Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluję nabytków. Z tych trzech mam dwa, brakuje mi slavy pancernika ;) Jakby się znudziła, daj znać :)

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję nabytków. Z tych trzech mam dwa, brakuje mi slavy pancernika ;) Jakby się znudziła, daj znać :)

Ciężko będzie :) Sam poluję na wersję z niebieską tarczą .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne nabytki - ładny stan Rakiety.

Co do pancernika to niedawno dość długo próbował sprzedać niebieskiego kolega satanic. Może jeszcze ma?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne nabytki - ładny stan Rakiety.

Co do pancernika to niedawno dość długo próbował sprzedać niebieskiego kolega satanic. Może jeszcze ma?!

widziałem ale stan nie taki jakiego oczekuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Z reguly nie wysyłam zdjęć zegarków bez paska itd itp...

Ale tu nie moge sie powstrzymac.

Zegarek ktory chcualem kupic od poczatku zbierania...

Rakieta 24h. Miala byc dokladnie ta wersja tylko "sdiełano w cepowni" ale wpadla rosyjska.

Troche poprzecierana ale w dobrej cenie.

Zdjecie z aukcji juz nie moge sie doczekac gdy przyjdzie, nie wiem jaki pasek czy szyc czy kupowac.Jak

szyc to jaki.

Ciesze sie bo wish lista sie skrocila mam nadzije ze koperta bedzie nadawala sie do coddziennego użytkowania.

3ut4.jpg

Mam tylko pytanie do bezela bo sam nie wiem.

Sprzedawca pisał tak:

obrotowa tarcza w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek kręci się dookoła , w przód zatrzymuje w pozycji "CAMOA" na 24 ( nie wiem czy tak ma być czy może coś się przycina)

Ja tez nie wiem czy tak ma byc? Moze ktos wie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się w identycznej kręci w obie strony, nigdzie nie ma po drodze żadnego zatrzymywania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się w identycznej kręci w obie strony, nigdzie nie ma po drodze żadnego zatrzymywania.

U mnie tak samo, w obie strony, bez zatrzymywania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. Ma chodzić w obie strony. W tych zegarkach ważne jest perfekcyjne spasowanie mechanizmu z tarczą względem obrotowego bezela.

Szkoda tylko, że to nie produkt ZSRR bo jak dla mnie to niestety odziera taki zegarek z kolekcyjnego uroku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda tylko, że to nie produkt ZSRR bo jak dla mnie to niestety odziera taki zegarek z kolekcyjnego uroku.

no pojechales :)

Ja sie czailem na ten model i bardzo mi zalezalo zeby byl CCCP ale ceny tych zegarkow moim zdaniem oszalaly wiec jak trafil sie rosyjski to juz zostal  :)

Edytowane przez profaner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj poczta dostarczyła dwie ślicznotki okolicznościowe.. Granatowa, ministerialna Pobieda - stan igiełka!

post-60300-0-68811900-1379355402_thumb.jpg

post-60300-0-72082800-1379355417.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Granatowa, rzeczywiście piękna. Logo też niczego sobie, dolna sekunda dodaje jej uroku.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oba z allegro? to juz wiem kto je kupil. moglbys przyblizyc co to za pabieda? ja myslalem ze to jakas kolejowa edycja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie dzisiaj zawitał taki fajny automacik:

post-57211-0-37794600-1379357836_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oba z allegro? to juz wiem kto je kupil. moglbys przyblizyc co to za pabieda? ja myslalem ze to jakas kolejowa edycja.

Tak oba z A. – od tego samego Sprzedającego więc przyszły razem. A Kolej to właściwy trop.

Ale o tym napiszę później bo w sumie to jeszcze pracuję na komp..  :unsure: z krótkimi przerwami na różne wrzutki  :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według moich osobistych, hobbystycznych poszukiwań historycznych, to logo to symbol, odznaka specjalistycznego radzieckiego Ministerstwa Kolei (Министерство путей сообщения СССР [МПС]) mogącego też być częściowo pojmowanym jako Ministerstwo Komunikacji.

Ministerstwo istniało w takiej formule jak istniała carska Rosja i ZSRR. Wraz z kolejnymi rewolucjami, wojnami i zmianami – zmieniało swoją nazwę i niektóre kompetencje. W swojej historii tylko samą nazwę zmieniało aż pięciokrotnie. Szczególnie kompetencje Ministerstwa były zagmatwane na przestrzeni dekad. Wygląda na to, że w ZSRR zajmowało się wyłącznie koleją natomiast przed i po ZSRR w jego zakres wchodził zarówno transport lądowy, wodny jaki i kolejowy.

Zasadniczo ministerstwo operowało w jednym z najciekawszych obszarów gospodarki ZSRR. Można powiedzieć, że kolejnictwo to był sektor strategiczny, który tę ogromnie obszarowo Rosję dosłownie zrewolucjonizował zapewniając komunikację i transport na olbrzymim terenie i skutecznie łącząc ośrodki miejskie i handlowe z przemysłowymi i wydobycia. Swoistymi pomnikami rosyjskiego kolejnictwa stały się legendarne połączenia: najdłuższa linia kolejowa na świecie czyli linia transsyberyjska, która prowadzi z Moskwy do Władywostoku (9288km) czy Bajkalsko-Amurska Magistrala Kolejowa (4234 km)

Pierwotne, tytularne Ministerstwo Kolei powstało jeszcze w Rosji carskiej. Zostało utworzone dekretem cara Aleksandra II z dnia 15 czerwca 1865 - co uważane jest za oficjalną datę powstania ministerstwa. Podobno Aleksander II był pierwszym następcą rosyjskiego tronu, który na własne oczy zobaczył kraj poddany w przyszłości jego władzy. W wieku 18 lat odbył długą podróż po Rosji. W ciągu 6 miesięcy odwiedził ponad 300 carskich prowincji i może to wywołało zrozumienie dla fundamentalnej konieczności rozwoju komunikacji i transportu..

Po rewolucji październikowej ministerstwo zostało przekształcone w Ludowy Komisariat Republiki Rosyjskiej a później w Ludowy Komisariat Kolei ZSRR. Do pierwotnej nazwy wrócono po II wojnie światowej. W 1946 roku Narkomat (народный комиссариат) kolejowy został przekształcony w ministerstwo. Później, wraz z rozpadem ZSRR, w 1992r. ministerstwo przekształcono w Ministerstwo Kolei Federacji Rosyjskiej. Ostateczny kres ministerstwa nastąpił w roku 2004 kiedy to zostało generalnie wchłonięte do Ministerstwa Transportu (plus kilka innych instytucji). Wykonawcą wyroku na tej blisko 140-letniej instytucji był Dekret № 314 Prezydenta Federacji Rosyjskiej Władimira Putina z dnia 09.03.2004r. "w sprawie systemu i struktury federalnych organów władzy wykonawczej"

Na koniec drobne zastrzeżenie. Przedstawione informacje to efekt moich osobistych, hobbystycznych poszukiwań historycznych. Nie jestem zawodowym historykiem więc nie gwarantuję całkowitej poprawności ww. informacji. Korzystam oczywiście ze swojej wiedzy ale także ze źródeł i danych ogólnie dostępnych w internecie oraz we własnym księgozbiorze.

post-60300-0-46602500-1379379647.jpg

Edytowane przez Gregorian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaaak.... wiedziałem ze kolejowy <lol>

Tak poważnie to super opracowanie gratuluję dociekliwości.

To jest jedna z rzeczy ktora najbardziej lubie w radzieckich zegarkach:)

Chociaz ja nie znam rosyjskiego ani cyrylicy i moje dochodzenia nie są tak dogłębne za to jak sprawdzę historię jakiegoś zegarka to od razu jestem z nim bardziej związany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregorian gratuluję Pobiedy. Widziałem z takim oznaczeniem jeszcze chronografa i poljota budzika kwadratowego. Więc szukaj a może skompletujesz. 

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dwa nowe nabytki.

Czajka na 17 kamykach - z wymiany z jednym użytkownikiem forum.

Z paszportem i pudełkiem.

05461_P1010988.JPG

Slava na 26 kamykach z podwójną datą.

Także z paszportem i pudełkiem - NOS z roku '91

42816_P1020005.JPG

Edytowane przez kemustek

"Nim się odezwiesz pomyśl pierw nieco, bo często słowa jak by z worka lecą!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaaak.... wiedziałem ze kolejowy <lol>

Tak poważnie to super opracowanie gratuluję dociekliwości.

To jest jedna z rzeczy ktora najbardziej lubie w radzieckich zegarkach:)

Chociaz ja nie znam rosyjskiego ani cyrylicy i moje dochodzenia nie są tak dogłębne za to jak sprawdzę historię jakiegoś zegarka to od razu jestem z nim bardziej związany :)

Jak go wypatrzyłem na aukcji to już mi się podobał bo w pewnym sensie "okolicznościowy" czyli moja ulubiona subkolekcja. A jak zweryfikowałem co oznacza logo i z czym się ta historia może wiązać to już wiedziałem, że będę ostro licytował. Sam świetny stan zegarka dostałem na dokładkę. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregorian prawde ci powie:

" Zgadza się. Ma chodzić w obie strony. W tych zegarkach ważne jest perfekcyjne spasowanie mechanizmu z tarczą względem obrotowego bezela."

po poluzowaniu srub mocujacych werk i przykreceniu i ustawieniu werku wzgledem.koperty problem zniknal.

tarcza jeszcze delikatnie jest poluzowana ale nie wiem jak zabrac sie za wyjecie werku z koperty przez te dwie koronki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi