Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Hej jakiś czas temu zakupiłem amfibie (zdjęcie poniżej). Dwa dni temu stanęła, wiec poszedłem z na do zegarmistrza by sprawdził "co w trawie piszczy".

Okazało się ze jedna z śrubek mechanizmu się lekko odkręciła przez co blokowała jeden z trybów. Dokręcił ja i za naprawę wziął 5zl. Korzystając z okazji zapytałem się go czy mógł by ja ustawić by chodziła dokładniej (zegarek gubi ok 3-4min na dobę). Jednak on stwierdził ze mechanizm jest czysty i ogólnie dobrze wygląda wiec jak mnie nie parzy to nie ma co tego robić, tylko raz dziennie przy nakręcaniu cofnąć go o odp ilość min... :lol:

Co myślicie o takim podejściu? W ogóle jak u was wygląda sprawa z dokładnością chodu, jakie są dla was akceptowalne granice niemiarowości dla tych zegarków?

A oto przedmiot dyskusji :)

Moim zdaniem zegarmistrz ma złe podejście, bo co z tego, że mechanizm wygląda czysto :lol: . Przecież po czyszczeniu też się reguluje zegarek, regulacja to chwila moment szczególnie jak zegarmistrz ma wibrograf.

Dla mnie niedokładność 3min. na tydzień jest do przyjęcia, ale na dobę nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam sporawy zapas werków do ałmaza i wołny.Wszystkie wyczyszczone i uruchomione.Niestety wszystkie "białe".Poluje na jakies złote ale na razie bezskutecznie.

Moim zdaniem to rewelacyny werk.Szkoda ze jakimis durnymi decyzjami zatrzymano w pewnym momencie produkcje.

Podzielam zdanie odnośnie doskonałości tych werków - sam jestem właścicielem trzech wołen (chyba tak się odmienia to słowo :lol: ). Dziwi mnie tylko jedno - we wszystkich trzech werkach przed ich remontem występowała jedna dziwna usterka - kołki odbojowe były źle ustawione i blokowały kotwice - czy możliwe jest aby taka usterka pojawila się samoczynnie? Bo jakoś nie wierzę w czyjeś celowe działanie. Żeby nie off-topować napiszę jeszcze, że nabyłem ostatnio werk Ałmaza, który jednak nie nadaje się do użytku z powodu nienaturalnie wielkiego luzu na wałku naciągowo-nastawczym. Jeżeli ktoś posiada główną płytę Ałmaza to chętnie odkupię lub zamienię (np na części od Wołny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej jakiś czas temu zakupiłem amfibie (zdjęcie poniżej). Dwa dni temu stanęła, wiec poszedłem z na do zegarmistrza by sprawdził "co w trawie piszczy".

Okazało się ze jedna z śrubek mechanizmu się lekko odkręciła przez co blokowała jeden z trybów. Dokręcił ja i za naprawę wziął 5zl. Korzystając z okazji zapytałem się go czy mógł by ja ustawić by chodziła dokładniej (zegarek gubi ok 3-4min na dobę). Jednak on stwierdził ze mechanizm jest czysty i ogólnie dobrze wygląda wiec jak mnie nie parzy to nie ma co tego robić, tylko raz dziennie przy nakręcaniu cofnąć go o odp ilość min... :lol:

Co myślicie o takim podejściu? W ogóle jak u was wygląda sprawa z dokładnością chodu, jakie są dla was akceptowalne granice niemiarowości dla tych zegarków?

dla mnie podejście zegarmistrza także jest nieodpowiednie , ale zauwazyłem że często sie zdarza , tak jakby zegramistrzowi nie chciało się regulowac.

Dla mnie do 30 sek na dobę jest OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Dziwna sprawa bo ja w pięciu werkach tez musiałem ustawiać kołki odbojowe i nawet pytałem zegarmistrza od ktorego dostałem co mogło byc przyczyną ale nie bardzo umiał odpowiedziec.Te kołki sa na tyle masywne ze same nie moga sie porozchylac.Kiedys nawet gdzies pisałem o tym ale wątku juz na forum nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jeśli ktoś poda maila na który będę mógł wysłać kilka fotek Rakiet i wklei mi je, będę wdzięczny. Wiem, że konkurs się zakończył, ale jakoś nie mogłem się zdecydować którą wybrać, więc postanowiłem je pokazać ogółowi jako "nabytki", bo w istocie je nabyłem a nie pokazywałem.

DObrze byłoby jakoś prościej rozwiązać sprawę wklejania fotek!!!

Sex, drags & rock-n-roll !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość minszczu
dla mnie podejście zegarmistrza także jest nieodpowiednie , ale zauwazyłem że często sie zdarza , tak jakby zegramistrzowi nie chciało się regulowac.

Dla mnie do 30 sek na dobę jest OK

Tez odniosłem takie wrażenie, nie znam się na tym ale podejrzewam ze ustawienie nie jest takie skomplikowane, wystarczy mieć wspomniany wyżej wibrograf....

A swoja droga patrząc na niektórych zegarmistrzów mam wrażenie ze najlepiej się znają na wymianie baterii i zakładaniu nowych pasków (z ewentualna wymiana teleskopów :lol: ) co trwa parę sek, roboty przy tym nie ma żadnej a liczona kwota za taka usługę często przebija o kilkaset procent wartość użytych części.... Trochę żenada :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatno na gwałt potrzebowałem teleskopów i usłyszałem 3 zł za sztukę... red posłałem PW.

Żeby nie było off topa, po dzisiejszzym nabytku luzuje. Coś tam jeszcze się licytuje ale na razie przerwa!

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja ostatno na gwałt potrzebowałem teleskopów i usłyszałem 3 zł za sztukę... red posłałem PW.

Żeby nie było off topa, po dzisiejszzym nabytku luzuje. Coś tam jeszcze się licytuje ale na razie przerwa!

Racja ja też na razie z zakupami odpuszczam. Kupowanie zegarków jednak trochę uzależniające jest :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Senkiu Bibliotekarz, to tylko ułamek mojej rakietowej stajni :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta przedostatnia, co to za znaczek na tarczy?

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nick no co Ty?

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo na tarczach kwarcowych rakiet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem szczerze, pierwszy raz widze... ide szukać :lol:

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...cienkie kwadraty z lat 80

właśnie wraqcam z syspialni córki z latarką szukałem ale nie wiem gdzie to upchane - i mnie wygonili a bym zrobił zdjecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Senkiu Bibliotekarz, to tylko ułamek mojej rakietowej stajni :lol:

Zawsze służę pomocą, tak na przyszłość:lol: A Rakiety miodne i czekamy wszyscy na resztę, wypuść je ze stajni:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bibliotekarz, z przykrością stwierdzam, że mam zbyt mało czasu na zegarki. Zegarki to moja pasja, ale jest jeszcze praca i rodzina. Nie zawracałbym Wam głowy tymi Rakietami, ale zdopingował mnie ten konkurs.

Niemniej obiecuję, że jeszcze z piąteczkę postaram się wrzucić w najbliższym czasie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat czas pozwolił zrobić za dnia jakieś fotki pod oknem:) Nie zdąrzyłem wszystkich obfocić, ale jak będzie chwila to sukcesywnie będę dorzucał i już mam nadzieję, że w jakości odpowiedniejszej, rprochowka powstanie w ciągu najbliższych tygodni, najpewniej po sesji:)

1. Mam okropną słabość do Slav...następna musi być ta z dwupoziomową tarczą i kwadracikiem na sekundniku:)

post-25253-0-79529500-1331120568.jpg

2. Poljot-garnitur. Świetnie się nosi, super czytelność, a w dodatku za grosze. Pasek był droższy:)

dsc00991cd8.jpg

3. Kolejna Slava, tym razem zalatująca klimatem pam :lol:

dsc00996of8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnia Slava z tym paseczkiem jeszcze jest :lol: przecudna!

Chętnie odkupię jakby Ci się znudziła!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mi się znudzi, będę miał Cię na względzie:) Ale póki co to jeden z moich ulubieńców:) Tylko paseczek trochę skatowałem w uszkach, bo wcisnąłem 20 w 18stke, bez przycinania:/ Teraz za cholerę nie chce wyjść, bo w dodatku teleskopy te bez "schodków". Wczoraj chciałem w pasek Archimede wrzucić:lol: Ale pasek czeka już na swojego pana, który wkrótce wróci od doktora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi