Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Julian

Wybór pióra.

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie. Platinum president, Pilot falcon, Pilot custom heritage

Albo może Pilot capless jak Ci taki styl pasuję. Uwierz mi, że to pióro wywołuje szok u osób wokół

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Dzięki, ale...

Platinum president

ładne, ciekawe jak pisze, tu (https://wiecznepiora.eu/pl/p/Pioro-wieczne-PLATINUM-PRESIDENT-czarne-GT/1514) znalazłem jedynie w żółtym złocie, pewnie jednak jest i w białym

Pilot falcon

ciekawe, niemniej musiałbym zobaczyć na żywo, coś z tą stalówką mi nie leży

https://www.twojepioro.pl/pl/p/Pioro-wieczne-Pilot-Falcon-czarne/2712

Pilot custom heritage

poczytałem sobie, tutaj (http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/7176-pilot-custom-heritage-92/),że użytkowo takie sobie:( niestety

Pilot capless

wygląd za nowoczesny, za mała stalówka, wygląda jak ołówek :)

https://wiecznepiora.eu/pl/p/Pioro-wieczne-PILOT-CAPLESS-DECIMO-czarne/1116

Bardzo serdecznie jednak dziękuję za propozycję. Czekam na dalsze. Każdy strzał przybliża i ukierunkowuje mnie :)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Falcon, to pióro nietuzinkowe. Co ze stalówką nie leży? Dalej: Pilot custom 823. Tylko nie wiem, czy on występuje z rodowaną stalówką.

Jak Falcon, to powiedział bym też Justus, tylko, że on nie występuje z rodowaną stalówką.

Teraz szczebel " tanio "

Spójrz na całą serię Kaweco liliput. Ładne, nietypowe pióra. Albo seria all sport. Marka Kaweco w całej swej okazałości jest warta przejrzenia. Pióra również u nas dość mało popularne.

Spróbuj się jakoś określić o co chodźi, bo ciężko tak :) :)

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasciwie w Polsce niszowa marka piora to chyba wszystko to co nie jest Watermanem, Parkerem lub Pelikanem :)

Pilot i Sailor to na pewno dobry wybor, dodalbym do tego jeszcze Omas, Aurora, Visconti ...

Z takich mniej znanych marek, ktore mam to moge zaproponowac cos takiego

post-60090-0-76112400-1503392333_thumb.jpg

post-60090-0-97505000-1503392312_thumb.jpg

Pioro klasyczne, eleganckie, swietnie pisze, budzet w miare przyzwoity, bo okolo 200-300 EUR jezeli dobrze pamietam. Niestety za te pieniadze stalowka to rodowana stal.

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... wydaje mnie się, że sprecyzowałem ALL potrzeby :)

Kaweco używam obecnie, jest dobrym piórem, ale... może właśnie czas na zmianę :)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może Montegrappa parpla lub fortuna? 

Szczerze powiedziawszy zastanawiałem się właśnie nad Parolą (https://wiecznepiora.eu/pl/p/Pioro-wieczne-MONTEGRAPPA-Parola-czarnerodowane/1716). I całkiem możliwe, że i na niej skończę. Nie pasuje mi jednak ta stalówka - jej kształt. wolałbym bardziej klasyczny wygląd. Ciekawe jak walory użytkowe. Ktoś może coś powiedzieć? 

Piękna jest ta Fortuna - nie wiem czemu jej wcześniej nie widziałem. Co to jest za wykończenie ruten?

https://wiecznepiora.eu/pl/p/Pioro-wieczne-MONTEGRAPPA-Fortuna-czarnerodowane-/1713

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruten to metal, robi sie z jego stopow miedzy innymi koncowki stalowek. To wykonczenie Ruten ma kolor taki troche grafitowy, ciemniejsze niz sebro, jasniejsze niz czarne.

Parola jest dosc "smuklym" i piorem i ma taka troche specyficzna oprawe stalowki przez co ja np. odbieram to pioro jako takie troche damskie, ale to kwestia indywidualnych upodoban. Tu jest porownanie Paroli z wczesniejszym Ducale

post-60090-0-26877500-1503475917_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIĘKNE DZIĘKI ZA WYJAŚNIENIA - COŚ W TYM JEST CO PISZESZ, TAKIE TROCHĘ DAMSKIE - DOBRE OKREŚLENIE. MIAŁEM JAKIEŚ OBAWY - JUŻ TERAZ WIEM JAKIE. DZIĘKI

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Koledzy mają może jakiś sprawdzony punkt w Krakowie lub okolicach, gdzie można oddać pióro wieczne do serwisu? Byłbym wdzięczny za pomoc. :)

Przy okazji pochwalę się nowym zakupem:

post-63245-0-38240200-1503575171_thumb.jpg

post-63245-0-75639200-1503575243_thumb.jpg

post-63245-0-21558600-1503575293_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nawiązaniu do mojego ostatniego zakupu (obsadki). Pierwsze koty za płoty.

gKFuHvGh.jpg

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Poszukuję niszowej dobrej jakościowo marki pióra. Ma być zakręcane, stalówka dobrze by była z bialego złota. Raczej stylistyka klasyczna. Macie jakieś strzały?

Nakaya.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nakaya.

No Nakaya to już tak wysoko z budżetem. Bez $500 nie podchodź ;)

Edytowane przez Szymon.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Koledzy mają może jakiś sprawdzony punkt w Krakowie lub okolicach, gdzie można oddać pióro wieczne do serwisu? Byłbym wdzięczny za pomoc. :)

Przy okazji pochwalę się nowym zakupem:

Ladne pioro, gratuluje. Dopiero co kupiles i juz zepsules ? :)

Z serwisem niestety nie pomoge. Pioro ma na tyle prosta budowe, ze zawsze naprawiam sobie sam

Szymon na razie widac, ze nie ciagnales tego jedna kreska, ale i tak jestem pelen podziwu, ze chce Ci sie w to bawic :)

Edytowane przez 70'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z serwisem niestety nie pomoge. Pioro ma na tyle prosta budowe, ze zawsze naprawiam sobie sam

Dziękuję! ;) Pióro zepsuła dziewczyna ode mnie z biura, a - znając moje zamiłowanie do "wszystkiego, co niedzisiejsze" - zwróciła się do mnie z zapytaniem o serwis.

Mój JFK leży narazie na półce (bezpieczny); na codzień używam Mont Blanc z serii J. Brahms:

http://www.montblanc.com/en/collection/limited-editions/donation-pens/107449-fountain-pen-donation-pen-johannes-brahms-special-edition.html

Muszę przyznać, że towarzyszy mi już ponad półtora roku i jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon na razie widac, ze nie ciagnales tego jedna kreska, ale i tak jestem pelen podziwu, ze chce Ci sie w to bawic :)

Mało kiedy ciągną to jedną kreską ;) (nawet tyle atramentu stalówka nie przyjmie żeby jednym pociągnięciem to zrobić). Ale to początki więc liczę, że będzie lepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tego nie wzialem pod uwage, ze nie da sie calosci napisac bez moczenia piora. Nigdy nie kaligrafowalem. Dzis to wymierajaca sztuka, tym bardziej wiec wiekszy szacunek do tego co robisz :)

Dziękuję! ;) Pióro zepsuła dziewczyna ode mnie z biura, a - znając moje zamiłowanie do "wszystkiego, co niedzisiejsze" - zwróciła się do mnie z zapytaniem o serwis.

Mój JFK leży narazie na półce (bezpieczny); na codzień używam Mont Blanc z serii J. Brahms:http://www.montblanc.com/en/collection/limited-editions/donation-pens/107449-fountain-pen-donation-pen-johannes-brahms-special-edition.html

Muszę przyznać, że towarzyszy mi już ponad półtora roku i jestem bardzo zadowolony.

Te piora muzyczne z golebiem pokoju na stalowce, to jedna z najladniejszych serii Montblanc. Ponadczasowe, klasyczne, eleganckie i jak to Montblanc zawsze niezawodne. Moja ulubiona marka pior :)

post-60090-0-44646400-1503602374_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te piora muzyczne z golebiem pokoju na stalowce, to jedna z najladniejszych serii Montblanc. Ponadczasowe, klasyczne, eleganckie i jak to Montblanc zawsze niezawodne. Moja ulubiona marka pior :)

IMG_0312.JPG

Piękna kolekcja! Moje gratulacje! Podobną (lecz długopisów) zgromadził mój zięć. Jest - jak to się teraz mówi - minimalistą, przeciwnikiem "nadkonsumpcji" (narzeka na syna, zbieracza), ale do artykułów piśmienniczych ma prawdziwą słabość. Chyba niewiele jest modeli Montblanc, których nie miałby w zbiorze.

Ja aktualnie mam tylko dwa pióra (pozostałe padły łupem podczas włamania dwa lata temu), ale tematyka wydaje mi się wciągająca. Sam należę do pokolenia które w szkole używało prymitywnego pióra maczanego, więc pewien sentyment i przyzwyczajenie mam już na dobre zakorzeniony (nie potrafię na przykład pisać długopisami). W przyszłym roku planowałem na pięćdziesiątą rocznicę zaręczyn kupić dla Żony Montblanc Rouge et Noir w kolorze koralowym:

http://www.montblanc.com/en/collection/limited-editions/heritage/114725-montblanc-heritage-collection-rouge-et-noir-special-editi.html

...dla siebie natomiast wariant czarny. Podobno kolekcja liczy się od trzech sztuk - byłoby w sam raz na początek... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wlasciwie to cala kolekcja moich pior i chyba wszystkie juz byly pokazywane w tym watku. Przez okolo 20 lat udalo mi sie tez kupic kilka innych pior niz Montblanc Meisterstuck np. Pelikan M800, Kaweco liliput, Montegrappa Ducale i Waterman Charleston i te piora tez chyba juz tu pokazywalem. Te piora na pewno ze mna zostana, a z Montblancow Edgar A. Poe i jeden No 146. 6 roznych pior w zupelnosci mi wystarczy, no moze 5 bo Waterman jakos mi nie lezy i nie odczuwalbym jakos specjalnie jego braku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc w poszukiwaniu nowego pióra. Mam już zatem jakieś rozeznanie w temacie. Do decyzji jeszcze trochę...

Zastanawiam się teraz co zrobić ze starym piórem - Kaweco Dia w stali. Pióra się sprzedaje? Co ze stalówką? Jakie macie pomysły?

Pytam bo mi 2, 3 pióra nie są potrzebne. Używam, nudzą się kupuję następne, tylko co ze starym zrobić? ...

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zostawił i pisał ba zmianę. A jak nie, to sprzedać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

Od zawsze miałem słabość do wiecznych piór, chociaż nie dorobiłem się kolekcji. Ale mam dwa egzemplarze. Problem jest taki, co nimi pisać? :unsure:

Czy Wy koledzy coś nimi piszecie, czy tylko posiadacie i napawacie się tymi dziełami sztuki :wub:

Edytowane przez Blunio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja piszę na studiach. Mam dwa pióra, trzecie w drodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

Ja piszę na studiach.

Ja już ten temat przerobiłem :P

Ale dzieci namawiają mnie żeby spisać ciekawe dzieje swego żywota, o których czasem ciekawie opowiadam, według nich ofkors :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze jakiś powód, żeby popisać piórem :)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi