Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pajak80

Laptop...

Rekomendowane odpowiedzi

A ja się nie zgodzę, od lat korzystam z serii wcześniej ProBook a tera EliteBook i bardzo sobie go chwalę, przede wszystkim za bezgłośną pracę i fakt że nie grzeje się prawie w ogóle, uważam że czy to jest lenovo/dell/hp to powyżej pewnych kwot decydują szczegóły bo wydajność zbliżona, wykonanie też ewentualnie pozostaje kwestia wyglądu. 

PS Dodam tylko że do HP powyżej ProBook jest przewidziany inny serwis niż do niższych i multimedialnych serii, co też o czymś świadczy 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mareek11

Możliwe że masz rację lecz  biorąc pod uwagę tylko te  bardziej popularne modele to jednak hp przegrywa ze wszystkimi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladek22,

Nie taniej byloby oddawac gdzie do druku, niz robic to samemu?

Breitling, IWC, Rado, Rolex, U-boat - kolejnosc nie alfabetyczna, a zakupowa. Co nastepne? :ph34r:Kiedy Rolex zacznie robic meskie rozmiary? ;) ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mareek11

Kombinowałem z ustawieniami wydruku PDF i nic się nie zmienia!

Posiadam program GIMP. Bawiłem się dwie godziny i nie udało mi się nawet zmniejszyć obrazka, a co dopiero dodać marginesy. Zupełnie nie intuicyjny ten GIMP!

Ps. Wysłałem do drukarni plik i niby jest dobry, ale nadal zastanawia mnie dlaczego jest taka różnica w wydrukach. P.

Ja na gimpa nie narzekam chociaz powiem że pierwsze nasze spotkanie nie było zbyt owocne. Po paru razach sie przekonałem. Może spróbuj z ustawieniami drukarki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam program GIMP. Bawiłem się dwie godziny i nie udało mi się nawet zmniejszyć obrazka, a co dopiero dodać marginesy. Zupełnie nie intuicyjny ten GIMP!

Ps. Wysłałem do drukarni plik i niby jest dobry, ale nadal zastanawia mnie dlaczego jest taka różnica w wydrukach. P.

Mierzyłeś linijką na ekranie monitora?

A masz ustawioną w systemie rzeczywistą rozdzielczość DPI monitora? Tj. ile punktów wchodzi na cal? Ewentualnie możesz popróbować z ustawieniami "Print resolution" Gimpa.

W ogóle to do takich zabaw lepszy byłby jakiś prosty program do DTP - nic Ci jednak nie doradzę, bo używam jakiegoś starocia w dodatku na linuksie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyłeś linijką na ekranie monitora?

A masz ustawioną w systemie rzeczywistą rozdzielczość DPI monitora? Tj. ile punktów wchodzi na cal? Ewentualnie możesz popróbować z ustawieniami "Print resolution" Gimpa.

W ogóle to do takich zabaw lepszy byłby jakiś prosty program do DTP - nic Ci jednak nie doradzę, bo używam jakiegoś starocia w dodatku na linuksie ;)

Tak, mierzyłem na ekranie monitora! Nie wiem jaką mam ustawioną rozdzielczość DPI w systemie i wolę nic nie grzebać :) Gimpa mam w polskiej wersji. Bawiłem się trochę, ale nic nie udało mi się zrobić.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mareek11

Mierzyłeś na ekranie monitora??   Wiesz przecież dobrze że  np na monitorze 15' kwadrat będzie miał  1cm a na monitorze 17' będzie miał już ich proporcjonalnie więcęj?::o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladek22,

Nie taniej byloby oddawac gdzie do druku, niz robic to samemu?

Pocztówki będą robione w drukarni, ale trzeba opracować projekt. Drukarnia zrobi projekt, ale trzeba zapłacić za to 80 zł. Same pocztówki kosztują 40 zł :)

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyłeś na ekranie monitora??   Wiesz przecież dobrze że  np na monitorze 15' kwadrat będzie miał  1cm a na monitorze 17' będzie miał już ich proporcjonalnie więcęj?: :o

Tego nie wiem! Wydaje mi się, że 1cm to jeden centymetr i wielkość ekranu nie powinna mieć tu nic do rzeczy?!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mareek11

Może sprobuj programu picasa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mareek11

Tego nie wiem! Wydaje mi się, że 1cm to jeden centymetr i wielkość ekranu nie powinna mieć tu nic do rzeczy?!

Oglądasz filmy na ekranie komputera?? a widziałeś w rzeczywiśtości człowieka co ma 10cm ?? :-O  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądasz filmy na ekranie komputera?? a widziałeś w rzeczywiśtości człowieka co ma 10cm ?? :-O  

Z boku jest miarka, ale jest za daleko, by móc określić dokładnie ile ma element jaki tworzę. Przykładałem linijkę równolegle do linii i jest różnica jakieś 3 mm! Właściwie to trudno jednoznacznie stwierdzić, gdzie wypada 10.9 mm. Miarka z boku ma pełne centymetry, połówki i ćwiartki, więc nie jest w pełni precyzyjna! 

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mareek11

Sprobuj w programie picassa . tam powinno Ci łatwiej pójść . dość łatwy w obsłudze program , sam używam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestałem sie bawić w edytowanie obrazów, bo mi się nie chce.

Zacząłem oglądać filmy DVD :) Mam kilka filmów Barei, ale nie wszystkie Windows Media Player chce mi odtwarzać. Po resetacji systemu przez fachowców tak się stało, że połowę oryginalnych płyt DVD nie mogę odtworzyć :angry: Wczoraj chciałem ściągnąć program "All Player". Okazało się, że ściągnąłem zupełnie coś innego, bo "Mobogenie". Drugi raz mi się zdarzyło, że ze strony "Dobre programy" ściągnąłem nie to co zamierzałem :unsure: Czy Wam też się to kiedyś zdarzyło? "Mobogenie" to coś w rodzaju "Nokia Suite" i raczej nie da się tam odtwarzać filmów DVD :mellow:

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze odinstaluj Mobogenie - normalnie w panelu sterowania - poprzez odinstaluj program. Po drugi ściągnij ze strony http://www.videolan.org/vlc/   program VLC - on Ci pozwoli obejrzeć prawie wszystko co tylko jest filmem.

Na następny raz - UWAŻNIE czytaj co pojawia się podczas pobierania programów i ich instalacji z dobreprogramy. Wtedy zainstalujesz to co chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze odinstaluj Mobogenie - normalnie w panelu sterowania - poprzez odinstaluj program. Po drugi ściągnij ze strony http://www.videolan.org/vlc/   program VLC - on Ci pozwoli obejrzeć prawie wszystko co tylko jest filmem.

Na następny raz - UWAŻNIE czytaj co pojawia się podczas pobierania programów i ich instalacji z dobreprogramy. Wtedy zainstalujesz to co chcesz.

All Player pobierałem stąd http://www.dobreprogramy.pl/ALLPlayer,Program,Windows,13217.html i nie wiem dlaczego pobrało się coś innego.

Mobogenie już odinstalowałem i pobrałem VLC. Pliki filmowe mi odtwarza, ale płyty już nie. Zapomniałem wspomnieć, że napęd w ogóle nie widzi niektórych płyt i głównie dlatego nie można ich odtworzyć. Co zrobić z tym fantem? 

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może problem tkwi w kodekach, wgraj sobie nowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobogenie już odinstalowałem i pobrałem VLC. Pliki filmowe mi odtwarza, ale płyty już nie. Zapomniałem wspomnieć, że napęd w ogóle nie widzi niektórych płyt i głównie dlatego nie można ich odtworzyć. Co zrobić z tym fantem? 

Jeśli napęd nie widzi płyty to albo jest brudny albo płyta jest podrapana, instrukcje czyszczenia napędu znajdziesz w sieci, płyt też, choć do płyt zazwyczaj korzysta się z czegoś lekko ściernego do spolerowania rys, są specjalne zestawy do czyszczenia i zazwyczaj pomagają. |

KJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli napęd nie czyta niektórych płyt, to delikatnie i z wyczuciem wacikiem kosmetycznym przemyj powierzchnię soczewki lasera zwilżając wacik czystym spirytusem. Po przemyciu soczewki przetrzyj ją suchym wacikiem. Następnie jak masz sprężone powietrze (np. takie w butelce) to przedmuchaj okolice soczewki - też ostrożnie i z wyczuciem żeby nie uszkodzić zawieszenia układu optycznego. Powinno pomóc. Wszelkie płyty czyszczące są raczej g.. warte. Jeśli to pomoże to miło, natomiast jeśli nie, to można podejrzewać, że napęd kończy się i należy go wymienić na nowy - nie są to wielkie pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że to nie jest sprawa płyty czy napędu, a braku kodeków! Nie wiem jak te kodeki ściągnąć? Kiedyś ściągnąłem coś ze strony Mikrosoft, ale nie wiem co, bo nie znam angielskiego. Takie poruszanie się po omacku i ściąganie czegoś tam jest trochę bez sensu. Ja chcę tylko pooglądać filmy!

Firma która robiła mi jakiś rok temu resetację systemu nie bardzo się postarała. Poprosiłem, aby zostawić jeden folder i dwa programy, a widzę pozostałości programów sprzed resetacji. Np. Winamp! Chciałem się pozbyć Winampa bo jest do niczego, a okazało się, że Winamp jest, a wystarczyło tylko kliknąć i ponownie go zainstalować. Po resetacji nie powinno być śladu po tym Winampie!! Już więcej nie pójdę z niczym do tej firmy :wacko:

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli napęd nie widzi płyty to albo jest brudny albo płyta jest podrapana, instrukcje czyszczenia napędu znajdziesz w sieci, płyt też, choć do płyt zazwyczaj korzysta się z czegoś lekko ściernego do spolerowania rys, są specjalne zestawy do czyszczenia i zazwyczaj pomagają. |

KJ

Niedawno chciałem obejrzeć film "Miś". Okazało się, że jednej z płyt VCD napęd nie widział. Akurat z tymi płytami nie było nigdy problemu, więc dało mi to do myślenia. Wziąłem przeczyściłem lekko soczewkę napędu i teraz wszystkie płyty, których dotąd nie mogłem oglądać, chodzą :)  Wystarczyło lekko maźnąć wacikiem i po kłopocie!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem Ci żebyś to zrobił dwa tygodnie temu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem Ci żebyś to zrobił dwa tygodnie temu :)

Wiem, wiem :) ale skoro zawsze te same płyty chodziły, a inne, również zawsze te same nie chodziły to odrzuciłem myśl o problemie z napędem. Może jutro obejrzę film "Brunet wieczorową porą" :)

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takich prac jest darmowy Inkscape

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.