Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Crt

Budowa zegarka od podstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcialem sie zapytac czy moze ktos orientuje sie, czy funkcjonuja gdzies firmy ( zegarmistrzowie ), ktorzy buduja zegarki od podstaw? Chodzi mi o wykonanie zegarka na zamowienie, aby byl unikatowy, jedyny w swoim rodzaju.

Przyznam sie, ze w kwestii zegarkow jestem lajkonikiem. Posiadalem w swoim zyciu ( w wieku 9 lat ) jeden zegarek ( marki Montana ;p taki z 7 melodyjkami ), ktory niestety po tygodniu popsul sie. Na kupno nowego nie bylo mnie stac. Obiecalem sobie, ze nastepny, jaki kupie bedzie zloty. Do tej pory trzymalem sie obietnicy i nigdy zadnego zegarka nie nabylem. Niestety w tym momencie zloty zegarek, mimo ze w zasiegu mojej reki, jest chyba nie wystarczajacy ;)

Jesli ktos moze mi poradzic, gdzie moglbym sie udac aby porozmawiac i urzeczywistnic moje marzenie, bede wdzieczny. Czy w ogole istnieja zaklady zajmujace sie takimi rzeczami?

Od razu chcialbym rowniez zaznaczyc, ze miejsce nie ma znaczenia. I tak nie mieszkam w Polsce, dojechac moge prawie wszedzie.

Z gory dziekuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś to na pewno funkcjonują... :D

A moim zdaniem lajkonika, któremu złoty zegarek jest niewystarczający i może dojechać wszędzie, powinna zaspokoić któraś z tych firm:

Spake-Marin

Journe

Vianney Halter

McGonigle

Martin Braun

Thomas Prescher

Laurent Ferrier

Greubel Forsey

.

.

.

i sporo innych niezależnych.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozazdrościć jeśli złota Calatrava , złoty Master Minute Repeater czy Kalpa Tonda 42 Tourbillon jest w zasięgu ręki...

ale skor jesteś ,,lajkonikem'' to na poczatek kup sobie Głupiego VACHERONA CONSTANTINA Malte Minuterepetition z wiecznym kalendarzem. Na początek powinien Ci wystarczyć. 99% społeczeństwa uwierzy Ci że zrobiono go specjalnie dla Ciebie... PRZYDATNY LINK

życie zaczyna się po 200...km/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za link, jest bardzo ciekawy i napewno sie przyda.

Dziekuje alles za sprowadzenie na ziemie ( mimo wszystko, ze troche brutalne ;p ). Mozliwe, ze nie sprecyzowalem, ze nie interesuja mnie zegarki za kosmiczne pieniadze ;p gornej granicy tak naprawde chyba nie ma prawda? kwestia glebokosci portfela.

"ale skor jesteś ,,lajkonikem'' to na poczatek kup sobie Głupiego VACHERONA CONSTANTINA Malte Minuterepetition z wiecznym kalendarzem. Na początek powinien Ci wystarczyć. 99% społeczeństwa uwierzy Ci że zrobiono go specjalnie dla Ciebie..."

ja bym wiedzial i to wystarczy ;)

Dziekuje panie Piotrze, ze podpowiedz. Rowniez jestem wdzieczny za panska propozycje.

Mimo wszystko szukam kogos, kto wykonalby zegarek od podstaw pode mnie, z moimik sugestiami. Wydaje mi sie, ze nawet najbardziej ekskluzywne i najrzadsze okazy powstaja w conaj mniej paru sztukach. Dla mnie to o pare za duzo ;) Zaznacze moze jeszcze, ze nie koniecznie zegarek robiony dla mnie musi byc zloty, wszystko wyszlo by "w praniu" :)

Jezeli ktos zna ludzi zajmujacych sie czyms takim bede wdzieczny za kazda informacje

A teraz pytanie ( chyba ) z troche innej beczki. Czy do zegarkow ( jako czesc "werkow"? tak to sie nazywa w zargonie? ) uzywa sie tylko np rubinow? czy mozna uzyc innych kamieni? i w jakim celu one w owym werku sie znajduja? :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rubinów używa się do łożyskowania wszelakich osi w zegarkach. Obecnie większość zegarków ma wmontowane syntetyczne rubiny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam, ze tak zameczam ciaglymi pytaniami ale okazalo sie, ze to jest bardzo ciekawe dla mnie ;p

syntetyczne to nie dla mnie. a czy mozna uzywac innych kamieni do lozyskowania zatem? dla ciekawszego efektu wizualnego, np szafiry razem z rubinami? czy inne kamienie rowniez moga byc uzyte? i czy jakos te kamienie musza byc obrobione specjalnie? i kto to robi? jubiler?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można użyć dowolnych kamieni byle były twarde, a ponieważ technologia produkcji jest rozwinięta, to uzyskuje się na skalę przemysłową syntetyczne rubiny o twardości zbliżonej do diamentów. Zapewne manufaktury z najwyższej półki stosują naturalne kamienie (szafiry i rubiny to odmiany korundu, mało popularne w naturze :P )

Wizualnie to niczym się nie różnią, ot małe czerwone kamyczki. ;)

Obrabia się je specjalnie tak by kształtem odpowiadały czopom osi, są polerowane (małe tarcie). Strzelam że teraz to maszyny wykonują całą pracę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noo tak, ale niestety nie lubie zdawac sie na polsrodki, wiec jesli juz bede sie decydowal to napewno beda to kamienie naturalne. nie sa jakies tragicznie drogie. nie mam pojecia jak duze mniej wiecej sa uzywane w zegarkach ale rubin ~6.5ct to koszt okolo 500zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noo tak, ale niestety nie lubie zdawac sie na polsrodki,

Czyli jednym słowem chcesz, żeby ktoś zbudował Tobie niepowtarzalny werk z brylantami zamiast syntetycznych rubinów, oprawił go w niepowtarzalną kopertę najlepiej w wykonaniu jubilerskim i najpewniej jeszcze umieścił ją w zdobionym kamieniami szlachetnymi jajku.... :D No cóż nie wypada mi się zbytnio nabijać z "lajkonika, ale muszę Tobie powiedzieć, że nawet carowie Rosji w swoich zegarkach zazwyczaj mieli seryjne mechanizmy renomowanych manufaktur ze sztucznymi rubinami. Do tego nie rozumiem dlaczego tu na forum szukasz takich informacji, zamiast gdzieś na forum dla bogatych ekscentryków.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednym słowem chcesz, żeby ktoś zbudował Tobie niepowtarzalny werk z brylantami zamiast syntetycznych rubinów, oprawił go w niepowtarzalną kopertę najlepiej w wykonaniu jubilerskim i najpewniej jeszcze umieścił ją w zdobionym kamieniami szlachetnymi jajku.... :D No cóż nie wypada mi się zbytnio nabijać z "lajkonika, ale muszę Tobie powiedzieć, że nawet carowie Rosji w swoich zegarkach zazwyczaj mieli seryjne mechanizmy renomowanych manufaktur ze sztucznymi rubinami. Do tego nie rozumiem dlaczego tu na forum szukasz takich informacji, zamiast gdzieś na forum dla bogatych ekscentryków.

nie mam pretensji, mam dystans do siebie ;p ale chyba udalo Ci sie ubrac w slowa moje potrzeby. Nie zalezy mi, zeby werk byl unikatowy ( tak z ciekawosci, droga taka przyjemnosc? ) a chyba jedynie koperta i moze kamyki w srodku. zakup rubinow wzglednie czegos innego ( ile takich kamykow jest w mechanizmie? 25? zapewne w zaleznosci od modelu ) nie jest jakos super drogi. Podejrzewam, ze jednostkowy kamien ma 1-2 karaty? mozliwe, ze mniej, totalnie strzelam. Co do koperty to tak, pewnie interesowal by mnie kolor zlota niestandardowy ( szaro-czarny, moze intensywny czerwony? ;] ) i podejrzewam, ze tutaj bylby najwiekszy problem ( tak sadze )

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam pretensji, mam dystans do siebie ;p ale chyba udalo Ci sie ubrac w slowa moje potrzeby. Nie zalezy mi, zeby werk byl unikatowy ( tak z ciekawosci, droga taka przyjemnosc? ) a chyba jedynie koperta i moze kamyki w srodku. zakup rubinow wzglednie czegos innego ( ile takich kamykow jest w mechanizmie? 25? zapewne w zaleznosci od modelu ) nie jest jakos super drogi. Podejrzewam, ze jednostkowy kamien ma 1-2 karaty? mozliwe, ze mniej, totalnie strzelam. Co do koperty to tak, pewnie interesowal by mnie kolor zlota niestandardowy ( szaro-czarny, moze intensywny czerwony? ;] ) i podejrzewam, ze tutaj bylby najwiekszy problem ( tak sadze )

Pozdrawiam

Czytając ten wątek zastanawiam się, czy Ty pytasz poważnie, czy po prostu tak sobie prowokujesz :)

jeśli dysponujesz odpowiednią ilością środków płatniczych, to nie ma żadnych przeciwwskazań, żebyś zakupił zrobiony dla Ciebie zegarek. Listę tych, którzy potrafia to zrobić i nieźle im wychodzi już otrzymałeś ;)

Co do rubinów funkcjonalnych (czyli łożysk) problem nie tkwi w zakupie kamyków, tylko w wykonaniu z nich łozysk własnie.

A jesli stąpasz po ziemi i chciałbyś mieć taki specjalnie dla Ciebie zrobiony zegarek, to warto sie przyjrzeć działaniom AHCI i innych wolnych strzelców. Ewentualnie możesz zainteresować się tematem pasówek.

Na zaprojektowanie i wykonanie od podstaw całkowicie nowego mechanizmu raczej bym nie liczył - może być drogo :D

Wszystko zresztą zalezy od tego, ile chcesz wydać ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czytając ten wątek zastanawiam się, czy Ty pytasz poważnie, czy po prostu tak sobie prowokujesz

A ja sobie dam jajka na sucho ogolić tępą maszynką jeśli ten ,,projekt'' zostanie zrealizowany!!!

jedna wielka pompa!!! a w profilu GG choć nie mieszka w Polsce ma wpisane Warszawa...

życie zaczyna się po 200...km/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do Firmy Chronos-Art jeśli jest to poważna oferta znajdziesz temat w zegarkach polskich Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam Paweł, że nie dodałem Ciebie do listy na wstępie tego wątku, ale zupełnie mi wyleciało... że mamy również polskich niezależnych.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie dam jajka na sucho ogolić tępą maszynką jeśli ten ,,projekt'' zostanie zrealizowany!!!

jedna wielka pompa!!! a w profilu GG choć nie mieszka w Polsce ma wpisane Warszawa...

argument, ze w gg nie mam wpisane miejsca zamieszkania aktualnego jest niepowazny ;) urodzilem sie w warszawie i tam mam rodzine, dane zostaly wprowadzone 1x lat temu przy zakladaniu konta i tak zostaly do tej pory.

Zeby nie bylo, propozycja o ogoleniu jajek zostala zaakceptowana, jedynie wybacz, ze nie ja bede to robil osobiscie, poprostu nie mam ochoty :D

Dziekuje za informacje o Chrono-Art, dostalem rowniez prywatna wiadomosc od pana Jankowskiego. Zobaczymy co z tego wyniknie. Jesli "projekt" jak to alles powiedzial ruszy, zaloze osobny temat z postepu prac jesli macie ochote :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam, ze tak zameczam ciaglymi pytaniami ale okazalo sie, ze to jest bardzo ciekawe dla mnie ;p

syntetyczne to nie dla mnie. a czy mozna uzywac innych kamieni do lozyskowania zatem? dla ciekawszego efektu wizualnego, np szafiry razem z rubinami?

Szafir i rubin to jest ten sam minerał z gatunku tlenku glinu (corrundum), tylko inaczej zabarwiony. O zabarwieniu decydują domieszki związków metalicznych. Tak więc łożyska mogą być wykonane zarówno z rubinu jak i z szafiru. To nie ma znaczenia. Rubin to po prostu korund w kolorze czerwonym, a szafir to korund w dowolnym innym kolorze (w tym również przezroczysty).

W sensie technicznym, korund syntetyczny nie jest żadną "namiastką". Bo nie jest to imitacja minerału, tylko dość dokładna kopia struktury chemicznej. Różnią się tylko źródłem pochodzenia. Korund naturalny pochodzi z natury, a korund syntetyczny jest wytapiany w hucie aluminium. Technicznie są to dwa identyczne materiały, o tej samej twardości, kruchości, współczynniku tarcia itp...

Koszt syntetycznych kamieni do jednego zegarka, to będzie jakieś 2 dolary, może mniej... koszt naturalnych.. noo.. to chyba będzie ze 20, może z 50 dolarów... Prestiż po zbóju :lol:

czy inne kamienie rowniez moga byc uzyte?

Musiałyby mieć podobny współczynnik tarcia do korundu. Teoretycznie może to być diament. Ale nie słyszałem żeby ktoś robił diamentowe łożyska. Dużo droższe, obróbka trudniejsza... a współczynnik tarcia niewiele lepszy, praktycznie taki sam.

i czy jakos te kamienie musza byc obrobione specjalnie?

No a jak? Przecież muszą być wyszlifowane w formę panewki łożyska.

i kto to robi? jubiler?

Nigdy nie słyszałem żeby jubilerzy zajmowali się produkcją łożysk.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktik z chęcią kupię kilka kompletów kamieni do zegarka po 2 dolary może podasz namiary

A kolega Crt jeszcze się nie odezwał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktik z chęcią kupię kilka kompletów kamieni do zegarka po 2 dolary może podasz namiary

Paweł, mowa o budowie zegarka od podstaw. Czyli Kolega sam chce te panewki wytoczyć. Nie wiem jak i gdzie, ale chce ;) Skawińska gruszka korundowa, to koszt około 6 do 8 zł (czasami na allegro bywały). Wystarczy na niejeden zegarek ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł kolegi crt jest ciekawy i wcale nie wzięty z księżyca.

Ja mam dobrego zegarmistrza-filozofa w Gliwicach na Strzody

i on naprawia wszystkie zegarki.

Może on zrobił by i "zegarek na żądanie".

Porozmawiam z nim, co on o tym pomyśle sądzi.

Ale będę tam w przyszłą środę jadąc do Tarnowskich Gór.

Koledzy sceptycy:

- Trzeba marzyć, a wszystkie marzenia się spełniają.

No, może nie wszystkie, ale większość.

Mój zegarmistrz nie używa telefonu, nie wydaje kwitków na zegarki...

Ale jest dobry fachman.

Więc zobaczymy...

Z Warszawy do Gliwic jest niedaleko, a, podejrzewam, że i w Warszawie znalazł by się podobny zegarmistrz niesceptyk...

Z optymistycznym pozdrowieniem, jurekS@tychy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy sceptycy:

- Trzeba marzyć, a wszystkie marzenia się spełniają.

No, może nie wszystkie, ale większość.

Drogi kolego optymisto, to nie są marzenia, Crt ma poprostu kasę i chce mieć zegarek. :D

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chwile zaniedbywalem temat z powodu natloku zajec w pracy.

Budowe zegarka traktuje jako inwestycje, cos co moglbym kiedys dac synowi. Gdy pisalem pierwszy raz nie bardzo wiedzialem czego szukam, zreszta sam sie do tego przyznalem. Napewno nie jest to niemozliwe. Pomysl naturalnych kamieni raczej zostal porzucony, kupno gotowego mechanizmu firmy ETA nie jest problemem. Zakup paska ze skory krokodyla ( narazie taki rozpatruje ) rowniez, w krakowie znalazlem firme, ktora zrobi mi stop zlota. Wydawalo mi sie to najwiekszym problemem ale rowniez da rade to zrobic. Narazie chyba najtrudniejsze jest znalezienie kogos, kto bedzie w stanie wytoczyc mi to zloto ( tak naprawde jeszcze nie szukalem z braku czasu ).

W dalszym ciagu za jakiekolwiek dobre rady bede wdzieczny.

Poza tym zawzialem sie ze wzgledu na higiene jajek allesa

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dojrzałeś już do tego, żeby ten Twój zegarek nabrał konkretnej i możliwej do zrobienia formy, to skontaktuj się z Pawłem Jankowskim, myślę że da radę Tobie pomóc.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kontaktowalem sie z panem Pawlem. Niestety on nie wykona koperty ze zlota :)

ale moze da sie namowic na zrobienie chociaz tarczy z porcelany, doradzi albo skieruje mnie do kogos kto potrafi to zrobic :) jak nie bede sam szukal mozliwosci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.