Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

gniewko

zegarki "vintage" - gdzie i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam taki temat, który będzie pomocny dla tych którzy chcą kupić sobie zegarek vintage. Jeśli znacie jakieś sprawdzone portale, sprzedawców etc. u których można kupić coś fajnego nie krępujcie się pisać w tym temacie.

Wszelkie porady jak postępować by kupić oryginalny model a nie podróbę także mile widziane.

No to zaczynam:

Portale:

www.ebay.pl

www.allegro.pl

Ostatnio kupiłem na ebay.pl piękną Omege Dynamic - sprzedawca (niemiec) był zegarmistrzem sprzedanych ok. 800 zegarków - same pozytywne opinie, bardzo dobre zdjęcia zegarka i mechanizmu więc się nie zawahałem i kupiłem - nie żałuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli portale to dobrze byłoby podać jaki sprzedawca - ewentualnie na co uważać (pomijam okazjonalnych sprzedawców, tam się może trafić i diament i szkiełko.

Ja kupiłem jeden z moich zegarków na Ebayu w Niemczech, sprzedający kingschild.de Zegarek w niezłym stanie wizualnym, ale środek zrobiony pobieżnie, rzekłbym, na handel. Nie żałuję bo i tak robię przegląd wszystkiemu co kupię, ale trzeba czytać między wierszami. Zwrot "movement checked" oznaczało, że sprawdzony, że jest ;)

Ma sporo zegarków, błyskawicznie wysyła, jest z nim niezły kontakt, ale bardzo uważnie trzeba czytać oferty.

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na ebay moge polecic sprzedawce uri-1 super kontakt, błyskawiczna wysyłka i co ważne towar w 100% zgodny z opisem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Allegro, sprzedawca: ters987

Zegarki niby rzetelnie opisane, bardzo szczegółowo i na pewno zgodnie ze stanem faktycznym ale koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to o czym sam sprzedawca pisze w stronie "o mnie", głównie:

"Jeśli na aukcji napisane jest: [...]

Jeśli nic nie piszemy to znaczy że zegarek nie był sprawdzony i najprawdopodobniej nie chodzi"

Pamiętam że sam przy kupnie pierwszego zegarka się na to nadziałem, kupiłem impulsywnie i dopiero czytając kolejny raz opis aukcji już po jej wygraniu, oświeciło mnie że przecież nigdzie nie jest napisane czy działa czy nie i dopiero na stronie "o mnie" sprzedawcy znalazłem tą klauzurkę ale już było za późno, nic sie nie kłóciłem ze sprzedawcą, wysłałem mu pieniądze. Ale na szczęście mój zegarmistrz dał radę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rynek zegarków vintage jest specyficzny, ze względu na sam przedmiot starego zegarka.

Każdy egzemplarz inny, więc opinie o sprzedawcach nie zawsze mogą być obiektywne.

Wiadomo, że są sprzedawcy solidni, którzy "lipy nie puszczają" i są "łowcy jeleni".

Osobiście oprócz portali aukcyjnych i powszechnie znanych witryn polecam zakupy u zegarmistrzów. Często miewają na zbyciu różne ciekawe staruszki. Plus transakcji jest taki, że zegarki na ogół z jakąś formą gwarancji, a przy zakupie zawsze coś można wytargować - pasek lepszy, koronkę ładniejszą, szkiełko niższe itp

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOge polecić tego gościa z king kongu :

chak_sam

Kupiłem u niego omegę chronostopa. Przyszedł w 10 dni wyczyszczony i przesmarowany.

Poza tym gość ma ponad 1000 komentarzy i w tym same pozytywy. Widać , że dba o swój wizerunek.

Super kontakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie odnosnie sprzedawcow z wloch. Bardzo duzo ciekawych zegarkow vintage jest wlasnie w ich posiadaniu. Czy macie Panowie doswiadczenie w kupowaniu zegarka u wlocha? Bo z tego co sie naczytalem opinii w sieci to sa czasami dosc skrajne :( Inni sprzedawcy nie chca nawet wysylac zegarkow do wloch.

Bo kupujac zegar za np. 5000zl wole byc w miare mozliwosci pewny transakcji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie kupowałem z Włoch, ale wydaje mi się, że nie można generalizować. Pewnie u Włochów działa to tak samo, jak we wszystkich innych nacjach - są sprzedawcy uczciwi i rzetelni i są też naciągacze i oszuści. Trzeba po prostu zerknąć na dorobek gościa i ocenić ryzyko indywidualnie. A 100% pewności to nigdy nie ma :(

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niechęć do wysyłania do Włoch wcale nie musi wiązać się z kombinacjami sprzedających - bardziej o niesolidnych kupujących chodzić może :).

Ogólnie patrząc - chcąc kupić ładnego vintage na ebay ,należy bardzo uważać na Indyjskie tarcze, składaki werkowe itp. bo z tego co widzę po forach i aukcjach - wielu kolegów nadziewa się na takie "magiczne" okazje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy z wysyłaniem do i z Włoch wynikają nie tyle z niechęci do samych sprzedających/kupujących z tego kraju co fatalnie działającej poczty. Podobno masa przesyłek ginie "po drodze". Sprzedawca przecież nic nie ryzykuje jak ma zapłacone paypalem czy na konto i wszystko mu jedno wysyła do Stanów czy Zimbabwe - kwestia później bujania się z reklamacjami i paypalem z reguły stającym po stronie kupującego..

Kolega Primabaleron się właśnie tak naciął i opisuje to tutaj

Mi się zdarzyło kupić kiedyś na ebay longinesa z Włoch i przyszedł ale czekałem chyba ze trzy tygodnie..

Do portali dodałbym aukro.cz czyli odpowiednik allegro naszego południowego sąsiada. Logujemy się tak jak do konta w allegro i jeśli sprzedający umożliwia wysyłkę za granice kupujemy standardowo jak u nas. Kwestia płatności pozostaje problemem bo Payu nie obsługuje płatności dla czeskich użytkowników ale są przecież inne możliwości - przelew międzynarodowy, Western Union itp. albo kasa w liście poleconym. Zdarzało mi się parę razy kupować i nawet bariera językowa nie była specjalnie odczuwalna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.