Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

220px-Tilia_cordata,_Lipa2009.jpg

...Ładne drzewo, naprawdę ładne drzewo... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tilia cordata Mill. czyli lipa drobnolistna. W skrócie lipa. :(

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tak, właśnie tak. W skrócie prawie neutralny w kierunku zielonego (szkiełko?).

Może nieco żółto-zielony, ale tak niewielka odchyłka, że niewyczuwalna bez porównania ze wzorcem. Gdyby ecru było bardziej znaczące, to szkiełko nie miałoby raczej wpływu.

A teraz, jeśli masz te wzorniki fabryczne (realnie na papierze, nie w pliku!), to zrób dokładnie to samo. Połóż tą samą kartkę papieru na wzornikach i zrób zdjęcie. Tylko nie cuduj nic w Photoshopie! Nie rozmywaj krawędzi kartki. Po prostu połóż kartkę tak żeby nakładała się na wzorniki, cyknij fotkę, zrównoważ poziom bieli, i to wszystko.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic... Na Twoją prośbę wzornik, ale już z niego wlaściwie zrezygnowaliśmy, skoro tyle osób, w szczególności nażywooglądaczy się wypowiedzialo, że woli nie kombinować z tym kolorem. Zróbmy może tak, jak zaproponowałem. Niech podbiją trochę to co jest i tyle. Może wystarczy, że sprawdzą, czy aby na pewno wszystkie wajhy w maszynie wlączyli. Może patrzyli do góry nogami na swoje krzaczki i wystarczy im zwrocic uwagę na staranność :)

post-45237-0-53504300-1343743346_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Położyłeś wzornik na zegarku. Niedokładnie mi o to chodziło, ale mniejsza o to...

Już widzę, że mnie ten "Warm Gray 1C" nie pasuje, bo nie ma tu prawie żadnej zmiany tonalnej. Jest to po prostu neutralny biały, tyle że mocno przyciemniony, może minimalnie minimalnie w kierunku cieplejszej barwy, ale tak niewiele, że jest to po prostu kolor szary. Nic w nim ecru nie ma. Przy wysokim połysku bardziej się może kojarzyć ze srebrnym, ale w tym zegarku chyba nie o to chodzi... bardziej mi odpowiada aktualny prototyp.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to widzielita???? Z FB. Szkoda, że w „przeciętnym” oświetleniu ten kolor tak nie wygląda. Aż się nie chce wierzyć, że ten i ten u mnie to takie same zegarki

post-45237-0-60738900-1343745555_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a ten aktualny prototyp, to jaki to jest kolor w/g wykonawcy?

Czy to jest "Pantone 7527 C"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Calkiem mozliwe ze temat zostal wyczerpany. Jak poprawia farbe i matryce do indeksow, moze i poprawia tonacje lub "przycisniecie" koloru tarczy. Moim zdaniem powinnismy ustalic finale ze wskazowkami, koronka, deklem (co zreszta juz jest chyba ustalone) i zostawic kolor taki jaki jest z prosba o sprawdzenie czy wszystko sie wymieszalo i docisnelo prawidlowo.

Chyba juz wystarczajaco czasu poswiecilismy na tarcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a ten aktualny prototyp, to jaki to jest kolor w/g wykonawcy?

Czy to jest "Pantone 7527 C"?

Taktic - Pantone 7527 C jest we wzorniku bardzo bardzo podobny do tego nieszczęsnego Warm Greya, tylko deczko cieplejszy. Ale nie jaśniejszy.

Ten kolor z prototypu, to wg zapewnień, jest C0/M1/Y3/K4

InfectedControl ustalenia co do pozostałych rzeczy już są, tylko o ten dekiel się rozchodzi. Też tak właśnie proponuję zrobić, jak piszesz - niech sprawdzą, postarają się, przyłożą... i tyle.

edit: przepraszam, miałem na myśli, że chodzi o tarczę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic - Pantone 7527 C jest we wzorniku bardzo bardzo podobny do tego nieszczęsnego Warm Greya, tylko deczko cieplejszy. Ale nie jaśniejszy.

To jakby odpowiednik RGB HEX -> #F5F2ED

czyli im za jasny wyszedł

podejrzewam że w ich wykonaniu "Pantone 7500 C" byłby dla nas dobry, ale to już takie gdybanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

InfectedControl ...tylko o ten dekiel się rozchodzi...

:blink:

tarczę chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolor Stowy Tactica...fajny :)

Biała tarcza..tez OK ..za 100 lat nam sciemnieje ;)

Tylko nie robice szarobialego czy innych szarosci

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chilli zostaje tak jak jest?

+ Większa koronka z wypukłym celownikiem

+ Jaśniejsze wskazówki bez lakieru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę czasu mnie nie było. Widzę, że spore zamieszanie się zrobiło w kwestii koloru tarczy.

Moje zdanie jest takie - jeśli osoby, które widziały na żywo uważają, że kolor jest OK, to ja im wierzę. Nie wybieram się do Poznania w najbliższym czasie, więc zdania na temat koloru sobie nie wyrobię.

Wolałbym uniknąć sytuacji, że tarcza wyjdzie szarobura.

Przy okazji, mi się akurat z odbiorem szczególnie nie spieszy, więc jeśli jest szansa zobaczyć jeszcze jakiś inny proof, ze zmienionym kolorem (bardziej dopracowanym, jak niektórzy zaproponowali), to chętnie poczekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie mogło nastąpić totalne nieporozumienie między Tobą a wykonawcą. Ty podałeś CMYK w procentach, a oni zrealizowali CMYK w promilach!

Urządzenia drukarskie posługują się liczbami bezwzględnymi od 0,001 do 1,000 (co de facto jest promilami)

Ty potrzebowałeś:

CMYK# 0.000/0.010/0.030/0.040 (czyli #F5F2ED) -> http://web.forret.com/tools/color.asp?C=0%2C000&M=0%2C010&Y=0%2C030&K=0%2C040

Oni zrealizowali:

CMYK# 0.000/0.001/0.003/0.004 (czyli #FEFEFD) -> http://web.forret.com/tools/color.asp?C=0%2C000&M=0%2C001&Y=0%2C003&K=0%2C004

I w takim przypadku nic dziwnego, że tarcza jest prawie biała, bo ekranowy #FEFEFD jest praktycznie biały.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie mogło nastąpić totalne nieporozumienie między Tobą a wykonawcą. Ty podałeś CMYK w procentach, a oni zrealizowali CMYK w promilach!

Urządzenia drukarskie posługują się liczbami bezwzględnymi od 0,001 do 1,000 (co de facto jest promilami)

Ty potrzebowałeś:

CMYK# 0.000/0.010/0.030/0.040 (czyli #F5F2ED) -> http://web.forret.com/tools/color.asp?C=0%2C000&M=0%2C010&Y=0%2C030&K=0%2C040

Oni zrealizowali:

CMYK# 0.000/0.001/0.003/0.004 (czyli #FEFEFD) -> http://web.forret.com/tools/color.asp?C=0%2C000&M=0%2C001&Y=0%2C003&K=0%2C004

I w takim przypadku nic dziwnego, że tarcza jest prawie biała, bo ekranowy #FEFEFD jest praktycznie biały.

.

Qfa, nie wiem, nie spotkalem się dotąd z tym, żeby dzielić 1/100 koloru na mniejsze jednostki. Dla mnie to po prostu zwykłe, powszechnie rozumiane na tej szerokości geograficznej 0/1/3/4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie mnie nurtuje dlaczego kolory podajemy z PANTONE a nie z RAL.

Od razu przyznaję ze w tej dziedzinie jestem laikiem, ale wszystkie kolory farb i lakierów np.samochodowych podane są z RAL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tactic, nadzieja w procentach i promilach. A może.... :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@falki,taki jest wymóg producenta.Najpierw chcieli w RGB,potem CMYK,a teraz chcą Pantone,bo ponoć takimi farbami dysponują.Najszczegółowiej wyjaśni to MacAron,ale tak zrozumiałem Jego objaśnienia,bo też się o to pytałem

@Taktic możesz mieć rację.

Piotrze,jest szansa wyjaśnienia tego z producentem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie mnie nurtuje dlaczego kolory podajemy z PANTONE a nie z RAL.

W sumie zależy od wykonawcy/producenta jakimi skalami chce się posługiwać.

Pantone - system opracowany przez amerykańską firmę. Skala powstaje na podstawie mieszania 15 certyfikowanych pigmentów, opisuje ponad tysiąc barw.

RAL - system niemieckiego instytutu jakości...

W sumie nie miejsce i czas żeby snuć dokładne rozważania na ten temat

http://en.wikipedia.org/wiki/Pantone

http://en.wikipedia.org/wiki/RAL_%28color_space_system%29

edit/

Inna sprawa czy dany wykonawca jest rzeczywiście certyfikowanym wykonawcą Pantone.. Czy posługuje się odpowiednimi pigmentami, mieszarkami farb, technologią, procedurą itd (i wykonuje idealnie zgodnie z wzornikiem)... Czy też posługuje się tylko wzornikami Pantone "grzecznościowo", pokazuje klientowi wzornik i mówi wykonamy taki kolor jak PantoneXXXX.. a potem okazuje się że produkt i tak jest niezgodny z wzornikiem, jest za jasny, za ciemny, albo w innej tonacji :D

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok.

Dzięki za wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.