Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Chopin Poljot czasem nie z koła? ;) Świetna lodówka

Edytowane przez PAWELL31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ ta pasówka ma piękne serducho! Wstyd mi, ale ja mam tylko jedną Mołnię z lat 50 i w dodatku złom. Będę musiał chyba uzupełnić zapasy i koić zmysły słuchaniem i patrzeniem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja się pochwalę;-) Pierwszy to absolutny NOS - Wostok 18 kamieni. Wersja eksportowa, nigdy nie wyjęty z pudełka. Rok produkcji - wrzesień 1979.

Fotki:

319080_488375964517317_1198928581_n.jpg

532267_488375997850647_672517089_n.jpg

Sprawny, działa bez zarzutu. Wadą są odbarwienia wokól cyfr. Takie niebieskawe coś. Zastanawiam się czy da się toto zmyć. No i zastanawiam się czy go w tym dupełku pozostawić, czy też skusić się i ponosić;-)

Druga maszyna to nie do końca nowy nabytek, to raczej wygrzebany z pewnego pudła zegarek który towarzyszył mi na codzień 20 z hakiem lat temu. Kwarcowy Łucz z niebieską tarczą. Nie mam niestety jego fotek (zrobię, obiecuję), zachowany w stanie całkiem niezłym, ma nowe szkło bo stare pękło i precyzyjnie mierzy czas;-) Rok produkcji nieznany, ale miałem go na ręku w okolicach 1987 roku jak dobrze kojarzę, a być może ciut wcześniej.

Edytowane przez heavenly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Akwafan

Nie wiem dlaczego, ale bardzo gustuję w takich Wostokach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wadą są odbarwienia wokól cyfr. Takie niebieskawe coś. Zastanawiam się czy da się toto zmyć.

obawiam się ze tego nie zmyjesz bo to patyna

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm - tak, radzieckie depilatorki. Amfibiom zostało do dzisiaj :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie nie widuje się codziennie :) Ładny :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slavny Hans, chciałbym taką paczkę dostać na Święta :) Super zegareczki. Czy dobrze myślę, że w tych rakietach dodatkowe skale służą do mierzenia pulsu tętniczego? Jeśli tak to na czym polega pomiar.

Na Łuczu i Slavie są skale do pomiaru pulsu. Pomiar zaczynało się kiedy sekundnik był na godzinie 12 lub 6. Liczyło się 15 uderzeń serca i sprawdzało odczyt na skali.

Chopin rewelacyjne zakupy,. Wszystkie zegarki fajne. Udało Ci się zdobyć Poljota nurka co jest bardzo trudne, ale zdobycie Slavy California jest prawie niemożliwe. Wielkie gratulacje.

buran69 super Poljot.

Edytowane przez Slavny Hans

www.slavnyhans.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nabyłem takie dziwadło:

imag0347l.jpg

imag0348i.jpg

Sądząc po wyglądzie, to ten zegarek pochodzi z lat 60-tych lub 70-tych. Nie za bardzo wiem jak się dostać do jego wnętrza, a nie chcę nic uszkodzić, więc otworzę go po dokładnym obadaniu jak to trzeba zrobić :) Ale po wyglądzie sekundnika i odgłosie pracy mechanizmu podejrzewam, że w środku siedzi werk od Pobiedy z centralną sekundą.

Jak widać na drugim zdjęciu, w pokrywie są dwa otworki - jeden służy do uwalniania wałka, natomiast przez drugi otwór mamy dostęp do dźwigni regulatora chodu.

Najciekawsze jest zastosowanie tego cudaka - na obudowie z tyłu są dwa styki a nad tarczą przezroczysta płytka z naniesionym czerwonym znakiem (pokręcana bezelem). Taki układ może być wykorzystany jako budzik albo mechanizm sterowania bombą zegarową :)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorobiłem fotki Łucza. Kwarcówka, w ładnym stanie. Nowe szkło. Działa bez zarzutu, precyzyjny pomiar czasu. Pasek odziedziczył po Omedze. Trochę chyba się żre imperialistyczny pasek NATO z komunistycznym jeszcze zegarkiem;-)

575152_490644834290430_1423865990_n.jpg

546871_490644870957093_539606626_n.jpg

68030_490644854290428_1583478560_n.jpg

390187_490644880957092_1444307350_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorobiłem fotki Łucza. Kwarcówka, w ładnym stanie. Nowe szkło. Działa bez zarzutu, precyzyjny pomiar czasu.

On musi precyzyjnie mierzyć czas, w końcu jest na werku 2356 czyli jednym z najbardziej niezawodnych ruskich kwarców :)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nabyłem takie dziwadło:

imag0347l.jpg

imag0348i.jpg

Sądząc po wyglądzie, to ten zegarek pochodzi z lat 60-tych lub 70-tych. Nie za bardzo wiem jak się dostać do jego wnętrza, a nie chcę nic uszkodzić, więc otworzę go po dokładnym obadaniu jak to trzeba zrobić :) Ale po wyglądzie sekundnika i odgłosie pracy mechanizmu podejrzewam, że w środku siedzi werk od Pobiedy z centralną sekundą.

Jak widać na drugim zdjęciu, w pokrywie są dwa otworki - jeden służy do uwalniania wałka, natomiast przez drugi otwór mamy dostęp do dźwigni regulatora chodu.

Najciekawsze jest zastosowanie tego cudaka - na obudowie z tyłu są dwa styki a nad tarczą przezroczysta płytka z naniesionym czerwonym znakiem (pokręcana bezelem). Taki układ może być wykorzystany jako budzik albo mechanizm sterowania bombą zegarową :)

To z takiego radyjka pochodzi

http://allegro.pl/stare-radio-radyjko-signal-402-zsrr-1982-rok-i2720863943.html

Edytowane przez aronus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aronus - tak podejrzewałem, że będziesz wiedział z czego pochodzi to moje dziwadło :) A ja dziś dostałem się do wnętrza tego zegarka. W środku siedzi 15-kamieniowy werk produkcji ZIM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek Dzień dobry :-)

jako że jestem nowy wybaczcie jeśli walnę jakąś gafę :-)

oto mój dzisiejszy nabytek :-D

gallery_56687_922_92510.jpg

reszta fotek w galerii, od razu zapytam, jak dostać się do werka ? Dekiel odkręcany czy mi się wydaje ?

pozdR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel ma zakrecany pierścień, który go trzyma. Tylko błagam, nie porysuj. jak nie masz klucza - polecam jednak poprosić zegarmistrza o odkręcenie. Zrób zdjęcia i zamknij. Jak jest sensowny, to cię nie skasuje za taka usługę :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj otrzymałem mój pierwszy zegarek mechaniczny. Wostok, mechanizm 2214. Bardzo mi się podoba. Na deklu ma wygrawerowane T.J 1966

Co mnie bardzo intryguje. Ma mocno porysowaną kopertę- Czy da się ją jeszcze przywrócić do stanu "nowości".

Rysy są niestety grube

http://imageshack.us/photo/my-images/855/dsc08371n.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/525/dsc08360cn.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/29/dsc08379fw.jpg/

Pozdrowienia :-)

Edytowane przez Przemek122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wielkie, jutro postaram się go otworzyć i obfocić a dziś nacieszę oko i ucho

pozdR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hans w końcu masz medyczną! Gratulacje

Chopin skąd Kalifornię wyczarowałeś??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja twardo in uparcie siedzę sobie w "Komandirach". Kolejny zakup, w sumie niedużo, a może być coś ciekawego. Zdjęcia "wszawe". Z opisu i z tego co dało się odczytać.

3AKA3 MO CCCP, pozłacamy, koronka na drugiej, bez malunków na tarczy...

http://allegro.pl/show_item.php?item=2783557847

Jak się w łapkach pojawi to coś ładniejszego spróbuję wrzucić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi