to sensu... Ja przesiałem się dokładnie z 37 ale na 46 i taka zmiana miała już sens. LCD 37 poszło do sypialni. Moja odległość od ekranu to 3,5m i przy tej odległości przekątna 46-52 jest optymalna (TV - Gry - i komfortowy Net z PC). Ale mając możliwość finansową i tak kupiłbym min. 52 cale na Full LED-ach ;)

Istotną sprawą jest również nasłonecznienie pomieszczenia i miejsce w którym znajduje się okno - o czym niestety wielu zapomina !!!

Osobiście w pomieszczeniach gdzie jest jasno (promienie słoneczne) preferuję JEDYNIE matową powłokę matryc.

dzięki za wypowiedź pokój jest jasny ale nie jakiś mega słoneczny promienie nie padają bezpośrednio na telewizor, jednak mimo wszystko chyba dam sobie z plazmą spokój...też wydaje mi się że zamiana z 37 na 42 cale nie przyniesie jakiejś wielkiej różnicy w oglądaniu tv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno wymienilem 29 cali na plazmę 42 FullHD. Różnica jest odczuwalna, ale nie oszałamiająca. Na pewno nie ma sensu wymiana na HDReady.

Co do efektu lustra, to dużo zależy od konkretnego modelu. Panasonic serii V czy Samsung 6900 albo 8000 raczej nie mają z tym problemu. Tańsze/niższe serie wypadają słabiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno wymienilem 29 cali na plazmę 42 FullHD. Różnica jest odczuwalna, ale nie oszałamiająca. Na pewno nie ma sensu wymiana na HDReady.

Co do efektu lustra, to dużo zależy od konkretnego modelu. Panasonic serii V czy Samsung 6900 albo 8000 raczej nie mają z tym problemu. Tańsze/niższe serie wypadają słabiej.

tak 29 tak, ale u mnie byłaby to wymiana 37 na 42 cale, a to już chyba nie specjalna różnica, choć się zastanawiam. A co przeszkadza to HD Ready? Przez 2,3 lata raczej Blue-Raya nie zamierzam kupować a potem i tak zmienię tv:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, potwierdzam. Mam jakiś wysoki model Samsunga, 46 cali, ekran w połysku i żadnych odblasków. Przy czym kupując wiedziałem, że telewizor będzie wisiał tyłem do okien i nie będą mu grozić bezpośrednio promienie słoneczne. Mam też mniejsze LCD z matowym ekranem i wydaje mi się, że jednak błyszczący ekran oferuje więcej... Ale to może równie dobrze być złudne wrażenie. Niemniej, gdyby telewizor miał wisieć na wprost okien - zastanowiłbym się czy błyszczący ekran ma sens...

pozdrawiam, Dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno wymienilem 29 cali na plazmę 42 FullHD. Różnica jest odczuwalna, ale nie oszałamiająca.

tak 29 tak, ale u mnie byłaby to wymiana 37 na 42 cale, a to już chyba nie specjalna różnica, choć się zastanawiam.

Tak naprawdę odczuwalna dla człowieka jest nie tyle przekątna, co pole powierzchni

Skorzystaj z takiego narzędzia -> http://www.comparetvsizes.com/

i zwróć uwagę przede wszystkim na "Total Area"

Dość powiedzieć że Kolega zmieniając 29->42 kupił sobie ponad dwa razy większy telewizor, wzrost pola powierzchni o 110% (pomimo że sama przekątna nie wzrosła dwukrotnie, nie jest to wprost proporcjonalne)

Natomiast zmieniając 37->42 zwiększasz pole powierzchni tylko o niecałe 30%

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę odczuwalna dla człowieka jest nie tyle przekątna, co pole powierzchni

Skorzystaj z takiego narzędzia -> http://www.comparetvsizes.com/

i zwróć uwagę przede wszystkim na "Total Area"

Dość powiedzieć że Kolega zmieniając 29->42 kupił sobie ponad dwa razy większy telewizor, wzrost pola powierzchni o 110% (pomimo że sama przekątna nie wzrosła dwukrotnie, nie jest to wprost proporcjonalne)

Natomiast zmieniając 37->42 zwiększasz pole powierzchni tylko o niecałe 30%

Taktic, dzieki bardzo przydatne wizualnie "urządzonko".

faktycznie chyba nie ma sensu taka zamiana, lepiej poczekać odłożyć więcej kasy i kupić 46,47 cali czy nawet 50 cali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem poczekaj lub szukaj w sklepach modeli już nieprodukowanych. Są DUŻO tańsze. Ja np. + - rok temu za Sharp Aquos LC-46DH65E dałem 2900 PLN gdzie 6 mc-y wcześniej sprzedawane były po 4,5k :)

Tylko ze to krok w stecz. aquos byl dobry jak wychodzil.. teraz poki nie porownasz go z dobrym nowym LCD to jestes zadowolony. Jak porownasz to przepasc w jakosci wyswietlanego obrau. Mam a raczej szwagier ma (ale jeszcze mieszkamy pod 1 dachem ) ma wlasnie aquosa, a ja kupilem sobie samsunga D6500. Jak postawisz oba TV obok i odpalisz to ten aquos wyglada jakbys mu wyłaczyl kolory albo ogladal wypalony kineskop. TV ida do przodu jak komputery i kupujac wycofywany model to tak jakbys przesiadal sie na komputer z wycofaną podstawką.

Plazmy nowe sa ok, juz nie zra tyle pradu i maja bardzo dobry obraz. Miedzy 37 a 42 jest róznica. Ale full HD a HD ready.. no jak kto woli.. mnie zalezalo na 3D wiec musialo byc full HD. A prawda jest taka ze czy to full HD czy HD ready to i tak zwykly obraz wyglada tragicznie w porownaniu z CRT. Dlatego ja uwazam ze pchanie sie w duze matryce to jest dobre dla ludzi mlodego pokolenia którzy wychowali sie na mp3 o "jakosci CD" (lol :D ) i RMVB (o jakosci DivXa heheh) .

Przyjeło sie teraz ze przekatna tv powinna byc o 1 większa od pozycji siedzenia by TV nie byl za maly czy za duzy. Np 3,5m to 37, od 2,5 do 3,9 TV 40.. itd. Osobiscie bylem u znajomego który ma bravie 55 cali w pokoju gdzie siedzi w odleglosci 4m od niego. TRAGEDIA - jakbym ogladal youtube nawet jak wlaczyl cyfre HD - ale on cieszy jak jak głupi ze obraz "żyleta" :):D - ja ogladajac swoja 40 z niecalych 4 metrów nie jestem zadowolony z jakosci 80% programów w zwyklej jakosci... 47 bym niezniosł. Ale ja wole prawdziwy dzwiek np z winyla niz mp3 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze to krok w stecz. aquos byl dobry jak wychodzil.. teraz poki nie porownasz go z dobrym nowym LCD to jestes zadowolony. Jak porownasz to przepasc w jakosci wyswietlanego obrau. Mam a raczej szwagier ma (ale jeszcze mieszkamy pod 1 dachem ) ma wlasnie aquosa, a ja kupilem sobie samsunga D6500. Jak postawisz oba TV obok i odpalisz to ten aquos wyglada jakbys mu wyłaczyl kolory albo ogladal wypalony kineskop. TV ida do przodu jak komputery i kupujac wycofywany model to tak jakbys przesiadal sie na komputer z wycofaną podstawką.

Plazmy nowe sa ok, juz nie zra tyle pradu i maja bardzo dobry obraz. Miedzy 37 a 42 jest róznica. Ale full HD a HD ready.. no jak kto woli.. mnie zalezalo na 3D wiec musialo byc full HD. A prawda jest taka ze czy to full HD czy HD ready to i tak zwykly obraz wyglada tragicznie w porownaniu z CRT. Dlatego ja uwazam ze pchanie sie w duze matryce to jest dobre dla ludzi mlodego pokolenia którzy wychowali sie na mp3 o "jakosci CD" (lol :) ) i RMVB (o jakosci DivXa heheh) .

Przyjeło sie teraz ze przekatna tv powinna byc o 1 większa od pozycji siedzenia by TV nie byl za maly czy za duzy. Np 3,5m to 37, od 2,5 do 3,9 TV 40.. itd. Osobiscie bylem u znajomego który ma bravie 55 cali w pokoju gdzie siedzi w odleglosci 4m od niego. TRAGEDIA - jakbym ogladal youtube nawet jak wlaczyl cyfre HD - ale on cieszy jak jak głupi ze obraz "żyleta" :D :D - ja ogladajac swoja 40 z niecalych 4 metrów nie jestem zadowolony z jakosci 80% programów w zwyklej jakosci... 47 bym niezniosł. Ale ja wole prawdziwy dzwiek np z winyla niz mp3 :)

Czyli chyba wszystko ok ja mam 2,80- do 3m odległość telewizor 37 cali chyba szukam dziury w całym.

Poczekam aż potanieją i za jakie pół roku, rok kupię jakieś 46-47 cali ale pomyślę wówczas nad zwiększeniem odległości od tv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Frytejro - a słyszałeś o kalibracji obrazu ??? :) Po niej jest sens cokolwiek z czymkolwiek porównywać...

Ja osobiście celowo kupiłem LC-46DH65E mając już wcześniej dokładnie ten sam sprawdzony model w 37 calach. Nie żałuje i nie uważam aby to było "krokiem wstecz". Poprostu czysta ekonomia, a nie naiwna pogoń za marketingowym wyścigiem liczb i Hz-ów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma kalibracja do rozdzielczosci i odległosci w jakiej ją ogladasz? Włacz sobie dla porownania w komputerze na monitorze powyzej 19 cali rozdzialke 800x600. Albo pusc film na monitorze 19 czy 22 cale w rozdzielczosci HD a pusc ten sam tylko w 800x600 (ale mam na mysli rozdz filmu a nie monitora). Róznica jest ogromna. Chyba ze siadziesz w 2 pokoju to wtedy bedziesz mial wrazenie ze jest ok i dostrzezesz to czego na 1920 bys nie zobaczyl bo jest za daleko. To samo jest w TV. Kupisz 46 cali a siedzisz od tv 3,5m a Tutaj autor nawet ponizej 3 i zobaczy tragedie a nie obraz. Nic mu nie pomoze - zadna zmiana parametru. Tutaj juz nie chodzi o odwzorowanie kolorów czy jakis kontrast. Obraz bedzie jak filmik z youtuba w rozdzialce 360p. Jezeli Ci to nie przeszkadza to owszem. Ale ja przyjemnosci w takim obrazie nie widze zadnej. Dzis nawet bylem w euro agd i wdałem sie w dyskusje ze sprzedawca. Zapytałem go z czeego puszczają reklamówki w TV i w jakiej rozdzialce. Sam sie przyznal ze wiekszosc to jest HD Ready a TV maja wlaczone tryby "sklep", potem puscil mi obraz analogowy i...... i on dobrze wie o tym ze pzrychodzisz do domu a ten sam TV w domu juz szału nie robi, a obraz analogowy czy zwykly cyfrowy wyglada jakkbys puscil sobie VHS. DOdatkowo pogarszasz go przesadną wielkościa. Jak czegos nie widzisz to tylko dlatego ze nie widziales poprawnego obrazu np na CRT 32 cale.. Niestety Ty piszesz o pogoni Hz a ja pisze o tym ze LCD i plazma nie sa tak doskonale jak kineskopy i najlepiej pracuja w swoich natywynych rozdzielczosciach, a poza nimi jest kapa - przy CRT mozesz dowolnie "plywac" po suwaku rozdzialki i obraz zawsze bedzie ok, tyle tylko ze przy wiekszej rozdz zobaczysz wiecej szczegółów

Oczywiscie to co ktos zrobi ze swoja kasą i co kupi to jego. Ja tylko uprzedzam ze jak ktos jest czuly na wszelkie "jakosci" i ich braki to zeby sie nie rozczarował pozniej. W przypadku autora bym przy tych 3m niekąbinował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma kalibracja do rozdzielczosci i odległosci w jakiej ją ogladasz? Włacz sobie dla porownania w komputerze na monitorze powyzej 19 cali rozdzialke 800x600. Albo pusc film na monitorze 19 czy 22 cale w rozdzielczosci HD a pusc ten sam tylko w 800x600 (ale mam na mysli rozdz filmu a nie monitora). Róznica jest ogromna. Chyba ze siadziesz w 2 pokoju to wtedy bedziesz mial wrazenie ze jest ok i dostrzezesz to czego na 1920 bys nie zobaczyl bo jest za daleko. To samo jest w TV. Kupisz 46 cali a siedzisz od tv 3,5m a Tutaj autor nawet ponizej 3 i zobaczy tragedie a nie obraz. Nic mu nie pomoze - zadna zmiana parametru. Tutaj juz nie chodzi o odwzorowanie kolorów czy jakis kontrast. Obraz bedzie jak filmik z youtuba w rozdzialce 360p. Jezeli Ci to nie przeszkadza to owszem. Ale ja przyjemnosci w takim obrazie nie widze zadnej. Dzis nawet bylem w euro agd i wdałem sie w dyskusje ze sprzedawca. Zapytałem go z czeego puszczają reklamówki w TV i w jakiej rozdzialce. Sam sie przyznal ze wiekszosc to jest HD Ready a TV maja wlaczone tryby "sklep", potem puscil mi obraz analogowy i...... i on dobrze wie o tym ze pzrychodzisz do domu a ten sam TV w domu juz szału nie robi, a obraz analogowy czy zwykly cyfrowy wyglada jakkbys puscil sobie VHS. DOdatkowo pogarszasz go przesadną wielkościa. Jak czegos nie widzisz to tylko dlatego ze nie widziales poprawnego obrazu np na CRT 32 cale.. Niestety Ty piszesz o pogoni Hz a ja pisze o tym ze LCD i plazma nie sa tak doskonale jak kineskopy i najlepiej pracuja w swoich natywynych rozdzielczosciach, a poza nimi jest kapa - przy CRT mozesz dowolnie "plywac" po suwaku rozdzialki i obraz zawsze bedzie ok, tyle tylko ze przy wiekszej rozdz zobaczysz wiecej szczegółów

Oczywiscie to co ktos zrobi ze swoja kasą i co kupi to jego. Ja tylko uprzedzam ze jak ktos jest czuly na wszelkie "jakosci" i ich braki to zeby sie nie rozczarował pozniej. W przypadku autora bym przy tych 3m niekąbinował.

dla mnie bardzo ważna jest jakość obrazu i faktycznie nie wiem czy 46-47 cali w przypadku 3 metrów czy nawet niecałych odległości nie będzie przekombinowane i nie zobaczę na kanałach cyfrowych nie w HD szczegółów których bym nie chciał widzieć:)

czyli sądzisz że przy tej odległości nie ma co kombinować i 37 cali wystarcza czy można iść w kierunku 42-43 cale, ale czy to ma sens?

z tym CRT to święta racja, miałem Funaia 29 cali obraz był przepiękny, to odwzorowanie kolorów itd... gdyby nie jego gabaryty..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ojciec ma do dzisiaj TV kineskopowy CRT 32" 100Hz firmy Sony. Wcześniej od 1990 r. też był w domu Sony 21" Hi Black Trinitron. Pracował przez cały czas bardzo dobrze. Jakieś 3 lata temu sprzedałem go na Allegro za jakieś grosze. Jakiś wnuczek kupił go swojej babci i TV nadal chodzi przyzwoicie :) Kineskop w kształcie walca, a nie bańki. Ja przez długi czas miałem przy kompie stacjonarnym monitor CRT 17" Sony CPD-G220, na którym wykręciłem 119Hz przy rozdz. 1024x768.

Dlaczego o tym piszę? Dlatego, że wg mnie jak na tamte czasy Sony oferowało wręcz najlepsze kolory na rynku, najczerniejszą czerń, a nie ciemnoszarą jak u konkurencji typu Goldstar (dzisiajsze LG).

Dzisiaj mam Samsunga 32" i powiem, że w trybie Full HD (cyfrówka kablówka UPC) obraz jest dla mnie wręcz doskonały i cieszę się, że pozbyłem się ze swojego domu wszystkich kineskopów :) Jedynie ta czerwień mi doskwiera. Nie wiem dlaczego, ale ta czerwień z LCD jest jakby sztuczna, mało realistyczna. Z kineskopu była dużo przyjemniejsza dla oka.

Za rok może 2 lata też planuję coś kupić do nowego mieszkania. Tam będzie dużo większy pokój dzienny, to chciałbym coś powyżej 55". 32-ka Samsunga powędruje pewnie do innego pokoju, bo szkoda sprzedawać. Co polecacie? :)

Dobry zegarek nie jest zły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie bardzo ważna jest jakość obrazu i faktycznie nie wiem czy 46-47 cali w przypadku 3 metrów czy nawet niecałych odległości nie będzie przekombinowane i nie zobaczę na kanałach cyfrowych nie w HD szczegółów których bym nie chciał widzieć:)

czyli sądzisz że przy tej odległości nie ma co kombinować i 37 cali wystarcza czy można iść w kierunku 42-43 cale, ale czy to ma sens?

No ja standardowo ogladam swoja 40 z odleglosci 3,5-4m i tak jak mowie przy zwyklej telewizji szału nie ma (w koncu to jest tylko 720x576)- oczywiscie sa programy nadawane lepiej i gorzej i stawiam tutaj na kodeki. Ale siedzac w polowie (np przy stole) mnie obraz już drażni i nacodzien bym byl zły z takiego obrazu. Dlatego wg mnie jak widzisz i lubisz dobra jakosc to 46 bedzie za duzo przy 3m.

Co do zmiany 37 na 42, plazma "podobno" troche lepiej radzi sobie z małymi rozdzielczosciami, ale osobiscie tego nie sprawdzałem i moze byc tak ze przy plazmie 42 zobaczysz to samo co przy lcd 37. 46 plazme widzialem z 2 metrów i niepodobało mi się. Najlepiej idz do sklepu rtv i sprawdz róznice miedzy tymi wielkosciami (37 vs 42-43)- stojąc w odległosci przy jakiej bedziesz ogladal w domu. Tylko niech Ci puszcza zwykly sygnał a nie HD. Mozesz tez jak masz straszna ochote zmienic cos to zmien 37 na 37/40 tyle ze z nowej linii.. jezeli Twoj 37 ma wiecej niz 3-4 lata to oczujesz roznice jakosci obrazu nawet w tej samej wielkosci.

Za rok może 2 lata też planuję coś kupić do nowego mieszkania. Tam będzie dużo większy pokój dzienny, to chciałbym coś powyżej 55". 32-ka Samsunga powędruje pewnie do innego pokoju, bo szkoda sprzedawać. Co polecacie? :)

Ja polecam sie wstrzymac. Za rok czy dwa albo bedzie przeskok w jakosci w stosunku do cen, albo sam spadek cen. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomożcie mam obecnie LG LCD 37 cali zawieszony na ścianie, początkowo po zmianie za 32 calowego wydawal sie ok, teraz juz troche maławy.

Siedzę od ściany jakieś 3-3,5 metra.

Czy jest sens tego 37 cali Full HD zamieniac na plazmę Panasonica 42 cale ale HD Ready? Niby Full HD to tylko do Blue-raya w tym momencie, ale boje sie troche tego efektu lustra a jednak sporo nasloneczniony mam pokoj.

A moze iść w coś większego- widziałem fajną plazmę LG 50 cali za 2100 zł.

Czy jest sens zmieniać wielkościowo 37 cali LCD na 42 cale plazmę -w sklepie porównując jest ona niewiele większa.

Ja mam kilku lat 46" LCD FullHD. Ogladam z odleglosci 2.5-3m. Juz po tygodniu ogladania wiedzialem ze moglby byc wiekszy. Teraz bym kupowal 52-55"

Szczegolnie dlatego, ze ogladam glownie programy HD (TV, BluRay) a przy DVD PS3 robi dobra robote upscalujac do HD.

Moja rada: dobrze sie zasatanow, jaki rozmiar kupic, a potem kup o jeden rozmiar wiekszy ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi wszyscy gadali, że z odległości 3m 32" będzie za dużo i 26" wystarczy. Zostałem przy swoim i kupiłem 32" i teraz żałuję, że nie wziąłem 37 lub 42".

No, ale taka "kompaktowa" 32-ka zawsze się przyda w innym pokoju :)

Dobry zegarek nie jest zły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 z 3 metrów to jak znaczek pocztowy na scianie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada: dobrze sie zasatanow, jaki rozmiar kupic, a potem kup o jeden rozmiar wiekszy ;-)

Rzeczywiście istnieje taki efekt podobno, że jaki byś nie kupił TV, to po jakimś czasie wydaje ci się że mógłby być trochę większy.

Z drugiej strony Frytejro ma dużo racji (że są jakieś granice). Duży telewizor po prostu bardziej uwydatnia błędy i niedoskonałości. Rozdzielczość jest jaka jest. Większy rozmiar ekranu, to nie większa ilość pikseli, tylko większy rozmiar piksela :)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi wszyscy gadali, że z odległości 3m 32" będzie za dużo i 26" wystarczy. Zostałem przy swoim i kupiłem 32" i teraz żałuję, że nie wziąłem 37 lub 42".

No, ale taka "kompaktowa" 32-ka zawsze się przyda w innym pokoju :)

Dokładnie miałem ten sam problem przed zakupem. Na szczęście kupiłem 32", ale już powoli myślę o 42".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja standardowo ogladam swoja 40 z odleglosci 3,5-4m i tak jak mowie przy zwyklej telewizji szału nie ma (w koncu to jest tylko 720x576)- oczywiscie sa programy nadawane lepiej i gorzej i stawiam tutaj na kodeki. Ale siedzac w polowie (np przy stole) mnie obraz już drażni i nacodzien bym byl zły z takiego obrazu. Dlatego wg mnie jak widzisz i lubisz dobra jakosc to 46 bedzie za duzo przy 3m.

Co do zmiany 37 na 42, plazma "podobno" troche lepiej radzi sobie z małymi rozdzielczosciami, ale osobiscie tego nie sprawdzałem i moze byc tak ze przy plazmie 42 zobaczysz to samo co przy lcd 37. 46 plazme widzialem z 2 metrów i niepodobało mi się. Najlepiej idz do sklepu rtv i sprawdz róznice miedzy tymi wielkosciami (37 vs 42-43)- stojąc w odległosci przy jakiej bedziesz ogladal w domu. Tylko niech Ci puszcza zwykly sygnał a nie HD. Mozesz tez jak masz straszna ochote zmienic cos to zmien 37 na 37/40 tyle ze z nowej linii.. jezeli Twoj 37 ma wiecej niz 3-4 lata to oczujesz roznice jakosci obrazu nawet w tej samej wielkosci.

Ja polecam sie wstrzymac. Za rok czy dwa albo bedzie przeskok w jakosci w stosunku do cen, albo sam spadek cen. :)

co do telewizora to ma "dopiero" 8 miesięcy jakoś obrazu naprawdę zadowalająca, większośc programów oglądam HD a resztę normalne cyfrowe, co prawda niektóre z nich są w gorszej jakości ale generalnie większość idzie ładnie.

Ja zastanawiałem się jedynie nad wielkością i ze względu niej na zmianę, bo jakość obrazu mnie naprawdę satysfakcjonuje i obawiam się że z tego co widziałem w sklepie chyba plazma 42 cale nie da mi takich kolorów (a lubię jednak żywe) niż mój LCD, a analogowych nie oglądam więc chyba plazma nie jest mi potrzebna.

A napisałby kto jakie ma ustawienia obrazu w swoich LCD jasnosc, kontrast, ostrosc itd... czy wlaczone konstrasty i kolory dynamiczne i takie tam...bo szczerze to jakoś nie mogę znaleźć kompromisu między ostrymi kolorami a zbyt bladymi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej będzie zapytać jakieś mózgi na odpowiednim forum np. hdtv myślę że we wszystkim Ci tam doradzą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.