Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy pośrednie i koło wychwytowe jest takie samo dla manuala i atomatu? Czy jednak nie? Zegarek staje po kilku godzinach i mam podejrzenie , że sytuacja podobna do opisu kolegi Ritter gdzie koło wychwytowe ma różne długosci czopów w werku kirowskim 16 k i 17 k.

post-84779-0-67342000-1502703045_thumb.jpg

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może staje bo koło minutowa jest uszkodzone lub zęby na bębnie są krzywe

minutowe ok bo jak robię deliktany młynek to wszystko idzie. widać zazębienia i ruch w poziomie bez odchyleń  przekładni chodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tym młynkiem to tak nie zwsze wychodzą pokrzywienia zębów. Ja kiedyś robiłem też poljota, po młynku wszystko wydawało się dobre koła kręciły się bez żadnego oporu lecz po złożeniu nadal się zatrzymywał. Okazało się że jeden ząbek na bębnie jest lekko krzywy i to on zatrzymywał zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tym młynkiem to tak nie zwsze wychodzą pokrzywienia zębów. Ja kiedyś robiłem też poljota, po młynku wszystko wydawało się dobre koła kręciły się bez żadnego oporu lecz po złożeniu nadal się zatrzymywał. Okazało się że jeden ząbek na bębnie jest lekko krzywy i to on zatrzymywał zegarek

zapamiętam :) :) faktycznie bo jak robisz młynek to przykładasz ciut większą siłę i pomimo skrzywienia zęba siłą rozpędu przeskoczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sebolski o to to ☺

A teraz zagadka

post-80460-0-56546200-1502707488_thumb.jpg

post-80460-0-33281800-1502707520_thumb.jpg

Kto z zegarmajstrów będzie wiedział nazwę tego narzędzia i do czego ono służy?

Podpowiedz jest bardzo przydatne☺

Zobaczymy kto będzie bliżej prawdy ☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sebolski o to to ☺

A teraz zagadka

Kto z zegarmajstrów będzie wiedział nazwę tego narzędzia i do czego ono służy?

Podpowiedz jest bardzo przydatne☺

Zobaczymy kto będzie bliżej prawdy ☺

ja nie majster ale cos związanego z zegarkami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do wybijania dzuirek w sprezynie, innymi slowy do dorabiania albo  skracania sprezyn zegarkowych ;) 

Nie nadaje sie w wiekszosci przypadkow do wostokow, bo tam pieronstwo strzela nlizej konca niz poczatku ;(

chyba ze czegos nie wiem... i sposobie uzywania tego ustrojstwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do wybijania dzuirek w sprezynie, innymi slowy do dorabiania albo skracania sprezyn zegarkowych ;)

Nie nadaje sie w wiekszosci przypadkow do wostokow, bo tam pieronstwo strzela nlizej konca niz poczatku ;(

chyba ze czegos nie wiem... i sposobie uzywania tego ustrojstwa.

No nie to końca

To jest tzw. Ósemka i służy do centrowania kół zębatych, centrowania balansu, można też na tym wyważyć balans.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skala mnie zmylila, i nie widac ze ma dziurki na czopy ... choc zastanawialem sie po grzyba te krecidla   ;)

caly czas sie czlek uczy ;)

Dzieki!

post-52629-0-71731200-1502788244_thumb.jpg

Edytowane przez antyp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, zabrałem się za próbę naprawy Wostoka na 2605. Problem polegał na tym, że palety kotwicy nie trafiały/zazębiały w koło wychwytowe. Założyłem trzy różne kotwice i wymieniłem koło wychwytowe i dalej nic :( Macie jakiś pomysł co jest nie tak? Co źle robię ?

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Wostok_2605

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pamietam, czy od strony datownika tez jest nakrywka... 

wydaje sie ze temat pozycji, alb brak kamienia nakrywkowego na lole wychwytowym, albo uszkodzony (przemieszczony) kamien kola lub kotwicy. zakladajac ze kotweice dobre i nie pokrzywione palety maja.

Edytowane przez antyp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamień nakrywkowy koła wychwytowego jest.....więc pozostają pozostałe do sprawdzenia, ale to już trudniejsza sprawa wymiana kamieni :(a w jakim sensie pozycja może być zła? Rozumiem, że pozycja kotwicy? Dzięki za pomoc.

Edytowane przez Qba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem może leżeć w kole wychwytowym. Od początku mogło nie być od tego mechanizmu tylko od wersji mechanizmu bez kamieni nakrywkowych na kolę. Jak wiadomo czopy koła, od wersji z nakrywką, są dłuższe niż bez nakrywek przez co włożenie nieprawidłowego koła może właśnie skutkować nie zazębieniem się z paletami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem może leżeć w kole wychwytowym. Od początku mogło nie być od tego mechanizmu tylko od wersji mechanizmu bez kamieni nakrywkowych na kolę. Jak wiadomo czopy koła, od wersji z nakrywką, są dłuższe niż bez nakrywek przez co włożenie nieprawidłowego koła może właśnie skutkować nie zazębieniem się z paletami.

Też tak pomyślałem na początku, dlatego wymieniłem koło wychwytowe na nowe i dalej nic :( Jutro spróbuję zmienić na jeszcze inne.

Edytowane przez Qba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak pomyślałem na początku, dlatego wymieniłem koło wychwytowe na nowe i dalej nic :( Jutro spróbuję zmienić na jeszcze inne.

Na nowe tylko czy od tego mechanizmu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na nowe tylko czy od tego mechanizmu ?

Nowy w sensie, że od innego 2605. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, 

mam problem z Poljotem 2414 a konkretnie ze sprężynką amienia nakrywkowego koła wychwytowego.

Złamałem już 2 sztuki, mam jszcze jedną, ale teraz aż się boję próbować ją wyciągnąć. Delikatnie przytrzymywałem sprężynkę wykałaczką i igłą podwadzałem jedno ramię sprężynki kierując je w taki sposób, by wyszło za obręcz. Co robię źle, że za każdym razem mi to ramie pęka? Byłm bardzo delikatny i z pewością nie przygiąłem za mocno. 

post-91672-0-16914100-1502864197.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta sprężyna to utrapienie dobra wiadomość jest taka że do czyszczenia nie trzeba jej ściągać. A jeżeli już chcesz to najpierw połóż kawałek folii żeby uchronić się przed szukaniem jej po pokoju i tylko lekko dotknij czymś ostro zakończonym jednego ramienia delikatnie je podważając. Powinno to ramię wyskoczyć. Wtedy to już tylko wyciągnąć. Gorzej będzie z ponownym włożeniem.☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta sprężyna to utrapienie dobra wiadomość jest taka że do czyszczenia nie trzeba jej ściągać. A jeżeli już chcesz to najpierw połóż kawałek folii żeby uchronić się przed szukaniem jej po pokoju i tylko lekko dotknij czymś ostro zakończonym jednego ramienia delikatnie je podważając. Powinno to ramię wyskoczyć. Wtedy to już tylko wyciągnąć. Gorzej będzie z ponownym włożeniem.☺

Hmm ale jeśli jej nie wyciagnę to cały syf pod nią zostanie i nie zaaplikuję nowego smaru...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ale jeśli jej nie wyciagnę to cały syf pod nią zostanie i nie zaaplikuję nowego smaru...

Jeszcze nie widziałem żeby były zasyfione A z oliwieniem to od drugiej strony troche oleju zresztą takie przypadki opisane są w książce podwapińskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie widziałem żeby były zasyfione A z oliwieniem to od drugiej strony troche oleju zresztą takie przypadki opisane są w książce podwapińskiego.

To ten, który rozebrałem czysty nie był. Ok, strzeliłem kielicha i spróbuję jeszcze raz zgodnie z tym, co napisałeś. Do 3 razy sztuka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi