Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gabrielxxx

werk IWC prośba o kilka słów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

pewien facet ma na sprzedaż kieszonkę IWC a mi chodzi o sam mechanizm - zapodam oczywiście foto:)

Proszę Koledzy drodzy wypowiedzcie się dlaczego jest samo IWC a nie tak jak w innych werkach PROBUS IWC SCAFUSIA?

Co to może oznaczać czy jest on oryginalny i z którego roku może być?

Proszę Was o wypowiedzenie się

post-39976-0-02207700-1328101184_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może znowu ja się wypowiem :)

Jeśli dobrze odczytałem numer wybity na werku, tj. 258447 to pochodzi on z 1902 roku. Co do innego logo firmowego, to może wtedy takie stosowano.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko w porzadku, to jest IWC kaliber 52 19lig. H 7. Prócz sygnatury Probus Scafusia IWC stosowało jeszcze wcześniej ale też i równocześnie inne oznaczenia. W tej "łezce" JWC może wprowadzać wbłąd "J" ale taka była ówczas pisownia.

strona z katalogu z 1898 roku gdzie jest JWC:

http://www.iwcforum.com/Catalogs/1898/page4.jpg

Strona o kieszonkach, gdzie można obserwować różne oznaczenia, oraz przeglądnąć katalogi:

http://www.iwcpocketwatch.com/cal_iwc_52.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp - teraz już jestem bogatszy o wiedzę:) A wracając do tematu jak uważasz, czy ten wyżej wymieniony (na zdjęciu) mechanizm JWC czy może ten: http://allegro.pl/iwc-zegarek-kieszonkowy-sprawny-i2088317895.html

Który byś wybrał na zrobienie pasówki - który jest bardziej "wartościowy" a możne one reprezentują ten sam poziom?

Ten werk co jest link to posiada napis Probus IWC Scafusia.

Oba są na sprzedaż i nie wiem, który wybrać - oba podobne (mam już jajecznice w głowie hehe) - z którym werkiem pasówka by była bardziej wartościowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że najbardziej zależy Ci na napisie Probus Scafusia... :)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie werki IWC z tamtego okresu to są takie same mechanizmy ich jakość jest identyczna a Probus Scafusia nie dodaje zegarkowi jakiejkolwiek nadzwyczajności. Probus Scafusia poprostu ładnie wygląda i jest znakiem towarowym używanym do dnia dzisiejszego przez IWC, z tego powodu pasówka z takim znaczkiem może stwarzać wrażenie bardziej szlachetnej. Miej na uwadze to, że nie wszystkie mechanizmy IWC były sygnowane od strony dekla, czasem sygnatura bywa pod tarczą i nie zmniejsza to walorów estetycznych jak i użytkowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.