Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

Piotrze,jest szansa wyjaśnienia tego z producentem?

Zaraz napiszę do Fundacji. Liczylem na więcej opinii, ale nie ma już co zwlekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qfa, nie wiem, nie spotkalem się dotąd z tym, żeby dzielić 1/100 koloru na mniejsze jednostki. Dla mnie to po prostu zwykłe, powszechnie rozumiane na tej szerokości geograficznej 0/1/3/4

No jakżesz? Przecież nawet w RGB dzieli się kolor na 255 kawałków. Nie myl procentów z liczbami bezwzględnymi

Spróbuj przekonwertować RGB 254/254/254 -> na skalę CMYK

W CMYK to będzie 4 promile (4/1000) czarnej farby, wszystkie inne farby po zero. Czyli 1/100 koloru nie wystarczy. Trzeba to podzielić na mniejsze odcinki...

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj przekonwertować RGB 254/254/254 -> na skalę CMYK

W CMYK to będzie 4 promile (4/1000) czarnej farby, wszystkie inne farby po zero. Czyli 1/100 koloru nie wystarczy. Trzeba to podzielić na mniejsze odcinki...

Po pierwsze primo - mi konwertuje do 0/0/0/0 :)

Po drugie primo - w praktyce zawsze stosuje się wartości cmyk bez ulamków - przynajmniej w mojej praktyce. I to wystarczało

Po trzecie primo - straszny OT ;)

Po czwarte... właśnie poszedł mail do Gerlacha, żeby przyjrzeli się, czy aby na pewno ich kinczyki nie oszukali na farbie i żeby się postarali ocieplić. A jeśli NIE to trudno, nie bedziem kombinować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze primo - mi konwertuje do 0/0/0/0 :)

No bo program którego użyłeś, zaokrąglił Ci do pełnego procenta. Uznał że 0,4% lepiej zaokrąglić do 0% niż do 1%. Chociaż przyznasz że RGB(254,254,254) to jeszcze nie jest biały, a CMYK(0/0/0/0) to jest zero farby, czyli biała kartka papieru :D

Po drugie primo - w praktyce zawsze stosuje się wartości cmyk bez ulamków - przynajmniej w mojej praktyce. I to wystarczało

No bo w praktyce komputerowej tak jest. Natomiast w poligrafii niekoniecznie. Tam po prostu można zastosować 0,4 procenta koloru.

Nieporozumienie może polegać na tym, że jak pracownik ma wyskalowane na machinie wskaźniki typu 0,000

to jak dostał od szefa na kartce zapis 0/1/3/4

to mógł wprogramować w machinę 0,000/0,001/0,003/0,004

bo biedak nie wiedział, że trzeba to przeliczyć z procentów

i zaprogramować w ten sposób 0.000/0.010/0.030/0.040

On po prostu nie ma do tego głowy. Pracuje na trzy zmiany, w gorącym klimacie, żona w domu płacze, dzieci jeść wołają... co go to obchodzi, jaki kolor wyjdzie? :lol:

Po trzecie primo - straszny OT ;)

Noooo :D

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo w praktyce komputerowej tak jest. Natomiast w poligrafii niekoniecznie. Tam po prostu można zastosować 0,4 procenta koloru.

Nieporozumienie może polegać na tym, że jak pracownik ma wyskalowane na machinie wskaźniki typu 0,000

to jak dostał od szefa na kartce zapis 0/1/3/4

to mógł wprogramować w machinę 0,000/0,001/0,003/0,004

bo biedak nie wiedział, że trzeba to przeliczyć z procentów

i zaprogramować w ten sposób 0.000/0.010/0.030/0.040

No ja też już 3 zmianę jadę, bo słabo łapię ;) Tak, żeby był z tej dyskusji jakiś praktyczny użytek... Wg tego, co sugerujesz, uzyskany kolor może być 1/10 pożądanego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg tego, co sugerujesz, uzyskany kolor może być 1/10 pożądanego?

Dokładnie. Jeśli było to wykonywane metodą poligraficzną (bo tak naprawdę, to nie wiem), to najpierw położono neutralny biały podkład, a potem na to machina wypluła 10 razy mniej poszczególnych składników CMYK

Więc mógł wyjść taki prawie biały, bo wypluto zaledwie promile magnety, yellow i key (leciutki zielonkawo-żółty odcień jest możliwy).

Trochę mnie dziwi że wykonawca najpierw chce się posługiwać CMYK, a potem Pantone. Bo to jest pomieszanie z poplątaniem. Dwie zupełnie inne metody barwienia.

CMYK to poligrafia. Jest biały podkład, i na to są napylane cztery składniki cmyk. W istocie polega to na regulacji półprzezroczystości poszczególnych składników i powstawania barw wynikowych na zasadzie przenikania (nie mieszania).

Pantone natomiast, jak wcześniej wspomniałem, to metoda mieszania 15-stu certyfikowanych pigmentów (w tym biały i czarny). Zupełnie inna bajka :blink:

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wam wierzę, zróbcie tak żeby było dobrze :) Jeśli jest tak jak mówi Taktic to może dlatego właśnie mamy za jasną (białą?) tarczę. Może w tym tkwi problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Panowie piszę z głuszy medialnej, mie mogę czytać miesięcznych zaległości. Krótko - kiedy 2 rata? Pozdrowienia dla wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i super, że zostanie to, co było jesli chodzi o kolor tarczy. Osobiście również wolałbym ecru czy lekką perłę jak w starych Doxach ale nie tędy droga. Producent praktycznie nie pozostawił wyboru, a wspomniany Warm Grey pod zielonym szkłem może wygladać odrzucająco i z ciepłem to on nie będzie miał nic wspólnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i super, że zostanie to, co było jesli chodzi o kolor tarczy. Osobiście również wolałbym ecru czy lekką perłę jak w starych Doxach ale nie tędy droga. Producent praktycznie nie pozostawił wyboru, a wspomniany Warm Grey pod zielonym szkłem może wygladać odrzucająco i z ciepłem to on nie będzie miał nic wspólnego.

:blink: A skąd Kolega posiada takie niusy, że zostaje obecny kolor ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eny nius Mac?

Żadnych niusów :/ Napisałem do Fundacji, ale chyba mają jakąś przerwę urlopową, bo nie mam odpowiedzi i widzę, że na CW też się nie udzielają. Odpoczynek się należy, szczególnie przy takim kliencie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych niusów :/ Napisałem do Fundacji, ale chyba mają jakąś przerwę urlopową, bo nie mam odpowiedzi i widzę, że na CW też się nie udzielają. Odpoczynek się należy, szczególnie przy takim kliencie :P

Jaki urlop ? ;) klientnaśpannn :P . Ja przez klientów od ośmiu lat nie miałem urlopu :angry: Myślę że Gerlachy ostro pracują B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy wybierając się na urlop życzę wypoczynku i samych trafnych decyzji związanych z projektem :-P Będzie co czytać po powrocie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja wrzucę swoje czy grosze na temat dekla.Miałem dzisiaj okazję dzięki uprzejmości Piotra MacArona ponownie obejrzeć nasze cykadełko i biję się w pierś-póki nie widziałem,byłem za polerowanym,ale dzisiaj specjalnie obejrzałem sobie w takim stanie,w jakim jest i zmieniłem zdanie.Polerowany będzie się rysował,a temu nic nie brakuje.Jest gładki(czuć lekkie pofalowanie,ale takie przyjemne)i będzie z pewnością dużo trudniej łapał rysy.

Czyli ja bym zostawił dekiel jak jest.Co Wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie może być niepolerowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: A skąd Kolega posiada takie niusy, że zostaje obecny kolor ??

Bodzian to nie news tylko do takiej puenty zmierza cała dyskusja :) Przynajmniej tak to wyglada jeśli przeczyta sie te x postów całej dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Może ktoś mi odpowiedzieć na proste pytanie czy była już 2 rata? Mamy jakąś obsuwę czasową? Pytam bo nie mam praktycznie dosępu do netu na wakacjach....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hendrix albo pije za naszą kasę na Seszelach, albo zainwestował w Amber golda i teraz boi się coś napisać :lol:B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesu, aleście napisali :)

Decyzję co do koloru tarczy, polerowania dekla, wielkości koronki pozostawiam osobom, które miały zegarek w rękach. Zdjęcia potrafią duuuużo przekłamać.

Oby do projekt posunął się do przodu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hendrix albo pije za naszą kasę na Seszelach, albo zainwestował w Amber golda i teraz boi się coś napisać :lol:B)

Tamto poza kasą za osoby z listy rezerwowej już Gerlachy przepiły.

Generalnie mam problem na problemie i pecha jak wuj (choćby w środę mi komp się zalał i dopiero wczoraj go odebrałem.

Ale obiecuję się poprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Hendrix, głowa do góry, trzeba cały zapas pecha wykorzystać, a potem to juz tylko z górki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia, wykorzystałem ;)

Pies mi od paru tygodni choruje w cierpieniu.

Skasowały mi się częściowo obliczenia, a muszę cały beton i stal zliczyć do piątku z całego stadionu.

Muszę korzystać z gównianej klawiatury zewnętrznej dopóki właściwa nie dojdzie.

Cała naprawa kompa to będzie koszt ok 1000 zł, co miesiąc temu już mi się zepsuł i płaciłem 500.

Do tego zniszczył mi się wyświetlacz w moim galaxy S2.

Także ogólnie jest super rolleyes.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na czym w końcu stanęło ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.