Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Bartosz90

Locman Aviatore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem tu nowy, ale staram sie jakoś rozeznać w tym forum, więc mam nadzieje ze nie robię błędu zakładając tu swój temat.

Od dłuższego czasu czaje się na ten zegarek http://www.e-zegarek.pl/sklep/locman-183-strona1-locman-aviatore-5217.html

Czy moglibyście mi jakoś poradzić, czy wart jest swojej ceny i co wogóle sądzicie o nim jako specjaliści? Z tego co zdążyłem wyczytać w Internecie, to Locman jest dosyć prestiżową i solidną firmą. Jednakże o samym modelu jakoś mało potrafię wyczytać, mało jest jego zdjęć, itd...

Polecacie czy odradzacie.

ps. Muszę dodać że poszukuję jakiegoś zegarka nietuzinkowego więc wszelkie Tissoty i certiny odpadają.

Liczę na odpowiedż w tej kwestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jejku, chcesz dać 2,5 klocka za modową stalówke na pasku ze zwykłym kwarcem?

A szkło zwykle nie szafirowe.

Dla mnie pomyłka.

A locman nie jest prestiżowy tylko modowy.

Odpowiadający mu jakościowo Casio będzie 5 razy tańszy.

Rozumiem że szukasz w tej kwocie nietuzinkowego lotnika z ciemną tarczą.

Jeśli miałby być pilot to NIETUZINKOWA i o niebo lepsza a jednak Certina DS Pilot.

Przyglądnij się jak ten zegarek wygląda.

Albo w tym samym sklepie coś jeszcze bardziej nietuzinkowego, bo rosyjski Buran.

Nie dość że mechanik to jeszcze z szafirowym szkłem i fikuśną osłoną koronki z mechanizmem Poljota.

Troszke drożej ale minimalnie droższy będzie Damasko DA36.

Tu w galerii poszukaj fotek tego zegarka. Piękna tarcza, szafirowe szkło i odjechany kolor wskazówki.

Ok owdwaliłem za Ciebie robote

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/21637-damasko-da36/

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/7592-damasko-da36/

Kiedyś też szukałem czegoś z ciemną tarczą chrono i nietuzinkowego.

Wybór mój padł na to

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/14132-szturmanskie-gagarin/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, tyle tylko że za te 2,5k to moge dostać mechanika z najprostszym i wielkim jak stodoła mechanizmem, który jak przypuszczam będzie się psuł

locman był dla mnie nietuzinkowy i nie wydaje mi się ze nie jest to zegarek stricte modowy z tego względu, że są mała włoską manufakturą... choć rzeczywiście cena nieadekwatna, ale z drugiej strony reklamują się jako ci którzy używają wysokiej jakości materiałów

z tych co wkleiłeś to oprócz tego ostatniego ruska, to żaden mi się nie podoba,m.in. że mają zbyt konserwatywny jak dla mnie design, szkoda również że u mnie w Poznaniu nie ma gdzie tych zegarków obejrzeć (mam na myśli szturmańskie)

tak, zegarki lotnicze dość mi się podobają, ale moim ideałem jest zegarek porsche design p 6320 flat six i właśnie szukam coś w ten deseń, ale wiadomo ile kosztuje porsche

tą certinę to zaraz oblookam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, zupełnie mi nie podchodzi ta certina... wolałbym pójść w stronę takich zegarków jak robi właśnie porsche design, momo design, czy ewentualnie breitling (model navitime zwłaszcza)

jeszcze o takim myślałem http://wkruk.pl/product-pol-2316333-ZEGAREK-TISSOT-COUTURIER-BIG-GENT-ROUND.html, ale wiadomo tissot, poza tym rozmawiałem ze sprzedawcą w innym sklepie i mi go odradzał na rzecz seiko sportura... ze niby japońce lepsze od swiss made o lata świetlne a zarazem tańsze, mówił też ze ze machanizmy mechaniczne w tym akurat tissocie się psują, bo to najprostszy z możliwych więc lepiej wziąść kwarc seiko sportura (cena dość zbliżona),

ale więcie - seiko, tissot - pełno tego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysponujesz znaczną kwotą jak na zegarek.

Zaczynam pomału Cię rozumieć.

Tzn coś w ten deseń (wybacz że znowu swój zegarek wklejam)

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/29215-mille-miglia/

Jeśli mogę Ci coś doradzić to

- seiko lub citizen mają kilka modeli w ten deseń (np Seiko Sportura)

- druga rada będzie przeciwstawna do pierwszej. Nie kupuj nic. Nie kupuj substytutu. Pomału dozbieraj na PD. Kiedyś będzie Twój.

Tu na forum jest jeden Flat Six wersja automat nie chrono.

Smacznego:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/14277-porsche-design-flat-six/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, dokładnie oto mi chodzi, ten "Szopard" zwala na kolana zupełnie jak jego cena ;)

rzeczywiście myślałem zeby oszczędzać na tego porsche, bo to jednak będzie coś, cała reszta to substytut, nie zegarek taki jakbym chciał. Szkoda wydać 2,5 na coś, co nie w pełni mnie satysfakcjonuje. 2,5k to zarazem dużo jak dla mnie, a zarazem mało jak na zegarek dobrej jakości ;)

dzięki za pokierowanie mną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Locmana odpuść.

Miałem prostszą wersję, ale w tytanie i kupioną za ~ $150. Za te pieniądze to była przyzwoitość.

Locman za 2,5 tys PLN to NIEPRZYZWOITOŚĆ przez duże N.

Z kolei Porsche..

To kolejna modówka. To nie jest zegarek producenta zegarków, i znowu 80% ceny to marka/koszty pracowni projektowej. Wewnątrz tkwią mechanizmy za 200-400 PLN.

Jestem zdecydowanie za Sugestią kolegi jakubosa. Zarówno mechaniczne jak i kwarcowe (czy dowolny wynalazek solar-eco) Seiko będzie miało lepsze serducho niż Twoje propozycje. Bo to firma która sama konstruuje własne werki, i udostępnia je takim składaczom pokroju Porsche. Co więcej - o niebo lepsze zegarki kupisz już za połowę ceny Locmana.

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhm, z tego co wiem to porsche design korzysta z technologii eterny a to bardzo dobra wiadomość, więc z 200-400 zł przesadziłeś ;)porsche design to szwajcar

Generalnie widzę że jest tak - kup tani szajs, albo wydaj fortunę... naprawde nie ma nic pośrodku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhm,

Porshe Design po prostu są robione przez Eterne.

I z pewnością nie jest to modówka.

Popatrz na link do galerii który wkleiłem gdzie jest PD

i odpowiedz sobie na pytanie, czy ta wygląda modówka???

Z tak wykończonym werkiem z wahnikiem wyszlifowanym na kształt aluminiowej felgii?? Ten mechanizm kosztuje wg Ciebie 200-400 pln??? Tytanowa koperta? Szafirowe szkło?

Kształt koperty i wykończenie inspirowane tłokiem silnika?

To tak jakbyś powiedział że Breitling for Bentley to modówka. Litości!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie widzę że jest tak - kup tani szajs, albo wydaj fortunę... naprawde nie ma nic pośrodku?

Ależ oczywiście że jest.

Certina, Tissot... Przypomnij mi, czy to już przerabisliśmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhm,

Porshe Design po prostu są robione przez Eterne.

I z pewnością nie jest to modówka.

Popatrz na link do galerii który wkleiłem gdzie jest PD

i odpowiedz sobie na pytanie, czy ta wygląda modówka???

Z tak wykończonym werkiem z wahnikiem wyszlifowanym na kształt aluminiowej felgii?? Ten mechanizm kosztuje wg Ciebie 200 pln???

To tak jakbyś powiedział że Breitling for Bentley to modówka. Litości!

MeaCulpa.

W takim razie odszczekuję przyznając się do niewiedzy. Co nie zmienia faktu że ciężko mi się pozbyć konotacji z "paraporszakami" z alledrogo, czy innymi klonami Armanich.

Ale ja jestem uprzedzony do marek rozpoznawanych przez 'wszystkich', więc proszę nie zwracać uwagi..

;)

edit:

Bartosz90 - będę nieobiektywny, ale ja poszukałbym jakiegoś Zodiaca. Jest kilka fajnych wzorów chrono, a znajdziesz zarówno kwarce jak i fajne automaty. Locmana zjadają na śniadanie, o Porsche już się nie wypowiadam.

np.

P6297568.jpg

http://www.ebay.com/itm/ZODIAC-Race-Dragon-Cross-Over-Swiss-Made-Chrono-Diver-/110737809108?pt=Wristwatches&hash=item19c87cded4

http://www.ebay.com/itm/Zodiac-Race-Dragon-Racer-Chrono-Mens-Watch-ZO7102-/320796462562?pt=Wristwatches&hash=item4ab0f58de2

http://www.nokaut.pl/szukaj/zegarki-meskie/zodiac-chronograph.html

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo PD jest cholernie często podrabiany.

Na allegro jest masa niskiej jakości podrób PD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary, weź mi takich rzeczy nie pisz, ja jestem zielony z zegarków, ale jakbym nie wiedział swojego o PD to byś mnie źle nakierował

Jakubos, czy mógłbyś wyrazić swoje zdanie na temat tego PD co wkleiłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps - zajrzyj do mojej edyty z poprzedniego postu. Może Zodiac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak ja mam powiedzieć Ci czy to oryginał czy podróba?

Po zdjęciach które są ściągnięte z netu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zajrzałem, zajrzałem, odpadają, wielkie jak stodołą, mało takie subtelne, nie widzą mi się ;)

@jakubos - nie w tym sensie, myślałem ze coś powiesz o samym zegarku, a jeśli chodzi o jego oryginalność to coś z własnego doświadczenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz budżet na ten zegarek? Od tego trzeba zacząć.

Teraz pokazujesz Hamiltona 2 razy droższego od tego Locmana.

A może coś takiego?

MOMO DESIGN Automatic Diver MD 183BK ;)

A jak nie to może jakieś Candino "swiss made"

CANDINO C4387/6 kosztuje 1/2 i ma szkło szafir ;)

Mnie się niektóre Locmany podobają tylko ceny w Polsce są nie adekwatne do tego co dostajesz.

Co prawda teraz jest moda na Locmana więc i ceny są wysokie. Ale to jest modowy producent zegarków.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

budżet to już teraz nieistotny, widząc to mizerię wiem że muszę zwiększyć ilość środków

candino? dość fajny, ale trochę no name, koajrzy się z nazwy z cukierkami ;)

w każdym razie dziękuję wszystkim za wypowiedzenie się w tym wątku, był on dla mnie bardzo pouczający, rozświetlił mi kilka spraw i nakierował

wielkie dzięki jeszcze raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Locman nie ma nic wspólnego z kategorią: zegarki modowe (podstawą dyferencjacji nie jest w tym przypadku design a doświadczenie w produkcji czasomierzy: modowe to marki typu armani, kenzo, które dopiero po latach włączyły do swojego portfolio zegarki, locman choć nie ma bardzo długiej historii to został założony jako firma zegarmistrzoska i na produkcji zegarków jest skoncentrowany). Oprócz szwajcarskich, są też marki niemieckie, włoskie (na czele właśnie z locmanem) czy francuskie (herbelin). Mają w ofercie zarówno kwarce jak i automaty nabywane z zewnątrz (na czele z genialną i kultową Le Manią w jednym z modeli montechristo bodajże). Wśród największych osiągnięć marki wymienić należy chyba (udane nota bene) eksperymenty z zastosowaniem niestandardowych, nowoczesnych materiałów w kopertach. Sam nosze Island automatic w tytanowej kopercie i stwierdzam, że stosunek jakość do ceny, w przeciwieństwie do tego, co niektórzy zwykli tu twierdzić, jest wprost doskonały. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.