Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ClassicWatch

Zegarki marki Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Co powiecie o tej Delbanie? Lata świetności ma już za sobą jak widać. Z tego co wiem, to nosiła ją moja mama jakieć 30 lat temu. Od wielu lat zalega w szuflandii ze starociami rodzinnymi.post-34912-0-01314300-1344076731_thumb.jpg

Witaj a na jakiej podstawie sądzisz że to jest Delbana . Czy na podstawie dekla? Bo tylko to wskazuje producenta i nic wiecej. Nie jestem ekspertem od zegarków ale to chyba jest jakiś składak .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz dopiero ten wątek znalazłem ale Panie czy Panowie odpowiedzialni za dystrybucję tej marki - poprawcie sobie proszę tłumaczenie historii firmy z pierwszego postu- głównie stylistycznie. Czyta się to tragicznie i źle świadczy o waszej firmie. Marketing do poprawy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego jerzyk - jak bym miał pewość co do pochodzenia i historii tego zegarka, to umieszczalbym swojego postu w tym temacie :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego jerzyk - jak bym miał pewość co do pochodzenia i historii tego zegarka, to umieszczalbym swojego postu w tym temacie :huh:

Przeglądajac tem temat http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-pokazmy-swoje-delbany/page__st__80__gopid__844451#entry844451 można wywnioskować jaki wspólny wyróżniający element miały Delbany . Dlatego zadałem to pytanie. Widać tam pewna różnicę. :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakby oczywiste i bezdyskusyjne. Wygląda na to, że ktoś kiedyś "naprawił" ten zegarek i to z dużą dozą swobodnej ingerencji w jego zawartość :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o takiej Delbance,dobrze kombinuję że jedna z pierwszych?

2012-06-18%2012.44.12.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o takiej Delbance,dobrze kombinuję że jedna z pierwszych?

Dobrze kombinujesz - wczesny model, jeszcze z lat 40-tych. Bardzo zresztą fajny egzemplarz :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słusznie, z tego co widzę to tylko nazwy są "odlotowe"

Hm... delbana raczej chyba zawsze była firmą z dołu piramidy

i w zasadzie jest nieznana w większości bogatszych krajów

bo celowała swą sprzedaż w krajach biednych, co nie jest

wadą bo Favre-Leuba też celowała w sprzedaży w kraje niezamożne

ale ambicje tej firmy byly i są większe - zawsze produkowali

i produkują własne werki - co więcej teraz stała się firmą

wręcz ekskluzywną (mimo, że jej udziały wykupił indyjski

Tytan). Delbana robiła z reguły najtańsze koperty i wkładała

różne zazwyczaj dość tanie werki, chociaż miała niektóre

fajne zegarki - np. chronografy mechaniczne. Ale teraz jak

widzę wkładane są kwarce i ambicje tej firmy chyba już

rzeczywiście poległy doszczętnie ... Favre-Leuba mimo, że produkowała zegarki do niezamożnych krajów w większości

modeli w latach sześćdziesiątych stosowała koperty wykonane

w pełni z wysokiej jakości stali - wystarczy je dziś tylko wypolerować - delbana pokrywała mosiężne koperty niklem jak

większość wówczas firm produkujących zegarki z niższej i średniej półki.

P.

P.

A co powiesz na taki zegarek,też jest z najniższej półki?

2562673402.jpeg

Fotka z allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiesz na taki zegarek,też jest z najniższej półki?

Radosna twórczość ludowa. Czyli koperta była złota i poszła na obrączki...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TU jest aukcja,niestety nie ma zdjęcia dekla,ale wojskowych chyba do złotych kopert nie pakowali,a TU jest jeszcze jeden w chromowanej kopercie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba zegarki są tak samo wojskowe jak ja jestem z Marsa. Po czym niby to poznać, że to są zegarki wojskowe?

Ja natomiast z daleka poznaję, że koperty nie są od tych mechanizmów, Jedynie dekiel, koperta nie.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasz forumowy kolega Kadarius też ma chromowanego Jaegera

zakup.jpg

A w tym TU koperta z deklem stanowią całość,przy balansie jest występ na którym blokuje się dekiel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam tego zegarka, ale pewnie są jakieś JlC chromowane. Natomiast wojskowe JlC to według mojej wiedzy są w stali.

A w tym TU koperta z deklem stanowią całość,przy balansie jest występ na którym blokuje się dekiel.

Wydaje się Tobie, moim zdaniem koperta najprawdopodobniej była złota, a dekiel stalowy, to jest też przekładka, a przekładający nie przykręcił mocujących śrubek, bo mu nie pasowały.

Jedno tu jest pewne, ten zegarek nie jest wojskowy.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu na ręce jednego z naszych najbardziej znanych "wojskowych" ;)

hkjlcpdvd001ix5.jpg

Też chromowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek nie staje się wojskowym, gdy wojskowy założy go na rękę. Mamy tu dział Zegarki wojskowe, poczytaj...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nie chodziło o to czy jest wojskowy czy nie tylko o chromowanie,jeden z kolegów twierdził że tylko zegarki z najniższej półki były chromowane a ja zaprezentowałem JLC na dowód że jest w błędzie.Inna sprawa że wojskowy nie równa się niemiecki,może inne armie stosowały chromowane koperty do swoich JLC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nie chodziło o to czy jest wojskowy czy nie tylko o chromowanie,jeden z kolegów twierdził że tylko zegarki z najniższej półki były chromowane a ja zaprezentowałem JLC na dowód że jest w błędzie.Inna sprawa że wojskowy nie równa się niemiecki,może inne armie stosowały chromowane koperty do swoich JLC?

Nie widziałem tak "ośrupanych" oryginalnych JLC, ani nie słyszałem o niemieckich militarnych JLC, a "inne" armie stosowały stalowe JLC

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten jest na bank wojskowy a na stalowego nijak nie wygląda

axJLC2a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po czym poznałeś że wojskowy? Co dla Ciebie znaczy na bank?

PS

Wojskowe JLC poznaje sie po tym:

post-859-0-45228300-1345124641_thumb.png

Ale, jak ja czegoś nie widziałem, to jeszcze nie znaczy, że tego nie ma... :)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież "strzałka" jest na tarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież "strzałka" jest na tarczy?

Może jednak przejrzyj najpierw ten dział: http://zegarkiclub.pl/forum/forum/171-zegarki-wojskowe/, chyba, że zegarki wojskowe wogóle Ciebie nie interesują.

Zegarek militarny to jest taki zegarek, który był na ewidencji jakiejś armii. Wiąże się to z tym, że był robiony specjalnie na zamówienie wojska i w związku z trudniejszymi warunkami eksploatacji jego wykonanie jest bardziej solidne niż wykonanie cywilne. O tym, że zegarek był na ewidencji wojskowej świadczy najczęściej nabite na zegarku oznaczenie tej ewidencji, oraz co rzadsze fakt że zegarek figuruje w papierach tej ewidencji.

To że zegarek wygląda jak wojskowy, czy że był noszony przez wojskowego nie ma żadnego znaczenia w zaliczeniu zegarka do zegarków militarnych. Przede wszystkim z powodu faktu, że zegarki wojskowe są zazwyczaj droższe od zwykłych, co powoduje iż wielu domorosłych majsterkowiczów i bardziej zaawansowanych kombinatorów tuninguje różne "cywile", dodając strzałki, swastyki, "glapy", czy samolociki. Oczywiście i oznaczenia ewidencji wojskowej są fałszowane, ale to jest najczęściej możliwe do sprawdzenia przez fachowca.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TU można obejrzeć w/w JLC w pełnej krasie.I wszystkie są chromowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem na ile ta strona jest profesjonalna, ale oznaczeń australijskiej ewidencji wojskowej brak, a według mojej wiedzy zegarki JLC Mark X, które były w australijskiej armii są stalowe. Nie bede tu dyskutował co do oryginalności, bo z tych zdjeć nie idzie, ale nawet na tych zdjęciach, koperty nie są tak żałośnie porysowane przy idealnej tarczy, tak jak na tych z allegro.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.