Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jaro_swatcH

ORIS BC4 SMALL SECOND POINTER DAY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zgodnie z sugestią naszego forumowego kolegi, Jash'a, wrzucam zdjęcia mojego Oriska.

Nie posiadam profesjonalnego sprzętu do robienia zdjęć, były one robione na szybko i w mało wyszukanej scenerii - z góry przepraszam, a i celowo nie wrzuciłem zdjęć do galerii :P.

Chcę pokazać jakość wykonania tego zegarka i 3 rzeczy, które wg. nie powinny mieć miejsca.

1. Wskazówka minutowa nie jest równoległa do tarczy, im dalej od osi tym wyżej.

2. Słaba "super"luminowa.

3. Indeksy naklejone krzywo, co razi najbardziej.

W codziennym użytkowaniu takie rzeczy nie przeszkadzają, a nawet nie są zauważalne (może "brak" lumy), niemniej jednak w zegarku z ceną katalogową 5960zł można wymagać już lepszego wykonania.

Z resztą oceńcie sami i zapraszam do dyskusji, zwłaszcza Jacka ;).

dscf0937r.jpg

dscf0939ex.jpg

dscf0946i.jpg

dscf0948s.jpg

dscf0949r.jpg

w zupełnie ciemnym pomieszczeniu:

dscf0953x.jpg

Zegarek ma odchyłkę +8-10sek na dobę. Prócz tych niedociągnięć uważam, że jest świetny - czuć, że jest porządnie wykonany, czuć go na ręku, stal twarda i dobrej jakości - nie rysuje się, a był już kilka razy puknięty.

Wygląda bardzo rasowo i męsko. Przyznam, że gdybym przypadkiem nie przymierzył go w sklepie, to raczej nie zwróciłbym na niego uwagi... na ręku prezentuje się naprawdę dobrze.

Zapraszam do komentowania.

P.S. pod koniec pisania tej wiadomości, czyli jakieś 30 minut od zrobienia zdjęć, luma prawie zupełnie już zanikła - trzeba naprawdę dużo dobrej woli, żeby ją zauważyć w ciemności B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem jeden z zegarkow z tej serii i nie dopatrzylem sie w nim zadnych uchybien :

003-11.jpg

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mnie to chyba najbardziej przeszkadzały by te nierówne indexy. :)

Luma - jak jest to dobrze. Jak nie to też bym nie płakał :) Ale oczywiście to ja.

Choć muszę powiedzieć, że jak mam na ręce zegarek bez lumy, a zdarza mi się tak mieć to czegoś mi brak :D

Wskazówką bym się w ogóle nie przejmował.

A tak po za tym to kopertę ma wypasioną

Również bardzo podoba mi się czerwony wachnik, tak jak w innych Oriskach. Super bajer.

W ogóle bardzo fajny zegarek, choć nie mogę zrozumieć dlaczego takie firmy (Oris, Omega, VC też się zdarzają itp) produkując zegarki i sprzedając w takich cena dopuszczają się takich niedociągnięć? Żeby nie powiedzieć partactwa. :)

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oceńcie zatem proszę, czy indeks na godzinie 11 jest naklejony prosto czy nie

orisdiverssmallsecondda.jpg

Uploaded with ImageShack.us

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oceńcie zatem proszę, czy indeks na godzinie 11 jest naklejony prosto czy nie

A przedstawiając RENDER pod kątem co chcesz zasugerować?

Pierwsze zdjęcie jest najbardziej en face jak się tylko da i widać jak byk rozjazdy między indeksami nadrukowanymi, a naklejonymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaro... nic nie chce zasugerować (powiem nawet, że nie wiem o co Ci chodzi), jedynie pytam o Wasze odczucia odnośnie tego, czy indeks na godz 11 jest naklejony prawidłowo względem (czyli idealnie na środku) 55 czy nie :) ot co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"55" jest nadrukiem, a indeks jest "przestrzenny", więc patrząc pod tym kątem wszystkie indeksy wydają się nierówno. Z tym, że czy to prawda, to można stwierdzić dopiero na żywo, albo patrząc dokładnie "en face"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moim zdaniem się mylisz i indeks na godzinie 11 jest naklejony wyraźnie nie po środku "55" czyli zbyt nisko - pozostałe celują dokładnie w środek nadruków minutowych i nie ma żadnego problemu w postrzeganiu pod kątem czy nie. Dlaczego poruszam ta sprawę, a no dlatego, że wklejone zdjęcie jest fota katalogowa orisa, a na moim egzemplarzu mam dokładnie to samo :)

Pytanie, czy to zamiar producenta, czy czysty przypadek :)

Nadmienię na marginesie, że nie jestem osobą, której to przeszkadza a jedynie ciekawi.

Co do Twojego zegarka Jaro, to problem polega na tym, że indeksy stykają sie ze sobą i te delikatne niedokładności są bardzo widoczne - na zegarku pokazanym Robnyc'a być może też są znikome różnice, jednak nie rzucają sie tak bardzo w oczy z powodu, gdyż indeksy godzinowe są pojedyncze i nie stykaja się z innymi.

Nie zmienia to jednak faktu, że tak wyprodukowany zegarek jak Twój nie powinien wyjśc z fabryki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaro... nic nie chce zasugerować (powiem nawet, że nie wiem o co Ci chodzi), jedynie pytam o Wasze odczucia odnośnie tego, czy indeks na godz 11 jest naklejony prawidłowo względem (czyli idealnie na środku) 55 czy nie :) ot co.

Chodzi o to że nie bardzo można dokonywać oceny na podstawie renderów. Bo to jednak rysunek. Rysunku nie będziesz kupował, a graficy komputerowi to artyści z głową w chmurach, którzy nie zawsze przejmują się super precyzją.

Jeśli już dokonywać takich ocen, to lepiej na "żywych" fotografiach, realnych zegarków

np:

smallSecondDiver_01654_1.jpg

oris_5_small.jpg

020web.jpg

77967d1267800666-longines-hydro-conquest-oris-tt1-diver-small-second-diver-008.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no oczywiście, że macie sporo racji, jednak w moim przypadku przedstawiony render odzwierciedla stan faktyczny z zegarka jaki mam, stąd moje pytanie i prośba o opinię :)

Nie ukrywam, że jak patrzę na wklejone przez Taktica foty, to w niebieskiej sztuce indeks godziny 11 też jako jedyny nie celuje idealnie w środek dwucyfrowych oznaczeń minutowych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Teraz kilka słów ode mnie.

Po pierwsze to faktycznie te indeksy wyglądają źle. Mnie by przeszkadzały i to bardzo. Nie mniej Jarku zegarek został kupiony w sklepie internetowym na przecenie w tzw. OUTLECIE, więc pisanie w innym temacie o niedoróbce w zegarku za 6kpln? Co za tym idzie, kupując w sieci masz 10 dni na zwrot. Jeśli faktycznie tak to razi, dlaczego nie zwróciłeś zegarka? Ja bym tak zrobił.

To tyle kwestii największej wady tego zegarka.

Co do SuperLuminovy - nie wiem jak na prawdę świeci, bo widziałem tylko zdjęcia. To stary model, więc może dlatego jest nieco słabsza. Tak jak pisałem mój Oris świeci przez bite 11 godzin, słabiej niż Seiko na przykład, ale mi to nie przeszkadza.

Co do kwestii wskazówki minutowej. Najpewniej wygięta jest ku końcowi w górę, aby nie haczyć o wskazanie Pointer Day'a.

Jeśli chcesz mogę zapytać, czy w kwestii indeksów da się coś zrobić. Chyba tylko tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacku, zegarek katalogowo kosztuje 6tys zł i zarówno w Śliwińskim, jak i w kazdym innym sklepie prócz internetowego sklepu taką cenę sobie za niego życzą, bo w internetowym 6000zł uszczuplone na wyprzedaży o 30% (precyzując tylko w TYM konkretnym internetowym), więc zegarek nie jest tani i nie kosztuje przysłowiowe 5gr. Wyraźnie napisałem, że zegarek m a taką cenę katalogową, a nie napisałem ile za niego dałem, bo w Śliwińskim też bym tyle za niego nie dał ile jest na metce (to zresztą tyczy się każdego zegarka i z każdego sklepu).

Po drugie - wkleiłem zdjęcia na Twoją wyraźną sugestię, ponieważ wspomniałem o krzywych indeksach, a Ty napisałeś, żebym wkleił zdjęcia, to się do tego odniesiesz. Finał jest taki, że wkleiłem zdjęcia, a Ty się nie odniosłeś za bardzo do indeksów i jakości wykonania zegarka, tylko napisałeś:

Jeśli faktycznie tak to razi, dlaczego nie zwróciłeś zegarka?

Odpowiadając - jak napisałem w pierwszym poście - w codziennym użytkowaniu to tak nie razi i nikt, łącznie z moją małżonką tego nie zauważył, bo nikt nie ogląda zegarka z odległości 5cm, a inną sprawą jest niestety to, że najzwyczajniej napaliłem się na ten zegarek i wyczekiwałem go jak dziecko (a nie na zimno), do tego za mało w życiu "wymacałem", żeby od razy zauważyć wszystkie niedoróbki lub nie przeszkadzały mi one w okresie fascynacji tym zegarkiem, czyli przez pierwsze 10 dni od zakupu. Po kilku dniach czar prysł, okazało się, że zegarek robi prawie 10sek na dobę, że indeksy zaczynają mi przeszkadzać, że luma nie świeci (co też stwierdziłem tylko przypadkiem podczas nocnego przebudzenia).

Wracając do Twojej wypowiedzi, to, że zegarek jest za 6tys - 30% lub to, że jest stary (czyli wycofywany z kolekcji, ale sprzedawany jako nowy i pełnowartościowy) nic nie tłumaczy w kwestii g..nianej lumy czy tym bardziej krzywych indeksów - bo od starości to się nie przesunęło, a na pewno nic nie było przed sprzedażą na ten temat wspomniane. Kupiłem pełnowartościowy zegarek (a to nawet Twoje słowa z prywatnej rozmowy) na 24+12=36miesięcznej gwarancji wartości 6tys zł, na wyprzedaży, bez wad ukrytych itd itp. Odnosząć się do Twojej wypowiedzi, to jeśli podczas mycia rąk zaparuje mi szkiełko, to odpowiedź także będzie taka, że zegarek jest kupiony na outlecie, więc tymi WR100m mogę sobie tyłek wytrzeć?

Reasumując - zegarek za tyle pieniędzy nie powinien mieć takich niedoróbek. Był kupiony od DYSTRYBUTORA Orisa (nie jakiegoś no-name sklepu internetowego) i nie był wczesniej przez to wymacany, a to, że go nie odesłałem, to wynikowa kilku rzeczy - na początku nie zauważyłem indeksów, dostałem dobrą cenę, kupiłem przez internet, nie podszedłem do zakupu na zimno, w pierwszej minucie zdjąłem folie, zagiąłem pasek i zdążyłem zrobić rysę na zapięciu... poza tym nie jest to dla mnie tak rażące jak np. luminowa, którą zauważyłem (a właściwie jej "brak") dopiero w zeszłym tygodniu, dłuuugo po minięciu 10dni od zakupu.

Jeśli możesz, to tak, proszę, dowiedz się, co można zrobić w kwestii indeksów, zdjęcia do przedstawienia są w tym temacie - chyba ich jakość i rozdzielczość wystarczą...

Pozdrawiam

Edit. wracając jeszcze do ceny zegarka, to "odświeżony" model, czyli z obecnego katalogu (ten, który wkleił RobNYC) jest tym samym zegarkiem co mój z jedynie zmienioną tarczą i jego cena sięga już prawie 7tys zł w tymże samym sklepie internetowym (sklep internetowy firmy JANEBA TIME - wyłącznego dystrybutora marki Oris, a nie jakiś inny nieznany sklep, bo w takim znalazłem ten zegarek za 7500zł), także nie widzę "wykroczenia" nazywając ten zegarek zegarkiem za 6tys zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Jarku Ty czytasz co ja piszę, czy teraz próbujesz udowodnić na siłę, że kupiłeś bubel?

Po pierwsze to faktycznie te indeksy wyglądają źle. Mnie by przeszkadzały i to bardzo.

Odniosłem się do indeksów w drugim i trzecim zdaniu. Mam to zrobić z Caps Lockiem, abyś zauważył, bo nie rozumiem co miałbym jeszcze w tej kwestii napisać?

Druga sprawa, tak rozmawialiśmy o tym zegarku. Gdybyś nie kupił go przez internet, a u mnie daję Ci 100% gwarancji, że jeśli to byłaby ostatnia sztuka nie byłaby Twoją. Ja bym zauważył tę wadę. Jeśli byś na nią przystał OK, jeśli nie, nie byłoby tematu. Chcesz potwierdzenia moich słów. Kolega Wojtek dawno temu chciał nabyć też z promocji tytanowego Orisa TT3. Miał bardzo delikatnie ryśniętą w dwóch miejscach bransoletę. Niestety, raz, że tytan, a dwa było to w miejscu łamania się drugiego ogniwa i pewnie dlatego tak to wyglądało. Zegarka mu nie sprzedałem. Kupił dwa miesiące temu inny. Ja jestem szczęśliwy i on również. Zapytaj.

Każdy sikor który sprzedaję przechodzi przez moje ręce. Sprawdzam, sprawdzam i jeszcze raz sprawdzam, bo jestem pedantem przez duże P.

Sklep internetowy to nie moja działka. Nie odpowiadam za wszystko, wybacz. Tak jak pisałem wcześniej. Kupiłeś, nie zwróciłeś znaczy przystałeś na stan rzeczy. Abstrahując od ceny nie powinno mieć to miejsca. Tobie to jednak nie przeszkadzało. Ja mam zdanie takie, że nie ważne czy sikor kosztuje 2 czy 10 tysięcy. To są dobra luksusowe i powinniśmy wymagać od nich należytego wykonania.

Tak, moim zdaniem to wada. Mój Oris też ma jedną niedoróbkę, ale to na prawdę drobnostka. Przy nakładaniu lumy na wskazówkę godzinową komuś się omsknęła ręka i mam na prawym boku małą kreseczkę z masy luminescencyjnej. Przeszkadza mi, trudno. Też na to przystałem, też kupiłem i nikomu nie marudzę, no chyba że sam sobie.

Co do odchyłki. Masz na prawdę bardzo dobrą pracę mechanizmu, więc nie masz powodu do narzekania. Zobacz w instrukcji jaką odchyłkę może mieć Twój werk bez COSC. Jeśli chcesz wyślę Ci nawet .PDF z pełną specyfikacją Twojego mechanizmu. Mój robi w tej chwili -15 sekund. To wszystko można wyregulować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do odchyłki, to wiem i pisałem wcześniej, że nie mam argumentów... w instrukcji jest chyba -10 - +15

a co do:

Jeśli chcesz mogę zapytać, czy w kwestii indeksów da się coś zrobić. Chyba tylko tyle.

?

jak kupowałem ten zegarek, to nie wiedziałem o Tobie i Twojej pracy dla JANEBA; co do niezwrócenia i przystania na stan - napisałem o tym wyżej i też nie zamierzam tego podkreślać, bo fakt - mogłem odesłać i tu jest moja wina...

a za te zaoszczędzone 1000zł czy w śliwińskim 1500zł można na indeksy nie zwracać uwagi (tak sam siebie próbuję oszukać)

indeksy widzę tylko ja, a 1000zł, to dla mnie nie byle pierdnięcie :) (chociaż przeszkadzają mi one i mam świadomość, że chociaż tylko ja to widzę, to nie powinny one tak wyglądać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

(chociaż przeszkadzają mi one i mam świadomość, że chociaż tylko ja to widzę, to nie powinny one tak wyglądać)

Dlatego napisałem też, że zobaczę czy da się coś zrobić. Nie mogę jednak nic obiecać. To jednak w przyszłym tygodniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno się z Jackiem nie zgodzić....napisał najprościej jak się da.

Jarku...kupiłeś zegarek...nie zwróciłeś ( ja bym chyba jednak oddał...mimo, że jestem mało spostrzegawczy...i taki drobnostki nie kują mnie w serce)...czyli zaakceptowałeś to...bo zegarek mimo pewnych uchybień i tak uznałeś za warty swojej ceny :)

Pytanie jeśli zegarki za 6000zl byly by perfekcyjne i idealne to jakie były by zegarki za 500 tys złotych ??? i Za co byśmy płacili ? ( wiemy że nie tylko mechanizm wchodzi w skład zegarka).

Niedoróbki zdarzają się w zegarkach z dowolnego przedziału cenowego!!....przykładów na forum wklejanych było mnóstwo. Rolexy, Vacherony itd.

Co do dokładności zegarka na Ecie czy Sellita to jest to loteria!...jest to najbardziej zależne od konkretnej sztuki jaka Ci się trafi a nie od producenta. Chodź oczywiście są producenci którzy potrafią te mechanizmy wyregulować z większą powtarzalnością ( Tag Heuer, IWC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarku...kupiłeś zegarek...nie zwróciłeś ( ja bym chyba jednak oddał...mimo, że jestem mało spostrzegawczy...i taki drobnostki nie kują mnie w serce)...czyli zaakceptowałeś to...bo zegarek mimo pewnych uchybień i tak uznałeś za warty swojej ceny

hmmm... to może ja w takim razie piszę zawile...

- pod tym co napisałeś i ja zacytowałem podpisuję się w 100%; tematu tego ze zdjęciami w ogóle bym nie założył, gdyby nie sugestia Jacka w temacie o Omedze;

wiem co kupiłem i wiem, że tego nie zwróciłem, więc sprawa zamknięta i nie założyłem tego tematu, żeby się żalić... uważam, że zegarek od dystrybutora, a zwłaszcza od niego, takiej marki i za takie pieniądze powinien być wymacany i obejrzany przed sprzedażą, a takie rzeczy jak w moim nie powinny mieć miejsca

jasno pisząc - nie mam pretensji do Jacka, do Pani, która mnie obsłużyła, mogę mieć jedynie do siebie, ale także firma Oris straciła w moich oczach wypuszczając w obieg zegarek niedopracowany, czy z "babolami" i podejrzewam, że każda jedna następna będzie także tracić, kiedy czar posiadania nowego cacka pryśnie...

Edit. niemniej mam fajny, męski zegarek, dobrej firmy, dobrze się go nosi, dobrze na moim ręku wygląda i OGÓLNIE nie mogę być niezadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uważam, że zegarek od dystrybutora, a zwłaszcza od niego, takiej marki i za takie pieniądze powinien być wymacany i obejrzany przed sprzedażą, a takie rzeczy jak w moim nie powinny mieć miejsca

Jarku, sprzedawca nie jest od tego aby kontrolować jakość zegarka, w takim kontekście o jakim piszesz. Skoro zegarek przychodzi od producenta, czyli przeszedł kontrolę jakości, nikt nie bierze go pod lupę i nie sprawdza czy wskazówka minutowa nie jest lekko pod kątem jak się spojrzy na zegarek z boku. Zegarek który przychodzi jest zawsze zafoliowany, zabezpieczony, ewidentne rzeczy takie jak np. zbite szkło, brak wskazówek :) czy porysowana koperta się wychwytuje, bo każdy chce sprzedać produkt i mieć zadowolonego klienta, ale wierz mi, że na np. 10 osób 8 będzie się wpatrywać i nie zauważy krzywo naklejonych indeksów - to jest właśnie temat dla kontroli jakości w Orisie, bo ludzie mają bardzo różne kryteria postrzegnia i wyłapywania nieprawidłowości - ja pod tym względem jestem jak Jacek i od razu wyłapuję talkie rzeczy.

Co do samej luminowy - jest to kwestia indywidualna dla modelu/producenta, także to moim zdaniem nie podlega krytyce po zakupie. Można zawsze poczytać wcześniej w internecie, poszukać ale nigdzie w katalogach nie określa się jak ona świeci.

Kupując np. Seiko wiem, że będzie dawała po oczach, a np. w noszonym przeze mnie Maurice Lacroix jest pewnie jeszcze słabsza niż w Twoim Orisie.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał Robert w Twoim modelu wyjątkowo to rzuca się w oczy bo kropki lumy sa ostrokwadratowe i blisko nich są położone równie ostre indeksy...nierówności jak na tacy. Co do sredniej dokladnosci zegarka - nie wada...wytłumaczyłem dlaczego. Odchylona wskazówka - nie wada...zamierzony postępek, tak ma bardzo wiele zegarków...chodzi o nie haczenie o inne wskazania na tarczy.

ten co kleił indeksy był albo ślepy...albo robiła to rozkalibrowana maszyna...nie wiem. ale wiem że na codzień nie zwracałbym na to uwagi. Miałem Eterne z totalnie mijającymi się kropami z indeksami i w ogóle mi to nie przeszkadzało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie masz rację.. ostatecznie za zegarek płaci klient i jest jego odbiorcą i użytkownikiem, więc jemu powinno zależeć na jakości kupionego zegarka, jak i wymacaniu i zauważeniu niedoróbek...

patrząc w ten sposób, to faktycznie wyszedłem na "gówniarza" w kwestii zakupu zegarków, ale przecież człowiek uczy się całe życie, a już na oku mam i macam kolejny zegarek z podobnej półki, którego pewnie obejrzę dokładniej i kilka razy zanim, za niego zapłącę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał Robert w Twoim modelu wyjątkowo to rzuca się w oczy

uwierz mi, że rzuca się dopiero z 10cm, a ja na krótkowzroczność nie choruję :) tym bardziej nie zauważy tego osoba stojąca, czy siedząca koło mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trochę jak z kupowaniem auta. Emocje biorą górę...i dopiero po jakimś czasie zauważa się pewne niedokładnosci.

Te indeksy trzeba zauwazyć są w miare równomiernie przesunięte wszystkie w jedną stronę co sugeruje mi ze raczej człowiek ich nie przyklejał. Podejrzewam że robiła to maszyna...i tarcza w nią była lekko krzywo włożona..Inny pomysł to że jednak przyklejał człowiek ale przez szablon i krzywo przyłozył szablon. To tylko takie luźne dywagacje :)

Jak to mówią...powoli powoli do perfekcji...kolejne Twoje nabytki będą bardziej wyselekcjonowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten na godzinie 7. jest prosto :)

co do kolejnego - nie ukrywam, że będzie to jeden z longinesów (najprawdopodobniej legend diver), więc teoretycznie jakościowo półka niżej orisa, a co najwyżej ta sama, więc z tą selekcją to bym nie przesadzał :) (chyba, że mówimy o konkretnym modelu i wypatrzeniu w nim wad)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej!

Ja mam wersję z indeksami arabskimi :)

dsc6726for2.jpg

problem nierównych indeksów nie istnieje, ale zauważyłem, dopiero teraz, że wskazówka minutowa nie jest równoległa :rolleyes:

Powiem szczerze nie przeszkadza mi to. Gdybym miał się decydować jeszcze raz na zakup to wybrałbym wersję taką jak ma Kolega Robnyc. Moim zdaniem grubsze wskazówki są fajniejsze.

Generalnie jestem zadowolony i nie zamierzam nic z tym robić :unsure:

Luma jest OK, co prawda nie wstaję w nocy, czy nad ranem żeby ją sprawdzać, ale zaobserwowałem, że dwie godziny to spokojnie daje radę.

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.