Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

SphinX

Test - Omega Planet Ocean

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zygmac

Fajny, pancerny zegarek z... przeszklonym deklem.:((

To szkiełko niszczy wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy takie bardziej efektywne nakręcanie nie może przyczynić się do szybszego zużycia mechanizmu? Czy nie można by w łatwy sposób zwiększyć efektywności naciągu poprzez zwiększenie masy wahnika?

Tak na chłopski rozum- zwiększenie masy wahnika powodowałoby zwielokrotnione obciążenie jego łożyskowania, więc pewnie również jego szybsze zużycie :(

Przy pewnej wartości masy – jak napisałeś – obciążenie łożysk będzie krytyczne i doprowadzić może do uszkodzenia samego łożyska jak i przekładni modułu automatu. Alternatywą dla zwiększenia efektywności naciągu może być zwiększenie średnicy wahnika. Jednak wszystko ma swoje granice.

Efektywność naciągu jest mocno powiązana ze sposobem naciągu – jedno / dwustronnym. To zresztą odwieczny spór, który sposób jest lepszy – bardziej efektywny. Jak się okazuje każdy z tych rodzajów naciągu ma swoje wady i zalety i każdy jest bardziej przystosowany dla danych warunków użytkowych. Naciąg jednostronny lepiej się sprawdza podczas regularnego użytkowania (nie odkładany zbyt często zegarek) a dwustronny lepiej podczas aktywnego trybu życia czyli częstego zdejmowania zegarka.    

ricardo216,

jeśli Cię temat interesuje podaj mi na pw maila to podeślę ci artykuł na ten temat. 

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Norbert York UK

Przy pewnej wartości masy – jak napisałeś – obciążenie łożysk będzie krytyczne i doprowadzić może do uszkodzenia samego łożyska jak i przekładni modułu automatu. Alternatywą dla zwiększenia efektywności naciągu może być zwiększenie średnicy wahnika. Jednak wszystko ma swoje granice.

Efektywność naciągu jest mocno powiązana ze sposobem naciągu – jedno / dwustronnym. To zresztą odwieczny spór, który sposób jest lepszy – bardziej efektywny. Jak się okazuje każdy z tych rodzajów naciągu ma swoje wady i zalety i każdy jest bardziej przystosowany dla danych warunków użytkowych. Naciąg jednostronny lepiej się sprawdza podczas regularnego użytkowania (nie odkładany zbyt często zegarek) a dwustronny lepiej podczas aktywnego trybu życia czyli częstego zdejmowania zegarka.

ricardo216,

jeśli Cię temat interesuje podaj mi na pw maila to podeślę ci artykuł na ten temat.

Tejot man pytanie do ciebie , interesuje mnie bardzo nowa Omega Ploprof , chcialbym zebys cos mogl mi o niej powiedziec , Czyli jako ms kaliber , waga itp ewentualnie jakies ciekawe jeszcze zeczy ma jej temat. Dzieki pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z wielką przyjemnością poszło do Ciebie pw :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tejot man pytanie do ciebie , interesuje mnie bardzo nowa Omega Ploprof , chcialbym zebys cos mogl mi o niej powiedziec , Czyli jako ms kaliber , waga itp ewentualnie jakies ciekawe jeszcze zeczy ma jej temat. Dzieki pozdrawiam

przeceniasz mnie, nie mam encyklopedycznej ani katalogowej wiedzy na temat każdego zegarka. Lecz mogę podać Ci gdzie znaleźć testy i artykuły o Ploprof: Chronos nr 2-2010 i 2-2011. Dość szczegółowo została tam opisana. Co do Wagi to katalogowo podają 279 g. Ciekawostką jest np to że spełnia normę ISO 6425. Kaliber to 8500.     

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Norbert York UK

przeceniasz mnie, nie mam encyklopedycznej ani katalogowej wiedzy na temat każdego zegarka. Lecz mogę podać Ci gdzie znaleźć testy i artykuły o Ploprof: Chronos nr 2-2010 i 2-2011. Dość szczegółowo została tam opisana. Co do Wagi to katalogowo podają 279 g. Ciekawostką jest np to że spełnia normę ISO 6425. Kaliber to 8500.

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co chcesz wiedzieć? Może mi się uda odpowiedzieć.

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Norbert York UK

Co chcesz wiedzieć? Może mi się uda odpowiedzieć.

Ogólne wiadomości zamierzam kupic i dlatego pytam. Wszystko mnie interesuje na jej temat uważam ze zegarek jest świetny i niepowtarzalny .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc będę dawkował.

Na początek niezależne pomiary.

• Weight with all links: 280 gm
  • Case thickness: 17.7mm
  • Case height (6-12): 48mm
  • Case width (3-9): 55mm
  • Bezel diameter: 44.5mm
  • Bracelet width (lugs): 24mm
  • Bracelet width (clasp): 20mm
  • Removable links: 20mm X 9.4mm (eight supplied)
  • Clasp width: 23.5mm
  • Clasp length (closed): 49.3mm
  • Ratcheting extension: 18 micro-adjustments totaling 24.5mm

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Norbert York UK

<p>

Więc będę dawkował.

Na początek niezależne pomiary.

• Weight with all links: 280 gm
  • Case thickness: 17.7mm
  • Case height (6-12): 48mm
  • Case width (3-9): 55mm
  • Bezel diameter: 44.5mm
  • Bracelet width (lugs): 24mm
  • Bracelet width (clasp): 20mm
  • Removable links: 20mm X 9.4mm (eight supplied)
  • Clasp width: 23.5mm
  • Clasp length (closed): 49.3mm
  • Ratcheting extension: 18 micro-adjustments totaling 24.5mm
Dzięki rip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.