Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

artme

Sokowirówka - jaką polecicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

czas zdrowo sie odzywiac i pic soki domowej roboty :):D wiec stanalem przed zakupem sokowirowki. Poniewaz ceny nie sa z kosmosu dlatego budzet nie stanowi ograniczenia - bardziej miejsce, ktorego na blacie kuchennym zawsze brakuje :(

Poleciecie cos? Na co zwracac uwage etc. bo nie mam w tym temacie zadnego doswiadczenia :D

pozdrawiam

artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mycie sita sokowirówki to męka :D

tylko wyciskarka co do "króla" Oscara to sa lepsze od niego

a sa i podobne w cenie połowe mniejszej :(

Ja tam jednak wole kupić sok naturalny bez konserwantów itp np. taki 24h

lub ew. dobry sok pasteryzowany

Lepsze dla zdrowia jest pieczenie chleba- jak zobaczyłem w piekarni z czego sie teraz

chleb piecze to na drugi dzień zaopatrzyłem sie w maszyne do wypieku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Na co zwracac uwage etc. bo nie mam w tym temacie zadnego doswiadczenia :(

(...)

Przede wszystkim na łatwość czyszczenia i na wielkość otworu do podawania "produktów" na sok.

Im większy - tym lepiej.

Posiadam sokowirówkę ale jak pomyślę, że po wypiciu pysznego, zdrowego soku muszę ją umyć, to wolę się piwa napić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za wszelkie sugestie. No ja tez biore pod uwage latwosc czyszczenia ale jak konkrestnie nie stanie sie przy danym modelu, to dopiero mozna sie przekonac organoleptycznie z ktorym urzadzeniem wygodniej - stad moje pytanie do Was :(

A co sadziecie o tej?

http://www.videotesty.pl/produkt/15128/philips-hr-187100/filmy/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki byś model sokowirówki nie oglądał to wszystkie maja identyczna zasade działania :( tarka trze i siła odśrodkowa wywala "wiórki" z owoców-warzyw na sitko

ta sama siła wyciska sok z "wiórków" resztki wywala na zewnątrz do pojemnika

myć trza kilka elementów + te cholerne sito miałem 3 dwie dałem jedna wala sie w piwnicy

Wyciskarka 100 x lepsza ja mam Zelmera JP 1500

cicha łatwo sie myje i w razie awarii naprawa b.tania wg mojej oceny wyciska wiecej soku niż sokowirówka

ale jak pisałem ja swoją b.mało używam , leniwy jestem :D Auchana mam 250m od domu :)

latem nie powiem czesciej jest w użytku bo owoce są świeże :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również rozważam opcję zakupu wyciskarki (jestem świeżo po batalii reklamacyjnej wyciskacza do soku. Reklamacja złożona w sklepie internetowym w dniu 27 września 2011 r., a dzisiaj, tj. 01 marca 2012 r. dostałem zwrot na konto za ww. urządzenie włącznie z jego kosztami przesyłek).

Podobnież najlepsze właściwości mają soki, które są wyciśnięte w czasie do 30 min. do ich wypicia. Moim zdaniem kupne soki np. pomarańczowe i grejpfrutowe (niepasteryzowane i bez dodatków) różnią się (i to znacznie) smakiem od tych przygotowanych i świeżo wyciśniętych we własnym zakresie. I to na niekorzyść kupnych. Chyba, że różnica wynika z doboru rodzajów pomarańczy i grejpfrutów. Chociaż nie wydaje mi się aby to był jedyny powód.

Na temat różnić dot. smaków pomiędzy wyciskanymi we własnym zakresie sokami warzywnymi, a jednodniowymi kupowanymi sokami nie wypowiadam się. Nie mam możliwości ich skonfrontowania.

Mycie sita sokowirówki to męka

To również mnie zraża. Póki co jak na razie trafiłem na urządzenia: Omega VRT 330 oraz Omega VRT 350. W opisie tej ostatniej zawarta jest m.in. informacja:

"Jako jedyna wyciskarka może być płukana ( myta ) przez wlanie wody i włączenie silnika – czyli bez demontowania. Jest to wielka zaleta w sytuacji, kiedy mamy zamiar wyciskać różne surowce, jeden po drugim, a nie chcemy, aby smaki i kolory soków mieszały się ze sobą. Takie płukanie, po zakończeniu wyciskania, znakomicie ułatwia i przyśpiesza końcowe czyszczenie urządzenia."

Może to ułatwić sprawę czyszczenia, w dodatku zajmuje niewiele miejsca na blacie kuchennym w przeciwieństwie do innych modeli tej czy innych firm.

Może ktoś wymyślił już coś lepszego pod względem jakości i funkcjonalności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To również mnie zraża. Póki co jak na razie trafiłem na urządzenia: Omega VRT 330 oraz Omega VRT 350. W opisie tej ostatniej zawarta jest m.in. informacja:

"Jako jedyna wyciskarka może być płukana ( myta ) przez wlanie wody i włączenie silnika – czyli bez demontowania. Jest to wielka zaleta w sytuacji, kiedy mamy zamiar wyciskać różne surowce, jeden po drugim, a nie chcemy, aby smaki i kolory soków mieszały się ze sobą. Takie płukanie, po zakończeniu wyciskania, znakomicie ułatwia i przyśpiesza końcowe czyszczenie urządzenia."

Może to ułatwić sprawę czyszczenia, w dodatku zajmuje niewiele miejsca na blacie kuchennym w przeciwieństwie do innych modeli tej czy innych firm.

Zelmer JP 1500 również ma tą funkcję :rolleyes:

jest praktycznie identyczny gabarytowo

połowe tańszy i krajowy

a co za tym idzie w razie awarii naprawa bedzie kosztować grosze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten Zelmer prawie 800pln kosztuje - to nawet nie tak malo :rolleyes:

Ogladalem go wczoraj na zywo i necie na filmikach - jak do teraz, to chyba moj (i zony) faworyt :D

W weekend padnie decyzja, bo ta wyciskarka jest super :P

Dzieki Seiken :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wyciskarki sa droższe od sokowirówki bo sa b.rozwinięte technologicznie

Jak juz kupisz to opisz wrażenia :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że na (jakby nie patrzeć) zdominowanym przez facetów forum pojawiają się takie tematy :rolleyes::D

Znaczy zdrówko najważniejsze :P

Ale przechodząc do meritum- jakiś rok temu żona miała też pomysł z wyciskaniem owoców-

szukała, kombinowała, porównywała- padło na robota Philips HR 7775.

Faktycznie czyszczenie bywa trochę upierdliwe(ale są w zestawie jakieś pędzelki czy szczoteczki które to ułatwiają),

ale to niestety norma, że czyszczenie nie jest za fajne, natomiast sam robot myślę, że poleciłaby-

różne pierdoły robi do tej pory(nie stoi schowany w kącie, a to chyba już dużą pochwała :) ),

z soczków nie zrezygnowała(dzięki czemu też się czasem załapuję :P ).

Nie kosztuje strasznego majątku, ma mnóstwo dodatkowych pierdół, a jest niewielki i poręczny,

więc myślę, że spokojnie można polecić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zależności od priorytetów, w przypadku wyciskaczy warto zwrócić uwagę, czy sok pochodzący z tego urządzenia będzie miał styczność z elementami wykonanymi z BPA (np. sito).

Na temat wyciskarek rozwinęła się dyskusja na forum, którą znajdziemy googlując hasło "jaka wyciskarka soku".

Osobiście, a zdaję sobie sprawę że można poniższą opinię sprowadzić ad absurdum (zresztą jak niemalże każdą), jestem uprzedzony do Zelmera. Z bliskiego mi podwórka wiem, że urządzenia tej firmy, np. Zelmer Fenomen (robot z sokowirówką) przestał nadawać się do użytku. Plusem w tym wypadku był zwrot kasy. Odkurzacz tego producenta (modelu nie pamiętam półka średnia lub wyższa od średniej) po kilku latach używania również wymaga wymiany na lepszy model.

Na uwagę zasługuje fakt, że zakupu ww. urządzeń dokonała osoba, która sporo czasu poświęciła na dokładną analizę ich plusów i minusów. Przykład bardzo racjonalnego konsumenta. I niestety okazuje się, że dopiero w praniu wyszły nieprzyjemne rzeczy, będące rezultatem np. zastosowanych materiałów (kompromis ceny kosztem jakości). Dziś już nie kupuje produktów tego producenta.

Także gdybym zdecydował się na zakup Zelmera, a zaznaczam, że jest to moja opinia, to w przypadku awarii nie powinienem mieć powodu do rozczarowania.

Dostępność serwisu w przypadku Zelmera rzeczywiście przemawia na jego korzyść. Jednak nie po to kupuję sprzęt aby oddawać go w to miejsce. Serwis powinien być ostatecznością, a nie miejscem częstych wizyt.

Należy zwrócić uwagę na jeszcze jeden fakt. Niektórzy ludzie kupują sprzęt na kilka lat i jak się posypie, to zakładają, że nie ma problemu z ich wymianą.

Inni z kolei starają się kupować sprzęt docelowo. Zakładają, że warto dopłacić by mieć spokój z serwisami, awariami i całą otoczką z tym związaną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładają, że warto dopłacić by mieć spokój z serwisami, awariami i całą otoczką z tym związaną.

I dla mnie to jedyne słuszne podejście :rolleyes: dlatego w życiu nie kupię już nic od Candy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak - w takim razie jak nie Zelmer, to co polecicie z wyciskarek konkurencyjnych do tej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka sprzetów zelmera i wszystkie sa ok

a np Moulinexy i Philipsy nie przezyły dłuzej jaj 2.5 roku czyli koniec gwarancji i trup

naprawa nie opłacalna bo cena czesci + usługa droższa niż nowy sprzęt

Jak sie zjarał odkurzacz to w serwisie gosc powiedział krótko trza było kupic Zelmera

naprawa by kosztowała 70 zł :rolleyes:

ale to oczywista nie jest reguła

Kupiłem mikser Kitchen-Aid niby gwarancja 5 lat zj...ł sie po 4 oddałem do serwisu

napisali ,że użytkowałem nie zgodnie z przeznaczeniem a to bzdura była całkowita

tłumaczenia nie pomogły pytam ile naprawa a oni ,że ok 550 zł olałem

dałem zwykłemu elektrykowi przewinął silnik zapłaciłem 60 zł

działa nadal ,ale to b.prymitywna konstrukcja nie ma sie co zepsuć ew.silnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.