Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Beczka jeszcze u zegarmistrza, ale coś czuję, że ciężko będzie mi się z nią rozstać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malowanie wskazówek  - hmmm...

Ale za to zegarek świetny. Pokaż mechanizm, nie widziałem takiej Rakiety.

Majaki, Cviety tak ale Rakiety nie. Ciekawy zegarek.

Proszę ;)

post-108042-0-21667000-1552217950_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm trzeba dać Rakietowy ale zdjęcie to lustrzane odbicie chyba?

Niestety kupowany na podstawie jednego tragicznego zdjęcia więc mogłem się sugerować tylko wyglądem tarczy a skąd tu teraz wziąc taki mechanizm.... i nic mi o lustrzanym odbiciu nie wiadomo a dlaczego? Zdjęcie robione na łóżku i nawet nie przy lustrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety kupowany na podstawie jednego tragicznego zdjęcia więc mogłem się sugerować tylko wyglądem tarczy a skąd tu teraz wziąc taki mechanizm.... i nic mi o lustrzanym odbiciu nie wiadomo a dlaczego? Zdjęcie robione na łóżku i nawet nie przy lustrze :)

Przyjrzyj się napisom na werku, są od "tyłu" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz sporą ciekawostkę w postaci tego mechanizmu :)

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, nie trzeba nic wymieniać, bo zegarek (w tym tarcza) nie powstał w pczz a w eczl, byli znani z tego, że wypuszczali takie rzeczy; np. Mój wostok 2605 w kopercie typu trumienka. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie obróciło się koledze przy wystawianiu - poprawiłem czcionkę na mechanizmie ;)

Zostawiłem koronkę po tej samej stronie ale obróciłem mostki i teraz wszystko gra

:D :D

post-68206-0-92686100-1552238463_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale narobiłem zamieszania zdjęciem mechanizmu :D

Skoro już temat oryginalności to podpowiedzcie czy ta kieszonka co dziś nabyłem jest oki?

Edytowane przez Ziben86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale narobiłem zamieszania zdjęciem mechanizmu :D

Skoro już temat oryginalności to podpowiedzcie czy ta kieszonka co dziś nabyłem jest okej bo coś mi wskazówki średnio pasują?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, nie trzeba nic wymieniać, bo zegarek (w tym tarcza) nie powstał w pczz a w eczl, byli znani z tego, że wypuszczali takie rzeczy; np. Mój wostok 2605 w kopercie typu trumienka. :)

Przemek - sorki ale mógłbyś to wyjaśnić jakoś bardziej zrozumiale?

Dlaczego myślisz że powstał w ECzL?

Nawet jeśli to Ja nie spotkałem się z Rakietą z mechanizmem z 2CzZ nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjaśnij proszę kolegą z forum tak jak mnie na priv dokładniej dlaczego uważasz że jest w tym przypadku możliwość takiego mechanizmu...bo dostaje informację że są zainteresowani tematem ;);) może w temacie ciekawostek ;)

Wskazówki są niewłaściwe :)

Właśnie już na bazarku to stwierdziłem na 99% ale zastanawiające po co podmiana wskazówek skoro reszta jest w stanie prawię idealnym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W eczl w pewnym okresie składano zegarki o kilku popularnych nazwach, głównie z oferty pczz ale nie tylko i wykorzystywano do tego mechanizmy dostarczane z fabryk zarówno w pczz, jak i w czystopolu, czy Moskwie.

Tu tłumaczenie z rosyjskiej strony, a poniżej fragment na ten temat w oryginale.

W 1946 r. Fabryka opanowała produkcję zegarków elektrycznych i została przemianowana zgodnie z nowym profilem - "Zegar elektryczny Leningradu" (ECL).

W latach 1946-66 zakład produkuje zegary elektromechaniczne (miejskie, elewacyjne, przemysłowe). Zegarki te są wyposażone w wieżowce Moskwy i Warszawy, Pałac Kremla na Kongresach, stację metra. W latach sześćdziesiątych rozpoczęła się produkcja elektromechanicznych urządzeń elektronicznych i systemów czasowych.

Ponadto fabryka rozpoczęła produkcję zegarów zegarków "Victory", "Stars", "Light", "Mayak", itp. oznaczone "ECL". Ale montaż zegarków został wykonany na mechanizmach stron trzecich.

Кроме того, на заводе был налажен выпуск циферблатов к часам «Победа», «Звезд», «Свет», «Маяк» и т.д. с маркировкой «ЭЧЛ». Но сборка наручных часов производилась на сторонних механизмах.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie niczego to nie tłumaczy. Niby dlaczego mieliby aż tak mieszać i wkładać werki zupełnie z innej parafii. Co innego montować różne zegarki, a co innego składać co popadnie.

A poza tym to byłby chyba pierwszy jaki widzę, gdyby tak robili masowo to i takich składaków byłoby trochę. Zresztą w tamtych latach praktycznie nie występowały niezgodne zegarki. Jak dla mnie nie trzyma to się kupy i uważam że to składak po prostu.

A zresztą skąd założenie że to nie jest Petrodvorec. Z czego Przemek wnioskujesz?

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widziałeś wiele takich tarcz? :) w katalogach.

Eczl robił własne tarcze na których były nazwy zegarków produkowanych we wszystkich tamtejszych fabrykach. Wkładał do nich takie werki jakie akurat miał na magazynie, były dostarczane z różnych stron ZSRR. Nie mogę ze stu procentową pewnością powiedzieć że to jest ich produkt, ale nie można tego wykluczyć. Co innego gdyby na tarczy było logo jednej fabryki a na werku innej. Tu tarcza nie ma podpisu, eczl nie zawsze się podpisywał.

A rakieta nie była wtedy marką a jedynie jedną z nazw w produkcji pczz.

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale takie myślenie jest niczym nie poparte. Nawet jeśli składaliby zegarki z części (tarcz, werków) obcych to raczej nie robiliby składaków. Ile takich zegarków spotkałeś? Bo ja nigdy, ani sztuki żadnej z submarek w których byłby werk  2 moskiewskiej.  W ogóle z tamtych lat przychodzi mi tylko do głowy Pobieda TTK jako przykład innego sygnowania tarczy i werku.

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tu właśnie tarcza nie jest inaczej sygnowana, w tamtym okresie nie istniała fabryka o nazwie rakieta, rakieta była jedynie jednym z produktów petrodworca, podobnie jak majak, czy pobieda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tu właśnie tarcza nie jest inaczej sygnowana, w tamtym okresie nie istniała fabryka o nazwie rakieta, rakieta była jedynie jednym z produktów petrodworca, podobnie jak majak, czy pobieda.

No dobrze, nie ma sygnowania ale był to produkt Petrodvorca a nie 2 Moskiewskiej.

Jeszcze raz zapytam. Czy widziałeś kiedykolwiek jakąś Rakietę, Majaka czy Swieta z werkiem  2 moskiewskiej?

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek myślę że nie dojdziemy do niczego. Fakt znalazłeś drugą sztukę,ale jak dla mnie to niczego nadal nie dowodzi. Po mojemu większe szanse że to również składak niż fabryczny zestaw. Tarcza znów nie wiadomo skąd bo sygnowania brak. Nie bardzo mam wiedzę ale Eczl chyba sygnował swoje tarcze, nie wiem tylko czy zawsze. W sumie nadal wiem że nic nie wiem.

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie Krzysiek, ja nie mogę i nie mówię że to oryginał, ale nie można wykluczyć z całą pewnością, że tak.

Ed. Produkty naręczne eczl były mniej więcej w styly " składalni" Sebolskiego ;)

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie Krzysiek, ja nie mogę i nie mówię że to oryginał, ale nie można wykluczyć z całą pewnością, że tak.

Niby wszystko możliwe ale jakoś mi to zestawienie po prostu nijak nie pasuje. Choć mógł być jakiś początkowy czas nazwy Rakieta że nie była przypisana wyłącznie do Petrodvorca. Czort wie. Pewnie się nie dowiemy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam,że się wtrącę czy to chodzi o tą Rakietę kieszonka i jej wskazówki?czy coś innego jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi