Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

voronovitch

Zegarek architektów

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba też myśleć o konsekwencjach zastosowania nietypowego paska. Paski prędzej czy później się zużywają. I co potem?..

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teleskopy mogą być pod spodem w miejscu śrub

bransoleta nie zużywa się tongue.gif

a ja zapytam się ponownie - kto to wyprodukuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nixon przedstawił ostatnio bardzo podobny zegarek.

130188_3_600.jpeg

Także konkurencja nie śpi. niemniej życzę powodzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

a ja zapytam się ponownie - kto to wyprodukuje ?

W erze globalnej globalizacji dla chcącego nic trudnego :-) Mam nadzieję, że niedługo będę mógł powiedzieć coś więcej w tej materii.

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszej stronie masz napisane :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ogół na kolejnych stronach wszystkich wątków, w trakcie debaty, zmianie ulegają pierwotne założenia, więc nie byłem pewny czy dalej ETA 2824-2 ma napędzać to "dzieło". Osobiście optowałbym za innym mechanizmem - tylko dlatego, że ET jest wiele a mniej popularny mechanizm dodałby temu zegarkowi "smaczków".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji tej samej branży jak założyciele tego tematu z dużym zainteresowaniem prześledziłem cały wątek i niestety stwierdzić muszę, że chociaż cel zaprojektowania, ładnego, polskiego zegarka jest szczytny i powinien być rozwijany to z sam projekt zupełnie do mnie nie przemawia.

Jeśli miałbym spojrzeć na to swoim krytycznym okiem, to stwierdzić muszę,że jak na zegarek "designerski", brakuje w tej koncepcji jakiegoś przykuwającego wzrok detalu. Rozumiem, że ma to być zegarek minimalistyczny a co za tym idzie modny w dzisiejszych czasach, ale nawet w takim wypadku nie wolno zapominać, że w minimalizmie najważniejszym detalem są absolutnie bezbłędne proporcje, które w tym przypadku zupełnie leżą.

Zegarek wygląda niestety na kawał ciężkiego klocka (złe proporcje, zbyt mała koronka, zbyt wysoki, tarcza nie ma lekkości), którym na prawdę trudno się zachwycić pomimo stosunkowo ładnych wizualizacji.

Ciężko mi też powiedzieć coś dobrego o samym procesie projektowania, który generalnie zatrzymał się na samym początku kiedy utwierdziliście się w przekonaniu, że to co zaproponowaliście jest absolutnie dobre i potrzeba jedynie kilku konsultacji z ludźmi, którzy kochają zegarki.

Jeśli miałbym zaproponować jakieś rozwiązanie to chyba najlepiej byłoby zwyczajnie, według starej szkoły siąść z ołówkiem i rysować do bólu wiele wersji, szukać proporcji (zupełnie inaczej widzi się proporcje tylko rysując ręcznie, bo przez samą grubość kreski można widzieć zupełnie inne kształty), przedstawić proste szkice na forum, szukać akceptacji jakiegoś pomysłu i dopiero na samym końcu zamykać wszystko w wizualizacji komputerowej. Nie zapominajmy, ze jednak projektowanie komputerowo, chociaż bardzo pomocne, niestety na samym początku procesu bardzo ogranicza.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może sekundową wskazówkę uciąć tak jak w eposie 3386 mniej więcej.bo tak jak jest teraz to wygląda jak z innego zegarka przy całej reszcie. Moim skromnym zdaniem.

A ten nixon faktycznie podobny pod wieloma względami :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2824 w takim projekcie to zbrodnia.

To jak rosol z wolowiny w restauracji wegetarianskiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Temat przezimował jakiś czas. Na ostatnim spotkaniu rozmawiałem z kilkoma osobami o potencjalnych kosztach budowy prototypu i trochę mnie to przeraziło. Co do samego projektu, wiele się nie zmieniło. Coś tam powoli dłubiemy. Jednak coraz mocniej zastanawiam się nad wykonaniem prototypu u Chińczyków. Nie jako docelowego zegarka (sam nie mam żadnego chińczyka i z dystansem do nich podchodzę) ale jako czegoś poglądowego żeby móc to zobaczyć na ręku. Zastanawiam się tylko czy jest to bezpieczne żeby wysyłać gdzieś nie wiadomo gdzie projekt? hmm..

Co z tym projektem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie, coś się pojawiło w "tym temacie"? :) Chciałbym uniknąć Chinoli jeśli to możliwe bo wydaje mi się, że nie zapanuje do końca się nad detalami i jakością wykonania...

Pozdr,

Grzesiek

W erze globalnej globalizacji dla chcącego nic trudnego :-) Mam nadzieję, że niedługo będę mógł powiedzieć coś więcej w tej materii.

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

voronovitch - poszukaj na forum marki Xicorr ;-)

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda ścieżka jest dobra do przemyśleń i poznania dotychczasowych doświadczeń producenckich - Xicorr, Gerlach, Chronos Art, oczywiście Copernicus i Polpora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.