Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dobro

Nowy Orient

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Może trochę po fakcie pytam, ale w tym miejscu pochwaliłem się zakupem swojego Orienta, a jednocześnie pierwszego w życiu automatu.

Przy okazji można zobaczyć na zdjęciach efekt mariażu najtańszego prawie Orienta z przyzwoitej jakości paskiem di-modell jumbo. Jeśli kogoś interesują takie połączenia. :)

Ale tak właściwie nie przyszło mi do głowy zapytać: jaki mechanizm jest w tym zegarku (BEM5X003C6) i jak często powinienem robić przeglądy, przy założeniu dość statyczno-biznesowego trybu życia i braku udziału w sportach ekstremalnych (w każdym razie, na pewno bez zegarka)?

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Najprawdopodobniej jest to werk o symbolu 46943. Do zegarmistrza wypadałoby chodzić co ok. 3 lata. Muszę iść ze swoim Orientem z 1984r. bo jeszcze nigdy nie był a działa jak burza... :) Są to naprawdę porządne czasomierze.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Trochę poczytałem i to by oznaczało, że Orient stosuje praktycznie ten sam werk do ogromnej rozpiętości modeli?

Mój jest naprawdę najtańszy z najtańszych, czy mogę jakoś potwierdzić, że właśnie ten werk jest w moim modelu?

Google search po numerach na razie nie daje listy modeli. Szukam dalej.

OK, coś tam się wygóglało, faktycznie wygląda jakby seria 469 była dominująca w orientach z szerokiego zakresu cenowego. :)

Fajna baza danych, choć trochę nieaktualna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest po prostu taniej. Nie tylko Orient tak robi, np. Swatch Group m.in. do Certiny i Tissota wkłada te same werki marki ETA.

Aby sprawdzić jaki ma mechanizm, można przeczytać malutki napis w okolicach godziny szóstej, albo odkręcić dekielek (czego nie radzę robić, bo po co grzebać w nowym zegarku) :)

P.S. Właśnie sprawdziłem, że mój staruszek ma ten sam mechanizm, co Twój. Będzie Ci na pewno bardzo długo służył. Mój przeleciał w zeszłym roku ok. 4-5 metrów i nic mu się (na szczęście) nie stało :)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się do wątku, kupiłem dzisiaj mako FEM65005DW, werk mam ten sam czyli 46943, ale to wiem ze strony sklepu :) u mnie prz godzinie "6" nie mam oznaczenia z którego mógłbym wywnioskować że ten mechanizm w nim siedzi. mam napisane EM65 A00-R T. Co to może znaczyć i czy na pewno mam werk 46943 ?

Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barteq891, gdzieś czytałem (niestety nie pamiętam gdzie, sprawdź bazę danych, którą wyżej wrzucałem), że Orient do wszystkiego poniżej droższych modeli (Star, cena 3x większa) wkłada ten sam werk.

Co niekoniecznie jest czymś złym, skoro się sprawdza na lata... :D

Masz identyczną funkcjonalność, co ja (jedno pokrętło i jeden guzik do szybkiej zmiany dnia), nie ma więc powodu sądzić, że są inne mechanizmy.

BTW, fajny zegarek, chyba mój kolejny... :D (tylko z pomarańczową tarczą będzie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, dzięki za info już dowiedziałem się, że faktycznie siedzi w mako ten sam werk co w Twoim :D Też nie uważam tego za minus bo skoro chodzi i jest mało awaryjny to najważniejsze :D mój kolejny to będzie Big Mako :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.