Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Świetne są. Początkowo myślałem, że jest na nich logo Pewexu :P

Ten czerwony Łucz przepiękny. Skąd Ty je wyciągasz?? :)

Z tym logiem to trochę masz rację, też początkowo tak sądziłem ;) Po głębszej analizie stwierdziłem jednak, że warto tą trójcę zgarnąć, póki jest. Z tego co się dowiedziałem, to z każdego wzoru było tylko 500 sztuk i większość kupił jeden dom handlowy czy coś w tym stylu. "Resztki", które trafiły do wolnej sprzedaży dotąd nie były wystawiane na sprzedaż. Wiem, że jeszcze jest ich na sprzedaż drugi taki komplet, ale niestety ostatni. Cena spora, ale uważam, że warto było. Cała seria miała mieć ciąg dalszy, jednak z przyczyn niewiadomych (chociaż można się domyślić, że chodziło o zły - monarszy sposób władzy) nie miała swoje kontynuacji. Zakończono ją ponoć na Kiejstucie. Ale…samą historię postaci chciałem przytoczyć w swoim wątku, więc na tym skończę.

A ten czerwony…w rzeczywistości jest czarny na obwodzie i poprzez purpurę wpada w kolor czerwony w centrum tarczy. Stan zachowania tego egzemplarza oceniam na wyśmienity, biorąc pod uwagę to, że większość zegarków "z epoki" nie zachowania koloru czerwonego czy purpury w stanie dobrym. Pikanterii dodaje fakt, że w tej kolorystyce były robione wyłącznie na eksport (tego nie potwierdzę, bo nie spotkałem innego egzemplarza), a osobiście widziałem sporo Łuczyków, ale ten spotkany po raz pierwszy. W podobnej tonacji był jeszcze wyjątkowo okolicznościowy Łucz w tej nieco starszej kopercie, którego widzialem u swojego znajomego, z tym, że tamten był stylizowany w środku na pięcioramienną gwiazdę. Zdjęcia nie pozwolił mi zrobić, ale wiem, że jest to egzemplarz otrzymywany z rąk Wodza za zasługi…i tylko w wyjątkowych okolicznościach. Ten mój znajomy jest dość wiekowy i otrzymał go z dedykcją imienną w 1953 roku…taki ma grawer na deklu. A skąd mam takie sztuki….zwykle z szuflady…jak większość tu chwalących się ;) A tak serio…szukam, szukam i szukam, głównie w necie. Na bazarki mam za daleko, więc radzę sobie inaczej ;)

Edytowane przez Nightdream

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ta seria litewska - BOMBA!

Widać po skali zabarwienia i tematyce, że post ZSRR ale nadal - BOMBA!

Wstaw ją potem do okolicznościowców bo warta wyjątków (tym bardziej, że to seria). Tylko to Polis irytuje.

Wstawię na pewno, tylko chciałbym coś do tej serii dopisać, bo tak beż słowa, to jakoś głupio. Jak znajdę coś sensownego, to na bank zamieszczę calą serię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z translatora wynika, że Polis to po naszemu Stos.

Gratulacje za ciekawy nabytek

Edytowane przez Tajtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze na Litwie do kupienia cały taki zestaw. Jak dla mnie cena w okolicach 150 zł za sztukę jest nie do przyjęcia  :(  (szczególnie za kwarce), choć muszę przyznać, że faktycznie urokliwe i mało spotykane. Ale jakbym zbierał tylko takie okolicznościowce to kto wie czy nie pofatygowałbym się do Kowna po taki zestawik. :)

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze na Litwie do kupienia cały taki zestaw. Jak dla mnie cena w okolicach 150 zł za sztukę jest nie do przyjęcia  :(  (szczególnie za kwarce), choć muszę przyznać, że faktycznie urokliwe i mało spotykane. Ale jakbym zbierał tylko takie okolicznościowce to kto wie czy nie pofatygowałbym się do Kowna po taki zestawik. :)

Fakt…cena wyjściowa za sztukę była wysoka, ale udało mi się wytargać (po ciężkich bojach) wszystkie trzy za 126$ z wysyłką i przyszły z Wilna. Nie uważam, żeby było to jakoś szczególnie tanio, ale w tym przypadku byłem zdesperowany. Podobnie jestem zdesperowany zapłacić za Łucza o którym piszę wyżej w okolicach 2 tys. PLN'ów. Tyle, że tamten jest złoty i wyjątkowo rzadki (ogólnie było tylko 130 szt). Może jestem stuknięty…. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka rakietka do mnie trafiła. Wyglądem nie powala i zrobiłem z niej damkę, ale urzekł mnie 23 kamieniowy, sygnowany werk.

Powiedziałem żonie, że kupiłem ją dla niej, ale i tak mi nie uwierzyła ;)

post-65151-0-13693900-1388440425_thumb.jpg

post-65151-0-49873500-1388440481_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę kolejny z Rakietą 2209. Że też mi jeszcze taka nie wpadła...

Za to taka zwykła do poprawek się przyplątała. Sam jeszcze nie wiem czy zostanie u mnie, ale póki co niech leży :P

ldg9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dyszke? ... :/ niby mieszkam przy ścianie wschodniej, ale takich okazji to tu nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Akwafan

Bardzo lubię duże, popularne modele Wostoków, a tu przed samym nowym rokiem trafił mi się dosyć ładnie zachowany egzemplarz, który przed chwilą dostarczył mi listonosz:

post-51429-0-38373900-1388490151.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny kirowski :)

Czerwony Łuczyk też mi się bardzo podoba :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mhu nie przejmuj się, Wojciech mieszka w mitycznej krainie :)

Edytowane przez waski123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Za dyszke? ... :/ niby mieszkam przy ścianie wschodniej, ale takich okazji to tu nie ma...

No to zapraszam do Gliwic! Tutaj JESZCZE są takie ceny... choć już nie wszędzie. Zalezy jakich i gdzie się ma znajomych :)

A cena była andekwatna do stanu - należało mu się czyszczenie i nowa szybka :)

Edytowane przez Wojciech1500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hrmj.jpg

6cmo.jpg

v46x.jpg

Wympieł w stali :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda tylko, ze tarcza taka marna... Nie najgorsza, niby, ale taka sobie. Boję sie myć, bo przebarwienia są akurat na nadruku :(

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jak myślałem, uszkodzenia nadruku są spore i przy próbie mycia złazi. Po dosłownie przepłukaniu tarczy wodą z mydłem z wierzchniego brudu intensywnośc napisów niestety się (nieznacznie, ale jednak) zmniejsza. Fakt, że tarcza wygląda dużo lepiej, bo odzyskała nieco blasku (na zdjęciach nie widać, ale zeszło zmatowienie powierzchni), ale tu się nic więcej nie osiągnie - trzeba by zedzreć do blachy i pnownie tą tarczę wykończyć, ale wtedy nie będzie oryginalna...

i86p.jpg

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękny jest . kurczę chciałbym kiedyś zdobyć jakiegoś radzieckiego stalowca ... skąd wy je zdobywacie ? :P

ps czy ktoś ma fotkę jak wyglądają stalowe koperty wostoka (chodzi mi o klasyczne a nie amfibie ) ? czy są podobne do poljotowych?

Edytowane przez Treevill

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperty Wostoka... jak dobrze poszukasz, to znajdziesz, bo gdzies było...

Wympieł to pewnie około 1965. roku.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps czy ktoś ma fotkę jak wyglądają stalowe koperty wostoka (chodzi mi o klasyczne a nie amfibie ) ? czy są podobne do poljotowych?

Np u Marka Gordona jest taki Wostok 18j w stalowej kopercie - nr 1415 - ale mi się niestety zdjęcie nie otwiera :( Ogólnie tego typu stalowe koperty w Wostokach 2209 były w kształcie podobne do swoich chromowanych odpowiedników. Miały jednak bardziej wyoblone krawędzie.

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tez się nie otwierają fotki na stronie Gordona

a nie deklu tez jest opis taki jak w poljotach "all steel"?

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stalowe Wostoki

2012-06-02%2012.09.00.jpg

Dekle okrągłe,bez ząbka.Napis stainless steel.

I jeszcze parę stalowych Poljotów

2012-11-19%2010.32.10.jpg

Edytowane przez buran69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Poljot po konserwacji :)

c4450fa98994ebeamed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi