Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

SphinX

Test - Omega Planet Ocean

Rekomendowane odpowiedzi

cześć, dzięki za rzetelny opis. 2 pytania - jake są wymiary rozmiaru XL względem starej PO:

- grubość

- długość po uszach

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17mm grubości

z uszami nie wiem, nie zmierzyłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bransoleta wydaje się lichutka....mam wątpliwości czy należycie podtrzymuje tak ciężką i grubą kopertę. Zapięcie bransolety ładniej prezentuje się w starej PO. Reszta chyba na plus :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starsza wersja PO bardziej do mnie przemawia. Ciekaw jestem jaki będzie popyt na ten model przy tej cenie katalogowej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm długość w uszach wydaje się mniejsza niż w starej... czy to tylko przewidzenie czy rzeczywiście może tak być?

BYło by super jakby nowa PO była trochę krótsza bo stara byla na mój 17,5cm nadgarstek minimalnie za duza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozwolę sobie skomentować tutaj,baardzo podoba mi się PO także w tej(nowej wersji) ale za otwarcie dekla i widok mechanizmu(skądinąd całkiem fajnego ) niech Pana Dizajnera Piekło pochłonie..

Seamaster z wodoszczelnością od 300M wzwyż ,powinien mieć piękny pełny dekiel i ..już ,żeby nie napisać dosadniej.. :)..

reszta naprawdę OK..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie dekiel nie przeszkadza (poprzedni mi się nie podobał), bo wolę popatrzeć na mechanizm jeżeli nie wpływa to na wodoszczelność. Dla mnie ogromnym minusem i nie wiem, czy to jest dla mnie do przejścia jest coś o czym już pisałem, czyli dwa kolory luminovy. Moim zdaniem wygląda to fatalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem porównanie PO do rolka to jakieś nieporozumienie ! Na ostatnim spotkaniu można było pomacać i Omege i nowego rolka - w jakości wykonania jest po prostu przepaść, nie trzeba daleko szukać wystarczy bransoleta ! Rolex ma tak idealnie spasowane ogniwa, tulejki, wszystko perfekt a pomijając juz wiele widywanych bransolet samo spasowanie i tolerancje wykonania elementów biją na głowę nawet cztery PO razem wzięte, niestety rolek ma tą wadę , że są ich miliony i za to go nie lubię, gdzie te czasy gdy na stalową Daytonę trzeba było czekac po 2-3 lata - ilość w rolku zabiła te zegarki choć jak widać nadal mają się super dobrze i pomimo prostoty niezmienionej od lat i nastawienia na funkcjonalnosć zielony ceramiczny bezel bije wszelkie płynne metale Omegi na milion głów - dlatego porównywanie tych zegarków nie ma sensu choć Omega w jednym niedługo dogoni rolka- cena bo w ilości produkcji to chyba są mniej więcej na równym poziomie ... i to jest głowna wada Omegi i Rolexa. Jeśli chodzi o tzw. "prestiż" to za całym szacunkiem ale Omega może i chce dorównać Rolexowi ale... niestety jedną ze składowych "prestiżu" jest cena i brak utraty wartosci w czym Rolexa trudno będzie pobić pomimo usilnych ostatnich starań Omegi i windowania tej marki przez SG, pożyjemy zobaczymy, na razie to wszystko gdybania i osobiste sympatie ...

W kwestii przeszklonego dekla pełna zgodna z Michałem ( Y60)

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie porównywałem na żywo nowej PO i Rolexa więc się nie wypowiadam, ale odnośnie spadku wartości (już kiedyś o tym pisałem) znajdź mi Piotrze Rolexa, na którym po roku lub dwóch stracisz 1500-2000 zł (przy PO masz właśnie taki spadek jak wiesz gdzie kupować), bo z tym spadkiem wartości zawsze mnie śmieszyły teksty.

Ps. Mowa oczywiście o nowych zegarkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kompletnie się z Tobą nie zgadzam Piotrek...

to gloryfikowanie ROLEXA i pisanie o kilku klasach różnicy wykonania to takie trochę opowiadanie bajek (podobnie zresztą jak okres oczekiwania na Daytone).

Owszem, ROLEX jest wykonany super, ale nie powiedział bym, że OMEGA w czymkolwiek pod tym względem ustępuje.

Bransoleta ma inny design, ale wykonanie i ułożenie na ręku są bardzo dobre.

Podobnie z bezelem.

Co do składowej "prestiżu" - braku utraty wartości. OK, ale to tylko jedna ze składowych. Moim zdaniem nie najważniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A co z mechanizmem ?. "In-house" czy nie ?. Czytałem, że 8500 dla Omegi produkuje ETA. Poza tym, mogłeś o werku napisać więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należałoby to rozpatrywać procentowo, nie mam pojęcia ile kosztuje nowy Rolex - natomiast model gmt master II z ceramicznym jeszcze trzy lata temu mozna bylo kupic za 12,5 k zł - dzisiaj ponizej 20 nie ma szans w zasadzie . Omegę PO gdy wchodziła na rynek mozna bylo kupic za ok 8,5 k pln po roku i dwóch latach jej wartosc spadła do ok 6-7 k pln , dopiero ostatnio wzrosła do ceny wyjsciowej ale to tylko przykład jeden z wielu , są modele Omegi ktore zyskały cenowo bardzo dużo - 2254 albo 2234 moje ulubione :) , druga kupiłem w roku 2007 za 2400 a teraz wartośc to ok 5,5-6 k pln , 2254 kupilem za 3200 dzisiaj jej cena to ok 5-5,5 kpln. ostatni ruch cenowy jest spowodowany zmianą polityki Omegi, nie upieram sie przy swoim - napisałem swoje zdanie na podstawie obserwacji itd.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kompletnie się z Tobą nie zgadzam Piotrek...

to gloryfikowanie ROLEXA i pisanie o kilku klasach różnicy wykonania to takie trochę opowiadanie bajek (podobnie zresztą jak okres oczekiwania na Daytone).

Owszem, ROLEX jest wykonany super, ale nie powiedział bym, że OMEGA w czymkolwiek pod tym względem ustępuje.

Bransoleta ma inny design, ale wykonanie i ułożenie na ręku są bardzo dobre.

Podobnie z bezelem.

Co do składowej "prestiżu" - braku utraty wartości. OK, ale to tylko jedna ze składowych. Moim zdaniem nie najważniejsza.

Łukasz powiedz to Kolegom którzy kupują zegarki między innymi z wymienionych przyczyn jakoś u Żadnego z Nich nie uświadczysz Omegi a Rolków mają po kilka , ba nawet pozbyli się Omeg Ci co mieli. Daytonę w stali w latach 90 było trudno kupić a na nową trzeba bylo czekać i to jest fakt. Rolex tez ma ujmy - laserowa czarna grawerka na zapięciu sprawia bardzo kiepskie wrażenie żeby nie powiedzieć tandetne , jest i wiecej ujm ale jeszcze raz powtarzam Powiedz Kolegom że nowa Omega PO jest prawie rowna Rolexowi - uwierzę gdy zobaczę - bo w przeciwnym razie jak chcesz porównywać prestiż (nie lubię tego słowa ) popyt , sens zakupu i chęć zakupu oraz jakosć itd. ja oceniam po stanie faktycznym a nie wyimaginowanym świecie sieci czy czymkolwiek w tym stylu ...

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem Piotrze o co Ci chodziło, ale prawda jest taka, że procentów do portfela nie włożysz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem Piotrze o co Ci chodziło, ale prawda jest taka, że procentów do portfela nie włożysz :)

Moim zdaniem na temat nowej PO będzie można wypowiedzieć się dopiero po kilku latach, modele które wcześniej zostały wyposażone w kaliber 85.. dzisiaj straciły na wartości względem ceny zakupu i to sporo. Natomiast rozpatrujemy zupełnie inne pułapy cenowe - prawda jest taka, że w zegarkach w cenie do 5-8 k pln ruch jest stosunkowo większy niz w zegarkach za 15-25 k pln. teraz gdy Omega zbliżyła sie do 20 k czas pokaze co będzie i wrócimy do dyskusji za kilka lat o ile forum nadal będzie istniało i nasze posty również . Moim zdaniem nowa PO starci a prestizu nie da się uzyskać w krótkim czasie i wysoką ceną czy nawet nowym kalibrem a wręcz przeciwnie - stabilizacją

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinieneś też wziąć pod uwagę, że nie każdy podchodzi do tematu tak "handlowo" jak ty - a już na pewno nie ja.

Różnica cenowa między nową PO a Submarinerem dalej jest bardzo wyraźna, tyle, że OMEGA bardzo podgoniła poprawiając bardzo wiele, podczas gdy ROLEX to niemal to samo (minus ceramiczny bezel). Niestety ROLEX to rozdymana do monstrualnych rozmiarów otoczka wizerunkowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś dużo kupowałem i ruch w zegarkach też był duży - teraz stabilizacja i ruch minimalny w zasadzie , jeśli coś traci z czasem na wartości to o jakim prestiżu możemy mówić ? Niestety pomimo wszystkiego jesli chodzi o większe kwoty to utrata wartości a dokladnie jej brak lub zysk poza chwilowym zauroczeniem jest jedną z najważniejszych składowych przyczyny zakupu. Ty Łukasz nic nie kupujesz więc o czym my rozmawiamy ? jeśli bedziesz docelową grupą do której jest kierowana nowa PO wtedy wróćmy do rozmowy - to moja propozycja.

Niestety ROLEX to rozdymana do monstrualnych rozmiarów otoczka wizerunkowa.

Ależ ja się mogę ewentualnie z tym zgodzić - ale rzeczywistość jest brutalna i sprowadza na ziemię - każdy kto ma środki to z tego co widzę kupuje Rolka a nie PO !!!

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś dużo kupowałem i ruch w zegarkach też był duży - teraz stabilizacja i ruch minimalny w zasadzie , jeśli coś traci z czasem na wartości to o jakim prestiżu możemy mówić ? Niestety pomimo wszystkiego jesli chodzi o większe kwoty to utrata wartości a dokladnie jej brak lub zysk poza chwilowym zauroczeniem jest jedną z najważniejszych składowych przyczyny zakupu. Ty Łukasz nic nie kupujesz więc o czym my rozmawiamy ? jeśli bedziesz docelową grupą do której jest kierowana nowa PO wtedy wróćmy do rozmowy - to moja propozycja.

Ty też tej grupy cenowej klientem nie jesteś, więc oceniasz na takich samych podstawach jak ja.

Ja bazuję swoją opinię na tym co wiem, a przez przeszło 2 lata prowadzenia serwisu dowiedziałem się sporo - możesz mi uwierzyć na słowo.

Zresztą wystarcz, że spojrzysz na kolekcje klubowych kolegów - widzisz tam same PP i ROLEXY zyskujące na wartości ?? Bo ja nie.

Poza tym to przecież ja piszę recenzję w której kieruje się swoimi ocenami.

Ty oczywiście oceniasz, do czego masz pełne prawo, ale chyba nie oczekujesz, że będę swoje teksty z Tobą czy z kimkolwiek innym ustalał przed publikacją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ ja się mogę ewentualnie z tym zgodzić - ale rzeczywistość jest brutalna i sprowadza na ziemię - każdy kto ma środki to z tego co widzę kupuje Rolka a nie PO !!!

Tylko, że zdecydowana większość nie kupuje ze względu różnic w wykonaniu, a tylko dlatego, że to Rolex :)

Ps. Czytałem tu na forum kiedyś komentarz odnośnie miażdżącej przewagi w wykonaniu Rolexa nad Omegą (chodziło o vintage). W chwili obecnej mogę powiedzieć, że moim zdaniem to były bzdury :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że zdecydowana większość nie kupuje ze względu różnic w wykonaniu, a tylko dlatego, że to Rolex :)

i to powinienem napisać w recenzji w cudzysłowie i wytłuszczonym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu :) tylko dla mnie te nowe pogrubione wskazówki są brzydsze? Nakładane indeksy liczbowe fajnie, ale te proporcje czarnego i srebrnego w bezelu też jakoś do mnie nie przemawiają. O deklu już było. Może to tylko ze zdjęć, ale puki co wolę starą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie masz rację, nie jestem docelową grupą nabywców, i masz rację to Ty piszesz recenzje i oczywiscie masz prawo porównywać PO do dowolnego zegarka a ja mogę argumentując wyrażać swoje zdanie na temat recenzji na tym polega dyskusja, każdy ma swój rozum i każdy ocenia indywidualnie, też chciałbym oddzielić pasję od pieniędzy ale jest to niemożliwe. Natomiast mozemy się nie zgadzać ze sobą ważne abyśmy dyskutowali kulturalnie i aby każdy mógł ocenić zgodnie ze swoim przekonaniem takie i inne podejście do tematu - w końcu po to jest forum .

Tylko, że zdecydowana większość nie kupuje ze względu różnic w wykonaniu, a tylko dlatego, że to Rolex

zgadza się i tego Omega nie przeskoczy nawet żeby się zwinęła w kłębek i cuda wianki robiła. Co do wykonania starszych modeli - to też pełna zgoda , ja mówiłem konkretnie o nowym rolku którego Łukasz postawił niemal na równi z nową PO którą macałem na żywo i rozmawialiśmy z Łukaszem na jej temat - pytałem o kilka spraw .

Ja nie tworzę nowych wzorców czy poprzez publikację nie kreuję nowego wizerunku , napisałem jak mają sie sprawy w rzeczywistości bez względu na to jakie mamy zdanie na ten temat - zauważcie Koledzy, że wielokrotnie przyznałem Wam rację i oczywiscie mozecie się upierać przy swoim w najwazniejszej kwestii ale niczego to nie zmieni.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Ja bazuję swoją opinię na tym co wiem, a przez przeszło 2 lata prowadzenia serwisu dowiedziałem się sporo - możesz mi uwierzyć na słowo.

Prowadzić serwis, a mieć własne doświadczenie wynikające z ciągłego użytkowania zegarków różnych firm, to nie to samo. Takie doświadczenie pozwala czasem zrewidować poglądy, spojrzeć bardziej krytycznym okiem na poczynania producentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.