Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Robert Frączak

Adriatica Worldchampion 21 jewels extra (renowacja-100%oryg)

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Panstwo,

Dostalem od dziadka zegarek Adriatica Worldchampion 21 jewels. Chce zegarek odnowic. Chce odnowic powloke chromowa na kopercie, pokretle (tym do ustawiania zegarka) oraz obreczy ktora trzyma szklo. Czy chromowanie obreczy i pokretla jest wykonywane? Slyszalem o chromowaniu jedynie koperty. Czy sa do tego modelu "odpowiednie" szkielka. Zalezy mi na jak najwiekszym % oryginalnosci. Lub na wymianie na szkielko szafirowe oczywiscie odpowiednio wygladajace. Co z paskiem do tego modelu czy obecne paski marki adriatica beda pasowac (wymiarowo)? W jakim opakowaniu byly sprzedawane te zegarki (jesli byly)?

Duzo pytan z mojej strony... ale zalezy mi na tym zeby zegarek prezentowal sie idealnie. Byl to ulubiony zegarek dziadka.

z powazaniem

Robert

post-45091-0-17431200-1325972817_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym jeszcze zapytac jak odbywa sie renowacja tarczy? W sensie jest pare niedoskonalosci ale boje sie ze oddajac do renowacji tarcze zniszcze zegarek. to samo tyczy sie wskazowek. Czy czyszczenie tarczy wystarczy? jaki bedzie efekt koncowy. Widzialem pare tarczy po "renowacji" i wygladalo to strasznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego drogi, co Ty chcesz od tego zegarka? Sądząc na podstawie fotki to masz pięknie zachowany egzemplarz, z którym NIC nie trzeba robić, oprócz drobnej i nieinwazyjnej kosmetyki. Oczywiscie nalezy zadbać o mechanizm i dać go do zegarmistrza na mycie i smarowanie. Kopertę wystarczy wymyć i odswiezyć np. aluchromem. Tarczy broń Boze nie ruszać. Koronkę (wydaje sie oryginalna - ma logo?) zostawić, a jesli nie oryginalna, to ewentualnie dobrać lub poszukac oryginału. Szkło trudno ocenic pod kątem oryginalności na zdjęciu, ale wymaga ono co najwyzej lekkiej polerki. No i tyle.

A co do paska, to oczywiscie możesz kupić współczesny od Adriatiki, tylko zdaje sie, ze w obecnych jest ciut większy rozstaw uszu. Dobierz mu po prostu ładny skórkowy pasek ze "srebrną" klamerką.

Masz piękny egzemplarz i nie psuj żadną renowacją.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram Chronofila w 100%. Nic bym nie robił z tym zegarkiem, poza polerką szkła oraz czyszczeniem i konserwacją mechanizmu i ewentualną wymianą koronki (o ile trzeba).

Uszy koperty w tej Adriatice mają rozstaw identyczny jak stare Atlantiki czyli 19 mm (tak w ogóle pokazana przez Ciebie Adriatica Worldchampion to praktycznie Atlantic Worldmaster z tego samego okresu, aczkolwiek Adriatica jest nieco mniej popularna u nas i przez to tańsza, nawet na tym samym mechanizmie - w środku masz najpewniej AS 1604). Pasek brązowy lub czarny ze srebrną klamrą powinieneś dobrać bez problemu. Swego czasu 19 mm szyła nasza Reda.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialbym tylko zapytac jeszcze o to czy ponowne chromowanie jakos wplywa negatywnie na zegarek w sensie mechanicznym? Jedynie o czym teraz mysle to porysowane szkielko w tym modelu. Zdjecia nie oddaja jego stanu. Czy sa do tego modelu zamienniki w postaci szkielek ktora nie zabiora uroku temu zegarkowi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponowne chromowanie koperty nie wpływa na działanie mechanizmu.

Ale oddając do pochromowania osobom niesprawdzonym (np. tanie oferty z Allegro) można na trwałe zepsuć kopertę - często ponowne pochromowane koperty mają pozaokrąglane krawędzie. Zwracaj na to uwagę.

Do tego zegarka zegarmistrz powinien bez większych problemów dobrać pleksiglasowe szkło. Stare szkło można też wypolerować.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja Adriatica po drobnym czyszczeniu i przeglądzie, odebrana dzisiaj. Lekko oczyszczona tarcza i zdjęta rdza ze wskazówek - nic więcej. Zupełnie nie pojmuję dlaczego zegarmistrz wymienił koronkę i w dodatku na tak szpetną. Fakt, że z oryginalnej zupełnie zeszło chromowanie, ale zegarek jest zeszpecony. Do poprawki.

post-34367-0-08745500-1326310298_thumb.jpg

Bez komercyjnych www :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry!

Podpinam się do tematu z krótkim pytaniem odnośnie identycznej Adriatiki Worldchampiona. Mam możliwość nabycia takowego za około 500zł. Zegarmistrz zachwala tzw "czerwony mechanizm" jako coś naprawde wyjątkowego. Trudno mi z nim polemizować bo jeśli chodzi o zegarki to moja wiedza jest bardzo ograniczona (zbieram zegary wagowe i to jest że tak sie wyrażę moj konik) dlatego chciałbym zapytać doświadczonych kolegów bedących "w temacie" na czym polega wyjątkowość tego mechanizmu (o ile wogóle) i jak jakościowo porównać go do Atlantica Worldmastera. Generalnie zaciekawiły mnie ostatnio zegarki z lat 40-50. Urzekł mnie ówczesny design kopert tarcz itp. Może macie jakieś sugestie kolekcjonerskie? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500 zl to troszke drogo. Czerwony? Moze kolor miedziany? Zalezy w jakim stanie jest zegarek i od tego jest uzalezniona cena.

Najlepiej to poprosic o pomoc w dziale SPRZEDAM/ZAPYTANIA I SUGESTIE PRZED ZAKUPEM. Nikt nie wyceni ci zegarka ale chociaz powie drogo/tanio lub warto/nie warto.

Osobiscie posiadam 2 modele ten z tego postu oraz z czarna tarcza. Uwazam ze ten model jest naprawde godny uwagi. Szczegolnie ze ceny Adriatica w porownaniu z Atlantic sa naprawde zachecajace.

post-45091-0-90540400-1331209039_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam, bardzo prosze o opinię na temat tej adriaticy, na tarczy 21 jewels w srodku 17 jewels. Składak? Zegarek w rodzinie od wielu wielu  lat i nie przypominam sobie aby ktoś w nim grzebał. Napisy jakby ktoś to robił ręcznie. A może taki cudak wyszedł z fabryki? W razie potrzeby podeślę lepsze zdjęcia. Pozdrawiam 

post-102561-0-82144100-1540191378_thumb.jpg

post-102561-0-28202900-1540191395_thumb.jpg

post-102561-0-74631500-1540191412_thumb.jpg

post-102561-0-24558600-1540191433_thumb.jpg

post-102561-0-09886200-1540191447_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.