Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Julian

Wybór pióra.

Rekomendowane odpowiedzi

Na pierwsze to raczej coś taniego :) moim zdaniem nie da się kupić raz a dobrze pióra - tym bardziej jeśli nie wiesz, czego dokładnie szukasz. Jak próbowałem żonę na pióro namówić, to kupiłem kilka tanich Chińczyków żeby dobrała sobie stalowke i jakoś potem poszło. Polecam podobna drogę - szkoda utopić kasę w czymś, co nie przypadnie Ci do gustu i będzie źle pisało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pióra nie kupisz raz a porządnie.

Jeden lubi stalówkę b,inny ef, jeden miękką, drugi twardą ( chociaż większość współczesnych stalówek jest raczej twarda). Ktoś woli lekkie pióro, inny ciężkie...

Temat rzeka. Zacznij od czegoś taniego, jakiś pilot mr... Jakiś twisbi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam odmiennie niz kolega @egzo18. Faktycznie na zasadzie prób w sklepie spróbować jak piszą różne typy piór ale ich nie kupować. To tak ja z zegarkami. Naprawde nikogo nie urażając. Zaczyna sie często zabawę z Tissotami, Certinami (pózniej bazarek lekka strata...); potem znowu cos innego (bazarek lekka strata...); potem TH albo Longines (bazarek lekka strata...); i tak dalej i tak dalej wiec a i tak prawie wszyscy jednak kończą na Omedze albo Rolexe czy PAM-ie. Wiec ja koledze radzę: tylko i wyłącznie Montblanc. W zależności od wielkości dłoni albo 146 albo 149. Lepiej zebrać spokojnie kasę i zacząć od tego na czym i tak zbieractwo sie wczesniej czy później skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo jakaś perełka od pilota :)

Do 1,5k mamy justusa. A wyżej... ale zakup w Japonii.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to, to. Wysokie modele pelikanów też super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam teraz akurat mozliwosc zakupu MB limitowanej wersji Fryderyk Chopin ze wszelkimi papierami i pudełkiem, nigdy nie napełniane z 2002 roku. Cena 250E i tak sie "bije z myślami" co zrobic....

Radek tam chyba jeszcze plyta CD z jakimis oberkami powinna byc :)

A na pierwsze pioro to trudno cos doradzic. To zalezy tak naprawde od mozliwosci finansowych i sposobu uzytkowania. Szkoda byloby wylozyc wieksza kase na pioro, ktore mialoby potem bezuzytecznie lezec w szufladzie, lub je zajechac w krotkim czasie jako wola roboczego. Moze na poczatek cos ze srodka ? Np. Pelikan M200 albo jakis Waterman, a najlepiej Kaweco.

Edytowane przez 70'

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tiaaa. polecam właśnie Kaweco Dia

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaweco też bardzo fajne. Mam brata pelikana m 200. Czyli model m205, bardzo fajne pióro. Nie lubię piór ze stalówkami, co udają złote.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@egzo18 :) czuje szczyptę ironii w Twoich postach. Nauczony po prostu paroletnim doświadczeniem związanym ze zbieractwem zegarkowym oraz tym ze apetyt rośnie w miarę jedzenia, wydaje mi sie po prostu, ze zakup garści jakiś chińskich piór "na próbę" na dłuższa metę oznacza jednak stratę niepotrzebnie kasy a pióra i tak wylądują w szufladzie nieużywane. Ale może się mylę?

Radek tam chyba jeszcze plyta CD z jakimis oberkami powinna byc :)

A na pierwsze pioro to trudno cos doradzic. To zalezy tak naprawde od mozliwosci finansowych i sposobu uzytkowania. Szkoda byloby wylozyc wieksza kase na pioro, ktore mialoby potem bezuzytecznie lezec w szufladzie, lub je zajechac w krotkim czasie jako wola roboczego. Moze na poczatek cos ze srodka ? Np. Pelikan M200 albo jakis Waterman, a najlepiej Kaweco.

Płytka z oberkami tez jest.... i paragon z 2002 roku

ed69bb52fbecbf0b3089b0311557bdd1.jpg6c559dc4c5a63097903c243c627035fb.jpg6f1a67afd23251efc427dad386d5eaef.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma w moich postach grama ironii :)

Miałem dużo piór. :)

Nie polecam nikomu badziewia. Jedyny tajwan to twisbi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było 146 w trzech odsłonach, czas na mniejszego brata 144 :) . Niestety mmogę go zrobic tylko w ddwóch kombinacjach.

post-60090-0-91549600-1489264036_thumb.jpg

I wspomniane wcześniej pporównanie wwielkośc. Od lewej 149, 146 i 144. Brakujący 145 byłby chyba bliższy rozmiarowi 144 niż 146.

post-60090-0-66443100-1489264290_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja parka

f6eab42b0130a04e3cf447f799c7d08f.jpg

Pilot capless. Stalówka 18k F i pelikan m 205 F, mam też stalówkę EF. :)

Skrajne różne pióra, oba fajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było 146 w trzech odsłonach, czas na mniejszego brata 144 :) . Niestety mmogę go zrobic tylko w ddwóch kombinacjach.

attachicon.gifIMG_20170311_2113433.jpg

I wspomniane wcześniej pporównanie wwielkośc. Od lewej 149, 146 i 144. Brakujący 145 byłby chyba bliższy rozmiarowi 144 niż 146.

attachicon.gifIMG_20170311_2124387.jpg

dzięki wielkie za porównanie, racja 149 wydaje się być za gruba do codziennego użytkowania, ale na długość to pewnie by mi mogła przypaść do gustu. Niemniej 146 wydaje się taka akuratniejsza pod każdym względem :)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

146 jest moim zdaniem optymalne do codziennego uzytku. 149 moze pasowac komus o duzych dloniach, ale moim zdaniem i tak z uwagi na ten rozmiar, to wizualnie moze byc uzywane raczej okazjonalnie :)

Takim okazjonalnym piorem moze byc tez np. Montblanc soltaire w rozmiarze 146. Rozmiar dobry, ale design "cyganski" (niczego Cyganom nie ujmujac). Jest tez ciezsze niz standardowy Meisterstück, poniewaz korpus jest z pozloconego srebra  :)

post-60090-0-14043400-1489441818_thumb.jpg

post-60090-0-24976100-1489441839_thumb.jpg

Ono jest chyba okolo 2 mm krotsze niz 146. Moge wrzucic zdjecie porownawcze :)

Edytowane przez 70'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście dla mnie za dużo złota, za duży przepych panuje - stąd do korzystania pewnie sporadycznie.

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System dobry, ale do czego w takim razie uzywac takiego "zlotego cygana" ? :)

Tym bardziej, ze jest jeszcze srebrny i kazdy z nich ma mniejszy odpowiednik 144 :)

post-60090-0-28230600-1489612693_thumb.jpg

Od razu zaznacze, ze te piora akurat znalazly sie kiedys w moim posiadaniu w wyniku rozliczenia. Sam bym sobie takiego jarmarku nie kupil.

Troche obciach przy kims wyjac takie pioro i cos podpisac, do tego mam jeszcze inne pioro. Wieksze niz 146 i mniejsze niz 149 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne te pióra. Złote tez żaden obciach. Mnie się akurat bardzo podobają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak obciach to podaruj jakiejś kobiecie. Albo wystaw ma bazarek i ktoś kobiecie kupi. Fajnie to u kobiet wygląda jak wyjmuje takie złote pióro. Facet trochę mniej imo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie żaden obciach. Chętnie go przyjmę w prezencie  :P  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System dobry, ale do czego w takim razie uzywac takiego "zlotego cygana" ? :)

Tym bardziej, ze jest jeszcze srebrny i kazdy z nich ma mniejszy odpowiednik 144 :)

DSC_7280.JPG

Od razu zaznacze, ze te piora akurat znalazly sie kiedys w moim posiadaniu w wyniku rozliczenia. Sam bym sobie takiego jarmarku nie kupil.

Troche obciach przy kims wyjac takie pioro i cos podpisac, do tego mam jeszcze inne pioro. Wieksze niz 146 i mniejsze niz 149 :)

zgadzam się - JARMARK

niemniej piękne modele.

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pewnie kwestia gustu. Mnie jakos ta oczobitnosc nie lezy. Moze tez troche inaczej postrzegamy te piora, Wampewnie pasuja, bo rzeczywiscie w reku czlowieka zamoznego to zloto wyglada pewnie dosc naturalnie. Ja jestem skromnym emigrantem i odczuwalbym pewien dyskomfort piszac czyms takim. Dlatego okazjonalnie uzywam piora nieco bardziej stonowanego :)

post-60090-0-82788800-1489743795_thumb.jpg

post-60090-0-98072500-1489743883_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pojechałeś z tą zamożnością a jako skromny emigrant pokazałeś całkiem nieskromne pióro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi