Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Wkurzenie to w kolekcjonerstwie "zdrowa choroba" :)

Wszystkie te Wasze zegareczki są piękne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile ich jest wszystkich?

Nie wiem, ja mam 16 + 7 krisa + 2 kchrapka + praktycznie każda odmiana w wersji eksportowej i na rynek wewnętrzny to pewnie ze 40 się uzbiera. Jest jeszcze zielony, którego widziałem tylko w katalogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, ja mam 16 + 7 krisa + 2 kchrapka + praktycznie każda odmiana w wersji eksportowej i na rynek wewnętrzny to pewnie ze 40 się uzbiera. Jest jeszcze zielony, którego widziałem tylko w katalogu.

majątek, to pryszcz! problem widzę w nakręceniu tego stada (zegarki powinny pracować, aby smary się nie zapaskudziły) Oczyma wyobraźni już widzę kolegę @bahuone, jak mocuje po 8 do każdego koła roweru i zapitala dookoła stołu w jadalni :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

majątek, to pryszcz! problem widzę w nakręceniu tego stada (zegarki powinny pracować, aby smary się nie zapaskudziły) Oczyma wyobraźni już widzę kolegę @bahuone, jak mocuje po 8 do każdego koła roweru i zapitala dookoła stołu w jadalni :)

Żartujesz!? Ja czasem próbuję moje stadko poruszyć. Jakieś 3 godziny nakręcania i każdorazowo odciski na palcach. A stadko wcale nie tak duże jak by się zdawało. Kris to by chyba urlop musiał brać żeby to wszystko nakręcić :D Czasem myślę że im większa kolekcja , w tym gorszym stanie będzie kiedyś bo nie da się ich nakręcać , serwisować itd. Po prostu są... W tym smutnym martwym stanie... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żartujesz!? Ja czasem próbuję moje stadko poruszyć. Jakieś 3 godziny nakręcania i każdorazowo odciski na palcach. A stadko wcale nie tak duże jak by się zdawało. Kris to by chyba urlop musiał brać żeby to wszystko nakręcić :D Czasem myślę że im większa kolekcja , w tym gorszym stanie będzie kiedyś bo nie da się ich nakręcać , serwisować itd. Po prostu są... W tym smutnym martwym stanie... :(

Nie jest aż tak żle z tym martwym stanem :) Fakt faktem że nie nakręcam swoich zegarków bo jest to po prostu fizycznie niemożliwe.

Kiedyś dla mnie i kolegi wspólne nakręcanie zegarków skończyło się fatalnie ;)  Bolały nas i palce i ..... głowa :D

Dla mnie najważniejsze w zegarku który wkładam do kolekcji to 3 rzeczy : musi być w dobrym stanie - najlepiej NOS, musi być oryginalny i ostatnia rzecz  musi chodzić. Nie musi być po serwisie, smarowaniu , na dokładnym chodzie itd. 

Zegarki u mnie przeszły na zasłużony odpoczynek. Ale zawsze mogę je uruchomić. Wszystkie kiedyś były sprawne. Myslę że 90% wszystkich spokojnie dzisiaj mogę odpalić.

PS. Może nie na temat ale tak OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym, że zegarek, który leży w gablotce musi być często nakręcany, to bym nie przesadzał. NIe piszę, żeby ich nie nakręcać wcale, ale ja swoje zegrki nakręcam parę razy w roku i nic im się nie dzieje. Mam zegarki, które kupiłem osiem lat temu, które nie były poddane serwisowi, bo działały dobrze i do dzisiaj działają bez problemu.

Oczywiście zdarzyło mi się parę razy, że kupiłem zegarek na chodzie, który po jakmiś czasie przestawał chodzić z tym, że to od początku było widać, że dany zegarek chodzi, ale słabo. 

Edytowane przez aronus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka moich "nowych":

2d971b97f335c426dfeedd7a40cf93bc.jpg

d566392d8ecd92419e9420d281286be3.jpg

74c2337271e2171e186e175ab8023f31.jpg

be07540d33c3404e5562e443907e2f3c.jpg

04767b867b84b20971128716b9d83741.jpg

5c561b90f0e8c0449b06458ea7b31b47.jpg

dab3514ce9206fbbb7ea81b6bf705c6c.jpg

W większości rokowania są dobre.

Wysłane z mojego SM-G355HN przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje ostatnie nabytki:

pierwszy de luxe

post-73391-0-98543400-1439547901.jpg

panna z chorągiewką

post-73391-0-03898800-1439547945.jpg

i cynk od D@dika (dzięki)

post-73391-0-59660600-1439548031.jpg

Są tacy, co mają rozum, a są tacy, co go nie mają, i już.  Kubus Puchatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne Rakiety.
Moje dzisiejsze bazarowe trafienie za grosze. Bez zawartości, niestety.  W katalogu z 1953 na 15 kamieniach są Pobiedy, Zwiezdy i Mołnie. Precyzyjnie się chyba nie da dopasować?
Nie wiem czy polska karteluszka ma związek z resztą. Spory rozstrzał dat.

3053151_pudelko1.jpg

3053174_pudelko3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne i wygodne, w fajnym stanie.. Klasyka sama w sobie. Będą się dobrze nosić - gratuluję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkowicie opuściłem się w "nowych nabytkach" więc jak już wreszcie wziąłem do ręki aparat to "parę" fotek zrobiłem.

Żeby nie robić totalnego "spamu" będę wam pokazywał po trochę w najbliższych dniach. Jako że najfajniejsze zegarki wykupuje Kris, Roman i kilku innych zacnych kolegów to pewnie szału nie będzie, niemniej chcę się podzielić z wami radością posiadania kilku fajnych sztuk. Większość to jakieś takie stare "dziadki" ale bardzo je lubię i poważam ostatnio.

Ale koniec gadaniny (pisaniny) :)

Na początek coś czego długo szukałem i nie mogłem zdobyć ( nie zapomnę do końca świata jak piękną sztukę Gregorian podebrał z allegro :angry:)

Stan jaki jest każdy widzi, dla mnie biorąc rzadkość tych zegarków - zadowalający.

Baltika

post-49869-0-61086100-1439565202_thumb.jpg

I drugi co prawda "nie rusek", ale rodziny się nie wyprze. Miał nie działać wg stwierdzenia lombardu (co prawda jak rzadko nie było nic o wymianie baterii :D ) ale za 40 zł grzech było nie wziąć, a okazało się że chodzi doskonale.

Błonie

post-49869-0-41349100-1439565371_thumb.jpg

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba są genialne, a za 40 zł grzechem by było nie brać Błoniaka w takim stanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

kchrapek piękne zegarki! :)

A Błoniaka dla samej tarczy i koperty nawet warto! :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkowicie opuściłem się w "nowych nabytkach" więc jak już wreszcie wziąłem do ręki aparat to "parę" fotek zrobiłem.

Żeby nie robić totalnego "spamu" będę wam pokazywał po trochę w najbliższych dniach. Jako że najfajniejsze zegarki wykupuje Kris, Roman i kilku innych zacnych kolegów to pewnie szału nie będzie, niemniej chcę się podzielić z wami radością posiadania kilku fajnych sztuk. Większość to jakieś takie stare "dziadki" ale bardzo je lubię i poważam ostatnio.

Ale koniec gadaniny (pisaniny) :)

Na początek coś czego długo szukałem i nie mogłem zdobyć ( nie zapomnę do końca świata jak piękną sztukę Gregorian podebrał z allegro :angry:)

Stan jaki jest każdy widzi, dla mnie biorąc rzadkość tych zegarków - zadowalający.

Baltika

attachicon.gifDSC00579.JPG

I drugi co prawda "nie rusek", ale rodziny się nie wyprze. Miał nie działać wg stwierdzenia lombardu (co prawda jak rzadko nie było nic o wymianie baterii :D ) ale za 40 zł grzech było nie wziąć, a okazało się że chodzi doskonale.

Błonie

attachicon.gifDSC00473.JPG

I kto tu komu najpiekniejsze modele podprowadza ;)  Gratulacje. Piekna i rzadka Baltika. Błonie też w pieknym stanie. I co najważniejsze - w oryginale.

PS.  Pokazuj szybko tą resztę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to na Twoje życzenie Krzysztof jeszcze dwa piękne zegarki.

Oba w świetnym stanie i nie wiem który piękniejszy :wub:

Komandirski

post-49869-0-94819100-1439572605_thumb.jpg

Pobieda

post-49869-0-84983000-1439572630_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście oba fajne, ale jak dla mnie to Pobieda ma lekkie pierwszeństwo. Takie upodobania ;)

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi